Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli öğrencilerin eğitimsel hakları nelerdir?

3nes.23

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Merhaba abilerim ablalarım ;
Üniversite 1.Sınıf ta okuyorum.Raporu bölüme yerleştikten sonra aldım. Eğitim dönemim içerisinde engelli öğrencilere tanınan maddi manevi haklar nelerdir. Hepsini öğrenmek buna göre haklarımdan yararlanmak istiyorum
Yardıminiz icin şimdiden teşekkür ederim

Burs başvurusunda bulunursanız öncelik verilir ama bu yıl geçti gelecek yıl için

Devlet Yurdunda da öncelik verilir, eğitim bursuna ek olarak.

Bunları internetten buldum.
Her üniversitede Engelli Öğrenci Birimi oluşturulmuştur.

• Üniversitede okuyan engelli öğrenciler yurtlarda öncelik hakkından yararlanmak için ilk kayıt olduklarında Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmalıdır.

• Bazı üniversitelerde engelli öğrencilere öğrenim ücretlerinde engel oranlarında indirim uygulanmaktadır. Tercih ettiğiniz üniversiteden bu konuda bilgi alabilirsiniz.

• Açık Öğretim Fakültesinde ücret ödenmemektedir.

Ancak Açık Öğretim Fakültesini mezun olmaları gereken sürede bitiremeyenler öğrenci harcında engel oranlarında indirim yapılarak ödeme yapmaktadırlar.

• Üstün yetenekli öğrencilerin YÖK tarafından değerlendirilmesi sonucu uygun görülmesi halinde YGS ye girmeden Güzel Sanatlar Bölümlerine kayıt olabilmeleri hakkı getirilmiştir.

Bu nedenle Otizmli üstün yetenekli çocuklar da bu haktan yararlanabileceklerdir.

• Üniversiteler görme, işitme ve ortopedik engelli öğrenciler için ortam, araç, gereç hazırlamak zorundadır. Üniversite sınavında öğrencilerin engel gruplarına uygun düzenlemelerin yapılabilmesi için başvuru aşamasında engellilik raporlarını ÖSYM' ye vermeleri gerekmektedir.

• Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetmeliğine eklenen madde ile tekerlekli sandalye kullananlar, görme engellilere gibi tek başına şehir içi otobüslere binemeyenlere yaşadıkları şehirde yurt imkanı sağlanır.İlgili madde şu şekildedir:

Madde 3-“b) Şehir içi nakil araçlarından yardımsız faydalanamayan görme engelli, felçli, bir veya iki kolu veya bacağı olmayan, skolyoz hastaları olan öğrenciler hariç, öğrencinin ailesinin yurdun bulunduğu şehrin belediye sınırları dışında ikamet etmesi (Ancak büyükşehir belediyeleri sınırları içinde bulunan yurtlara, ailesinin ikamet durumuna göre başvuru alınabilecek yerleşim yerleri Kurumca belirlenir).”

Engel durumumu belirttiğimde okuduğum bölümden başka bölüme yatay geçiş yapabilir mi?

Okuduğum bölümden başka bölüme yatay geçiş yapmak istiyorum engel durumumuzu belirttiğim de yatay geçişte öncelik verilir mi ?? Bilgisi olan bilgi verebilir mi

Engellilerin Öncelikli olma durumu yatay geçiş için yoktur.
Detaylı bilgi için ilgili üniversitenin Engelli öğrenci Biriminden bilgi alınabilir

Hangi üniversite de okuyorsanız o üniversitenin özel öğrenci yönetmeliği vardır orada hangi öğrencilerin özel öğrenci olabileceği yazmaktadır

Özel öğrenci olarak geçiş yapılabiliyor mu öyle birşey yazıyor yönetmelikte

Özel öğrenci ne oluyor bir bilginiz var mı

Anladım teşekkür ederim

Üniversitenin özel öğrenci yönetmeliği vardır orada hangi öğrencilerin özel öğrenci olduğu hakkında bilgi var

Ben sizin hangi üniversite de öğrenim gördüğünüzü bilmediğim için buraya herhangi bir yönetmeliği koymak istemedim
Saygılar

3nes.23
merhaba TESYEV e başvur. bende bu kurumdan geri ödemesiz üniversite bitene kadar burs almıştım

3nes.23
şöyle birşey benim başvurumu öğrenci işleri yapmıştı. sende sor bakalım bilgileri vardır.

Özel öğrenci ne anlama geliyor. Faydaları nelerdir

Üst Alt