Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Kardeşim var, ikametgah değişikliği oldu. Evde bakım bildirimi için dilekçe.?

crazykanka

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Engelli kardeşim var.Trabzon eskişehire 2 hafta önce taşındık.1 hafta öncede eskişehir tepebaşı il müdürlüğünde ikametgah değişikliği yaptık ve öğrendiğim bilgiye göre maaş kesilme oluyormuş.Trabzon Aile sosyal il müdürlüğü aradım ikametgah değişikliğini bildirmen lazım dedi.Bende fax çekicem yada olursa e-mail göndercem ama bunu dilekçe şeklinde yazmam lazım.

Arkadaşlar nasıl bir dilekçe yazmam lazım.Bunu fax göndermem lazım e-mail olur mu e-mail olursa daha kolay olur.Yardım edermisiniz.

crazykanka
başka bir başlıkta bu konuyu da konuşmuştuk. önce bir özet geçeyim.
Trabzon Aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne adres değiştirdiğinizi bildirdiniz. Trabzon'dan aldıgınız evde bakım aylıgı adres değişikliği sebebiyle kesildi ve talebiniz üzere de evraklarınız Eskişehir'e gönderildi.
Eskişehir aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne de evde bakım aylıgı için başvurdunuz.
buraya kadar özette eksiklik yoksa devam edeyim. (eksiklik ve yanlışlık varsa düzeltin lütfen)

Eskişehir il müdürlüğüne evraklarınız geldikten sonra başvurunuz o evraklar üzerinden tekrar açılacaktır. ikamet ettiğiniz hanenize Eskişehir il müdürlüğü tarafından bakım hizmetleri degerlendirme heyeti gönderilecektir. hane gelir durumu ve bakıma muhtaçlık yeniden bakım raporu hazırlanacaktır. bakıma muhtaçlık ve hane gelirinde sorun yoksa evde bakım aylıgınız tekrar baglanacaktır. degerlendirme heyeti yaptıgı incelemede aylık durdurulduktan denetim yapılıncaya kadar geçen sürede bakım hizmetinin aksatılmadan verildiğine ve bu sürede aylık kesme şartlarının oluşmadıgına ikna olursa alamadıgınız aylıkları alabileceksiniz. ama aksi durumda geçmiş aylıkları alma imkanınız yok. bu durumda Eskişehir il müdürlüğü onay tarihini takip eden bir aylık bakım hizmetini verdikten sonra ilk aylıgınızı alacaksınız ve boyle devam edecek. yani 1 aylık bakım hizmetinin karşılığını hep sonraki ay almaya devam edeceksiniz. çünkü evde bakım aylıklarında peşin ödeme yoktur. bir aylık bakım hizmetini takip eden sonraki ayda ödeme yapılır daima. bu aralık'ta da kasım ayı evde bakım aylıgı ödemesini alacaksınız mesela.

Bakım Aylığı Parasının Geçmiş Aylıklarını Vermiyorlar.

Kalem

Arkadaşlar kasım 19 Trabzon Eskişehire taşındık.Bunu gitmeden önce sosyal hizmetlere demedik.Eskişehire taşındıktan sonra 3 gün sonra ikametgah çıkardık.2 hafta sonra Eskişehirden Trabzon'a taşındığımız ve maaş kesildiği için Trabzon faks gönderdik ve bu süre zarfında Trabzon dan dosya hazırlandı Eskişehir sosyal hizmetlere ordan tepebaşı sosyal hizmetlere gönderildi.Sonrada Tepebaşı sosyal hizmetlerdeki ekip Pazartesi geldiler.Sonra sosyal hizmetlere gittik yeni bakım maaşı için ziraat hesap açtık.Aralıkta,Ocakta,Şubat para alacamıyacağımızı söylediler.Mart alacakmışız.

