Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli kadroları doğru kullanılıyor mu üzerine bir tartışma?

slk29

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Sevgili Dostlar ,

Benim idrak edemediğim bir konu var. Engelli kadrolarında gerek devlette gerek özel sektörde istihdam için bizlere ayrılmış özel kotalardan faydalanıp çalışıyoruz ama bizden beklenen istek normal statüde çalışan birinden farklı değil. Bundan kastım çalışma saatleri işten istenilen verim vs vs ama bizim bir engelimiz olduğu için bu kadroladayız zaten normal çalışanın yaptıkalrını birebir yaptıktan sonra ne anlamı kalıyor. Ayrıca ikinci bir hususta engelli emekli olduktan sonra engelli statüsünde iş yerlerinde devam etmenin çokta etik olduğunu düşünmüyorum. Şirket çalışanından çok memnunsa normal kadroda da istihdam edebilir. Onlarca iş arayıp bulamayan engelli kardeşlerimizin olduğunu bile bile hem emekli maaşı hem normal maaş alıp engelli statüsünde kalmanın çokta etik olduğunu düşünmüyorum. Sizlerin konu hakkında düşüncesini merak ediyoum ?

Çalışma hayatında engelliler adına ayrıcalık yok özellikle özel sektörde. normal çalışanlarla haklar aynı. işe geliş gidiş saatleri, izin günleri vs... Engelliler için çalışma hayatını oluşturan çoğu uygulamalarda yetersizlik bulunuyor. iş yerinin fiziki yapısı, çevresel koşulları çoğu iş yerinde engellilere uygun değil.özel sektörde çalışan kronik ve süreğen hastalığı bulunan engelli hastane kontrollerinde izin alma konusunda sıkıntılar yaşamakta. engelliler çalışma koşulları olarak diğer normal çalışanlarla hep aynı tutulmaktadır. tek farkı engelli kontenjanında olması. Kurumlarda çalışan engellinin avantajları daha çoktur. hafta sonu tatili, hava koşullarına bağlı (kar,don vs..) engelliler günü tatili, çalışma saatleri, kurumun fiziki özelliğinin olması gibi.

çok güzel yazmışsınız. madem engelliysek bize daha hafif daha az iş verilmeli . Çalışma saatlerimizde daha kısa olmalı. Ama maaş'ta azalma olmamalı. engelliye pozitif ayrımcılık ancak bu şekilde olur.

Hayır bunu desteklemiyorum. Engellilerin yapabileceği işler belli yapamayacağı işler belli. İş yeri gerekli altyapıyı ve doğru pozisyonu vermekle sorumlu. Onun dışında daha az çalışma saati bilmemne katiyen reddediyorum. Bu çok yanlış bir düşünce. İşveren eksikleri tamamlamak ve doğru konumlandırmakla sorumlu. Onun dışında herkes eşittir.

"hem emekli maaşı hem normal maaş alıp engelli statüsünde kalmanın çokta etik olduğunu düşünmüyorum."

Engelli erken emekli olma, malulen emekli olma gibi durumlar o kadar zorlaştırıldı ki, nedenlerinden biri de işte tam bu anlatılan durumdur. Engelliyim diye erken emekli olduktan sonra çalışabiliyorsan, engel durumun çalışmana pek de engel degil demek ki, o zaman da erken emekli olma diyecekler yakında, haklı da olacaklar.

Ankyra

Aynen durumun özeti budur. Devlet sana yaşını beklemeden emekli olabilirsin diyor oluyorsun ee sonra ? Ben devam edeyim bu çokta mantıklı değil.

Mesleği olan engelliler iş hayatında mesleğini yapmalı. ekpss atamalarında çoğu arkadaş hizmetli kadrosunu tercih etmek zorunda kaldı. özel sektördeki çoğu ilanlar ya temizlik ya da beden işçisi. engelliler niteliklerine ve engel durumlarına göre çalıştırılmalı. özel sektörde çalışan engellilerin maaş durumu asgari olurken diğer normal çalışanların maaşları asgarinin üstünde oluyor. maaş durumunu üniversite mezunu olmak etkilemiyor.

slk29
Engelli diğer engellinin hakkını gasp ediyorsa, engeli olmayana ne denebilir ki?
Sürekli raporuma rağmen SGK kontrole çağırdı, emekliliğim iptal edilir mi diyenlerle dolu burası, oran doğru alındıysa, usulüne uygun emekli olduysan, allem gullem yapılmadıysa - kesilmeyecek, endişe ve korku niye?

