Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Maaşı Babamın Üstüne Geliyor. Annemin üstüne almak istiyoruz?

crazykanka

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Kardeşim %98 engelli ve velayeti annemin ve babamın üstüne.Bakım parasını annem alıyor.Bez parası ve 2022 engelli aylığı babam alıyor.Babam 6 aydır evi terketti gitti özel meseler v.s var.Sorum şu:

Kardeşim velayeti annemin ve babamın üstüne 2022 aylığı ve bez parası babamın üstüne yatıyor.Bunu annemin üstüne nasıl alabilirim.Yardım edebilirmisiniz.

forumda kimse yardım etmiyor galiba geçende konu açmıştım.

anlattıklarınıza göre kardeşiniz 18 yaşından küçük. Dolayısıyla babanız 18 yaş altı 2022 engelli yakını aylığı alıyor. siz bu aylığı annenizin almasını istiyorsunuz.
diğer açtığınız başlıkta da kardeşiniz için evde bakım aylığı aldığınızı ve adres değişikliği yaptıgınızı yazmışsınız. Bu anladıklarım doğruysa teyit edin lütfen. yanlış anladığım bir şey varsa düzeltin.

adres değişikliği yaptıysanız ilçe dışına mı taşındınız?
babanız ikametgah adresini değiştirdi mi? Halen sizin evde mi ikametgah adresi?
Şu an hanede kaç kişisiniz ve toplam hane aylık geliriniz ne kadar? Hanede bulunan herkesin gelirini yazın lütfen. mal mülk vs varsa ayrıca belirtin.

size yardımcı olabilmem açısından sorularımı cevaplamanız gerek.

Kalem

Merhaba abla durum şu.
Babamla annem ayrılık aşamasında.Mal mülk var babamın o boşanma davası mal davası konusu o ayrı galiba.Kardeşim 1990 doğumlu şuanda 25 yaşında 5 sene önce maaş bağlandı.Kardeşim %98 özürlü olduğu için velayet geçerli oluyor galiba.2010 20 yaşındaydı o zaman maaş bağlandı hakim kararında velayetli yazıyor.Ben sizin forumdan öğrendim babam bize demiyordu bu sakatlık maaşını onuda yiyordu galiba.

Annem kardeşime bakıyor ve onun ziraat hesabına bakım parası 820 yatıyor.Bez parası babama yattıyor zaten onu biliyorum ondan kaç kere aldım hatta ama sakatlk parası var 3 ayda bir alınan onu demiyordu yiyordu.Şuanda ayrılık aşamasında kardeşime annem bakıyor.Biz bez parasını ve bu sakatlık maaşını annem yatmasını istiyoruz.Bildiğim kadarı ile zaten bakım maaşı 820 lira 3 ayda bir alınan maaşı 1375 lira bez parası 170 lira doğru dimi bu abla.Aylık Annemin ortalama 1.365 lira para alıyor.Mevlanın yüksek olmasının sebebi %98 özürlü olması burda yanlışlık yok galiba.

Geçen açtığım konuda ikametgah değişikliği oldu şuanda eskişehire taşındık evimiz var orda.Ben kardeşim annemin ikametgah eskişehire alındı.Trabzon Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü görüştüm ordaki dosyamızı Eskişehire göndermeleri lazım eskişehirden fax gönderdim durumu anlattım dilekçe yazdım 13-14 bakım maaşı alıyoruz.Onu inş hallederiz 10 gün maaş yatacak hızlı olur inş.

Abla ilk konuda sıkıntılar var.2 konuda ben yapılacağı yaptım bekliyorum.Birde kardeşim hangi hakları var biraz biliyorum %98 özürlü sonuçta cevaplarsan sevinirim.

sen,kardeşin ve annen Trabzon'dan Eskişehir'e taşındınız. evde bakım aylığı için trabzon aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne yeni adresinizi bildirdiniz ve dosyanızın Eskişehir aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne göndermelerini istediniz. buraya kadar işlemleriniz tamam.
Eskişehir aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne başvurunuzu yaptınız. Trabzon'dan dosyanız geldikten sonra aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünden bakım hizmetleri ve degerlendirme heyeti hanenize gelecek. şartlarınız uygun bulundugu takdirde yeniden evde bakım aylıgı baglanacaktır. bu süreç tahmi ettiğiniz gibi 12-13 Aralık'a yetişmez.

