Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli kardeşim için evde bakım maaşı almak istiyoruz!

Muttlucuk

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Engelli bir kardeşim var. Kendisi 46 yaşında. Ağır seviyede konuşma, işitme ve anlama problemi var. Aynı zamanda psikolojik olarak da alt seviyelerde. Mesela 4-5 yaşındaki bir çocuk gibi. Çok iyi olmasa bile yürüyebiliyor, tuvalet, banyo gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ama onun haricinde kendi başına başka bir şey yapamıyor. Mesela tek başına hayatını idame ettiremeyecek şekilde zeka seviyesi düşük. Bir işte çalışamaz. Başkalarıyla anlaşılır şekilde iletişim kuramaz.

Bunları neden anlatıyorum? Çünkü evde bakım maaşı almak istiyoruz. Bununla ilgili sanırım 2008 yılında babam başvurmuştu sosyal hizmetlere. Yalnız inceleme heyeti olumsuz rapor yazınca maaş bağlanmamıştı. O dönem bu konuda pek aktif olmadığımdan dolayı ilgilenememiştim. Yüzde kaç raporu vardı, hatırlayamıyoruz. Hatta raporunu dahi bulamıyoruz. Şimdi bir kez daha başvurmak istiyorum. Yapmamız gerekenler aynı mıdır? Yoksa ikinci defa başvuracağımız için bazı işlemlerden muaf olur muyuz?

Bir de aşağı yukarı anlattığım kadarıyla bu özelliklerdeki bir engelli bakım maaşını hak etmez mi? Kendisinin ikametgahı Erzurum'da. Ama şu an babam, annem ve kardeşim benim yanımda, yani Bursa'da.

İzleyeceğim yol nedir arkadaşlar. Neler söyleyebilirsiniz bana? Teşekkürler.

Aslında şöyle; Babamın yaşlılık maaşı var, annemin de. Özürlü kardeşimin de yine üç aylık özürlü maaşı var. Benim yanımda ise şimdilik misafir olarak kalıyorlar. Yani ikametgahları burada değil, Erzurum'da. Şimdi ben başvuru işlemlerini bulunduğum şehirde koşturmak için özürlü kardeşimin ve muhtemel bakıcısının (annemin) ikametgahlarını buraya alsam ben bakmakla sorumlu kişi mi olurum? Sizin gönderdiğiniz linkte sorumlu şahıslar için "evli olmayan kardeşler" tanımı da var çünkü. Eğer sorumlu kişi olursam muhtemelen kişi başına düşen gelir 540 TL. ve üzeri çıkacaktır.

mutlucuk, siz aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidin başvuruda bulunun.
il müdürlüğü sizi rapor için hastaneye sevk eder. % 50 ve üstü "ağır özürlü" ibareli rapor alırsanız, hanede kişi başına düşen aylık gelir 540,47 lirayı geçmezse ve kardeşiniz bakıma muhtaç bulunursa evde bakım aylığı baglanır. (NOT: sizin yanınızda gelirleri fazla çıkıyorsa ikamet ettikleri yerde kalsınlar orada başvursunlar)

Metepe, verdiğin linkteki "kimler gelire dahildir" kısmı artık geçersiz. Yöneticilerin o linki yeniden düzenlenmesi gerekir. Çünkü 2828 sayılı kanun ek 7. madde hükümleri gereği artık hanedeki herkes gelire dahildir.
o verdiğin linkteki hükümler 2828 sayılı Kanun geçici 10. madde gereği 1 temmuz'a kadar geçerliydi. ama artık geçerli değil
bakıcılarla ilgili kısım geçerli ama yeni yönetmelik yayınlanana kadar.
Sadece kimler gelire dahildir kısmı geçerli değil.
bu konuda Genelge de yayınlandı:http://www.engelliler.biz/forum/evd...r-hesaplamasina-dahil-edilir.html#post1454399

MUTTlucuk, kardeşinizi kendi hanenize aldırırsanız bu durumda siz de gelire dahil edilirsiniz. kardeşinizin ikamet ettiği hanede kim varsa gelire dahil edilir. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 540,47 lirayı geçerse aylık baglanmaz. aksi durumda baglanır.

