Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli olarak özel sektörü değil de kamu kurumunu tercih ederek doğru mu yaptım?

3ngineer

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar. Kendi içimdeki bir hesaplaşmayı burada başkaları ile paylaşmak istedim. Belki başka türlü düşünen olur, belki hak veren olur, belki karşı gelen saçma bulan olur bilmiyorum içimden paylaşmak geldi. Yazmasam patlarım diye düşündüm.

Ben bilgisayar mühendisiyim. 4 sene boyunca sıkı çalışıp bölümümü iyi bir ortalamayla bitirdim. Biraz zorlayıp sıkı çalışarak belki özel sektörde birkaç yerde işe başlama şansım olabilirdi. Bir çok kişi başarılı olduğumu söyler. Bazı arkadaşlarım da memur olduğumu duyunca "neden özel sektöre girmedin? o kadar bilgin vardı" tarzı cümleler kurunca ben artık daha çok düşünür oldum.

Mezun olacağım sene EKPSS den haberim oldu ve ben de bu sınava girebilir miyim diye araştırdım. Sağlık raporu alıp sınava girebiliyordum. Görev yerimi söylemek istemiyorum ama şu memur olarak atandığımı bildirmek istiyorum bu arada. İşitme kaybı %36, kronik hepatit b %15 toplam %51 ama heyet sonrası %46 olarak belirlendi. Açıkçası işitme dışında bi engelim yok. Dışarıdan bakınca gayet sağlıklı görünüyorum. İşte beni asıl düşündüren kısım da burada başladı. Belki zorlayarak özel sektörde işe girebilme şansım varken(belki de olmazdı bilemiyorum), acaba kolaya kaçıp da EKPSS ye girmeyi mi tercih ettim?

Bundan emin olamıyorum, her şey ani gerçekleşti. Haberimin olması, raporu almam ve sınava girmem bi anda oldu. Bunları sorgulayacak zamanım da olmadı diyebilirim. Ama atandım, her şey şimdilik tamam olduğu için biraz düşünme şansım oldu. Ve açıkçası biraz da rahatsız oldum. Kimsenin hakkına girmedim, çalıştım kazandım ve atandım. Ama dediğim gibi normal KPSS ye girme şansım da vardı. Niye oraya girip denemedim? Neden özel sektörde hiç iş aramadım? Neden sağlık raporu alarak fiziksel engelim olmadığı halde engelli kategorisinden sınava girmeyi tercih ettim? İnanın bir sürü hesaplaşma var içimde. Devlet bir hak vermiş, ben usülüne uyarak bu hakkı kullanarak bir iş edindim. Ama bu hak, tam olarak benim gibiler için mi verilmişti? Gruplara bakıyorum, bir çok sağlam görünen insan engelli sağlık raporu almışlar ve sınava girmişler. Elbette bu onların zihnen, ruhen ve dahili(iç hastalıkları) olarak sağlam olduğunu göstermez. Ama onların nasıl bu sorularla başa çıktığını da merak etmiyorum değil...

Kendime karşı argümanlarıma gelince, işitme engelli olarak özelde zorlanacağımı düşünmüştüm, özelde işitme engelli olarak çalışan bir iki kişiyle konuştum çünkü ve onlar iletişim kurmada zorlandıklarını söylediler. Grup toplantıları, insan ilişkileri vs. Ek olarak, yeni mezundum, tecrübesizdim, mesleğimi yapabilecek bazı konularda(özellikle özel sektörde aranan bazı yetkinliklerde) yetersiz görüyordum kendimi ve pandemi nedeniyle iş bulamayabileceğimi de düşündüm. Bulsam bile özel sektör bu, sürekli mekan değiştirmem de gerekebilirdi mesela Ankara, İstanbul gibi kalabalık şehirlerde işler çok fazla ama sağlam bir iş bulmadıkça oralara yerleşmek sıkıntılı diye düşündüm. Ben ise doğuda yaşıyorum. Kalabalık batı şehirlerinde, sıfırdan başlayacak benim gibi birisi için özel sektör çok yıpratıcı olacaktır diye düşündüm.

Bu ve bunun gibi bir sürü soru var kafamda. Sizler ne düşünüyorsunuz? Şimdiden teşekkürler iyi forumlar...

3ngineer

Bulunduğunuz statüye hakkınızla, çabalayarak geldiğinize göre bir hesaplaşma durumu yok gibi.
Hesap sonucu belli demek istiyorum, yani kendi adınıza emek vermiş iş hayatına girmişsiniz.
Günümüz şartlarında diplomalı işsizler, pandemi sebebiyle artan yine genç işsizlik rakamları ve belirsiz gözüken bir ekonomi aşikar.
Bence bu durumda size şükretmek ve hayatınıza kendinizle gurur duyarak devam etmek düşüyor gibime geliyor.

