Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli maaaşı gelir kriterinde düzenleme isteyen teklif meclise sunuldu

Saadet34

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
27/5 2/4028 16/12/2021

Adana Milletvekili İsmail Koncuk

Engellilerin Sosyal Haklarının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Teklif ile, engellilere aylık bağlanmasına ilişkin şartların kolaylaştırılması, engellilerin aldıkları maaşa esas alınacak gösterge rakamının artırılması ve engellilerin ÖTV muafiyetine istisna tutulan taşıt bedeli miktarının yükseltilmesi öngörülmektedir
Son Durumu : KOMİSYONDA

27/5 2/4042 22/12/2021

Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal

65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Teklif ile, engellilere verilen destek ve maaş ödemelerinde hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir kriterinden vazgeçilerek, kişinin kendi gelirinin esas alınması amaçlanmaktadır.

27/5 2/4048 24/12/2021
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

Özel Tüketim Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi

Teklif ile, engelli bireylere tanınan ÖTV istisnası kapsamındaki araç alımlarında uygulanan fiyat sınırlandırmasının kaldırılması amaçlanmaktadır.

27/5 2/4037 20/12/2021

İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Teklif ile, görme engelli bireylerin borç altına girdikleri kambiyo senetlerini imzalarken şahit bulundurulması uygulamasının görme engelli bireyin talebine bağlı olmasının sağlanması öngörülmektedir.

27/5 2/3999 06/12/2021

Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca

06/04/2016 Tarih ve 6701 Sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Teklif ile, hak ihlaline uğradığını iddia eden engelli gerçek kişi adına, ilgili sivil toplum örgütleri tarafından da Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna başvuru yapılabilmesi öngörülmektedir.

Buradan bakabilirsiniz.
https://www.tbmm.gov.tr/Yasama/Kanun-Teklifleri-Sonuc

Arkadaşlar Lütfen 25 Dakikanızı ayırın şu siteye üye olup engellilerin dilekçelerine onay verin çoğunluk kazanacaktır. Lütfen sessiz olup bir köşede beklentilere girmeyiniz.
https://edilekce.tbmm.gov.tr/

bu ay benim maaşımı da kestiler 100 de 85 ağır engelliyim ocak 2022 de alamadım .. sebebi ise annem babasından aylık alıyor 658.60 .. birde bakım maaşı alıyor 1797.97 .. hepsi bu birde evimiz kira değil bir akrabamızın evi .. ama yinede kesmişler .. benim sigortam bile yok şimdi tedavi masraflarım nasıl olcak ilaçlarim var her ay bilmiyorum çok üzgün annem ..

meleni1974

gelir testi yaptırdınız mı ayrıca bulunduğunuz adres haricinde başka adrese geçilse göstermelik haklarınızdan yararlanacaksınız. Kira kontratı düzenleyiniz göstermelik. Malesef bazı şeyler mecburen böyle olmak zorunda

İnşallah hane içinde gelir kriteri kalkarda kesilme korkusundan kurtuluruz

ne zaman geçer acaba bu yasalar meclisten..

Yıllar sürer bu gelir kriterleri daha önce de sunuldu 3 yıldır hala komisyonda gözüküyor hiç umutlanmayın engellinin kendi gelirine bakarlarsa çok maaş ödemek zorunda kalırlar komisyonda kaybolur gider o teklif acı ama gerçek ☹️

TBMM Dilekçe Komisyonu'na 2022 aylıklarına ek zam yapılması hk. başvuru sonucum

G[FONT=Arial]eçen ay kur kriziyle birlikte ulusal paranın alım gücünün düşmesiyle engelli aylıklarına ek bir seyyanen zam yapılması gerektiğiyle ilgili, TBMM Dilekçe Komisyonu'na yaptığım başvurumun sonucu aşağıdadır:[/FONT]

---------------------------
Geregi Düsünüldü: Dilekçe üzerinde yapılan inceleme sonucunda, muhtelif kanunlarda
degisiklik veya bazı alanlarda yeni yasal düzenlemeler yapılmasının istendigi anlasılmıstır.
Dilekçe Komisyonu, Anayasa’nın, TBMM Içtüzügü’nün ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının
Kullanılmasına Dair Kanunun ilgili hükümleri çerçevesinde çalısmalarını sürdürmektedir.
Anayasa’nın 88’inci maddesinde, kanun teklif etmeye milletvekillerinin yetkili oldugu
belirtilmistir. TBMM Içtüzügü’nün 116/1’inci maddesinde “Dilekçe Komisyonunu ... Baskanlık
Divanı ... Yeni bir kanunu veya bir kanun degisikligini gerektiren ... dilekçelerin,
görüsülemeyecegini karara baglar.” denilmistir.
Komisyonumuz Baskanlık Divanı, yeni bir kanun veya bir kanun degisikligini gerektiren
dilekçelerin, Komisyonda görüsülemeyecegini karara bagladıktan sonra, TBMM Içtüzügünün
116/2-3’üncü maddesi geregince, bu dilekçelerden kanun olarak düzenlenmelerinde toplumsal
yarar görülenlerin birer örnegini, Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskanlıgına ve bilgi için
Cumhurbaskanlıgına göndermekte; ayrıca, kanun teklifi gerektiren tüm kararları bastırıp,
milletvekillerine dagıtmaktadır. Dolayısıyla vatandaslarımızdan gelen yeni yasal düzenleme
taleplerinden ve degistirilmesi istenen kanunlardan, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin
tamamı haberdar edilmektedir.*
Diger yandan yasal düzenleme yapılması istenilen konular hakkındaki basvurulara iliskin
t e k l i f l e r i n T B M M ’ y e g e l e n y a s a l d ü z e n l e m e l e r i n g e l i s i m s ü r e c i ,
“https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.sorgu_baslangic” internet adresinden
takip edilebilmektedir. Yukarıda yapılan açıklamalar ısıgında, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının
Kullanılmasına Dair Kanun ile TBMM Içtüzügü’nün 116’ncı maddesi Dilekçe Komisyonunda görüsülemeyecegine karar verildi.