Kalem;

:)
Bir haftayla kanunu ıskaladık desene... :)
Valla mevzuatta zırt pırt öyle çok değişiklik oluyor ki, ucunu, bucağını takip etmek mümkün değil. Bazı yönetmelikleri okurken bakıyorum, içindeki "değişik" maddelerin miktarı orijinal metinden fazla... :)

Düzeltme için teşekkürler.

rica ederim:) Tek ıskalayan sen değilsin merak etme:) İL müdürlükleri de ıskaladı:) Genel Müdürlüğün gönderdiği Genelge onları uyandırır artık.

bu arada o sabit başlığın da güncellenmesi ya da sabit başlıktan kaldırılması gerekir. yoksa üyeler oraya bakıp bakıp yanlış bilgi edinecekler... Kelebek duy!:)

Son düzenleme:
güncellenmiştir, eksik ya da hata varsa belirtilirse düzeltirim...

yok, olmuş. ama ablacım sabit başlığa gerek yok bence bu konuda. istersen o sabitlediğin başlığı kaldır. önemli olan öbür başlığın kaldıırlmasıydı ve kaldırmışsın, teşekkürler:)

yeni yönetmelik yayınlanınca daha ayrıntılı sabit başlık açılır o zaman.

Tamam öyleyse zamanı gelince hallederiz.

Kalem;

Sayın Kalem, ilginiz ve detaylı cevabınız için çok teşekkür ederim. Kafamdaki sorular bir konu hariç netleşti. O da şu; Şimdi bu durumda aslında özürlü kardeşimin de ikametgahının bulunduğu Erzurum'da başvuru yapmak mantıklı oluyor. Orada resmi olarak babam, annem ve özürlü kardeşim ikame etmekte. Lakin aslında son bir kaç yıldır her ne kadar geçici de olsa yanımdalar. Sorularımın karışmaması için madde madde yazıyorum;
1- Pürüz çıkmaması için ikametgah yerinde başvuru yapmak ve resmi işlemleri tamamlamak için (başvuru, sağlık raporu, diğer resmi dairelerdeki işlemler vs.) aşağı yukarı ne kadarlık bir zamana ihtiyacım olur? (İş yerimden izin almam lazım çünkü.)
2- Muhtemel bakıcı annem olacak. Başvuru ve işlemlerin tamamlanması aşamasında annem ya da babam bir görev alacaklar mı? Yani bu işlemleri Erzurum'a özürlü kardeşim ile beraber ben gidip, yapabilir miyim?
3- Bir şekilde başvurumuzu yapıp, tüm işlemleri hallettik ve heyetin gelmesini bekliyoruz diyelim. İkametgah adresleri Erzurum'da olsa dahi heyeti Bursa Sosyal Hizmetler'den talep edebilir miyiz? Eğer bu mümkünse yanımda misafir olarak kalan anne, baba ve özürlü kardeşim için her ne kadar resmi anlamda işin içinde ben olmasam da gelen heyetin benim işime ve gelirime bakıp olumsuz bir görüş bildirme ihtimali var mıdır? (Bir belediyede devlet memuruyum.)

İlginiz için tekrardan teşekkür ederim.

kelebek, o başlığı güzel güncellemişsin. şimdi şu mesajın başlığını da aynen öyle günceller misin? http://www.engelliler.biz/forum/evd...r-kriterleri-degisecek-onemli-hatirlatma.html
bu başlıkta sadece hanedeki kişilerin gelire dahil edilmesinden bahsetmiştim ama şundan bahsetmemiştim:
"[FONT=Georgia]Hanede birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması hâlinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasında birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılır."

anlatımımda da hatalar olmuş. o yüzden sonra bu başlıktaki mesajda düzeltme yaparım sen de güncellersin ablam. şimdi sadece başlığı düzeltirsen memnun olurum öbür başlıkta yaptığın gibi.
yeni yönetmelik yayınlanınca da sabit başlık açarı o aman.
teşekkürler:)
NOT: Kelebek öm kutun dolmuş. mesaj gönderilmiyor.[/FONT]

gerekli eklemeyi yaptım. Öm kutusunuda aradan çıkardım. :)

Muttlucuk,
1. Erzurum aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne başvuracaksınız. başvuru işlemlerinin ve heyetin gelmesi ne kadar süre alır ve bu işlemler ne kadar sürede tamamlanır başvuru sırasının yoğunluğuna baglı. çünkü başvurunca sıraya alınacaksınız. süre konusunda size kesin bir bilgi veremem. Erzurum aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünü arayarak bir fikir edinebilirsiniz.
2. başvuru ve işlemlemlerin tammalnaması aşamasında anne ve babanıza il müdürlüğü yardım eder. eksik evrak vs varsa zaten heyet eve geldiğinde belirtir ve ister. bu konuda rahat olun. onlar istenilen evrakları temin etmek için sorumluluk alacaklardır yani.
3. heyet gelip bakım raporu hazırlar. bu aşamada heyetin zaten ailenize rehberlik etme görevi var. heyet geldikten sonra aylığın baglanıp baglanamdığı konusundaki bilgileri ancak Erzurum aile ve sosyal politikalar il müdürlüğünden öğrenebilirsiniz. Bursa bu konuda size yardımcı olamaz. çünkü kardeşinizin dosyası Erzurum'da olacak.
siz kardeşinizle aynı hanede olmadığınız için gelire dahil edilmezsiniz.
bu süreç içinde zaten aklınıza takılan soru olursa buradan da sorabilirsiniz rahat olun:)

bu arada alo 183'ten de bilgi alabilirsiniz.

