Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli olmanın tarifi nedir?

Eshat

Aktif Üye
Konular
141
Reaksiyonlar
0
Engelli olmanın tarifi nedir?

Kimimizi hayata ilk baktığımızda karşılaştık engelimizle, kimimiz sonradan olduk engelli hiç isteme sekte… Kimimiz engelimizle yaşamayı öğrendik, kimimiz kendi içimizde kendi dünyamız hapsettik… Kimimiz engelsiz yaşamamın ne olduğunu hiç bilmedik, kimimiz hayatımıza kâbus gibi giren bu acıyı sonradan gördük…

Engelli demek neydi engelli olmak neyi ifade ederdi? “Sen engellisin” kelimesi belki çok zorumuza giderdi. Çok sevdiğimiz kişiler üzerimize titrerdi. Engelli olmasam şöyle yapardım diyerek adeta içimiz erirdi. Engelli yaşamak beklide birçok hayallerimizi bitirdi.

Bir engelinin engeli tarifiyle, engelli olmayanın tarifinde sizce ne değişirdi? Biri yaşayarak tarif ederdi, diğeri mantığıyla söylerdi. Bu tarifte sizce mantık mı önemli, yoksa yaşamak mı önemli? Bana göre yaşanmadan yapılan yorumlar, yaşanarak yapılanların yanında söner giderdi.

Biz engelliyiz engelimizle yaşamayı bilmeliyiz. Belki hayatı biraz daha zor yaşıyoruz ama yinede yaşamın kıymetini bilmeliyiz. Önce kafamızdaki engeli silmeliyiz. İçimizdeki hedeflerimize sonuna kadar gitmeliyiz. Kim ne derse desin biz engelimizle engelsiz yaşamayı başarabilmeliyiz.

Engelsiz yaşam dilerim.

kimi zaman öyle insanlarla karşılaşıyoruz ki engelimizi görmeden yaşamak isterken bile gözümüzün içine baka baka bize engelli olduğumuzu hatırlatıyor ve kimi zamanda lafları düşünceleri hayata bakış açımızı değiştiriyor herşeye rağmen insanlara bile inat engelsiz gibi yaşamaya devam etmek dileğiyle.......

hayat zorlaştıkca yaşamın değeri güzelleşiyor ve artıyor.

Toplumda engellilik algısı üzerine...

Merhaba Arkadaşlar,

Birşeyden bahsedeyim sizlere bir gün isom (istanbul ortapedi Merkezi)'ne gidiyorum, gelirken yolda seyyar bir tane şapkacı gördüm hava soğuk bir şapka alayım başımada kulaklarım üşümesin dedim ve gittim ne kadar şapkalar dedim. Adam bana 10 TL dedi ama sen 7.5 TL ver sen yarımsın(?) sorun omlaz dedi. şimdi ben bu cümle üzerine biraz düşündüm anladim ne demek istediğini fakat bir anlam getirmeye çalıştım neden böyle bir farklılık varmış gibi gördü ve bunu dile getirmeye çalıştı bende bunun üzerine soruyorum. Engelli nedemek?