Sıkıntı şu bize bahane olarak Trabzon Eskişehire gitmeden önce ikametgah değişikliği bildirmemiz lazımmış ben oysa ki maaş kesilmiş bizim ve ben oysaki Trabzon faks gönderdim taşındıktan 2 hafta sonra Aralık,Ocak ayı ve şubat ayı para vermiyorlar bunları nasıl alıcaz.

crazykanka
Trabzon'dan Eskişehir'e taşındıktan sonra Eskişehir'deki yeni adresinizi en geç 15 gün içinde Trabzon aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne bildirdiniz mi?

Trabzon aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü aracılıgıyla ödenen evde bakım aylıgı kesildikten sonra Eskişehir aile ve sosyal politikalar il müdürlüğüne başvurdunuz. peki Eskişehir il müdürlüğü evde bakım aylıgını onayladı mı?
anladığım kadarıyla heyet henüz yeni gelmiş. hade diyelim ki bu ay il müdürlüğü tarafından evde bakım aylıgınız onaylandı. onay tarihinden sonra sizin 1 aylık bakım hizmeti vermeniz gerekir. bu 1 aylık bakım hizmetinin ücretini de sonraki ay alırsınız. bu da mart ayına denk gelir.
sizin aylık kesildikten sonraki aylıkları alabilmeniz için adres değişikliğini yasal süresi içinde (en geç 15 gun içinde) bildirmeniz gerekmekte. bu süreyi aştıysanız alamazsınız. ancak eskişehir il müdürlüğünün onayını takip eden bakım hizmetlerinin ücretini alırsınız.

@Kalem Abla Kasım 23 Eskişehir gittik ikametgah aldık.Ben 2 aralık trabzon dilekçe gönderdim daha sonra dilekçe sıkıntı çıkmış Trabzon biz öle dedi 1 hafta sonra aradılar yanlış yazmıssın v.s dediler dilekçeyi ben yeniden gönderdim.Yeniden 23 Kasım ikametgah değişikliği yaptğımıza göre son tarih 8 aralık oluyor.2 dilekçeyi gönderdiğim tarihi geçiyor bu.
Yani abla 15 gün ihlal etmemişizdir belki ben Trabzon'u arayıp öğreneceğim.Ettiysek bile kesinlikle alamıyoruz mu?Tepebaşı sosyal hizmetler yapacağımız yok diyorlar.Trabzon bizle zaten bağlantısı yok diyorlar.Trabzon'dan bir arkadaş tepebaşı sosyal hizmetlere dilekçe yazın dediler olmassa daha sonra bimer yani başbakanlığa dilekçe vs yazın dediler birşey elde edemezmiyiz abla boşuna uğraşmayayım.

Abla geçen hafta geldiler pazartesi günü.Bende salı günü anneme tekrar hesap açtım eskişehirden onu sosyal hizmetlere verdik.Ayın 11 ekip geldi 12 ise anneme hesap açtık teslim ettik.Biz şubatta para alamıyoruz.Mart ayında alcaz.Şubatın parasını martta alacaksak ocak ayının parasınıı şubatta almamız lazım.Neden onu alamıyoruz?

Abla diğer sorum ise.Kardeşimin 2022 sakatlık maaşı durdu galiba.Ondada ikametgah değişikliği olayından dolayı kesilme v.s yok maaşı durması var galiba.Ayın 25 ben Tepebaşı sosyal yardımlaşma vakfına gidicem ve tekrar mı başvuru yapıcam.Mart 5 alacağımız 2022 maaşı için bir sıkıntı olmaz dimi abla gerçi Aralık 5 2022 maaşını almıştık bir sıkıntı olmamıştı.Sonuçta kesinlikle başvuru yapmam lazım.Ocak 25 gidicem Mart 5 maaş bir sıkıntı olmaz büyük ihtimal.

Bez parası için ikametgah değişikliğinde bir sıkıntı olmuyor dimi abla bez parası için sosyal güvenlik kurumu sorumlu.İkametgah değişikliği ne kadar önemliymiş mahvetti bizi.

