Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli memurun kılık kıyafeti nasıl olmalıdır?

hasan1

Üye
Konular
24
Reaksiyonlar
0
İnternette ve bu sitede yaptığım araştırmada neredeyse hiç bir şey bulamadım.

Nasıl giyinir engelli memur? Takım filan şart mıır yoksa daha rahat giyinsek de bir sıkıntı olur mu?

Teşekkürler, iyi günler..

ayırımdan şikayet ediyoruz ayırım istiyoruz ne alaka. özel şartlar hariç her bir kurumun kılık kıyafet yönetmeliği vardır uymak zorundayız.

Benim bir arkadım var. Ayakkabı giyemiyor. 5 yıldır terlikle gidiyor işe. E ayrım var o zaman?

bu ayrım değil,özel bir durumdur Hasan bey.her kurum kendi bünyesinde yönetmelik neyi öngörüyorsa onu uygular.bu memurların kılık kıyafeti durumunda da böyledir.fakat burda özel bir durum söz konusu ise,yetkililere başvurulur ve gereken ne ise o yapılır.

KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ÇALIŞAN PERSONELİN KILIK VE KIYAFETİNE DAİR YÖNETMELİK.
MADDE 5)
A)KADINLAR;
Elbise, pantolon, etek temiz, düzgün, ütülü, sade; ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı; görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış; tırnaklar normal kesilmiş olur. Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech,kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.

B)ERKEKLER;
Elbiseler temiz düzgün, ütülü ve sade,
Ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir, sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez.
Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur.
Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz.
Saçlar kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur.
Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz.
Bıyık tabi olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez, üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir.
Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez.
Hizmet gereğini uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.
Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.

http://mevzuat.meb.gov.tr/html/17849_0.html

Ben engelli memurum ama yönetmeklikte nasıl yazıyorsa öyle giyiniyorum. Bence özel bir durum olmadıkça bu kadar fazla ayrıcalık istemek güzel bir durum degil. Takım elbisede giyorum,tişörte giyorum. Engelliyim diye kalkıp devlet dairesinde spor giyinecek halim yok ya?

Nere de çalışıyorsak ve prosedür ne ise ona uymak zorundayızzz....

Sağlık Bakanlığı bünyesinde bir hastanede kime karşı sorumlu olunur? Yani prosedür kime göredir?

Genel ve katma bütçeli kurumlar, mahallî idareler, döner sermayeli kuruluşlar ve kamu iktisadî teşebbüsleri ile bunların iştirakleri ve müesseselerinde çalışan her sınıf ve derecedeki memurlar, sözleşmeli ve geçici görevle çalışan personel ile işçilerin kılık ve kıyafetlerinin düzenlenmesine ilişkin esaslar Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik'le belirlenmiştir.
Kurum ve kuruluş, memur, sözleşmeli personel, geçici görevli ve işçi ifadelerinden ne anlaşılması gerektiği yine aynı Yönetmelik 3. maddede belirtilmiştir.
Ayrıca İlker arkadaşımızın kopyaladığı erkekler ve kadınların giyiminin nasıl olacağı konusundaki ana ilkeler 5. maddede belirtilmiştir.

6. ve 7. maddede ise ilgili kurum ve kuruluşların özel yönetmliklerine tabidirler:
"Madde 6- Resmî elbise (üniforma) giymek zorunda olanlar ilgili kurum ve kuruluşun özel yönetmeliklerinde belirtilen usul ve esaslara tâbidirler.
Madde 7- Sağlık, şantiye, arazi, atölye, maden ve benzeri yerlerde çalışanların, çalışılan işin ve yerin özelliğine göre giyim eşyasının tipi, modeli ve rengi ilgili kurumca tespit edilir.
Ancak, bu Yönetmelikte belirtilen diğer esaslara uyulması zorunludur. "

Özetle engelli memurlar için ayrıca kılık kıyafet yönetmeliği yoktur. Engelliler de bu Yönetmelik'te geçen genel esaslara ve aynı Yönetmelik'teki 6. ve 7. maddede belirtildiği gibi ilgili kurum ve kuruluşların özel yönetmeliklerine tabidirler.

Ancak, bu Yönetmelik'in 8. maddesi der ki:
Madde 8- Sağlık özürü bulunan ve bunu resmî doktor raporu ile belgelendiren personelin giyimlerinde bu özürlerin ve mevsim şartlarının gerektirdiği değişiklikler yapılabilir.

Buna göre sağlık özürü bulunan ve bunu resmi doktor raporu ile belgelendiren özürlü personel özründen kaynaklanan bir sebeple bu yönetmelikte belirtilen esaslara uygun kılık kıyafette sorun yaşıyorsa ve sağlık durumu etkileniyorsa özrnünün gerektirdiği değişiklik yapılabilir.
Bahsettiğiniz arkadaşınız ayakkabı giyemiyorsa ve terlik giymek zorundaysa tabi ki arkadaşınızın sağlık özrü dikkate alınıcaktır.

Engelli çalışanlar madde 8'e göre hareket edecekler yani. Kılık kıyafet yönetmeliğinde belirtilen esaslara uygun kılık kıyafet giymede sorun yaşayan ve sağlığını etkilediğini düşünen arkadaşlar bu madde gereğince hareket etsinler.

Üst Alt