Tamadır. Pazartesi buradaki sosyal hizmetlerle bizzat görüşeceğim. Teşekkür ederim.

Konu ile ilgili hem Erzurum, hem de Bursa sosyal hizmetlerle görüştüm. Özürlü kardeşimin bakıcı ile beraber ikametgahını Bursa'ya aldıktan sonra Erzurum'a dilekçe fakslayıp kardeşimin dosyasını Bursa'ya isteyeceğim. Daha sonra dosya geldiğinde buradaki heyet kardeşimi görmek için ikametgah adresine gelecekmiş. Eksik evrak var ise bunları isteyecek ve evde bakım maaşı için olumlu ya da olumsuz görüş belirtecekmiş. Son gelişmeler bunlar. Eklemek istediğiniz bir şeyler var mıdır?

Erzurum'dan ikametlerini Bursa'ya size aldırırsanız hanede siz de kalırsanız gelir hesabına siz de dahil edilirsiniz. hanede kişi başına düşen aylık gelir 540,47 lirayı geçerse aylık baglanmaz.
ayrıca evde bakım aylığı kardeşinize baglanmamış Erzurum'da. Dosya istemenize gerek yok ki. ikametlerini Bursa'ya aldırdıgınızda oradan yeni başvuru yaparsınız. gerçi Erzurum'daki dosyanın gelmesi oradaki dosya bilgilerini bilmek adına önemli olabilir.
siz telefonla mı konuştunuz il müdürlükleriyle?

Erzurum'da kardeşinizin evde bakım hizmeti alması hangi gerekçeyle reddedilmişti?

2008 senesinde Ekim ayında evde bakım aylığı için soru sormuşsunuz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...aasi-icin-4-aydir-eve-heyet-gelmedi-soru.html

ayrıca aynı yılda daha önce Nisan ayında şu başlığı açmış gelişmelerin sonucu hakkında ugramamışsınız bile:http://www.engelliler.biz/forum/sag...k-sorunu-ve-tedavi-secenekleri.html#post68114

insan boyle şeyleri yazınca sonuçları da yazmalı. bilgi alıp gitmek biraz bencilce. geri dönüş yapmak başkaları açısından da faydalı.

kardeşinizin çalıştıgını söylemişsiniz daha önce. üretral darlık sebebiyle bir tedavi sürecinden bahsetmişsiniz. ama burada iş yapamadıgını söylüyorsunuz. evde bakım aylığı için başvurulmuş sonra ekim ayında. demek ki bakıma muhtaç bulunmamış reddedilmiş. gelir açısından uygun görünüyordu çünkü.

daha sonradan hastalık mı geçirdi? yoksa çalışırken de bu bahsettiğiniz konuşma, anlama duyma ve zihinsel sorunlar var mıydı?

NOT: babanız ve anneniz yaşlı maaşı kardeşiniz de 2022 aylığı alıyormuş. Erzurum'dan Bursa'ya taşınılırsa adres değişikliğinden dolayı anne ve babanızın yaşlı aylığı, kardeşinizin 2022 engelli aylığı durdurulur. Bursa'da ikamet ettiğiniz yerin vakfına başvurdukları takdirde ve muhtaç bulundukları takdirde tekrar maaşları bagalanabilir. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 270, 23 liranın ustunde çıkarsa maaş baglanmaz. bu gelir hesabına evde bakım aylıgı da dahil edilir. eger sonradan evde bakım aylığı baglanırsa bu gelir olarak dikkate alınır.
ayrıca Erzurum'dan taşındıktan sonra adres değiştirdiğinizi erzurum ikamet ettiğiniz vakfa bildirmelisiniz.

Sorularınızı tüm içtenliğimle yanıtlayacağım.

Erzurum ile telefon yoluyla, Bursa ile de bizzat yüz yüze görüştüm. İki taraf ta aynı kelimelerle, aynı cevabı verdiler. Yani yeniden başvurmanıza gerek yok, dosyanızı yeni ikametgah adresinize istersiniz, yeni ikametgahtaki sosyal hizmetler de gelir, özürlü arkadaşı görür, eksik evraklar var ise ister ve nihayetinde maaş bağlanır ya da bağlanmaz.
Öğrendiğim kadarıyla kardeşimin ağır özürlü ibareli, h raporu var. Daha önceden de dediğim gibi elimizdeki raporu bulamıyoruz. Bu bilgiyi de Erzurum Sosyal Hizmetlerden aldık. Yeni adıyla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü.

