Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli kişi adına alınan aracı kim kullanabilir?

sluck

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
İyi günler herkese arkadaslar.Benim sizlere danısacagım 2 konu olacaktı :D
Biz %91 özürlü raporuyla ötv ödemeden araç aldık. Ancak bu aracı kullanacak olan 1. derece yakını, yani aracın sahibi engellinin oğlu, bu aracı kullanmak için herhangi bir noterden belge ya da herhangi bir işlem yapmasına gerek var mı? Yoksa direkt olarak sadece ehliyetle kullanabiliyor mu?
2. sorun ise, belediye ye basvurarak evin onundeki bir alanı kendimize ait park alanı olarak beledyeden kendimize ayırabiliyor muyuz? Park sorunu var da bizim oturdugumuz yerde. BU konuda ne yapmamızı önerirsiniz?

Yardımlarınız için cok tesekkur ederim. İyi günler... :D :lol:

hayırlısı olsun kardeş güle güle binin arabanıza

eğer aracı özürlü kişinin adına aldınız ise aracı üzerine aldığınız kişinin 1, 2 ve 3 üncü derece yakınlarına kadar kullanabilir bununla ilgili bir şey yapmanıza gerek yok zaten ruhsatın arkasında yazar . Park konusu hakkında bilgim yok ama öğle bir imkan bile olsa her halde oraya sahip çıkmak için başında beklemeniz gerek =) tekrar hayırlı olsun .

Araç kullanımı hakında size vereceğim bilgi öncelikle evet noterden vekalet vermeniz gerekiyor bir kişinin ismini verip o kişinin kullanması sağlanacaktır bununla beraber 1. Derece ailenden olanlarda kullana bilir vekaletnameye şöyle denilebilir kulanacak kişinin ismi ve 1. Derece akrabaları kullanabilir ibareli bir vekaletname .
Park konusunda bir bilgim yok .

evet 1 , 2 ve 3 üncü derecenin dışında kullanacak biri varsa o zaman noterden vekalet gerek .

Arkadaşlar yasalarımız yiğidin yoğurt yeme şekline dönüşmüş herkes farklı yorum yapıyor yanlız bunu yazarken ben doğruyu biliyorum babında söylemedim altını çizmek istedim konuya hakim arkadaşlar varsa bilgilendirirse sevinirim çünkü bende çocuğum adına haftaya bir araç alacam bilgilenir.

ben kızım adına araç aldım % 98 özürlü rapou var ötv ve mtv den muaf olarak aracı aldım ruhsatın arkasında 1.2ve 3 üncü derece yakınları kullanabilir diye yazıyor onlar haricinde biri kullanacaksa noterden iş akdi adında vekalet veriyorsunuz .

Kabataş peki araç alacağın zaman senmi ruhsata 1.2.3. diye yazdırdın yoksa trafik müdürlüğü bunu biliyormu birde mtv için maliyeye gittinmi yoksa araç alırken firma mtv işleminide yaptırıyorlarmı ?

hayır ben yazdırmadım araç kızımın üzerine olduğu için özür durumu ve yaşı belli siz sadece her hangi bir kaza durumunda araçla ilgili sorumluluğu üzerinize almak için anne ve baba noterden tahütname cıkarıyorsunuz . bütün işlemleri aracı aldığınız bayi yapıyor sadece 60 ytl fazaldan masrafı oluyor (ben aldığımda öğleydi ).

Noter aracılığıyla vekalet vereceğiniz kişiler aracı kullanabilir.MTV muafiyeti mutlaka vergi dairesine gidip,aracınızı sakata statüsünde tescil ettirmeniz gerekir.

çok tşk kabataş bilgilendirmen için verdiğin bilgi birçok arkadaşa ışık olup gösterecek.

rica ederim kardeş , hakkınızda hayırlısı olsun allah utandırmasın .

Arkadaslar gercekten yardımlarınız için teşekkür ederim.(Öz. Kabatas)
Ancak simdi bi toparlaylım.Yani simdi ben araç sahibinin torunu olarak aracı herhangı bı vekalet almadan kullanabılırmıyım?Özel bir işlem yapmadan kullanabilirmiyim?
2. soru ise ,aracın tüm alım işlemleri ve ücretleri babam tarafından ödendi,eger (allah gecınden versın), engelli babaanneme birşey olursa,diğer cocukların aracta hak iddaa etmemeleri için noterden ne tür bi vekalet cıkarmalıyım?Bilginiz var mı?
Gercekten cok sagolun,yardımlarınız cok aydalı oluor.. :idea: :D :D :D

1)vekalet almadan aracı kullanamazsınız.
2)Vekalatnama verilerek,noterde aracın üzerinde kimlerin hakkı olduğunu belgelemek.

