Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli memurun emekliliğinde vergi indirimi şartı var mı?

cem35

Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
devlet memuru olarak çalışıyorum yüzde 45 sürekli raporum var erken emeklilik için vergi indirimine başvurmamız gerekirmi ?

Bende sizinle aynı durumdayım , günlerdir araştırıyorum, edindiğim bilgilere göre devlet memurları için engelli emeklilik için vergi indirimi mecburiyeti yoktur.Emeklilik için 19 yıl süreyi doldurmamız yeterli , sonrasında emeklilik başvurusu için çalıştığımız kurumun personel işlerine elimizdeki raporuda belirten bir dilekçeyle Engelli emeklilik sisteminden emekli olmak istediğimizi belirten bir dilekçe ile başvurmanız gerekiyormuş, dilekçe eki olarak da raporumuzun aslını ekliyoruz. Sonrasında Kurumumuz bir üst yazıyla SGK ya Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı'na dilekçemizi gönderiyor. Ordan gelecek sonuca göre emeklilik şartlarına uymaktadır yada uymamaktadır şeklinde geri cevap geliyor dediler. Elimde kurumumuza vereceğimiz dilekçe örneği olsa daha güzel olurdu? Henüz ona ulaşamadım.

cem35 mrb
engelli memur emeklilik için vergi indirimi alma mecburiyeti yoktur vergi indirimi alarak maaşınıza bir miktar katkı sağlıya bilirsiniz sadece.

Bu konu hakkında ben de aylardır cevap arıyorum. şöyle ki ; önceden beri bilinegelen bir durum var vergi indirimi alamayan erken emeklilik hakkı da kazanamaz yargısı. bu durum acaba 657 ye tabii memur için de geçerli midir acaba. bakın ben martta atandım işe başlarken kurum muhasebesine gittim ordaki görevli memur dedi ki raporunu ver bana vergi indirimi yapalım sana. dedim bunun için vergi dairesin gerek yok mu diye..hayır gerek yok dedi. ve galiba vergi indiriminden de yararlanabiliyorum galiba şu anda. peki erken emeklilik için önce vergi dairesinden vergi indirimi almam gerekmiyor mu diye sordum ve ona da hayır gerek yok denildi. e devlette HİTAP adında bi uygulama var ona girip ne zaman emekli olacağınız tarihi bakıyorsunuz orda da emeklilikte 18 yıla tabiidir diye yazıyor. önceden özelde 6 yıllık ssk günüm var. şimdi ben 12 yıl sonra şartsız emekli olabilecek miyim yani engellilikten?

nostaljik 12 yıl çok uzun bir süre. O güne kadar bir değişiklik olmazsa hizmet birleştirme yapıp olur. Neredeyse her yıl oranları düşürüyorlar, kanun da değişebilir, bekleyip göreceğiz.

Aylardır bunu araştırıyorum diyen arkadaşlar, bu sitede belki en az 100 yerde yazıyordur memururn erken emekliliğinde vergi indiriminin bir fonksiyonu olmadığı. nostaljik , muhasebecinizin yaptığı da yanlış. Raporuyla vergi dairesine başvurup vergi indirimi hakkı elde etmeyen hiç kimsenin maaşına vergi indirimi uygulanamaz. Maliye durum tespitinde isterse sizden haksız aldığınız tüm vergi indirimi tutarının iadesini isteyebilir.

Ufukalp , kurumlar KBS Sistemi ile yapıyor her şeyi. yani girdisi çıktısı belli her şeyin. yanlış bir ödeneği zaten sistem kabül etmiyor. vergi indirinde mesela bordroda KESİNTİLER başlığı altında GELİR VERGİSİ kısmında mı görünür vergi indirimi? yani tam olarak ne olarak geçer bordroda? önce bu konuda bilgilendirme yapalım. sayfada en az 100 yerde geçiyor diye yazmışsınız da ama daha çok kişisel bilgiler paylaşılıyor sayfada. sorulan sorulara cvp alınamıyor yani pek.

nostaljik
Kamuda da özelde de hiç bir resmi işlem yapmadan kafadan vergi indirimi uygulayan bir sürü yer var.
Bordroya gelince;
Vergi indirimi bir kesinti değil, muafiyettir, gelir vergisi matrahından düşülür.
Bordroda sakatlık indirimi olarak ayrı bir başlıkta gösterilir. Derecesine göre orada yazan miktar o ayki gelir vergisi matrahından düşülür, yani o miktardan gelir vergisi kesilmemiş olur.