Abla son sorum ise.Şuanda aldığımız maaşlarda sıkıntı var ama Martta inş çözülecek.Şimdi kardeşim sakat,ben öğrenciyim,annem çalışmıyor sadece 2022 maaşı alabiliyoruz,bakım maaşı alabiliyoruz abla bize muhtaçlık aylığa bağlanabilir mi?Annem ile babam boşanma davası var.Eğer alırsak muhtaçlık aylığı boşanmada talep ettiğimiz nafakada bir sıkıntı yaratır mı?

Abla biraz fazla soru sordum yardımcı olduğun çok tşk.

crazykanka
ablacım il dışı adres değişikliğinde geriye dönük para alabilmeniz için hem adres değişikliğini en geç 15 gün içinde bildirmeniz gerekmekte hem de bu süre içinde bakım hizmetinin aksatılmaması gerekmekte. buna karar verecek olan da heyettir. bu konuda net bir şey soyleyemem. heyetin kararına baglı.

bakım hizmetleri değerlendirme heyeti henuz 11 ocak'ta gelmiş. il müdürlüğü onay vermeden ocak ayındaki bakım hizmeti alınamaz. il müdürlüğünün onay tarihini takip eden bakım hizmetlerinin ücretini alabilirsiniz ancak. ve ben sana soru sordum aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü bakım hizmetini onayladı mı? onayladıysa hangi tarihte onayladı? onay tarihini öğrenmek için il müdürlüğünü araman lazım.
il dışı adres değişikliği yapmışsınız. bu durumda tabi ki alınan 2022 aylığı durdurulur. tekrar baglanması için bağlı olduğunuz vakfa gidip başvurman gerekecek. mart'tan önce aylık baglanırsa tabi ki mart dönem aylıgını alırsınız.
tabi hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı 392,49 TL altındaysa. eger bu sınırı aşarsa 2022 aylığı baglanmaz. evde bakım aylıgı da bu gelir hesabına dahil edilir.

bez parası için adres değişikliğinin sorun olacağını sanmıyorum. ama yine de için rahat etsin, alo 170'i arayıp sGK'dan öğren. bu telefon hafta içi iş saatlerinde hizmet görür.
muhtaçlık aylığı dediğin vakıflar genel müdürlüğü aracılıgıyla ödenen muhtaçlık aylıgı ise 2022 aylıgı alıyorsanız muhtaçlık aylıgı alamazsınız.
ayrıca eger nafaka baglanırsa bu hane gelirine eklenir. en önemlisi de nafaka baglananlara 2022 aylıgı ödenmez.

Kalem

Abla dediğin gibi bakım maaşını taşınırken bildirmediğimiz için geç kaldığımız için para alamıyoruz bu artık kesin.
Abla aile sosyal politikalar il müdürlüğü aradım ocakta onaylandı dedi bakım hizmeti maaşınız ama şubatta değil mart para alabileceğiz.

Abla 2022 aylığı için vakfa gittim geçen hafta inş mart 5 alırız parayı vakıftakiler mart alamayabilirsiniz dedi trabzonda randevu almış tepebaşı vakfı bana dedi salı günü gel bakalım orda işlerimiz var inş yetişirse parayı alırız yoksa haziranda hem mart hem haziran alıcaz ama geç olcak o arada sıkıntı çekcez zaten bakım maaşından dolayı sıkıntı çektik.

Bez parasını halletim abla onda sıkıntı yok sgk 5 dakka işlemi yaptı ordan buraya dosya mı aldı v.s

Yani bakım maaşı mart 13 alıcaz sabit artık her ay.Bez parasını mart 25 alıcaz.2022 sakatlık maaşınıda mart 5 alabilirz yada kalabilir hazirana.