2022 aylıgı meselesine gelince... kardeşiniz velayet altında bile olsa kendi adına aylık ödeniyor. 25 yaşındaymış çünkü. bu durumda velayeti elinde bulunduran ebeveyni (mahkeme kararıyla velayetin devamına karar verilmiş çünkü) kardeşiniz adına aylıgı elbette çekebilir.
anneniz aylık ortalama 1365 tl alıyormuş. bu aldığı aylık nedir? açıklar mısınız?
şu an hanede 3 kişi mi kalıyorsunuz? annenizin üstüne mal mülk varsa belirtiniz. hanede başka ikamet eden varsa onların da gelirlerini yazınız.

Kalem

Abla 1.paragraf dediğin gibi.2.paragraf fax gönderdim dosya ordan oraya sonra heyet dediğin gibi yetişmeyecek ama ocak 13 bence bu geçen ayın parasını alıcaz galiba.Abla mahkeme kararında hem annem hem babam velayeti var.Sadece babamın yok anneminde var.
Maaş konusuna gelince şimdi annemin her ay 13-14 gibi 820 lira para yatıyor bu büyük ihtimal bakım parası.Babamın hesabına bez parası yatıyor ve yeni öğrendiğim 3 aylık maaşı yatıyor.
Babam 6 aydır evde yok ve bez parası sakatlık parası o alıyor.Şuanda ayrılık süreci içerisindeler.Annemin kardeşin velayetini sadece mahkeme kararı ile alınıyor diyosun galiba abla.Bizde şuanda önemli olan sen demişsin abla kardeşin aylığı çekebilir ama nasıl kardeşim sakatlık aylığı bez parası babamın hesabına geliyor bunu nasıl yapcaz nereye başvurcaz o 2 maaş bize gelsin.
Abla 1365 liralık aylık dediğim eğer işlerim halledilirse annemin hakkı olan para nedir bu.820 lira bakım parası alıyor.170 lira 2 aylık pez parası.1370 lira gibi 3 aylık sakatlık parası var.820+bez 1 aya bölersek 85+sakatlık maaşını yani 1370 lirayı aya bölersek 1 aylık 460 lira ediyor.Yani toplamda 1 aylık 820+460+85=1365 lira ediyor bu para annemin hakkı kardeşimde hakkı zaten %98 özürlü.
Sizin sitenizde yazıyor %70 yukarı 3 aylık sakatlık maaşı 1370 lira bez parası 170 lira zaten annemin hesabına yatan para 820.Annemin geliri dediğim abla aldığı bakım parası ve diğerleri umut ediyoruz annemin üstüne olur ve aylık 1365 lira alır onu demek istedim.
Abla şuanda eskişehirde 3 kişi kalıyor kaldığımız ev babamın üstüne tapu.Babamın ikametgahı trabzonda bizim 3 kişi eskişehirde yani eskişehire aldırdık.Annemin üstüne hiç bir türlü mal varlığı yok.Sadece bakım parası alıyor o zaten hakkı.Başka gelirli olan yok.
Annemin geliri yok bakım maaşı var.Benim gelirim yok ben öğrenciyim okuyorum açık öğretim kardeşim zaten sakat.Durum bu abla.

ablacım 2022 aylıgı adres değişikliği sebebiyle kesilecek zaten. eger adres değişikliğiniz ADNKS kayıt sistemine 1 aralık öncesinde düşmüşşse muhtemelen adres değişikliği sebebiyle aylık durdurulmuştur. bu durumda ikametinizin oldugu ilçenin vakfına başvurmanız gerekmekte.
ayrıca 2022 aylıkları PTT aracılıgıyla ödeniyor. hiçbir banka ile işlem yapılmıyor. Kardeşinizin doğum yılının son rakamına göre belirlenmiş günde kardeşinin T.C. kimlik nosu ve mahkeme velayet kararıyla birlikte herhangi bir PTT şubesinden annen de kardeşinin 2022 engelli aylıgını çekebilir:) babandan önce davranması gerek tabi. kardeşinin doğum yılını yaz, ben ödeme gununu sana soyleyim. o gün erkenden gidip annen ödemeyi çeksin, babandan önce davransın.

