Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli memurum, eşim çalışmıyor. Eşim engelli aylığına başvurabilir mi?

suskun57

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
[SIZE=2]Merhaba,
Engelli bir memur arakdaşım var, eşi de % 50 görme engelli rapora sahip ve 3 çocukları var.

Sorum şu, bu kişinin eşi engelli aylığına başvura bilir mi? Bu durumda memur arkadaşın eşi çalışmadığı için verilen eş yardımı parası kesilir mi?
Bunu çok iyi bir maaş/tahakkuk uzmanına da sordum fakat bir cevap veremedi, arkadaşta kurumuna sordu yine bir cevap alamadı.
Konuyla ilgili bilgisi tecrübesi oaln ya da yönlendirebilecek kimseler var ise sevinirim. 3 yıldır engelli aylığına başvurmadı eşi sıfr bu korku yüzünden. Fakat kira vs geçim sıkıntısını artık her geçen gün daha fazla yaşıyorlar.

Teşekkürler.[/SIZE]

Son düzenleme:
engelli aylığı alamaz başvursada red gelir ailede çalışan var ise çok iyisin maşallah diyorlar bilmezler gariban nasıl geçiniyor yasada maalesef devletten yana engelli maaşı özel olmalı çalışsanda çalışmasanda almalısın aslında ama kanun öyle degil avrupada verliyor zannediyorum

[SIZE=2]merhaba, yanlış anlaşıldı sanırım, memur arkadaş çalışıyor eşii çalışmıyor. Eşi engelli maaşına başvurabilir mi?
Avurupada da bir kişi çalışıyor ise engelli maaşı alamıyor. Sadece engellilikten dolayı bizdeki vergi dilimi muafiyeti kadar olan rakamlara maaşı dışında ödeniyor. Kişi çalışıyor ise engelli maaşı alamıyor, çalışmıyorsa alabiliyor. Orada 3-4 farklı sosyal hizmet kasaları var. Herkes durumuna göre başvurabiliyor. Ama aldıkları maaşlar onlar içinde geçinebilecek seviyede değil, net.[/SIZE]

Son düzenleme:
Evet gelir kriteri uygunsa alabilir. Rahmetli annem emekli maaşı alıyordu bende engelli maaşı aldım.. Ev kira ise gelirden dusuluyor..

2023 yılında engelli maaşı hanede bulunan kişi başına düşen aylık gelir rakamı sınırı 2835,00 TL olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla sözü edilen memurun maaşı 2835x5 yapınca 14.175 TL'nin altında ise başvurabilir diye düşünüyorum...

merhaba,
limit olarakta sorun yok başvurdu diyelim, hedef soru şu - çalışmayan engelli ev hanımın engelli maaş başvurusu kabul edildiğinde, memur olarak çalışan eşinin maaşındaki eş yardımı parası kesilir mi? kesil mez mi?
ikisi farklı yardımlar biliyorum fakat kimse bu soruya net cevap bulamıyor. Var mı böyle bir örnek ile karşılaşan !

suskun57

SGK ya bağlı her ne ad altında olursa olsun para alınırsa eş yardımı kesilir, o yüzden eş yardımı ile bahsettiğiniz yardımı kıyaslayın alacağınız miktar eş yardımından fazla ise eş yardımının kesilmesini dert etmeyin.

emir2011 bey, verdiğiniz bilgi için teşekkürler. Yasal dayanağı ile ilgili linkleri yada mevzuat maddelerini paylaşabilir misiniz?

Engelli ve Yaşlı hizmetleri Genel müdürlüğü sosyal hayata katılım daire başkanlığına bu soruyu sorma bilirsiniz bu konu o daire başkanlığının yetkin alanındadır size kesin cevabı o birim verebilir

mahmut-2323
yönetmenlik alır diyor

[FONT='inherit'](3) Kişinin bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde sağlık güvencesine sahip olması veya aynı hanede sosyal güvenceye sahip bireylerin bulunması durumları aylığa hak kazanılmasında tek başına engel teşkil etmeyip bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen muhtaçlık ölçütü dikkate alınmak suretiyle işlem tesis edilir.

[/FONT]
[FONT='inherit'](7) [/FONT](Ek:RG-25/3/2014-28952)[SUP](2)[/SUP] Aylık başvurusunda bulunan kişiye 22/10/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 364 üncü maddesine göre tespit edilen yakınlarından nafaka bağlanmasının mümkün olup olmadığı Mütevelli Heyet tarafından tespit edilir. Nafaka bağlanması mümkün olduğu belirlenenlerin aylık başvurusu reddedilir. Nafaka bağlanması mümkün olmadığı belirlenenler hakkında ise, bu Yönetmeliğin durumlarına uygun hükümleri çerçevesinde işlem tesis olunur.

bunu biri bana açıklaya bilirmi???

bahse konu olan kanun boşanmış kadınlar hakkındadır sgk buna izin vermez adam memur resmi nikahlı eşi onun sigortası üzerinden faydalanıyor benim babam da malulen emekli memur annem de engelli ama kendisine engelli maaşı verilmiyor çünkü babamın sigortası üzerinden faydalanıyor yeşil kart kapsamına alınması da imkansız ve bahse konu olan şey engelli maaşı değil nafakadan bahsediyor

[FONT=sans-serif](3) Kişinin bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde sağlık güvencesine sahip olması veya aynı hanede sosyal güvenceye sahip bireylerin bulunması durumları aylığa hak kazanılmasında tek başına engel teşkil etmeyip bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen muhtaçlık ölçütü dikkate alınmak suretiyle işlem tesis edilir.[/FONT]

(Gölge)

Ben bakanlığı aradım alamaz dediler alabiliyor ise buyrun vakıf orda başvuru yapsın anında reddedildi feshedildi cevabı ile karşı karşıya kalacaktır uzatmanın anlamı yok

Biz yıllardır bunun mücadelesini verdik hangi vakıfa gittik ise hayır dediler babama eşin senin sigortadan faydalanıyor alamaz dediler alabilmesi için onun gss pirimini devletin ödemesi lazım o zaman bağlanır dediler ee bunun için de annemin babamdan boşanması ayrı bir evde oturması demektir ki Allah korusun böyle bir şeyden umarım anlatabilmişimdir

Kanunda bu yazıyor kanunu açikla

Bana bunu diyeceğine zahmet edip telefonu eline alıp neden bakanlığı aramıyorsun da dediğim dedik mantığını işletiyorsun birine yardımcı mı olmak istiyorsun bakanlık orda vakıf orda git derdine onlara anlat cevabını al çık çünkü biliyorsun sana da aynısını diyecekler amaç dediğini bana kabul ettirmek koca bakanlık yok diyor yok!!!!

2014 yılında bu forumda bir konu açılmış Kalem abla sana defalarca anlatmış ama kafana laf girmemiş tekrar üstüne tekrar etmişsin kanun diyorsun hangi kanundan bahsediyorsun bu ülkede hangi kanun yeterince uygulanıyor ki bana kanunu açıkla diyorsun ben danıştay değilim Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı orda ara bir zahmet sor tatmin olmadın mı ver mahkemeye herkes kurtulsun hayrına

Üst Alt