Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli maaşı alan kişi adına araba alınırsa aylık kesilir mi?

hagul

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar.kısaca konuyu yazayım.
engelli maaşı alan bir kişi ötv indirimli araç aldığında bu maaşı kesilirmi.bir kesinti olurmu.veya nasıl olacak bu iş.
not : %90 üzeri yaş 14
teşekkür eder hayırlı günler dilerim.

teşekkürler

teşeüükür ederim.biri kesilir dedi biri kesilmez.kafamız karıştı.tam cevap alamadım. buradaki cevaplar sanırım yeterli olacaktır.

Araba lüks değil ise, yani beyan edilen muhtaçlık durumu ile görünen yaşam koşulları arasında önemli bir fark olduğunu düşündürecek bir araç değilse, sorun olmaz. Ama kapının önüne 50 bin liralık sıfır bir araba çekerseniz, tabii ki kesilir.

değil

yok sayın abim. bu dacia logan mcv nin liste fiyatı 23.000 lık arabası.yani işte indirimleri düşünce yaklaşık bildiğim kadarıyla 16-17 tl lik araba.

Sayın oturan boğa konuyla ilgili benim de bir sorum olacak yanıtlarsanız çok memnun olurum bende %90 raporu olan kardeşimin adına araç alacam fakat benim ki 2. el yani sadece motorlu taşıt vergisinden muaf olmak için aracın degeri 19 bin tl. alırsam eger bakım ücreti veya 2022 maaşı kesilirmi acaba şimdiden teşekkürler

Arabadan bir gelir elde etmediğin sürece evde bakım aylığına ve 2022 aylığına bişi olmaz Mahmut. Her iki aylıkta da gelire bakılıyor sadece. Gelir durumunda bir değişiklik yoksa sorun yok.

Çok teşekkür ederim hanımefendi çok saolun verdiğiniz bilgi için.

mrb sayın kalem hanım benım son gunlerde dıkkatımı ceken şu oldu ben 2022 maaşı alıyorum 98yılından buyana evde gelır durumunu bıldıren bır mıktar yoktu bıldıgım kadarıyla şimdi bu siteden bazen okuyorumda tıpkı bakım parası gıbı 2022 maaşınıdamı evdekı gelır durumuna gore verılecek emeklı sandıgından eğerki böyle ise gelır durumu evdekı kişi basına kac tl düşmesi gerekecek babam bagkurlu 700 tl alıyor 3 kişi yasıyoruz evde kişi basına nekadar gelır hesaplanması lazım veya kişi başına düşen mıktar fazlaysa 2022 maaşım kesilirmi beni bakım maaşı da alıyorum lütven beni aydınlatırsanız cok memnun olurum saygılar

sgk Uygulama Kılavuzuna göre özürlü aylığı gelir hesaplaması örneği

Örnek olay 2:
22 yaşındaki Özgür, (%50 veya %75 oranında) özürlü olup 3 kardeşi, annesi ve babası ile birlikte yaşamaktadır. Babası 600 YTL maaşla (sosyal güvencesi var veya yok) çalışmaktadır. Ayrıca atıl durumda herhangi bir gelir elde etmediği arsası vardır. Aldığı 600 YTL maaşın 200 YTL’sini kiraya, 200 YTL’sini iaşe giderlerine ve 100 YTL’sini çocuklarının masrafları için harcamaktadır. Sair harcamaları için geriye kalan 100 YTL’nin ancak 45 YTL’sini Özgür’e verebilmektedir.
Bu durumda Özgür 2022 sayılı kanunun 1. maddesinde muhtaçlık sınırı olarak belirlenmiş tutarın (01.07.2008 itibariyle 83,08 YTL’nin ) altında gelir elde ettiğinden özürlü aylığından yararlanabilir.

NOT: Atıl durumda olan ve herhangi bir gelir elde edilmeyen menkul veya gayrimenkul, gelir tespitinde dikkate alınmamalıdır. Ancak gayrimenkul veya menkulden herhangi bir gelir elde ediyorsa (Örn: kira geliri, arsa icar geliri) gelir tespitinde mutlaka dikkate alınmalıdır.

UYARI!
Gelir tespiti yapılırken, başvuruda bulunan kişinin kendi geliri ve ilgili yönetmeliğin 7. maddesi “ç” bendi gereğince nafaka yükümlüsü her bir yakınının kişiye ayırabileceği nafaka(yardım) miktarı göz önüne alınmalıdır.
Muhtaçlığın tespitinde, hanedeki toplam gelirinin kişi sayısına bölünmesiyle tespit edilecek tutar ölçüt alınmamalıdır.

slm arkadaşlar ben tam 2 ay uğraştım araba alınırsa 2022 kesiliyormu diye kesiliyor ve geri ödeme isteniyor benim bildiğim arkadaş üzerine bwm 316 var ve fiyatı 16000 tl maaşı iptal ve geri ödeme istenmiş iii araştırın desem ben satten araştırdım olmuyor araç alamıyor

2022 maaşım bağlandı, babam üzerinden emekli sandığından faydalanıyordum. Yeşil Kart'a çevirmişler benim sağlık güvencemi. Yeşil Karttan görevliler gelip evde beni gördüler. Cuma'ya(dün 30-09-2011) gelin yeşil kartınızı alın, maaşınız ve kartınız hayırlı olsun dediler. Bankadan 6 aylık birikmiş paramı ve PTT'den 3 aylık miktarı çektim. Yeşil kartımı almaya gittiğimde, üzerinize kayıtlı bir otomobil ve annenizin bir evi olduğundan Yeşil Kart alamazssınız. 2022 maaşını da faiz yemeden hemen mal müdürlüğüne iade edin dediler. Şu an babamın üzerinde de gözükmüyorum. Babam tekrar emekli sandığına başvuracak beni üzerine almak için. Bu yaşadıklarım normal mi yoksa bana mı böyle denk geldi anlamadım. %98 ağır özürlüm raporum var. 40 yaşındayım ve hiçbir sosyal güvencem yok. Lütfen yorumlarınızı bekliyorum.

