Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli kardeşimin raporu üzerinden alınacak arabada hak sahibi olabilir miyim?

06Asya06

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
15 yaşında engelli bir kız kardeşim var. %90 engelli oranına sahip. Babam ve erkek kardeşim benim haberim olmadan birikim yapmışlar. Babam emekli maaşını, aldığı kira gelirlerini kardeşimin banka hesabına atmış hep. Kardeşim de kendi maaşından ekleme yaparak faizli hesapta biriktirmek şartiyla kardeşimin hesabında biriktirmişler. Şimdide erkek kardeşim bana diyor ki ben kız kardeşimin raporuyla kendime araba alıcam. Benim bu araçta hakkım olmayacak. Beş kuruş para vermedin ki diyorlar ama benim birikim yapıp araba alacaklarından haberim yoktu. Kız kardeşimin engelli raporu ile alınacak olan bu aracın ya babamın adına alınmasını istiyorum erkek kardeşimin adına olmasın istiyorum. Bilgilendirme yapabilir misiniz ne yapabilirim?

Araba zaten kız kardeşiniz adına alınabilir. Babanız ya da kardeşiniz adına alınamaz. Vefat durumunda ortak olarak bölüşürsünüz.

@vilanjik,
Çok sağolun peki aracı satarken vs kim satabilir erkek kardeşim satabilir mi? Bana ayrım yapmasınlar istiyorum

Bir araba için şimdiden kardeşler arasında husumet çıkmış. Arabayı zaten kız kardeşiniz adına alabilirsiniz. %90 engel olduğundan hepiniz kullanabilirsiniz(1.derece) satma işine gelince 5 yıl kullanım sonrası (yeni yasada değişecekti) veya vefat sonrası (yeni yasada vergi düzenlemesi yapılacaktı) olabilir. Ek olarak 4 teker 1 metal için aile arasında böyle bir sorun doğması da ayrıca üzücü

@Sardonyx35,
Kardeşim nedense kardeşimin raporu üzerine kendime araba alıcam diyip duruyor nasıl oluyor o zaman ben onu anlamadım. Kendime araba alıcam, rapor sayesinde uyguna alıcam diyor. 5 yıl sonra satar kendime bilmem ne alırım diyor. Nasıl oluyor ? Babam onay verse, kendi üzerine alabilir mi ben tam anlamadım.

Bir diğer konu da şöyle. Benim babam evlat ayrımı yapan birisi. Kardeşime ev aldı, işyeri açtı. Bana herhangi birşey yapmadı. Erkek çocuklarına önem var sadece. Sana da ileride kocan alsın deyip durdu daima. Çok hakkım yendi, bilmediğiniz çok şey var inanın. Ama bundan sonra hakkımı yedirmek istemiyorum o yüzden ki bu alınacak olan arabanın kardeşimin olmamasını istiyorum. Ki sizin dediğinize göre kardeşim engelli kardeşimin raporu ile alacağı için o araba engelli kardeşimin üzerine olacak.

Kardeşinizin düşüncesi 5 yıl sonra babanızın satış işlemini yapıp parayı kendisine vereceği şeklinde muhtemelen. Şuan kız kardeşiniz reşit olmadığı için aileniz sorumlu ondan ama 5 yıl sonra mahkeme kararı yada vekalet olmadan anne babanızda satamaz. Yani erkek kardeşinizin ne almaya ne satmaya yasal olarak hakkı hiçbir zaman olmaz.

Annenizle konuştunuz mu bu durumu ? Onlar arayı bulmada biraz daha iyi olabiliyor malum.

@HuYSuz79,
Annem evde hiçbir söz hakkına sahip olmayan, her konuştuğunda sen ne anlarsın ya, sen konuşma denilerek susturulan bir kadın maalesef. Anneme durumu anlattım, birşey demedi.

Kardeşim nedense ben alıcam, şu arabayı alıcam, bu modeli alıcam az kaldı deyip duruyor. Bu durum biraz moralimi bozdu. Çünkü ona iş kuruldu, ona daima destek olundu. Ben ailemden hiç destek görmedim. Çok haksızlığa uğradım, en azından bu araba konusunda haksızlığa uğramak istemiyorum

Yasal olarak yapabileceğiniz bir şey yok açıkcası. Babanız sağlığında istediğine istediğini verebilir, buna kimse karışamaz. Daha çok aile içinde çözmeniz gereken bir durum gibi sizinki. Özelinize girmeden, nedenleri bilmeden sebeplerini bilemeyiz. Babanız evlat ayrımı yapıyor da olabilir. Ailede para biriktiren kişi olarak erkek kardeşinizi gördüğü içinde olabilir. Eğer durum 2. örnekde ki gibiyse ve çalışıyorsanız birikimlerinizi babanıza verip, sizin adınıza değerlendirmenizi isteyebilirsiniz. Bu tabi biraz karşılıklı güvene dayalı bir durum. Sizin eklediğiniz her paraya babanızda biraz ekleme yapıp sizin adınıza da bir şeyler alabilir. Ya da yine komple kardeşinize yarayabilir. Bunu hiç birimiz bilemeyiz dışarıdan bakarak tabi ama yaşarken yapılan miras / hak tartışması, senin benim hakkım olayı hiçbir zaman aile içinde iyi sonuçlar doğurmaz.