Katılmıyorum neden kendinizi bu kadar aşağı seviye de görüyorsunuz sonuçta senden istenilen şey senin yapabileceğin bir şey senden olağanüstü bir şey istemiyor ki. Düşüncen çok yanlış düşüncene katılmıyorum.

Bu durum psikolojik engeli olanlar icin gecerli bizim kafa zaten kıyak kendi sorunlarimiz var saglikli dusunemiyoz bide insanlarla ugrasiyoz bizden bide normal memur performansi bekliuorlar . Midesinde sakat olan yada baska bi yerinde olanla kafadan sakat olan bir degil. Karsilastiklari zorluklar bir degil oteki en azindan saglikli dusunebiliyo. Bide memuriyet oyle bisey ki kimse kimeseye bisey ogretmiyo kendi cabanla ogren ogrenebilirsen. Gosteriyormus gibi yapip gostermeyenlerde var.

"""Türkiye’nin yerel mevzuatı da istihdam alanında ayrımcılığı yasaklayan hükümler içermektedir. Anayasa’nın 48. maddesinde herkesin, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetine sahip olduğu belirtilirken 49. madde çalışmanın bir hak ve devletin işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, “işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli önlemleri almakla” görevli olduğunu karar altına almaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 5. maddesinde iş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yasaklanır.28 Türk Ceza Kanunu’nda ayrımcılıkla ilgili 122. maddenin (a) bendinde “…kişinin işe alınmasını veya alınmamasını yukarıda sayılan hallerden birine bağlayan kimse hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir” denilir ve maddenin başında ayrımcılık sebepleri “kişiler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri” olarak belirtilir.""" Alıntı: Aylin Çelikçi, Türkiyede Roman Mahpus Olmak, TCPS Kitaplığı 12, Ekim 2017, İstanbul

Özellikli sağlık yönetmeliği'ne tabi olan meslekler dışında kalan işler dışında (Pilot, Kabin Memuru, Denizci vb.) diğer işler için ayrımc8lık pozitif yada negatif yönde yasaktır. İşyerlerinde evrensel tasarıma uygun erişilebilirliği temin etmek ve çalışana uzmanlık alanı doğrultusunda görev vermek işverenin yükümlülüğüdür.

Bu konu engelli yönetmeliğinde düzenleme gerektirir.

Bn 2015 de bir cam fabrikasına girdim. 2014 yılında AĞIR İŞLERDE ÇALIŞAMAZ raporum olduğunuda insan kaynaklarına belirttim ve fabrikanın en ağır iş kısmı olan cam kesim yerine gönderildim. Bana burda bir süre çalışmamı sonra meydancı işi bırakacağı zaman ( ki meydancı bıraktığı gün başkası başladı ) beni meydancı yapacaklarını söylediler. Ağır iş her gün bel ağrısı çekmeye başladım ve konuyu şefimle konuşarak İK ya gittik. Raporumda yazanları söyledikçe ik cı hanımefendi bana iş bu gibisinden laflar etmeye başladı. bende işe girerken dediklerinizle şu an söyledikleriniz birbirini nedne tutmuyor dedim. 17 ay kadar çalışmamın sonunda ya beni çıkarın ya da söz verdiğiniz işi yapayım dedim. 1 gün sonra iş çıkışımı karşılıklı olarak fesh edildi. haklarımın hepsini aldım.

Şu an Kurumsal bir şirkette İnsan Kaynakları Destek Elemanı olarak görev yapmaktayım. Çok rahatım ve hafta sonlarım tatil. Asgari ücret + SDGP alıyorum ( ki bunu bazı şirketlerin insiyatifinde alabiliyorsunuz.).

Üst Alt