Şu anki genel uygulama 0 km araç alan engellilerin özürlü maaşının kesilmesi yönündedir, almamanızı öneririm.

benim kardeşim doğuştan zihinsel engelli ve epilepsi hastası %92 raporlu. iki yıl önce taşınması için ÖTV ile araç aldık o zaman 18 yaşını doldurduğundan yeşil kart çıkarmak için gittiğimizde araç sebep gösterilerek maaşı sonlandı ve aldığımız bir aylığı geri ödemek durumunda kaldık. şuan aracın maaşa engel teşkil etmediğine dair söylenti var doğruluğunu bilgisi olan arkadaşlara sormak istedim? tekrar müraacat edersek maaşın bağlanma durumu olur mu?

ayrıca 18 doldurduğunda babadan faydalanmadığından araç da üzerinde göründüğünden 2 yıl hiçbir sağlık hizmetinden faydalanmadı ve kanunlarda bu denli açığın olmasını anlayamadığımı belirtmek istiyorum . engelli kişi çalışıp kazanamıyor ki ev ve arabanın ( ki arabayı devlet belli şartlar ve indirimlerle güya engellinin hizmetine sunuyor ) maaşa engel olmasını,bu denli tezat gösterilmesi hiç mantıklı gelmiyor. bir taraftan ENGELLİYE HİZMET adı altında engelliler çok barız madur edilip sömürülüyor. şimdiden yardımcı olacak arkadaşlara teşekkürler.

2022 maaşı ailenin diğer bireylerinin kazançlarına değil kişinin gelirine bakar SUDE hanım bende 2011 marttında almaya başladım babam bir kuru yük gemisinde güverte işçisi idi yurtdışına gitmekte idi sık sık aldığı maaş 1850 tl idi ama raporumdan dolayı en yüksek kademeden 2022 maaşı alıyorum evde bakım maaşına gelince ise evde kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 3te ikisini geçmemesi lazım ne bakım maaşınızın ne de 2022 maaşınız kesileceğini ben hiç mi hiç zannetmiyorum

Beyan edilen yoksulluk ile tezat oluşturacak bir yaşam koşulu olduğu alınan araç ya da başka bir tespitle fark edilirse, 2022 maaşı kesilir. Bu konuda takdir hakkı ilgili kurumdadır. Karara karşı itiraz edebilir, yine sonuç değişmezse dava açabilirsiniz. Ama her koşulada beyan ettiğiniz yoksulluğu ıspat etmekle yükümlüsünüz. Yani, "aracın parasını nasıl ödediniz" sorusuna ikna edici bir yanıt vermelisiniz...

sayın oturanboğa rumuzlu abim senden detaylı bilgi rica ediyorum. 1. %91 engelli 15 yaşında ki bir çocugun babası asgari ücretli çalışıyor. toplam aile nufusu anne baba 3 çocuk(biri engelli) 5 kişi oturdugu ev kendine ait. 2022 diye taBİR edilen 3 aylık bakım maaşı alınmıyor. sadece aylık asgari ücret tutarında (engelli için) bir maaş alınıyor.
bu baba 110.000 liralık bir aracı ötv muaffiyeti olarak 75.000 liraya alırsa bu aracı herkes kullanabilir diye biliyorum (kanbağı ve akrabalık derecesi şartı aranmaksızın)kullanabilir diye biliyorum.benim ögrenmek istediğim bu engelli çocugun aldıgı asgari ücret tutarındaki maaş kesilirmi. saygılarımla.

siz evde bakım aylığından bahsediorsunuz. engelliye bakım hizmeti karşılığında bakıcısına ödenen maaş.

hanede kişi başına düşen aylık gelir 540,47 lirayı aşmıyorsa araç sorun değil ama aşarsa aylık kesilir.

şurayı çok dikkatli okuyunuz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...baglanmamasina-sebep-olur-mu.html#post1013724

linkteki kişi başına düşen aylık sınırları dikkate almayın. 2014 yılı 2. altı ay için sınır 540,47 liradır. hanede kişi başına düşen aylık sınır bu miktarı geçerse aylık kesilir. ayrıca hanede herkesin geliri dikkate alınır.

araç baya yüksek fiyata alınıyor. beyan edilen gelirle o araç nsıl alınmış gelir nasıl temin edilmil inceler kurum yani.

her ne olursa olsun aracı il müdürlüğüne bildirmek zorundasınız alırsanız.

merhaba benimde bir sorum olucak size benim Raporum %85 evde bakım ve 3 aylık alıyorum araç alabilirmiyim kesinti olurmu ve %85 lik bir raporda nasıl oluyor genelde %90 olan kişilerde duydum

Engelli kişi %91 altındaysa aldığın araç tertibatlı ve sadece kendi kullanır. %91 üstü ise aracı herkes kullanır.

peki bakım parası ve 3 aylık kesilmezmi

mrb benim 9 yaşında %94 özürlü çocugum var bakım ve 3 aylık maaş alıyorum ötv düştükten sonra 30.000 tl degerinde en ucuz olan araba almak istiyorum 3 aylık maaş veya bakım kesilirmi veya araba alıpta maaşın kesilmemesi için ne yapmam lazım

Üst Alt