@06Asya06,
Baban sağlığında birikimlerini istediği evladına vermekte serbesttir, arabayı kimin adına alıyorsa araba onundur,eğer arabayı baban kendi adına alırsa baban öldükten sonra hepinizin olur,demekki baban birikimlerini kardeşine vermeyi uygun görmüş ona daha çok güvenmiş ki parasını kardeşine vermis,kardeşinde bu paraları faizle ve kendi katkısıyla biriktirip araba alacak,bu araba kardeşinin olur

@06Asya06,

Ayrıca baban ile kardeşin beraber birikim yapabilir sana sormak zorunda değiller,ikisinin arasına girmeye çalışma, gözden düşer kardeşinle aran açılır,sende kendi paranı biriktir arabanı sl @HuYSuz79
Ama öncesinde bunu demiştiniz

@06Asya06, Öncesinde yazdığım şey ile sonradan yazdıklarım bir birini reddeden şeyler değil ki. Erkek kardeşiniz yasal olarak kendi üzerine alıp satamaz. Yasal olarak sizde bir hak iddia edemezsiniz. Engelli kardeşinizin üzerine olur araç. Ama bakmakla yükümlü olan kim? Babanız.. Velayeti de babanızda 5 yıl sonra vesayeti de babanız olacak. Dolayısı ile engelli kız kardeşiniz kendi adına karar veremiyorsa yine babanız karar verecek ve kime isterse ona verebilecek.

@erge_nekon,

O zaman size ben durumu detaylı izah edeyim. Biz 3 kardeşiz, ortanca olanımız engelli. Benim babamın 1 dükkan, 1 evi var kirada. Bu kira gelirlerini kardeşimin hesabına atmış olduğu gibi. Bu süreçte bize de kiracılar ödeme yapmıyor dedi.

Ek olarak kardeşimin kazancı hemen hemen asgari ücret kadar. Her ay ortalama 10 bin kadar, toplamda 100 bin TL kadar bir ekleme yapmış bu birikime. Geri kalan babamın geliri.

Bir kaç ay önce böyle bişey duydum, yalanladılar. O dönem dedim ki ben aylık 30 k maaş alıyorum, bunun 20 k kadarını size vereyim. Bunlar ne arabası, ne birikimi, neyi veriyorsun deyip reddettiler.

Yorum yaparken biraz vicdanlı yorum yapın.

@06Asya06,
Bir erkek kardeşin var ve onu kıskanıyorsun,bende oğluma öncelikler tanıyorum,İslamiyete göre bile erkeğe 2 pay kıza bir pay düşer,Nisa süresini okursan anlarsın,ancak günümüzde kadın erkek esitliginden dolayı anne ve baba öldükten sonra eşit paylaşıyorlar,baban sağ olduğuna göre tasarruf hakkını erkek kardeşinden yana kullanıyor,demekki erkek kardeşin sıkıntılı ve kötü alışkanlığı olan biri değil ki babasının güvenini kazanmış,hayırsız biri olsaydı baban seni tercih ederdi,anadoluda her babanın ilk tercihi çoğunlukla oğlundan yanadir,senide tanımam kardeşinde baban olması gerekeni yapmış

Kardeşinizin özür durumunu bilmiyorum ama 5 yılın sonunda vasi kararı varsa baban arabanın satışından elde edilen geliri dilediği gibi kullanamaz. Yaptığı harcama özürlü kardeşinin faydasına olduğunu hakime faturasıyla ispat etmek zorundadır. Diğer kardeşine bu geliri vermek özürlü kardeşine bir menfaat sağlamadığı için bunu yapamaz.

@vilanjik,

Abicim zamanını ayirip konuyla ilgilendiğin için, bilgilendirmen için çok ama çok teşekkür ederim. Şimdi kafamda ki bütün soru işaretleri çözüldü. Demek ki bazılarının anlattığı gibi değilmiş durum 😊🙏🏽

5 yıl sonra yine ötvsiz araç alır. Bir cebinden alır diğerine koyar. Vermek istemiyorsa bir şey yapamazsınız. burada ne sizi ne erkek kardeşinizi tanıyoruz. Kimse sizin düşmanınız değil. Vermek istemeyenden zorla alamazsınız. Allah gecinden versin ama bu sadece vefat durumunda olur. Bu sizin aile içinde kalp kırmadan herkesin gönlü olacak şekilde çözmeniz gereken bir durum dememde ki neden bu. Vermek istemiyorsa yolu bulunur.

Ben sizin kalp kırıklığınızı anlıyorum, anlamıyor değilim. Benim dedem babama hiç bakmamış yani büyütmemiş bile ve kendi sağlığında da amcama verdi her şeyini. Ama arkasından ne ah ederim ne kötü bir söz söylerim. Allah sağlık versin mal mülk bir şekilde yapılır.

Ancak bir mal veya birikimden elde edilen menkul yada mevduat kimin mülkiyetinde ise onu kullanma yetkisinin de onda olduğunu unutmamak gerekir.

Üst Alt