Takılırım böyle konulara Engelli nedemek bilen biri cevaplasin lütfen. Bir insanin yüzüne baka baka sen engellisin denmesi karşısındakini küçümsemesimi, Acımasımı veya bir insanin kendisine engelliyim demek Kendini küçümsemesi veya acımasimi anlamınami gelir? Karşımdaki acıyorsa Ben kendi pozitif enerjimle neşemle onu acınacak hale düşürmesini bilirim. ama kararsız kalıyorum bizim acınacak neyimiz var. ornek vermek siterim Ben Engelli tabir edilen kesimdenim System Network eğitim aldim ve Microsoftun bilgisayar ağlari konusunda uzmanlığımı onayladığı sertifikalarım var, politika konusunda uzman olanlar var okuyorum forumlardan çıkar televizyona sabaha kadar açık oturum yapanlara ders verir. web sitesi tasarimi konusunda uzman olanlarimiz var baktim en iyi webmaster'a taş çıkartır. işte tezgahtarlık konusunda uzman olanlarimiz var çenesi öyle kuvvetliki hakkaten helal olsun dedirtecek cinsinden,ressamı var büyüleyici, mizahi yönden çok iyi olanlari var oturt Cem yılmazı kahkahalar boğsun,
Sonuçta hepimizi ayni allah yarattı hepimiz ona inanıyor onun yolundan gidiyoruz, kimimizin kusuru Doğuştan kimimizinki Sonradan değişen bir şey yok peki kusuru uygun gören allah Bu bir sinav bir test. peki onun uygun gördüğü bir şeyi sorgulamaya çalışmak nedemek? alın az öncxe saydım Hepsi birbirinden yetenekli piril piril insanlar. benim anladiğim şu ülkemizde kazanma çalışmaları yok o yuzden arada kaynıyoruz. Ayrica Sen engellisin Ben Engelliyim veya benzeri kurulan Cümleler (bunu kimin kurduğunun bir önemi yok) burda bir ayrimcilik olmuyormu sadece anlamaya çalışıyorum.
peki bizilerde istesekte istemesekte bir farklılık var bu farlılık toplum içerisinde yapabileceklerimiz var yapamicaklarimiz var yerine getirebileceklerimiz var bazi farklılıklarimizdan dolayı getiremiceklerimiz var. bir yardim bir paylaşım olursa yerine getirlmeyecek bir şeyin zorlukları minumuma inmezmi ?
ben çok uzun zamanımı harcadım forumlara ama bu kadar faydalı bir site görmedim bulamadim hatta şimdiden çok değerli dostlarim oldu bile, her ne kadar fiklir ayriliklari yaşasamda. baktimki engelli diye tabir edilen toplumun güzel üyeleri burda bir şekilde dertlere deva acilara ortak mutluluklara mutluluk katmaya çalışıyorlar yine engelli diye tabir edilen toplumdan geliyor fayda forumda sağlam olan kişi sayisi azdir herhalde simdi bilemiyorum kim engelli kim engelsiz diye. Ama yinede biz bize yardimci omlaya çalışıyoruz. televizyonlarda görüyoruz başbakan konuşuyor engellileri topluma kazandiremak alzim ayrim olmaz yapılmaz yakışmaz vb. seklinde git kime sorarsan sor aynı cümleleri kurar yıkıcı değil yapıcı cümleler
kafamı kurcalayan şu bunlari gerçekten ciddiyetlemi söylüyorlar yoksa toplum içerisinde şirin görünmek amacıylamı? işte kafamdaki bu sorulara cevap arıyorum ne demişler bir elin nesi iki elni sesi var hep beraber bu kardeşinizi aydınlatmak isterseniz ne mutlu bana derim.

Ve diyorumki kardeşim Benim farkım var Ama Engelim YOK!
Soruyorum Engelli Ne demek?

ilginize şimdiden teşekkürler
Her türlü görüşe saygım sonsuzdur.

Konuyu yanlış yere açtıysam affola saygı değer mod'larım bi el atarsiniz size zahmet :D:D ee nede olsa biz engelliyiz :D:D:D:D:D allam kahrimdan ölcem :D:D:D

Engelli, doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklar, sakatlıklar (vücudun görsel/işlevsel/zihinsel/ruhsal farklılıkları) öne sürülerek, toplumsal/yönetsel tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan, engellerle karşılaşan kişi demektir.
Toplumsal Sorun: Sosyolojik Engeller
Bir engelli için en büyük engel, sosyal çevrenin engelli bireye ne şekilde yaklaştığıdır. İletişim açısında nasıl bir etkileşim içerisinde sosyal hayatta varolabildiği de çok önemli bir noktadır.
Halk arasında ise engellilik genellikle 2 çeşit olarak tabir edilir
1) Hafif Engelli (Kendi özel ihtiyaçlarını -yemek, tuvalet vs- karşılayabilen engelliler
2) Ağır Engelli (Özel ihtiyaçlarını -yemek, tuvalet vs- bir başkası yardımıyla veya yaşamsal ihtiyaçlarını tamamen bir başkasının yardımıyla karşılayabilen engelliler

budur engellinin anlamı dostum ama ne yazıkki biz engellilere başka gözle bakılıyor

