Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli memur emekliliğinde önceki Emekli Sandığı çalışmışlığının etkisi..?

• Konbuyu başlatan burakhakan
  • Başlangıç tarihi
B

burakhakan

Merhabalar. Bazı sorularım olacaktı, öncelikle durumumu özetleyeyim. 2000 yılında (657 sayılı yasa dışındaki başka bir yasaya tabi olarak) 1.5 yıl Emekli Sandığı'na bağlı kamu görevlisi olarak çalıştım. Sonra istifa ettim ve bir süre sonra 2002 yılında yüzde 50 engelli raporu aldım. Bu engelli raporunu kullanmadan SSK'ya tabi olarak da 1.5 yıl çalıştım. 2004 yılında bir kurumun engelli sınavı üzerinden engelli kadrosunda memur olarak çalışmaya başladım. Bu zamana kadar nakil geçişle kurum değişikliği yaptım ve kurum içi sınavlarla da görev ünvanım değişti. 657 sayılı yasa dışındaki başka bir yasaya tabi ilk kamu görevim, daha sonra SSK'ya tabi çalışmam, sonrasında da engelli kadrosunda memur olarak çalışmam üzerinden toplam 15 yılımı doldurmuş bulunuyorum. Aşağıdaki sorularıma cevap bulabilirsem sevinirim. Teşekkür ederim.

1) 2004 yılında engelli kadrosundan memur olmadan önce 657 sayılı yasa dışında başka bir yasaya tabi kamu görevlisi olarak çalışmam, 15 yıl emeklilik hakkımı kaybettirir mi? Sistemde hizmete başlama yılım 2000 görünüyor.

2) Engelli kadrosunda memur olarak başladığım kurumdan başka bir kuruma nakil geçiş yapmam ve engelli kadrosunda başladığım görev ünvanından başka bir görev ünvanına geçmem, 15 yıl emeklilik hakkımı kaybettirir mi?

3) Kuruma emeklilik dilekçesi vermeden önce SGK’ya toplam hizmet yılımı ve emekli olup olamayacağımı soran bir dilekçe vermeli miyim?

4) Emeklilik işlemleri sırasında, rapordaki oranı tekrar kontrol ettirebilecekleri yeni bir muayene ve yeni bir rapor isterler mi? İnternetteki aramalarımda rapordaki oranı tekrar kontrol ettirdikleri ya da yeni bir rapor istedikleri ve rapordaki oranı düşürdükleri yazıyor, doğru mu?

[FONT=sans-serif]Rapor tarihi 2002. Ayrıca, 2004 yılında Vergi Dairesi'ne başvurmuştum, onlardan gelen resmi yazı üzerine de vergi indiriminden faydalanıyorum.[/FONT]

burakhakan, ENGELLİ MEMURUN YAŞLILIK AYLIĞI

1 Ekim 2008 tarihinden önce işe girenler

**Çalışmaya başlamadan önce en az %40 oranında engeli olanlar, 5400 gün (15 yıl),

**Çalışmaya başladıktan sonra çalışma gücündeki kayıp oranı %50 ilâ %59 arasında olanlar, 5760 gün (16 yıl),

**Çalışmaya başladıktan sonra çalışma gücündeki kayıp oranı %40 ilâ %49 arasında olanlar, 6480 gün (18 yıl)

prim ödenmiş olunması şartıyla, yaş şartı aranmadan, yaşlılık aylığı almaya hak kazanabilmektedirler.

Bunun dışında, 1- süre ve zamanın dolduğunda kurum kananılıyla bir dilekceyle müracat ederek, engelli emekliliğine başvurmalısınız.

2- 2008 öncesi %40 ve üzeri raporla sakat statüsünde memur olduğunuz için, emekli olurken tekrar rapor istenmez.

Teşekkürler. Tekrar rapor istenip istenmeyeceği konusunda görüş ayrılığı var ama, bazı iletilerde 2008 sonrası raporlar için de tekrar rapor istendiğini hatırlıyorum. Tekrar rapor istenirse uğraş dur, umarım istenmez. Teşekkür ederim.