Peki şimdi 3.derece engellilik ile engelli memur olarak şartsız bir şekilde 18 yılda emekli olma hakkı var mı kişinin? Yani emeklilik zamanı gelince maliyeye başvurmak gerekmeyecek mi? Veya yeni rapor istenmeyecek mi? Hitap'ta (malüliyetin onaylanması durumunda) diye bir madde geçiyor da ondan soruyorum.

nostaljik
Yukarıda da belirttim, memurun erken emekliliğinde vergi indiriminin hiç bir fonksiyonu ve önemi yoktur., dolayısıyla emekliliğinizin maliyeyle ilgisi de yoktur.
Erken emeklilikte vergi indirimi şartı sadece 01.10.2008 tarihinden önce sigorta girişi bulunan 4A sigortalıları için şarttır. 4C li emekli sandığı çalışanları, 4B li Bağkura bağlı kendi nam ve hesabına çalışanlar ile, sigorta girişi 01.10.2008 tarihinden sonra olan 4A sigortalıların erken emekliliğinde vergi indirimi şartı yoktur.
Memuriyet girişiniz 2008 öncesi ise, ve engelli kadrosu ile başlamış iseniz 5510 sayılı yasanın geçici 4.maddesi uyarınca eski 5434 e göre şartsız olarak 15 yılda erken emekli olursunuz.
Engeliniz memuriyet girişinden sonra oluştu ise ya da memuriyet başlangıç tarihiniz 2008 sonrası ise emeklilikte yeniden rapor istenir. Mevcut rapor kabul edilse dahi emeklilik yönünden tekrar değerlendirilir. HİTAP'taki ''onaylanması durumunda'' ibaresinin anlamı budur.
Umarım açıklayıcı olmuştur.

Son düzenleme:
Raporu aldınız olay bitmiyor ki.Tam teşekküllü yetkili devlet hastanesinden aldığınız raporu bir de Maliye ve Sgk daki paşa doktorlar oturdukları koltuktan görüp onaylayacak.Dolayısıyla vergi indirimi alamayabilirsiniz emeklilik hakkınız olur yahut indirim alırsınız emeklilik hakkınız olmaz.Örneğin benim henuz yeni aldığım vergi indirimim var.Emeklilik hakkım yok.

#Ufukalp bilgiler için tşk ederim. son bir şey daha soracağım sana ve şayet cvp verirsen çok memnun olurum. ilk sigorta girişim 2013 ama 2009'da tarım cüzdanından 5 gün ssk lı göstermişler beni. ama aktif olarak 2013 şubat. şimdi şunu sorcam sana 2013'te 4A işçi kadrosuyla çalışmaya başladım. 2028 günüm vardı 4A 'dan. martta memuriyete başladım ve dilekçe verip hizmet birleştirme yaptım . kabul edildi ve şu anda da 2100 küsür günüm var. şimdi benim emekliliğim ne olur sence? 3.derece engellilik durumum var.

nostaljik
Memuriyet başlangıç tarihiniz 2008 sonrası olduğu için emekli sandığından emekliliğiniz 5510 sayılı yasanın 28.maddesi kapsamında değerlendirilecektir.
3.derece derken tam olarak rapor oranınız kaç bilmiyorum ama eğer :
%50-59 arası ise 16 yıl 4320 gün ile
%40-49 arası ise 18 yıl 6480 gün ile emekli olabilirsiniz.
Bu arada bu sitede etiketleme "#" ile değil "@" ile yapılıyor, etiketlemek istediğiniz kişinin nickinin başına @ işareti koyarsanız o kişi siteye girdiğinde "sizden bahseden var" şeklinde bildirim gider ve mesajdan haberdar olur, yoksa mesajınızı görmesi zor.

Ufukalp , %46 sürekli ibareli raporum var. yani 18 yıl ile emekli olabilir miyim? hizmet birleştirme yaptım ve toplamda 6 yıllık hizmet günüm var. 12 yıl sonra şartsız emekli olabilir miyim yani? (şart derken vergi indirimi şartı)

nostaljik
Üçüncü defa tekrar ettiriyorsunuz: memurun emekliliğinde vergi indirimi şartı yoktur.
Ancak elde bir rapor var diye garanti de değil, Emeklilik zamanı geldiğinde kurum sizden tekrar rapor ister.
Elinizde yeni tarihli, geçerli bir rapor olsa bile bu rapor kurum tarafından emeklilik yönünden tekrar değerlendirilir. Uygun görülürse emeklilik onaylanır.

Ufukalp Memur için vergi indirimi şartı yok dedik, peki engelli İŞÇİ için böyle bir şart var mı?

nostaljik
1 Ekim 2008 öncesi girişli 4A lı tüm engelli çalışanların erken emekliliğinde vergi indirimi şarttır.

Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığından erken emeklilikte kontrol konup konmayacağı ile ilgili görüş istenebiliyor diye duymuştum var mı böyle bir şey nasıl görüş isteniyor .

Üst Alt