Peki arkadaslar ben gittim notere sordum,noterın boyle bır vekaletnameden haberi yok.Benim alacagım vekaletın içeriği ne olacak,notere gidip ne diyeceğim hiç bilmiyorum.Noter alamassın öyle bi vekalet olmaz diyo.Yardım edin lütfen :oops: :oops: :oops: 8)

Pardon ama, kime ne için vekalet çıkartmak istiyorsunuz?

Merhaba Oturan Boğa,
Biz %91 engelli babaannem üzerine bir araç aldık.AraC sahibinin oğlu ve torunun olarak aracı kullanmamız için herhangi bir vekalet cıkarmamız gerekırmı,eğer gerekirse bu vekalet içeriği ne olmalıdır.Cunku notere gittiğimde böyle bir vekalet olamayacagını soyledıler :(
Birde ruhsatta "3.dereceye kadar akrabaları kullanabılır VEYA noterden cıkarılacak vekaletle baska bırı kullanabılır" türü bir yazı gorunce yakınlarının vekalet cıkarıp cıkarmayacagımız konusunda kararsız kaldım.
Bir soru daha sormak istiyorum.Bİz aracı ötv muafiyetı olmadan once aldık.Sımdı kanun değişti ancak bizim ruhsatta "ÖTVSI ODENMEDEN SATILAMAZ" yazıyor hala.Ruhsatı bır yerde degıstırmemız gerekıyormu.Bu konu hakkında neler yapmamız gerekıyor.
Yardımlarımız ıcın cok tesekkur ederım :D :D

Ruhsatta "3.dereceye kadar akrabaları kullanabılır VEYA noterden cıkarılacak vekaletle baska bırı kullanabılır" yazıyorsa, vekalete ihtiyacınız yok. İlla başınız ağrımasın istiyorsanız, yani polis durdurduğunda zaman kaybetmek istemiyorsanız, nüfus müdürlüğünden, araç sahibinin 3. derece kan bağı ile bağlı akrabası olduğunuza dair belge alın tamamdır.

Aracı ötv muafiyetinden önce alanlar da tıpkı daha sonra alanlar gibi 5 yıl dolduğunda ötv'siz olarak satabilecekler araçlarını. Bunun için bugünden bir şey yapmanıza gerek yok. Aracı aldığınız tarihten itibaren 5 yıl geçtiğinde sorunsuzca (ötv'siz) satış yapabilirsiniz.

Engellilik derecesi %90 ve üstü olanlar için geçerli.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.Sagol OturanBoğa :D

"Ruhsatta "3.dereceye kadar akrabaları kullanabılır VEYA noterden cıkarılacak vekaletle baska bırı kullanabılır" yazıyorsa, vekalete ihtiyacınız yok. İlla başınız ağrımasın istiyorsanız, yani polis durdurduğunda zaman kaybetmek istemiyorsanız, nüfus müdürlüğünden, araç sahibinin 3. derece kan bağı ile bağlı akrabası olduğunuza dair belge alın tamamdır. "

Nüfus müdürlüğünden bu belgeyi almadığımızı var sayarsak çocuğun annesinin amcası aracı kullanıyorsa bunu polise nasıl ispat edecek yada polis bunu nasıl tespit edecek. Bu konuda bir eksiklik yokmu? tekrar düzenlenmesi gerekmiyor mu sizcede?

Karayolları Tafik yönetmeliği değişti
e) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

Yurt içinden %90 üstü rapor üzerine alınan aracı herhangibirisi kullanabiliyor artık...

salih bey engelli araçta özel bir tertibat yok şimdi bunu benim komşumda kullanıp beni bir yere getirebilirmi ?araç /90 raporla alındı teşekküler

bülent bey aracım /90 raporla alındı özel bir tetibat yok bu aracı herhangi bir arkadaşım kullanabilirmi ? noterden vekalet deniyor peki 2 kişiye vekalet verip kullandırılması mümkünmü şimdi benim akrabam var sayalım yok ama komşum var arkadaşım var onlar bu aracı kullanabilir mi? bununla ilgili bir genelge varmı emniyetten

Tertibatlı olmayan araçlar için mevzuattaki bu kısıtlama ibaresinin kaldırıldığı forumda paylaşılmıştı...