Son düzenleme:
burakhakan

1) Hak kaybettirmez. Hizmet birleşimi yapın. Emekli Sandığından emekli olabilirsiniz.
2)Kaybettirmez.
3)Şahsen SGK'ya bilgi almak için başvuramazsınız. Kurumunuz aracılığı ile bunu yapabilirsiniz. Kurumunuz Ankara SGK Emeklilik Genel Müdürlüğüne yazı yazacak ve oradan görüş istenecek.
4) 2013 yılından önce alınmış raporların yenilenmesini istiyorlar. Bazı değişiklikler oldu çünkü. Hastalığınız devam ediyorsa oranınız düşmez. Özellikle kronik olanlar düşürülmez.

Teşekkürler. Bazı iletilerde tekrar rapor istenmez deniyor, bu konuda görüş ayrılığı var görünüyor. Tekrar rapor istenirse uğraş dur, umarım istenmez. Teşekkür ederim.

burakhakan

1- Siz her koşulda 5400 hizmet yılı ile emekli olacaksınız. 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi.

2- Engelli statüsünde olmaya devam ettiğiniz sürece ünvan değişikliği emekliğinizi etkilemez

3- SGK'ya değil de, kurumunuza emeklik tahsise hazırlık dilekçesi verebilirsiniz.

4- Engelli statüsünde çalışmaya 1 ekim 2008 tarihinden önce başladığınız için emeklilikte yeni rapor istenemyecek.

Teşekkürler. Bu konuda yetkili kişilerle görüştüm, sorularımı şöyle cevapladılar:

1) toplam 15 yıl üzerinden emeklilik mümkün,
2) kurum ve/veya ünvan değişikliği 15 yıl üzerinden emekliliği etkilemez, önemli olan engelli kadrosundan atanmış olmak,
3) bilgi almak istenirse şahsen dilekçe ile ya da kurum üzerinden resmi yazıyla başvurulabilir,
4) tekrar rapor istenecek. Bilgi alma amaçlı dilekçe ya da resmi yazı için ve emeklilik işlemleri için engelli kadrosundan atanma yazısı da eklenmeliymiş. Maalesef tekrar rapor isteneceği söylendi, emeklilik işlemi için rapor vermeye yetkili bir hastaneden tekrar rapor getirmeliymişim, yani rapor için tekrar uğraş dur, umarım rapor oranım düşmez, umarım rapor oranımı düşürmezler, mevcut yönetmeliği göre hangi oran verilir bilemiyorum ama umarım en azından mevcut raporumdaki oran verilir.

Teşekkür ederim.

Son düzenleme:
burakhakan

Rapor istenmesi k onusunda hala emin değilim. İstenmemeli. Bugün elinizdeki raporu kurumunuza verseniz ve raporunuzun kayıtlara geçmesini sağlasanız, bu rapor emeklilik için de kullanılabilir olmalı.

Ne dersin abi Ufukalp

Benim görüşüm de rapor istenecek bilgisinin yanlış olduğu yönünde.
2008 de yürürlüğe giren 5510 sayılı yasadan önce memur olarak göreve başlamış olanlar 5434 sayılı emekli sandığı kanununa tabi olurlar ve bu konuda 5510 sayılı yasada emeklilik şartlarını kaybetmemeleri açısından geçici 4.madde düzenlenmiştir.
Nasıl ki emeklilik için gerekli gün prim şartları geçici 4. madde ile korunmuşsa, engelli kadrosundan atanan memur başka hiç bir işleme gerek kalmaksızın 15 yılda emekli olur hükmünün de korunmuş olması gerekmektedir.
2008 öncesi engelli kadrosundan memur olarak atanmış olmak, benim gözümde 2008 öncesi başlayan 4A lı ssk lıların vergi indirimi ile emekliliği garantiye almış olmaları ile aynıdır.

2008 den sonra engelli sınavıyla memur olan biri zaten engelli kadrosunda çalışıyor ken emeklilikte neden rapor istenir anlamış deyilim...

Ben de 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesini okuyunca aynı şeyi anlıyorum: tekrar rapor istenmemeli. Ama istenir dendi. Umarım tekrar rapor istenecek bilgisi yanlıştır ve dediğiniz gibidir de tekrar rapor istenmez, yoksa tekrar rapor için uğraş dur ve oran da düşürülmesin diye umut et dur. O zaman ben tekrar sorayım, belki anlık bir yanlış anlama olmuş olabilir. Bence de, engelli kadrosuyla başlanılmışsa tekrar neden rapor istenir anlamak zor. Açıklamalarınız ve yorumlarınız için teşekkürler.

Üst Alt