Engelli'nin kelime manasindan çok Ben kisinin bireysel görüsleri arıyordum bireysel görüsten kastim, Duygusal, realist, bu ve bunun gibi seyler ama yinede teşekkür ederim. emeğine,ağzina,yorumuna sağlık

:D Yeme de yanında yat tarzında bir tarif olmuş bu MOONseROSE :D

Seçmediğin bir ülkede, seçmediğin bir şehir, ilçe veya köy, seçmediğin bir dilde,seçmediğin bir dinde, seçmediğin bir kültürde dünyaya geliyorsun. Dünyaya gelirken ya da sonradan seçmediğin bir fiziksel engelle karşılaşıyorsun. Ben seçmedim ki Öyle bir şansım olmadı.
Sokaktaki vatandaşa gelince; onlar da seçmediler ki. Onlar hangi kültürde hangi okulu bitirdi, hangi eğitimden geçti, hangi aile ortamında yetişti. Sadaka vermenin bu kadar yoğun olduğu bir ülkede sana yaptığı 2 milyonluk indirimi tabii kendine hak görecek, çünkü bizlere sadaka veriyor. Aman efendim bilmem kimin yardımıyla (Sadakasıyla) bilmem ne kadar engelli aracı alınmış ya da yoksula yardım edilmiş. Medyada hergün sadaka muhabbeti yapılırken müsaade edelim de o gariban satıcı da bu durumdan kendine düşen payı alıversin.
Bir ülkede insanlar eşit haklara sahip değilse o ülkede üstün haklara sahip olanlar diğerlerine sadaka verirler. Bu ister bir tezgahtar tarafından yapılsın isterse zengin iş adamı tarafından. Sonuç sadaka vermek.
O zaman ya bu düzene boyun eğip; aman engelliler için ne konuda ne indirimi yaptırabilirz kampanyalarına katılmaya devam edeceğiz ya da bu düzen bozuk düzeltmek için ne yapmalıyızı düşüneceğiz. Bu ülkede evine yardım için kömür götürülen aile bireyleriyle, bize sen yarımsın deyip indirim yapılan kişilerle aramızda bi fark yok. Hepimiz aynı ezikliği yaşıyoruz. Bu ezikliği de biz seçmiyoruz. Herkez aynı gelir düzeyine sahip olsaydı kimse bize sen yarımsın sana indirim yapayım demezdi. Bizim manevi destekten başka birşeye ihtiyacımız olmadığını bilirdi.
Bu yüzden de konulara yaklaşırken nasıl bir toplumda yaşıyoruz sorusunu kendimize sıkça sormalıyız diye düşünüyorum.

MOONseROSE,tarifini çok beğendim,ortak olabilir miyim:p

ESHAT ne yapıcaksınız bu tarifi?
merak ettim ;)

Aslında arife tarif gerekmez ama yinede bir tarif etseniz fena olmazdı...:) İşin şakası tabi buda...:)

Engelli olan arkadaşlarımın kendilerini nasıl tanımladıklarını merak ettim. Yani bu konuda bir karamsarlık söz konusu mudur onun için.. Yoksa farklı bir nedeni yoktur.:)

.....

Öyle anlaşılıyorki her insan için hayatın tanımı farklı olduğu gibi, her engelli için de engelli olmanın tanımı farklı...

Benim için ise engelli engelli olmak.........
Ne bileyim, oruçlu iken ikindi vakti yemek yapmak gibi,
bir çanta dolusu parayla Sahra çöllerinde dolaşmak gibi...
Anneler günü nedeniyle kocaman bir hediye alıp, annenin mezarına gitmek gibi...Çok özlediğiniz bir kişiye telefon açıp "Aradığınız kişiye şuan ulaşılamıyor" u duymak gibi....

Hayatı çok sevmek ama bir o kadar da hayattan kaçmak gibi....

çok güzel tarif etmişsiniz. ve hayat ne kadar zorlastıkca ınsanoglu ınsanlar daha cok hayatın yasamın tadını guzelıgını anlıyor....