Kardeşimin bakım maaşının bağlanmamasına neden olarak sanırım engellinin özür kriterleri gelen heyeti tatmin etmemiş. 5 ya da 10 dakikalık bir görüşmeyle bunu anlamışlar. Kendilerini tebrik ediyorum! Oysa ki özürlü kardeşim asla yemek pişiremez, çamaşır yıkayamaz, yalnızken güvende olamaz. Yemek yiyebilir, yalnız yanındaki destekçi kişinin önüne yemek getirmesi gerekir. Kısmen banyo yapabilir, fakat suyun sıcaklığı ayarlanıp, her şey hazır edildikten sonra. Kesinlikle karını, zararını bilmez. Ancak çok sade kelimeler kullanıp, yüksek sesle kendisine hitap edilmesi durumunda anlatmak istediğinizi anlar. (Kısmen anlar) Kendisi çok az kelimelerle, çok çok zor anlaşılır şekilde konuşabilir. Parayı tanımaz. Onun için bir tane yüzlüktense, beş tane yirmilik daha makbuldür. Güncel olaylar hakkında değil fikri olmak, bu tür şeylere tamamen kapalıdır. Zeka seviyesi normalin oldukça altındadır ve kendisi 46 yaşındadır. Tüm bu ve daha sayamadığım nice engelleri yok sayıp, özürlünün pat küt yürüdüğüne, hareket ettiğine bakıp olumsuz karar veren bir heyetten bahsediyorum.

Diğer konu heyetin dört ay gelmediğine dair sorumla ilgili. Hatırladığım kadarıyla sanırım altıncı ayda heyet geldi. Sanırım daha önce de gelmişler ama bahsettiğim nedenlerden dolayı evde bulamadıklarından işlem yapılmamış.

Üretral darlık konusunu bir başka abim için açtım. O konunun engelli kardeşim ile ilgili bir alakası yoktur. Kendisinin bir özrü yok. O dönem bu hastalık konusunda da çok koşturmuştuk. Neyse ki İstanbul'da Selami Albayrak diye bir profesörün başarılı bir ameliyatıyla abim sağlığına kavuşmuştu. (Bu konuda hiç tanımadığınız birini sorgulamak ve yalan söylediğimi ima edecek kadar kendinizi sorumlu addetmeniz de ilginçtir. Gözümde oluşturduğunuz profilde bu yoktu.)

Sonuçlar ile ilgili bilgi vermek konusunda haklısınız. Eğer tüm bu fırçalarınızdan! sonra buraya yazmaya devam edersem! sonuçlar ile ilgili bilgilendirme yaparım.

Son paragrafta belirttiğiniz ikametgah adresinin değişmesiyle yaşlılık ve 2022 özürlü maaşının kesilebileceği bilgisiyle ilgili hiçbir bilgim ve fikrim yoktu. Uyardığınız için de ayriyeten teşekkürler.

Sonuç olarak elinizdeki donelere bakıp, olaylara ve anlatılanlara bu denli ön yargı ile yaklaşmayın. Ben de devlet memuruyum. Devletten haksız yere çıkan bir kuruş bile boğazımdan geçmedi, Allah ta geçirmesin. Lakin kardeşimin bakıma muhtaç olduğu aşikar. Belki de en çok hak edenlerden birisidir bu maaşı kendisi ve bakıcısı. Bu yüzden devletin yasa ile belirleyip kurallarını koyduğu bir hizmeti, yine aynı devletin bilgisiz, ölçüsüz, anlayışsız memurları engelleyemez, yok sayamaz.

Size ve tüm engelli forumuna iyi günler dilerim...

yaptığınız açıklamalar için teşekkürler.
burada sadece üyeyim ve fırsat buldukça bildiklerimi paylaşıyorum. burda bir görevli değilim cevap verme zorunluluğum da hiç yok yani.

siz başka bir abiniz oldugunu yazdınız da ben mi sizi suçladım yalancılıkla?
çelişki var demek yalancısınız mı demek? ne demişim sonradan mı hastalandı demişim aradaki baglantıyuı kuramayıp! aradaki çelişkiyi de cevapladınız şimdi. çelişki dediğim kısım halloldu.
niçin eski mesajlarınıza bakmışım acaba? "neden erzurum'da red cevabı verildi?" sorusunun cevabına ulaşmak için.
sordum size ama cevap vermeden gittiniz.
ha bunları niye araştırdım daha iyi yardımcı olmak için. gelir uygunsa niye reddedildi diye.
mesajlarınızı okuyunca 2022 aylıklarını fark ettim bu arada. burada da yazmışsınız ama dikkatimden kaçmış. önemli bir detaydı üşenmeden onu da yazdım.
şimdi selametle.
kolay gelsin size.

Üst Alt