------------------------

Özetle deniliyor ki, meclis genel kuruluna yasa teklifi şeklinde gelip o çatı altında kabul edilip yasalaşması gerek.
İ[FONT=Arial]yi de ben de bu yüzden TBMM Dilekçe Komisyonu'na bu dilekçeyi göndermiştim zaten. Bu dilekçemin görüşülüp, değerlendirilip toplum yararı varsa teklif haline getirilip yasalaşması için... Ama ne yazık ki Dilekçe Komisyonunun böyle bir yetkisi yokmuş. Bunu öğrenmiş oldum. Onun için kimse boşuna kendine yorup bu meriye bel bağlamasın en azından bu mesele için.[/FONT]

Not: Konu başlığı şehven yanlış yazdım, fakat düzeltmek için başlığı güncelleyemedim. Site yönetiminin dikkatine!..

Son düzenleme:
meleni1974: Hanede kaç kişi yaşıyor belirtmemişsiniz ama 2022 yılı zamları ve gelirlerin artırmasıyla ''hane içinde kişi başına düşen otalama aylık gelir de'' değişti. Şahsen Ben yeniden bir değerlendirme yapılmasında fayda görüyorum.

Engelli aylığı alabilmek için hane içinde kişi başına düşen otalama aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden az olması gerekiyor.
Engelli maaşı alanların aylıkları, yaşlılık maaşları; evde bakım maaşı gelir ölçümünde hane gelirine dâhil edilmez.

meleni1974

evde bakım maaşı 2292 tl oldu gs 1417,80 oldu
hesaplarsak
ebm 2292
annenıze babasından yetım maaşı 658.60
top:2951
evde kaç kişi yazmayıksınız
annen ve sen dıe 2 kişi dersek
2951 / 2 : 1475
bu işleme göre 2022 maaşınızın kesılmesı normal.annenızın aldıgı yetım maaşından değil gelir krıterını geçtıgınızden (5 0 55 tl gibi)buna yetım maaşına gelen zammı eklemedım

yapmanız gereken ya yetım ya 2022 maaşından vazgeçmenız .39.maddeye göre işlem etmenız daha kolay olur böyle edınce enazından maddı kaybınız daha az olur
Soru 38: SGK'dan yetim aylığı alan engelli kişiler 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklarından faydalanabilir mi?
SGK'dan aldıkları aylıkları 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylık tutarlarından düşük olanlar SGK'dan aradaki farkı talep edebilmektedir.
Soru 39: SGK'dan aldığı yetim aylığının 2022 aylığından az olduğunu gören kişi aradaki farkın kendisine ödenmesi için hangi kuruma başvuruda bulunmalıdır?
Aradaki farkın ödenmesi ile ilgili olarak kişi SGK'ya başvuruda bulunmalıdır. Konu hakkında Bakanlığımız ve Vakıflar tarafından her hangi bir işlem yapılmamaktadır.

Hiç bir vatandaş umrunda değil ki devletin biz umrunda olalım onlar sadece kendilerini ve yandaşlarını düşünüyor

tolg@

Aynen... M.vekillerinin (ve tabi 1. derece akrabalarını kapsayacak şekilde) maaş-özlük hakları gibi konularla ilgili kanun tekliflerinde tüm partiler firesiz tam uzlaşı sağlayıp şipşak yasalaşıp yürürlüğe girmiştir hep.

ben afyonluyum başlikta adı geçen afyonkarahisar milltvekili chp li burcu köksalla 2 ay önce yazışmıştım, maaşların bu kadar düşük olmasına şaşırmıştı demekki gündeme getirmiş çok teşekkürler:)

seyfil

Kimsenin umrunda değiliz ki medyada bile yokuz engelli maaşları ile ilgili bir zam geldi deniyor oda yalan yanlış rakamlar vererek o kadar başka haber duymak mümkün değil bizim de emekli memur maaşları gibi sürekli gündemde olsak belki biraz daha fazla zam alırız ama haber yapılmadığı sürece bizim maaşlar yaşanacak duruma gelmez kesinlikle

Üst Alt