Engelliliğin tarifi;
"Anlatılmaz yaşanır...:D"

Engelli olmanın tarifi nasıl yapılacak eshat :rolleyes: yemek tarifi değilki !..
Ben azıcık eziklik,azıcık sol tarafa boyun bükmek,azıcıkta yaşlı gözlerden damlalar akıtıp hepsini karıştırarak servis yapıyorum..:eek::eek:

zerda haklısınız valla sızde...mac72 kardeş neden soyle dusunmuyoruz kı bu dunyadakı her seyın mukafatını yada mutlulugunu bu dunyada yasıycaz dıye bır sey yok allaha sukur hepımız muslumanız obur dunyanın var oldugunu bılıyoruz...neden obur dunyada bunun mukafatını almayalım yada belkı bu dunayda alıcaz daha yasıyoruz oyle degılmı..:)

Engelli olmak, Anatomik sıkıntıların %40 tan fazla olması durumudur.

Edebiyat'a hiç gerek yoktur. : )

Ve diyorumki kardeşim Benim farkım var Ama Engelim YOK!
Soruyorum Engelli Ne demek?

İşte ben bu cümleyi alkışlıyorum ve sonuna kadar katılıyorum.Engelli nedemek biliyormusun engellenen demek evet engelli engellenen önüne farklılığından ötürü setler çekilen yapabileceklerinin bile yapılmasına müsade edimeyen insan demek.Ben orta okul üçüncü sınıfta sağlık koleji sınavlarına girmek isediğimde okul müdürü beni kırmadan söyleye bilmek için ezilip büzülerek kızım sen bu sınava girme istersen dediği zaman onu daha fazla sıkıntıya sokmamak için neden diye bile sormadan içimde fırtınalar koparken peki öğretmenim dedim çünkü duymuştum okula girerken sağlık raporu isteyeceklerdi.O sınava girince kazanacak zekaya sahiptim.Liseye gittim okul bitti üniversite sınavları geldi eğitim fakültesi mezunlarından ülkenin heryerinde öğretmenlik yapabilecek durumda olduğunu gösteren sağlık raporu isteniyordu.Eğitim fakültesini tercihlerim içine yazmadım.Arkadaşlarım eğitim fakültesini yanımda okurken ben istemediğim sevmediğim bir branjı seçtim ben farklıydım.Okul bitti iş arıyorum kolumun altında yerel gazeteler iş ilanlarını ankisörlerden arıyorum.Özgeçmişini yaz bırak biz sizi ararız diyorlar.Umudum git gide tükeniyor iş bulma kurumun kapsını çaldım orda çalışan memur sakatlık raporu getir kaydını öyle yapıyım dedi.Niye dedim zorluk çıkarıyorsunuz benim gibi özürlü olan o abi ben sana zorluk çıkarmıyorum özürlü olarak iş bulman daha kolay olacaktır yardımcı olmak istiyorum dedi.Peki dedim ne yapıyım devlet hastanesinden heyet raporu gtireceksin dedi.Devlet hastanesinden bir haftada raporu aldım gittim iş bulmaya kaydımı yaptırdım.Bu arada birde iş buldum gidip geliyorum iş dediysem asgari ücretin altında bir maaşla.Bu arada benim rapor almama ailem karşı çıktı sağlam raporu gerekirse işe giremesin tabi onlara karşı çıktım.Bu güne kadar hep engel oldu belki bu defa işe yarar dedim.Evet işe yaradı yüzde kırk sakat raporumla bir kamu kurumunun açtığı sakat kadrosunda memur alımı sınavına girdim ve kazandım.İşe girdikten iki yıl sonra iş yeri siz raporunuzu gelir idaresinin sevkiyle almamış iş bulma kurumunun sevkiyle almışsınız yeniden rapor getireceksiniz dedi. Sevk alıp hastaneye gittik aynı devlet hastanesi yüzde otuz yedi rapor verdi.Bize ödenen özel vergi indiriminden dolayı almış olduğumz parayıda geri istediler onuda geri ödedim sakatlık kadrosunda çalışıp onbeş yıl dolduktan sonra yüzde kırk rapor alırsanız malülen emeklilik hakkınız saklı diyede bir yazı verdiler.Malülen emekli olmayıda düşünmüyorum sakatlık indirimide istemiyorum.Sağlığım elverdiği sürece çalışacağım.Şimdi bir çok engelli arkadaşım hemşirelik öğretmenlik yapabiliyor onlar engelli değil onlar engellenmedi o okullara giremediğim için ben engellendim kendimi engelli hissettim işte engelli olmak bu.

