Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Engelli maaşı alan kişi babadan yetim maaşı alabilir mi?
İyi günler.
Sayın Kalem Hanım, cevaplarsanız sevinirim.
Benim sorum, babam vefat etti. İki bekar ablam var. Biri babamın emekli maaşını alıyor. Diğeri ise %90 ağır engelli. Babamın maaşını engelli ablamla ikisi beraber alırsa, engelli ablamın engelli maaşı kesilir mi ?
Yetim maaşını sadece bir ablanızmı alıyor anne yada başka alanda varmı .yok ve sadece şuankı alan ablanız alıyor ve bakım maaşı alan ablanızada almak istiyorsanız alabilrsiniz. evde kaç kişi var,hanenın geliri ne kadar .babanızdan dolayı [FONT='inherit']Sadece Tek yetim = % 50[/FONT] alır[FONT='inherit']İki yetim = % 40, % 40[/FONT] olarak alır
Babanızın maaşı 2400 lira diyek.%50 si 1200 lira yapar şuan alan ablanızın maaşı.ama engelli ablanızda almak isterse şuan alan ablanızn maaşı 960 liraya düşerken engelli ablanızda 960 lira alır.şuankı ablan bu durumda aylık 240 lira daha az alır bu durumda ablanız kayıpda görünürken engelli ablanızın alacağı 960 liradan 240 lirayı çıkarırsak 740 lira eve daha fazla gelir girmiş olur yani 740 lira karda olursunuz.
Şimdi siz ve 2 ablanzı varsayarsak hanenızde evde bakım maaşında gelir sınırı 967,27 oldug için 967,27 x 3 : 2901,72.eğer hane geliriniz 2901,72 liradan az ise bakım maaşı kesilmez.tek gelirniz ablanızn aldığı yetim maaşı ise ve söylediğim mıktar ise babanzın maaşı engelli ablanzı içinde yetim maaşı alabilirsiniz sıkıntı olmaz.
burda babanzın maaşını ve hanedeki kişi sayısını tahmini yazdım artık siz babanzın maaşı ,hanede kaç kişi var ve her ne ad adı altında olursa olsun hane gelirni bildiğiniz için hesaplamayı ona göre yaparsınız.bakım maaşında önemli olan ağır engellı raporun olması ve gelir sınırının geçilmemesi.
Babası emekli olan bir kişi engelli maaşı alabilirmi aileden ayrı yaşıyor bu kişi şehir olarakda ayrı dul baba üzerine geçeçek olan kişi yani babasından emeklılıkten yararlanacak hastane konusunda
yani bir maaş alıyorsa babasından emekli olmaya bilir, en iyi bilgiyi babası sgk emeklisiyse sgk il müdürlüğüne bağkurluysa bağkura bir sorsun daha net bir bilgi alır.
bu kişi ayrı ıkamette tek kalıyomus.gelri 967,27 liradan az ise evde bakım maaşı alır.dul oldugu içinde babanın sigortasına geçip hastanedende yaralanması gerekıyor
babanızın maaşını iki kızkardeş %50-%50 bölüşürler, gelir ikiye bölündüğünde 483 TL yi geçmiyorsa engelli aylığını alabilir, geçiyorsa engelli aylığı kesilir, ayrıca ablası evde bakım parası alabilir, gelir ikiye bölündüğünde 967 tl.yi geçmemesi gerekiyor.