Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli memurum. Emeklilik başvurusunu nasıl yapacağım? Kuruma mı SGK'ya mı..?

Konular
4
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba, forumu çok araştırmama rağmen soruma cevap bulamadım. Sorum şu: devlete engelli memur olarak atanan birey emeklilik şartları oluştuğunda kendi isteği ile mi emekli olur yoksa kurum sevki ile mi? mesela emeklilik şartları oluşan engelli memur emekliliğini istemeyip çalışmaya devem edebilir mi? yoksa kurum senin emeklilik şartların oluştu diye hastaneye sevk eder mi? cevap verebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

emeklilik kendi isteğinle olur, kurum seni emekli ol diye zorlayamaz.yaş haddine kadar istersen çalışabilirsin.

karadenizliusak;

vergi indiriminden yararlanıyormusunuz?

yuce_bjk;

Memurların vergi indirim hakkı almasına gerek yok.

officer;

peki vergi indirimi için başvuru yaptığımızda maliye neden vergi indirimi için tekrar hastaneye sevk ediyor veya emeklilik zamanımız geldiği zaman tekrar hastaneye sevk edip rapor oranı düşerse nasıl olacak cevaplarsanız çok sevinecem...

Neden tekrar rapor almaya gönderir.
*Bireyin elindeki rapor eskidir.
*Yeni yönetmelik çıkmıştır.
*Bireyin raporu sürelidir.
Bakınız 5510 sayılı kanundan (ne zaman çıktı bu kanun 30.09.2008) 01.10.2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan her engelli emeklilik günü geldiginde tekrar rapor alacak ve emekli olmaya hak kazanacaktır bu memurlar içinde, ssk lılar içinde ve bağ-kur lular içinde geçerli olacak.
Birde anılan kanundan önce çalışma hayatına atılanlar var ssklılar vergi indirim hakkı almadan emekli olamayacak (kontrol muaynesine tabi olanlar yeniden rapor alacak ve tekrar vergi indirimen müracaat edecek.) Bağ-kur ve emekli sandığı çalışanları ise 506 sayılı yasaya göre emekli olmaya devam edecektir.Yalnız bu süreçte kademeli geçiş olduğu için 1-2 yıl fazla çalışacaklardır.

Ve son olarak sürekli raporu ile süresiz vergi indirim hakkı kazanan engelli birey tekrar vergi indirimine müracaat etmeden emekli olabilir.İlgili memur sevk işlemi yapar ise (yeniden rapor alacan derse) sakın ama sakın sevk işlemini kabul etmemek olacaktır. Vergi indirim hakkım süresiz ve ben bu hak ile emekli olurum demesi yeterli olacaktır.

5534 sayılı kanuna tabiyim ben yani 01.10.2008 tarihinden önce göreve başladım özürlü kadrosunda ve vergi indirimi için maliyeye başvurduğumda beni hastaneye sevk etti hastane yine %40 verdi ama ankara da bi heyet galiba oranı düşürdü %25 olarak geri geldi ve şu an vergi indiriminden yararlanmıyorum emeklilik açısından tekrar hataneye sevk eder mi maliye yoksa özürlü kadrosunda göreve başdığım için 15 yılda emekli olabilir miyim...

Siz devlet memuru olduğunuz için ve anılan kanundan önce işe başladığınız için vergi indirim hakkı ALMADAN 15 yıl hizmet sonunda emekli olabilirsiniz.
01.10.2008+15 : 02.10.2023 tarihi yapar...

5510 sayılı kanunda mı vergi indirimine bakılmaksınız emekli olanbilir diyo 5534 sayılı kanun kapsamında memur olanların veya nereye bakmam lazım resmi olarak ben maliyede bi memura tel açtığımda vergi indirimi almıyorsanız emekli olamazsınız dedi eğer resmi olarak açık ve net bi yazı varsa o memura yazıyı yüzüne çarpıcam

Bülent abim paylaşmış bak 5510 sayılı kanunada yazıyor.
1 ekim 2008 tarihinden önce kamuda Sakat statüsünde memur olan kişiler emekli olurken yeniden rapor beyan etmeyecekler. Sakat statüsünde işe girmiş olmak (5510/geçici 4. maddeye istinaden) bu kişilere 5400 gün hizmet süresi ile emekli olma hakkı kazandırıyor.

İlgili kanun maddesi içeriği ve linki burada paylaşılabilirmi rica etsem, ben araştırdımda bulamadım net açık bir beyan, yürürlükten kalkmamıştır inşallah.

Konuyu açan ve yazan arkadaşlardan emekli olanlar varsa emeklilik sürecindeki deneyimlerini paylaşırsa memnun oluruz.

Bülent bey bilgi için teşekkürler ama tam şunun net ve açık belirtildiği kısmı göremedik gitti ayrı bi tüzüğümü var bunun yoksa kararnamesimi bir görsek ferahlasal :)

Niyetim size muhalefet etmek değil yanlış anlamayın, sadece herkesin tam tatmin olması ve aynı soruların tekrar tekrar sorulmaması.

Benim belirttiğiniz ilgili kanunun ilgili maddesinde bulduklarım aşağıya kopyalacaklarım, vergi indirimi ve yeni rapor gerekmediğine dair bir ibare göremedim maalesef, ilginiz ve yardımlarınız içinde tekrar teşekkür ederim.

5434 sayılı Kanuna ilişkin geçiş hükümleri
GEÇİCİ MADDE 4- (Değişik: 17/4/2008-5754/68 md.)

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup,
çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu
raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4
üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi
bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı
bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca
usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma
gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.

Sayfa 9866-1 http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5510.pdf

Maddede "emekli olacaklar 1 çuval un ve 1 şuval şeker getirmek zorundalar" da demiyor, değil mi? :) Mevzuatta yazılanlardır belirleyici olan, yazılmayanlar değil. Memur statüsünde emeklilkle vergi indiriminin hiç bir bağı yok.

peki sayın Bülen Bey, ben 97 de sağlam olarak memur işe başladım emekli sandığına bağlı.daha sonradan rahatsızlandım ve 2013 de engelli raporumu aldım %43 olarak.işe girdikten sonra engelli oldum yani.2015 kasımda 18 yılım doluyor.1989 da 1 ay ssk çalışmışlığım var tam sigorta.
ben 2015 kasımda emekli olmak istersem tekrardan rapor alacakmıyım??

Çok emin olarak söylemiyorum ama, büyük olasılıkla sizden yeniden rapor istenir.

Üst Alt