Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli ÖTV muafiyetli araç alımında bayilerin “Paranın Tamamı Peşin” şartı..?

Johnreese13

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

Engelli ÖTV muafiyetli araç almak için birçok bayiiyle görüştüm. İstanbul, Tekirdağ, Edirne ve Lüleburgaz’daki bayilerin tamamından aldığım ortak cevap şu oldu:

Vergi dairesi ÖTV muafiyet onayı 1 günde de çıkabilir, 30 günü de bulabilir deniliyor; ancak bu süreç başlamadan önce aracın ÖTV’siz bedeli dahil toplam tutarın tamamını peşin olarak bayiye kapatmamız isteniyor.

Buna karşın, vergi dairesi onayı iptal olur veya reddedilirse paranın kaç gün içinde iade edileceğine dair yazılı bir garanti veya sözleşme yapılmıyor.

Biz çözüm olarak:
  • Vergi dairesi onayı çıktıktan sonra bakiye kapatmayı,
  • Ya da olası ret durumunda doğabilecek zararlar için avans vermeyi,
  • Ya da bedelin bir kısmını peşin ödemeyi
  • önerdik; ancak bunların hiçbiri kabul edilmedi.
Bu durum açıkçası engelli birey açısından ciddi bir maddi risk oluşturuyor.

Bu nedenle sizlere sormak istiyorum:
  • Siz araç alırken paranın tamamını baştan mı ödediniz?
  • Vergi dairesi onayı gelmeden ödeme yapan oldu mu?
  • Kısmi ödeme / yazılı iade garantisi / farklı bir çözüm sunan bayi veya marka ile karşılaşan var mı?
  • Süreci sorunsuz yaşayanlar nasıl ilerledi?
Tecrübelerinizi paylaşırsanız hem benim hem de bu süreçten geçecek diğer engelli arkadaşlar için çok yol gösterici olur.

Şimdiden teşekkür ederim.

Selamlar,

Biz çözüm olarak:
  • Vergi dairesi onayı çıktıktan sonra bakiye kapatmayı - Araç için ödemenizin tamamını yada kısmi kısmını yaparsınız.
  • Ya da olası ret durumunda doğabilecek zararlar için avans vermeyi - Red durumunda sizlik bir mevzu yok niye doğan zarar olacak? Tek araç var ve sizin için satılmıyor mu? Sonuçta siz almadığınızda araç başkasına satılacak.
  • Ya da bedelin bir kısmını peşin ödemeyi - Ben belli bir kapora verdim ve beklemeye geçtim. Vergi dairesi tarafında ilerleme olunca da çoğunu ödedim. Ama aksi bir durumda sizin paranızı tutamaz. Bunun garantisini vermeden diğer hiç bir durumun önemi yok. Mantıklı olan ve benim uyguladığım şey para ödenir. Aksi durumda firmaya göre değişebilir benim 3 gündü iade durumu olur. Burada sizin bir zarara sokma durumunuz yok yine de başka bayi ile ilerleyin. Tek istisna tek bir araç var indirimi var size ayrıldı ise bişi diyemem ama yine de o araç zaten satılacak.

@alonemisin,
Merhaba Hocam,

Biz de bakiyenin bir kısmını kapatıp - veya kapora verip, geri kalan ödemeyi vergi onayı alındıktan sonra yapmak istiyoruz. Ancak konuştuğumuz bayilerin hiç biri bunu kabul etmedi. Tamamıyla peşin para (tüm bedel) alıp işlemleri öyle başlatıyorlar.
Acaba hangi bayi ile ilerlediniz veya bu konuda nasıl çözüm bulabilirim?

Ben bursadan aldım vergi dairesi onayı 1 günde çıktı paranın hepsini de istemediler biz hepsini verdik sebebi de onayın 1 günde çıkması aracı hemen almamızdı..

@Onurbursa63,
Merhaba Hocam teşekkür ederim, anladığım kadarıyla bayiden bayiye değişiyor. Yani tamamını peşin onay alınmadan önce yatırmamıza gerek yok. Cevabınız için teşekkür ederim.

Teşekkür ederim cevaplarınız için.
Bayiler mevzuatın bu şekilde olduğunu söylüyor.
Fakt mevzuat gibi bir şey göremedim bu konuda, yönetmelik vs.
Ancak bu şekilde devam etmek zorunda kalıcaz gibi duruyor..

Önce alıcı olduğun belli olsun diye belli miktar kapora verirsin. Vergi dairesi onay verir. Akabinde araç faturası kesilir ve ödeme yapılır. Usul budur..

@Johnreese13,

Ben arabayı beğendikten sonra önce proforma fatura aldım. Daha sonra plaka ruhsat ve vergi dairesi için 10 tane bayii çalışana vekalet verdim. Vekaletten sonra paranın tamamımı ödendi ve araba şase bilgilerini ve motor bilgilerini gösteren ödeme dekontu ve resmi fatura aldım. 2 gün sonra vergi dairesi onaylandı. Hemen ardından plaka ruhsat çıkarıldı. Ertesi gün teslim aldım. Proforma fatura aldıktan sonra kaporaya gerek duymadı bayiim. Tabi bu biraz bayii ve müşteriye bağlı güven duygusu..

@Johnreese13,
Merhabalar, bende bir miktar ödeme yaptım, zaten neye istinaden araç alacaksınız fatura nasıl kesecek vergi dairesi onay olmazsa ücret farklı olursa farklı. Bu tarz bir yönetmelik yok tamamen bayii ile alakalı. Ben İstanbul'da hallettim iki aracımda da aynı şekilde olmuştu. İkisi de farklı marka ve bayii.

Üst Alt