Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli memurum vergi indirimi alıyorum. AGİ neden düşük veriliyor?

bertan

Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar kamuda engelli memur olarak çalışıyorum. 3 çocuğum var eşim çalışmıyor normalde almam gereken agi 456 tl olması gerekirken ben 277 tl alıyorum ve 12 ay boyunca bu kesinti yapılıyor. Vergi indiriminin bana faydası ne bu durumda 12 ay sonunda 2300 tl agimden kesiliyor. Vergi indiriminin bana avantajı var mı? Yoksa eğer iptal ettireyim çünkü 2300 tl zararım oluyor yıl boyunca. Bilgisi olan arkadaşımız var mı?

bertan

Merhaba,sizin bahsettiğiniz konuyu biliyorum.Şöyle ki;

Çalışanlar biliyorsunuz her ay aldığımız maaşdan devlete gelir vergisi ödüyoruz.Bu gelir vergisinden bizler gibi engelli olan vatandaşlar Maliye Bakanlığından aldıkları engelli vergi indirimi belgesi ile derecelerine göre aylık kısmi indirimler alıyorlar.Olayda aslında bunda dayanıyor.AGİ dediğimiz ödeme devlete her ay maaşımızdan ödenen gelir vergisinden indirim yapılarak tarafımıza ödenen bir ödenektir.Yani tutarları farklılık göstermek üzere indirim yöntemleri birebir aynıdır.Sizin engelli vergi indirimi ile aylık maaşınızın gelir vergisinin bır kısmını iade alıyor yani maaşınızla ödenek olarak alıyorsunuz.Aylık gelir vergisinden kalan tutar sizin hakketiğiniz AGİ ödemesine yetmiyor ve sizde bu yüzden düşük alıyorsunuz.

Örnek vermek gerekirse(rakamları farazi kullanıyorum)

Siz her ay 1.000 TL maaş alıyorsunuz ve her ay 200 TL gelir vergisi ödüyorsunuz.Hakettiğiniz aylık AGİ hakkınızda 80 TL olsun.Biliyorsunuz bu örnekten yola çıkarak her ay ödediğiniz gelir 200 TL 'den engelli vergi indirimi hangi gelir verigisi diliminde iseniz ona göre düşülüyor.Bu örnekte ilk dilimde size 120 TL engelli vergi indirimi ile gelir verginizden indirim yapılıp size ödeniyor ve kalan 80 TL gelir verginizden yine düşülerek AGİ ödeniyor.Gelir vergi diliminiz yükseldi diyelim ve engelli vergi indirimi tutarınız bu ay 150 TL oldu gelir verginizde kalan 50 TL size yine AGİ odalarak ödeniyor siz yine maaşınıza ek 200 TL ek ödenek alıyorsunuz.Ancak farkettiyseniz aslında 30 TL AGİ size ödenemiyor çünkü o ay veya aylarda gelir vergisi ödeyeceğiniz tutarın tamamını iade olarak yani ödenek olarak alıyorsunuz.Bu 2 kalemde gelir vergisi üzerinden ödenince ve sizin aylık gelir verginiz aylık brüt maaşınız üzerinden yatınca bu durumu çözebilmek mümkün değil.Hesabınızda aylık gelir vergisi kalmıyor yada başka bir değişle siz hiç bir ay devlete gelir vergisi ödemesi yapmıyorsunuz.

Bu durumun düzelmesinin tek yolu aylık gelir vergisinin artması yani brüt maaşınızın yükselmesi gerekir.Bu gerçekleşmediği sürece bu durum devamlılık arzedecektir.

Saygılar.

Üst Alt