Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli olarak 4x4 jeep (suv) veya pick-up aracı ÖTV'siz alabiliyor muyuz?

memphis

Yeni Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar,

2500 cc motor hacmi olan 4x4 jeep (suv) veya pick-up ötv indiriminden yararlanarak satın alabiliyor muyuz?

Normalde arabalarda 1600 cc ye kadar alabiliyorduk ama jeep veya pick-up larda durum nedir?

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica][SIZE=2]ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNUN

7 MADDESİNİN 2. (5228 sayılı Kanunun 21' inci maddesiyle değiştirilen bent Yürürlük; 31.07.2004)(*) (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;
a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,
b) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,
(5766 Sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle eklenen alt bent, Yürürlük: 01.07.2008) c) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bu bendin (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu G.T.İ.P. numaralarında yer alan malları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından,
Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı,

VERGİDEN İSTİSNADIR

G.T.İ.P.NO 87.03 DE İSE binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları, jipler, vb YER ALMAKTADIR.

BUDURUMDA 1600 cc NİN ALTINDAKİ YUKARIDAKİ ARAÇLAR ÖTV DEN İSTİSNADIR. SİZİN ARACINIZ İSTİSNA DEĞİLDİR.

[/SIZE][/FONT]

2500 cc bir aracı (minübüs,çift kabin kamyonet vb) alıp özel donanım yaptırıp h sınıfı ehliyetle kullanabilirmiyim? ötv indirimi olurmu? (büyük bir ihtimalle olmazda ötv indirimi olmasada ötv indirimsiz (normal) alıp kullanabilirmiyim)

İki sayılı listenin 87.04 pozisyonunda Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar bulunmaktadır. Daha önceki mesajdaki kanun maddesi çerçevezsinde alabilirsin ancak H sınıfı ehliyet bildiğim kadarıyla otomobil ve motorsiklet tipi araçlar içindır. bu nedenle bu pozisyondan bir araç kullanamazsın.

[FONT=Tahoma]b) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,[/FONT]

bu maddeye göre 2500 cc bir araç kullabilir manasına gelmiyormu?

Vergisini ödedikten sonra hangi aracı alırsanız alın, fark etmez.
H sınıfı sürücü belgesi ile otomobil-minibüs kullanabilirsiniz. Daha doğrusu, B sınıfı sürücü belgesiyle ne kulllanılıyorsa, H sınıfı ile de o araçlar kullanılıur
Sadece, ticari araç kullanamazsınız o kadar.

sayın oturanboğa o zaman emniyetin çıkarttığı genelge ne manaya geliyor

emniyetin çıkarttığı kanun muydu neydi o işte ticari araç kullanabilir diye

Ticari araç konusunda yolcu taşımaya değil, yük taşımaya mahsus araç olursa sorun olmaz.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili görüşü:
“H” sınıfı sürücü belgesi bulunan engellilerin özel tertibatlı motosiklet ve otomobiller dışında, sakatlıklarına uygun özel tertibat olması şartıyla azami yüklü kütlesi 4700 kg’ı geçmeyen kapalı kasa, sürücü sırasından başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olan motor silindir hacmi 2.800 cm3’ü aşmayan eşya taşımaya mahsus (kamyon ve kamyonet) taşıtları da adlarına tescil ettirmelerinde ve kullanmalarında sakınca bulunmamaktadır. (16.07.2007 tarih ve 8057-123514 sayılı talimat)

örneğin çiftkabin kamyonet veya panelvan minübüs (ortası tek koltuklu olan veya olmayan cityvan geçen minübüsler) kullanabilirmiyiz? ötv indirimide olurmu?

O detayı bayiiler bilir. Yukarıdaki yazının çıktısını alıp, "bu tanım hangi araçları kapsıyor" diye sormak gerek...

ben nissanın 1500cc 4x2 jeep ni ötv siz aldım istesem wolsvagenin 1400cc 4x4 jeep nide alabiliyordum motor hacmi 1600cc geçmedikçe sorun yok

akif bey biraz daha konuyla ilgili acıklama yaparsanız sevinirim.özellikle ne tür bir raporla aldiniz ve ne tür bir aparat kullaniyorsunuz.bende nissan QUASHAİ 1600 cc dizel jeep almayi düsünüyordum.4x4 pick-up neden olmasin......

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica][SIZE=2]G.T.İ.P.NO 87.03 DE İSE binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları, jipler, vb YER ALMAKTADIR kullanmak isteğin araç bunlardan biri ve benzeri ise özellikle 1600cc altında ise yada [/SIZE][/FONT]87.04 pozisyonunda Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda 2.800 cc geçmiyorsa ötv de sorun yok alabilrsiniz.

Arkadaşlar, bu başlığa yanlış bir bilgi yazmıştım; sildim.

Unutmuşum...

Eskiden 87,03 kapsamı dışında kalan araçlar sıralanırken, "jeep hariç" diyordu. Fakat 2005 yılında bu ibare çıkartıldı. O tarihten bu yana 1600 cc motor hacmini geçmeyen jipler de ötv'siz olarak alınabiliyor.

(2) Sayılı Cetvel

fevzieryilmaz
ben vekil sürücüsü tayiniyle aldım kardeşlerim beni gezdiriyor ama %40 üstü raporlada alabilirsin QUASHAİ nin otomatik viteslisi 2000cc modelinde var raporu çok zor aldım ilk gittiğimde bana %60 rapor verdiler baya sağlammışım moral buldum ikinci gidişimde bi hayli uğraştım türkiye klasiği gerçekleşti %90 rapor aldım rapor başvurusunu yaparken ötv indirimi için rapor alacağını özellikle ısrarla söyle memurlarda el alışkanlığı olmuş 2022 raporu hazırlıyorlar bayi bayi gez en iyi fiyatı verene git çünkü başıma geldi bulunduğum ilin bayisine gittim bana QUASHAİ 1.5 tecna modeline 52000 tl den 42000 tl ye indirim yaptı komşu ile gittim aynı arabayı 38000 ytl dedi arabayı alacaksan blöf yap aksesuarıyla vermessen almam de paşa paşa aksesuarınıda veriyorlar

verdiginiz bilgiler icin tesekkür ederim...... gercekden bu sitede her gecen gün yeni seyler ögreniyorum. :rolleyes: site yöneticilerinin gercekden eline saglik onlara da bol bol tesekkürler.........

Evet arkadaşlar bende yurt içinden kızıma araba alacaktım pejo 307 stw dizel aracın fiyatını bana 23.000 tl dediler. Aradan bir hafta sonra arkadaşım ayni arabayı 20.500 tl aldı. Iyi araştırın.

Üst Alt