Arkadaşlar özel tertibat olmayan sadece otomatik vites olan
araçları herkes kullanır ibaresinin yer aldığı yasa/genelge
artık her neyse onu arıyorum. Linkini bilen var mı acaba ?

tg04

12.09.2011 tarih ve 181166 sayılı talimatta detaylı olarak açıklanmıştır.

İşte o talimatı bulamıyoruz ki. Resmi gazetenin sitesinde böyle bir belge yok. Bu belge sende var mı Memati

bana emniyet genel müdürlüğünden email geldi

[FONT='inherit'][FONT=Times]ithal araç içindir

ç[/FONT]) [FONT=Times]Ö[/FONT]zel tertibat[FONT=Times]ı[/FONT] olmay[FONT=Times]ı[/FONT]p, [FONT=Times]ö[/FONT]z[FONT=Times]ü[/FONT]rl[FONT=Times]ü[/FONT]l[FONT=Times]ü[/FONT]k derecesi % 90 ve [FONT=Times]ü[/FONT]zeri olan malul ve engelliler taraf[FONT=Times]ı[/FONT]ndan [FONT=Times]Ö[/FONT]zel T[FONT=Times]ü[/FONT]ketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen ara[FONT=Times]ç[/FONT]lar[FONT=Times]ı[/FONT]n tescil belgelerine ve bilgisayar kay[FONT=Times]ı[/FONT]tlar[FONT=Times]ı[/FONT]na, "Ara[FONT=Times]ç[/FONT] sahibi [FONT=Times]ö[/FONT]z[FONT=Times]ü[/FONT]rl[FONT=Times]ü[/FONT]ki[FONT=Times]ş[/FONT]inin kanuni m[FONT=Times]ü[/FONT]messili ile [FONT=Times]üçü[/FONT]nc[FONT=Times]ü[/FONT] dereceye kadar kan ve sihri h[FONT=Times]ı[/FONT]s[FONT=Times]ı[/FONT]mlar[FONT=Times]ı[/FONT]ndan bir s[FONT=Times]ü[/FONT]r[FONT=Times]ü[/FONT]c[FONT=Times]ü[/FONT] veya noterce d[FONT=Times]ü[/FONT]zenlenmi[FONT=Times]ş[/FONT] i[FONT=Times]ş[/FONT]akdine ba[FONT=Times]ğ[/FONT]l[FONT=Times]ı[/FONT] olarak istihdam edilen bir s[FONT=Times]ü[/FONT]r[FONT=Times]ü[/FONT]c[FONT=Times]ü[/FONT] taraf[FONT=Times]ı[/FONT]ndan kullan[FONT=Times]ı[/FONT]lmas[FONT=Times]ı[/FONT] zorunlu olup, be[FONT=Times]ş[/FONT] y[FONT=Times]ı[/FONT]l i[FONT=Times]ç[/FONT]erisinde [FONT=Times]Ö[/FONT]zel T[FONT=Times]ü[/FONT]ketim Vergisi [FONT=Times]ö[/FONT]denmeden devri, sat[FONT=Times]ışı[/FONT], hibesi, intifas[FONT=Times]ı[/FONT]n[FONT=Times]ı[/FONT]n m[FONT=Times]ü[/FONT]lkiyeti muhafaza kayd[FONT=Times]ı[/FONT]yla veya sair [FONT=Times]ş[/FONT]ekillerde akden devri, tasarruf hakk[FONT=Times]ı[/FONT]n[FONT=Times]ı[/FONT]n vek[FONT=Times]â[/FONT]letname ile devredilmesi, kiralanmas[FONT=Times]ı[/FONT], [FONT=Times]ö[/FONT]d[FONT=Times]ü[/FONT]n[FONT=Times]ç[/FONT] verilmesi yasakt[FONT=Times]ı[/FONT]r." [FONT=Times]ş[/FONT]eklinde [FONT=Times]ş[/FONT]erh konulur. Ayr[FONT=Times]ı[/FONT]ca ithal ara[FONT=Times]ç[/FONT]lar[FONT=Times]ı[/FONT]n g[FONT=Times]ü[/FONT]mr[FONT=Times]ü[/FONT]k [FONT=Times]ş[/FONT]ahadetnamelerinde, yukar[FONT=Times]ı[/FONT]da belirtilen [FONT=Times]ş[/FONT]erh d[FONT=Times]ışı[/FONT]nda varsa di[FONT=Times]ğ[/FONT]er [FONT=Times]ş[/FONT]erhler de tescil belgesine i[FONT=Times]ş[/FONT]lenir.[/FONT]

yurt içinden alım farkı muhim

[FONT=Calibri]e) Özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur[/FONT]

Üst Alt