İnadına yaşamak, inadına yaşamak,inadına yaşamaktır.

sonuçda bizler engelliyiz diye hayata küsemeyiz veya kendimizi eve hapis edemeyiz tamam nolmal insanlar olarak bazı seyleri yapamıyoruz veya becemiyoruz ama bir elimiz yok diye veya bir ayagımız yok diye veya gözümüz yok diye kendimize küşmemeliyiz asıl engel insanın laflarıdır düşünçesidir hareketleridir onun için sonuçda bizde bu ülkenin evladıyız insanıyız bizlerde varız diye bilmeliyiz onun için mücadele etmek ve sabır etmek lazım biraz

Yaşar gibi yapıp ,kendi ölümünü görmektir.

Yaşar gibi yapmak değilde yaşamak, yaşamda iz burakmak engel ile kısmen bağlantılı olsada... Yaşamak için engelsiz olmayı bahane etmek yerine yaşama sıkı sıkıya bağlanmak, bize yaşamak adına güzel şeyler verecektir.

Arkadaşlar yazdıklarınızı dikkatlice okudum.
Bizlerle paylaştığınız bu konular için çok teşekkür ederim...
ISLIK ın yazdıklarına da aynen katılıyorum.
Engelli olmak engellenmek,bende böyle düşünüyorum.

öncelikle göstermiş olduğunuz ilgi beni çok mutlu etti sadece kafamdakine cevap bulmaya çalıştım yardımlariniz kimi biraz realist kimi biraz mizahi ama birlikte çözüm arama anlayışı yönüyle hepside çok çok güzel eyw. inkar edemem engelli olmanın bazı avantajlarıda yok değil. mesele biliyorsunuz son dönemleride istanbulun başından cidd ibir sel felaketi geçti perşembe günü çalışmış olduğum şirkette engelliler ve hamileler hariç herkeze iş vardi :D yani hayatın böyle süprizlerinide göz ardi edemeyiz değilmi :D:D:D

engelli olmak ....busoruyu bugüne kadar çok düşündüm...bence acıdan başka birşey dğildir..................

Inadina yaşıyorum inadına yasamak hayat hepınız cok guzelsınız:))

İki yaşından beri bu sakat-engelli-özürlü-mağdur-muhtaç-eksik,isimlerini ayrı zaman dilimlerinde bana hitap şekli oldu.Bazen sesli bazen gözler söyledi.Açıkça hiçbir terim adam yerine konulmamak yani kaale alınmamak kadar zoruma gitmedi.Bizlerin tarifi yok,veya bir sürü tarifi var ne değişir neyi değiştirecek.Gerçek şu biz bu meret dertle yaşamak zorundayız.Ayrımı burda yapmalıyız.
a)kahrederek mi yaşamak,
b)tadını çıkararak mı yaşamak,
tercih sizin dostlar buyrun seçin.....

tadını cıkarak yaşamak inadına yeterki kalpte engel olmasın

Sonradan İşitme engeli oldum. Belki doğuştan olsa kabullenebilirdim ama bir anda seslerin kesilmesi zor oluyor. Hiç duyamamak cok zor sohbetleri özlerdim ezan sesini dinlemeyi çok özlerdim ameliyat oldum cihaz ile duyyorum ama ya cihaz ilede duyamasam ne yapardım nasıl yaşardım onu bile bilmiyorum acıkcası her engelin bir zorluğu var hiç kolay birşey değil allah düşmanımın basına vermesin rabbim kalbinizden iman kulaklarınız ezan sesini eksik etmesin Cİhazı cıkarıp hiç duyamasam bile BEN ENGELLİ değilim ENGELLİ olmayı kabul etmiyorum çünkü Engel bana göre Önce kendi beyninde başlar sen kendi engelini görmezsen kim ne derse desin siz ENGELLİ DEĞİLSİNİZDİR. Ben ENGELİYİM derseniz toplumda size ENGELLİ gibi davranır. hep beraber BEN ENGELLİ DEĞİLİM :D

Üst Alt