kardeşin 25 yaşında oldugundan onun adına ödenen 2022 aylıgı kimsenin üstünde değil, kimsenin üstüne de yapılamaz. sadece mahkeme annen ve baban için velayetin devamına karar verdiğinden dolayı her ikisi de aylıgı çekme yetkisine sahiptir. kardeşinin aylıgı kimsenin üstünde değil yani:)
fakat baban madem ayrı yaşıyor ve kardeşine bakmıyor, üstelik kardeşinin aylıgını çekiyor ve harcıyor bunu ilgili mahkemeye bildirmeniz gerek. mahkemeye babanızın velayet hakkının iptal edilmesi talebiyle başvurun bence. velayet kararı olmazsa babanız kardeşiniz adına hiçbir işlem yapamaz. bu konuda adli yardım alın. bulundugunuz ilin barosuna başvurarak avukat yardımı alın. engellinin hakkını kötüye kullanma gibi sebeplerle baroya acil avukat talebinde bulunun:http://www.engelliler.biz/forum/hukuk/54771-adli-yardim-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-hukuk.html

Kalem

Evet abla zaten Trabzon Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü aradım bana dediler kesildi diye.İkametgah nüfusa başvurduk.10 gün önce Eskişehir Tepebaşı nüfus il müdürlüğünde değiştirdik.Abla bana dedikleri maaş kesildi.Trabzondan eskişehire dosya alınacak sonra eve gelip bakıcalar onu bekliyoruz ondan hariç herhalde vakıfa gitmemiz lazım yada Eskişehir aile ve sosyal politikalar il müdürlüğüne gitmemiz lazım.
Abla annemin hesabına sadece bakım parası yattığı için diğer parada babama yatıyor.Bende öle düşündüm onun üstüne diye ama yeni öğrendim ptt gidip velayet ve tc birlikte o alınabilir diye onun için tşk.Kardeşim tc son rakam 0 yani her ayın 5 yatıyor para hafta sonu diye pazartesi yatıcak yani bizim sabah gitmemiz lazım ama babam o konuda onu düşünmez sabah gidip bakmaz o kadar düşünceli değil ama yine biz o gün gideriz.Ama sıkıntı şu maaş kesildi biz aralık 7 sakatlık parasını yada bez parasını yada ayın 13-14 bakım parasını alamıycaz aralıkta aralık ayı maaş alamıycaz.Dimi
Abla zaten mahkemelik işler var.O dediğin şeyleri velayet v.s ayarlıycam ben.Mahkeme konusunu halledicez o zaten kısa sürcek davada.
Abla net sorayım biz aralıkta bez parası,sakatlık parası,bakım parası alamıyoruz dimi net.

ablacım 2022 aylıgının kesilip kesilmediğini öğrenmek için alo 144'ü ara lütfen.
önce aylıgın kesilip kesilmediğini öğrenmek lazım. eger kesilmediyse bu durumda yarın PTT'ye gidip aylıgı çekmeye çalışın. Kardeşinin ödeme gunu Cumartesi'ye denk geldiğinden ödemesi Cuma da yapılabilir. genel prosedür boyle. ödeme gunu Cumartesi'ye denk gelenlerin Cuma, Pazar'a denk gelenlerin pazartesi ödeniyor. Cuma yatmadıysa dediğin gibi pazartesi çekersiniz.
bez parasını nereden alıyorsunuz hangi kurumdan? o kurumu arayıp ödemenin ne şekild eyapıldıgını öğrenmeye çalışın. bu konuda bilgim yok. eger babanın banka hesabınaysa durumu anlatın iptal ettirin ve annenizin üstüne yaptırın. öncelikle ödemenin kime ve nasıl ödendiğini öğrenin. bu konuda bilgim yok çünkü. ödemenin kime ve nasıl yapıldıgını öğrenirsen yardımcı olmaya çalışırım.
2022 aylıgı kesilmişse hemen bulundugunuz ilçenin kaymakamlıgına gidin ve kaymakamlıkta bulunan vakfa (SYDV) başvuru yapın. 2022 aylıgı için SYDV'ye, evde bakım aylıgı için aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne başvuru gerekiyor.

Bu aralık ayı ödemesi geçen ayın bakım hizmeti içindir. kasım ayının ödemesini alacaksınız aralık'ta.