Özel sektörde hiç çalışmışlığınız var mı bilmiyorum ama memuriyetten çok farklıdır.
Özel sektörde vazgeçilmez eleman diye bir şey yoktur ve her zaman diken üstündesinizdir.
Yerinizi dolduracak yeni biri, bir ilana bakar. Ayrıca kimi zaman bir bakarsınız sizden kat kat tecrübesiz kişiler
, sizden üst konumda olabilir.
Bu yüzden kıyaslamayı size bırakıyorum.

-sungate

Merhaba. Evet çalışarak kazandım çok şükür. Hesaplaşmadan kastım, "neden normal KPSS den girmeyi denemedin?" tarzı kolaya kaçmayı kendi yüzüme vurduğum bir hesaplaşmaydı. Kafam karışık, sanırım bir süre sonra özel sektörde de çalışmayı deneyeceğim. O zaman belki daha doğru kararlar alır ve düşünürüm. Ve evet haklısınız şu an işsiz olan bir çok gence karşı avantajlıyım, ben de onlar gibi sürekli çabalayıp bir şey elde etmeyebilirdim. Allah herkesin gönlüne göre versin diyeyim...

Özel sektörde çalışmadım sadece 2 kez staj yaptım. Tam zamanlı olarak hiç özel sektörde çalışmadım. Hatta bırakın özel sektörde çalışmayı, bugüne kadar bir işyerine girip çalışmadım bile. Babam sağolsun, hiç zorda bırakmadı beni. İlk kez göreve başladığımda bir yerde tam zamanlı çalışmış olacağım.

başkalarını boş verin hak ney ise onu kullanmışsınız kimsenin ahkam kesmeye hakkı yoktur

Benzer bir durum benim için de söz konusu ama benim ki iç hesaplaşma değil başka bir şey; Özel sektörde ilk işe başladığımda engelli raporuyla işe girdim.. Ve 4 yıl sonra 2011 de memur oldum.. Kamuda 10 yılım. Evlilliğim bir yana yaşadığım bu süreçte bir çok şey benim istmediğim şekilde gelişti. Arkadaşımız gibi Bilgisayar mühendisi olmayı çok çok istemiştim ama nasip olmadı. Bu noktada kendimi eksik hissediyorum.. Sonra kamuda ve özel sektörde çalıştığım ama kriyerime katkısı olan bir iş yapmadığım için tatminsizlik yaşıyorum. Bakın konu gerçekten para değil..
Sonra ne oldu biliyor musunuz? Bir yeteneğimi keşfettim. Bende bir sanatçı ruhu varmış meğerse.. Kendimi bir anda bamaşka bir yerde buldum. 100 lerce şiir yazmış tım ama ilk kitabımı bilimsel bir makale seçkisi seklinde çıkardım. Şimdi ise medya dünyasına projeler üreten bir senaryo ekibinin üyesi olarak buldum kendimi. Artık bir zamanlar aklıma dahi gelmeyen bir iş yapıyorum. Ve bu işi yaparken beni nelerin bekleidğini aşağı yukarı görebiliyorum. Memuriyet bile ikinci plana düştü inanın.. Şİmdi önümde bir tercih var. Kendi işimini sahibi olmak ya da hayatım boyunca maaş bordrosunun yolunu gözlemeye razı olmak. İnanın hayatın karşınıza ne çıkacacağını asla bilemezsiniz..

3ngineer
Kardeşim bende mühendislik okuyodum ne şartlarda çalışıp kazandım zor günlerdi ama bitirmek nasip olmadı hastalandım hayattan uzaklaştım ve şuan okulumuda bıraktım günü kurtaracak ufak tefek işlere bakıp hayatımı daim ettirmeyi düşünüyorum senin adına sevindim başarılarını temenni ederim umarım güzel bir hayat surersin.

DJ_BORAN
Destek mesajınız için teşekkür ediyorum hocam. Adınıza sevindim gerçekten. Ben de zaten memurluk ile yetinmeyeceğimi düşünüyorum. Sürekli kendini geliştirmeyi seven birisiyim ve bakalım hayat bizim istediğimiz gibi gidecek mi? Umarım sizin hayatınız bundan sonra istediğiniz gibi olur.

Breh81
Çok teşekkür ederim hocam yazdıklarınız için. Umarım siz de gönlünüzden geçene sahip olursunuz. Allah'tan şifa diliyorum, geçmiş olsun.

Üst Alt