Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Devlet Memurları Kanunu’na göre, memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit Şirkette komandite ortak olamazlar (657, Md. 28).Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamazlar.Ayrıca devlet memurları; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamazlar (657, Md. 28).Görüldüğü üzere devlet memurlarının gelir getirici iş yasağı oldukça geniş tutulmuştur.
Ancak, Kanun bu yasağa bazı istisnalar da getirmiştir.Memurların, görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler bu yasaklamalardan hariçtir.Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler de bu yasaklamanın dışındadır.Ayrıca devlet memurları, yönetim kurulu üyesi olmadıkları sürece, hisse senetlerini alarak Anonim Şirketlere ortak olabilirler.Bunun dışında devlet memurlarının gelir getirici iş yasağı kapsamlıdır. Öyle ki, devlet memurlarının yakınlarının gelir getirici işlerini dahi bildirmeleri zorunludur.Bu kapsamda; eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdür.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gelir getirici işte çalışan bir devlet memuruna ceza da getirmiştir.Buna göre gelir getirici bir işte çalıştığı tespit edilen memura Kurumlarınca soruşturma açılır ve ifadeleri alınır.Soruşturma sonucuna göre de 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesi uyarınca, ticaret yapan veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunanlara “Kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası verilir.Bu cezayı almasına karşın ayni faaliyetine devam eden memura bir dahaki soruşturmada bir üst ceza uygulanacaktır. Bu ise memuriyetten çıkartılma, yani kamu hizmetinden atılmaktır.Görüldüğü üzere kazanç getirici yasaklanan faaliyetlerde bulunmak devlet memuriyetinde ciddi bir suçtur.Ayrıca, eşlerinin, reşit olmayan veya mahcur olan çocuklarının kazanç getiren sürekli faaliyetlerini belirlenen sürede kurumuna bildirmeyen de kınama cezası alacaktır.
Bilmem ama tatmin oldun mu
kısaca yazmıştım yasak diye yeterliydi değil mi...