Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli olan eşim için geriye dönük SGK primi ödenir mi?

gulay40

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar eşim ` engelli raporu alıyor .vergi indirimi için müracaat ettik ankaradan henüz sonuç gelmedi. fakat kendisinin henüz 6 yıl sigorta ödenmişliği var. askerlikte ödenince 7 yıl olacak tam olarak ve 3 yılı eksik şuan.
interntte araştırma yaptığımda engelli vatandaşların geriye dönük primlerinin yani çalışamadıkları sürelerin insan hakları yasasına göre insan hakları derneğinin kamu davası gibi açarak sgk primlerinin borçlanılabileceğini okudum. fakat yazıda buna tam olarak kimlerin ne şekilde kapsama alılabileceği yazmıyor.
bi araştırma yapsanızda böyle bir hak var mı varsa engelliler ne şekilde yararlanabiliyor. belki hepimize bi faydası olur burdan da aynı durumdaki kişilere duyurmuş oluruz. aşağıda size bulduğum yazıyı ekliyorum.teşekkürler..

"Engellinin çalışamağı süreler için geçmişe dönük sigorta primi ödemek hakkı talebi, ilgili mevzuatlarda kişi engelli olsun veya olmasın; çalışmasa bile yurt dışında kaldığı süreyi, anavatanına kesin dönüş yapacağını bildirdiği ve bunu resmileştirdiği zaman yurt dışında kalmış olduğu süreyi (süre sınırlaması olmaksızın) geçmişe dönük prim borçlanması olarak ödüye bilme hakkı ilgili mevzuatlarca sağlanılmıştır.

Türkiye'deki engellilerinde anayasanın eşitlik ilkesi gereği çalışamadıkları süreler için belli şartlar altında geçmişe dönük prim borçlanma haklarının sağlanması konusunda ilgili insan hakları dernekleri tarafından kamu davası açılarak bu hakkın kazanılması açısında talepte bulunması gerekmektedir. Bu konuda belli başlı birkaç derneğin öngörülen kamu davası içi önçalışma yaptığı öngörülmektedir."​

2008 de trafik kazasıyla engelli oldum 3,5 yıl tedavi gördüğüm için şirket tarafından sgk da sağlık güvencesinden faydalandım ama primlerim ödenmedi .sonradan ödemek istedim ama malesef ödenmiyor denildi banada :((

Bildiğim kadarıyla geriye dönük ödeme yok ama hükümetin zaman zaman çıkardığı prim affı ne oluyor acaba onun hakkında bilgisi olan açıklayabilirmi.

ARKADAŞLAR YUKARIDAKİ YAZIMI LÜTFEN DİKKATLİ OKUYUN.VE ARAŞTIRALIM BUNU ÇOK ÖNEMLİ ÇÜNKÜ HERKES İÇİN
Türkiye'deki engellilerinde anayasanın eşitlik ilkesi gereği çalışamadıkları süreler için belli şartlar altında geçmişe dönük prim borçlanma haklarının sağlanması konusunda ilgili insan hakları dernekleri tarafından kamu davası açılarak bu hakkın kazanılması açısında talepte bulunması gerekmektedir. Bu konuda belli başlı birkaç derneğin öngörülen kamu davası içi önçalışma yaptığı öngörülmektedir.
Yani burda diyorki kamu davası açılması gerekiyor. Bu hakkın kazanılması için.dernekler bunun için çalışma yapıyormuş.acaba hangileri bunlar.bulabilsek yada ne aşamada .fikri olan yokmu yada konuyla ilgilenen.

Ben bu konuyu Hürriyet yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot'a sormuştum email ile. Maalesef geriye dönük borçlanma imkanımız olmadığı şeklinde cevap vermişti.
Ki bence olması gerekir, askerlikten dolaı çalışmadığı, doğum yaptığından dolayı çalışamadığı için geriye dönük prim ödemesi yapılabildiği gibi bizlerin de ameliyat ve tedaviden dolayı çaışamadığımız dnemler icin bu imkan sağlanmalıdır.

Benim fikrime göre, askerliğin süresi belli, doğum ile ilgili süre belli. Ama engellileirn durumunda bu sürenin tespiti yapılması zor (yani kişiden kişiye değişir), bundan dolayı belki de bu imkan sağlanmıyor...

Ama birşekilde bu imkan bizlere de sağlanmalı diye düşünüyorum.

Bende trafik kazası geçirdim ve çalışamadığım günleri geriye dönük ödemek için bakırköy sgk gittim ve sadece askerliğini ödersin dediler bunu ödeyemzsin bende askerliğik borçlanmamı yatırdım.

Böylesi bir şey hiç duymadım. Yurt dışı borçlanmasını emsal göstererek Türkiye'de bir kaznım elde edilebilir mi ,bilemiyorum. Bu konuda kişisel davalar açmak lazım...

abi durumu yetkılelere iletirsek cozulur

Sayın adamın bu durumu lütfen gerekli yerlere iletiniz ben cımhurbaskanligina yazdım omlarda aileler ve politikalar başkanlığına yazı yazdı kardeşlerim sürekli yazarsak cözum olur lütfen gerekli yerlere msj atin

Üst Alt