Abla annem ile babam boşandığı için durumumuzda iyi değil.Nafakayı annem alıcak.2022 maaşı alan kardeşim sakat olan o.Neden nafaka alıyoruz diye 2022 maaşı kesilsin bu haksızlık.Benim gelirim yok.Kardeşim zaten sakat.Annem geliride yok abla.Sadece nafaka alırsa geliri olcak.Burda nafakanın ne kadar olduğu önemli dimi 2022 maaşı kesilmesi için yoksa nafaka ne olursa olsun 2022 maaşı kesiliyor mu?

crazykanka
nafaka ile ilgili sorularını cevaplayabilmem için 2022 aylıgı alan kardeşinin yaşını bilmem lazım. kardeşin kaç yaşında? bir de nafaka sadece annene mi bağlanacak? eger sadece annene baglanacaksa ve kardeşin 18 yaşından buyukse bu durumda alınan nafaka sadece hane gelirini etkiler. alınan nafaka da hane gelirine eklenir. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 392,49 TL'yi geçiyorsa yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra alınan 2022 aylıgı kesilir. aksi durumda devam eder.
ama kardeşin 18 yaşından küçükse durum başka. kardeşin 18 yaşından küçük mü?
annene nafaka baglandıktan sonra bu nafaka tutarını evde bakım aylıgı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmeniz gerekir. sınırı geçmiyor ama siz bildirimi yapmak zorundasınız.

Kalem

Abla kardeşim 25 yaşında.Abla bilmiyorum nafaka sadece annememi bağlanacak mı diye.Benle ilgili bir nafaka durumu yok galiba.Kardeşim nafaka bağlanır mı bilmiyorum nafaka olaylarını bilmiyorum.
Abla hanede 392,49 ise hane başına gelir biz 3 kişiyiz annem,ben,kardeşim.392,49 çarpı 3 eder 1177 lira yani üçümüzün toplam geliri bunu geçmemesi lazım.Annem gelir olarak sadece bakım maaşı var bu gelir olarak sayılıyor mu abla.Eğer sayılıyorsa bakım maaşı 888 lira.1177-888 çıkarırsak 289 kalır yani nafaka en fazla bunu alabiliyoruz galiba.O zaman avukata diyeceğiniz nafakayı ona göre ayarlıycaz.Nafaka almak istiyoruz babam annem çok kötü mağdur etti devlet buna bir şans tanıması lazım.Kardeşim Allah korusun ölürse o zamanda bütün maaş kesilcek nafada düşük kalcak.Kardeşim yaşadığı zaman boyunca nafaka 290 altı ölürse asıl nafaka miktarı karışık durum abla ya.

Sence nasıl bir durum izlemeliyiz.Babam olcak adam bizi çok kötü şeyler yaptı o yüzden ondan nafaka hakkımızı almak istiyoruz.Abla ayrıca
392,49 sınırı neden bu kadar düşük.Ailede 1 asgari ücretli çalışan olsa sakatlık maaşı direk kesiliyor yada çalışan varsa bağlanmıyor.Abla bildirim konusunda ben gerekli işlemleri yaparım.
Abla ayrıca bugün sakatlık maaşı işlerim yaptık.Yarın heyet gelicek ama biliyosun bakım maaşı sıkıntılarımızı bu kadar uzun sürmedi aynı süreç değil bu.Yani sakatlık maaşı için yarın gelecek heyet Mart 5 bize ödememizi yapar mı?İnş bakalım ayrıca bu nafaka konusundaki süreç hakkında hem nafaka almamız hemde sakatlık maaşı almamız için bir formül yapabilirmisin abla ayrıca 392.49 tl hane kişi başına düşen gelirde ilerde yükselme olur mu?

crazykanka
kardeşin buyukmuş, tamamdır. bu durumda mahkemece belirlenecek nafaka tutarı hane gelirine eklenecektir. valla nafakayı ne kadar istersiniz mahkeme ne belirler bilemem. ama 2022 aylıgının gelir hesabını öğrendin işte. hanede kişi başına düşen aylık gelir 2016 yılı için 92,49 TL'yi geçerse ilk sosyal incelemeden sonra 2022 aylıgı kesilir. bu konuda bir mevzuat değişikliği olacagını da sanmıyorum. bir yıl boyunca bu miktar artmayacak da. 2016 yılı için geçerli bu rakam zaten.
bu konuda sana tavsi,ye edebileceğim bir şey de yok. hele nafaka baglansın o zaman tekrar bakarız durumuna. şimdilik tahmin yürütüp durmaya gerek yok. nafaka baglanınca beni haberdar eder miktarı soylersin.

Üst Alt