Abla Trabzon Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bana aldığınız aylık kesildi dedi ama hangi aylık kesildi diye bilgi vermedi.Sadece Trabzondaki dosya eskişehire gidecek dedi.Ben yarın 144 arayıp sorarım bunu.Anladım abla cumartesi günü olduğu için cuma yatıcaksa ben bakarım yarın.
Bez parasını ben Trabzon sgk gidip işlemem yapıp o işlemden 2 ay sonra parası yatıyordu yani Sgk yapılıyor o işlem.Onuda öğrenirim.Evet babamın banka hesabına yatıyor bez parası kesin çünkü yatınca bana verirdi bu son 4-5 aydır bu olaylar olmadan önce.
Bez parası babamın ziraat hesabına yatıyor bu kesin bilgi abla bez parası işlem içinde sgk gidiyordum ordan yapılıyordu işlem.
Yarın arayıp sorcam 2022 maaşı için kesilmişse 2022 için kaymakamlığa sydv evde bakım için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne giderim abla bakarım.

Abla aralıkta ayında para alacaksak iyi buna sevindim yani bez parası,sakatlık parası ve bakım parasını aralıkta alcaz.Bana kesildi dediler ama aralıkta alcaz dediğine göre sıkıntı yok.İkametgah değişikliği 23 Kasım 2015 yaptık abla.

demişsin ki:
"Abla Trabzon Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bana aldığınız aylık kesildi dedi ama hangi aylık kesildi diye bilgi vermedi.".
bu kesilen aylık evde bakım aylıgıdır. kesilse bile kasım ayı evde bakım aylıgını aralık'ta alırsınız. eskişehir aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne başvurmuşsunuz zaten. Eskişehir'deki işlemler tamamlanıp evde bakım aylıgı onaylanınca da eskişehir il müdürlüğü tarafından annenin hesabına yatırılmaya başlar.

bez parası için de sgk müdürlüğüne gidip durumu anlatın. onlardan rehberlik alın. isterseniz alo 170'i arayıp bilgi edinmeye çalış. alo 170 hafta içi mesai saatlerinde açıktır.

Kalem

Tamamdır abla bu ay para alıcaz içim rahatladı bundan.Bakım parası için dediğin gibi bekliycez abla durumu.Ben dediğin işlemlerin hepsini yapıcam abla beni bilgilendirdiğin için çok tşk.

İyi geceler :)

Kalem

Abla alo 144 aradım bugün bana dedikleri 2022 maaşı için o para babanın hesabına yatıyorsa ptt gidip mahkeme kararı ve tc birlikte alınmıyor.Öle birşey olmuyor.

crazykanka

sorun da orada zaten! kardeşin 25 yaşında. dolayısıyla kardeşinin aylığı babanın adına vs yatırılamaz. kardeşin 18 yaş altında olsaydı babanın adına yatırılırdı aylık. bu aylıga da 18 yaş altı engelli yakını aylıgı denir. başta o yuzden sana kardeşin 18 yaş altındadır diye yazdım i,lk mesajımda. babanın hesabına yatırıldıgını soyleyince kardeşinin 18 yaş altı olduguna hükmettim. böyle olunca annen elbette o parayı çekemezdi. babanı şikayet ettirip aylıgı kestirtip oyle annene baglanmasını söyleyecektim.
ama kardeşin şu an 18 yaş ustu olduguna göre 2022 engelli aylıgı kardeşinin adına gönderiliyor. annende de mahkemece velayet hakkı varsa annen gidip aylıgı çekebilir.

Alo 144 herhalde yanlış aktardılar.Babamı geçen aradık.Mahkeme kararı bizde olduğu için çekemiyormuş.Dedi bana yollayın ben çekerim yollarım kimse inanmıyor ona.Senin dediğin alo 144 aradım olumsuz aldım ama belki yanlış anladılar.Zaten çekemiyor babam paraları.O zaman ona mahkeme kararını yollamıycaz.

Zaten kendisi ağustos beri evde yok.2 mahkeme kararıda bizde eylül ve aralık parasını o zaman pazartesi gidip çekebiliriz.Önce ptt sonra ziraat gidicez.tşk

crazykanka
alo 144'teki memur sana niye öyle cevap verdi bilemem. belki kardeşinin yaşını söylemedin o da 18 yaş altı engelli yakını aylıgıyla karıştırdı. her neyse memura bakma sen.o seni yanlış yönelendirmiş. pazartesi annen mahkeme velayet kararıyla birlikte PTT'ye gidip kardeşinin aylıgını çeksin. yanında hem kardeşinin hem de kendi T.C. kimliği de olsun.
babanın velayet kararı da sizdeymiş. sakın onu babana göndermeyin. onu gönderirseniz baban kardeşin adına işlem yapabilir. o yoksa aylıgı asla çekemez, hiçbir şey de yapamaz:)

Üst Alt