Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli park yeri ille de araç sahibinin evinin önünde mi olmalı?

vtoncer78

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba,

Ben İstanbul da TOKİ nin yapmış olduğu bir sitede oturuyorum.2018 Aralık ayında %94 raporu olan kayın valide adına araç aldık. Site içinde park problemi olduğundan site yönetimine giderek engelli park yeri talep ettim. Engelli raporunu ve ruhsat fotokopisini verdim. Ancak kayın validem aynı site içerisinde başka bir binada ikamet ettiği ve aracı ben ve kızı olan eşim kullandığımızı site yönetimine bildirdim.
Bu beyan sonrasında yönetim bize bizim oturduğumuz binanın önüne aracı koymanız için izin verdi.Bu izin sonrası bizim oturduğumuz binanın önüne monte etmek için metal park demiri aldım. Bu park demirini biz aldık.Yaklaşık 2 haftadır kullanıyoruz.

Ancak bu gün site yönetimi beni arayarak oturduğumuz binadan şikayet geldiğini ve engelli araç yerinin engelli olan kayın validemin binasının önüne koymamız gerektiğini iletti Ben tekrar durumu izah ettim ama anlamak istemediler.

Sizlere sorum şu olacaktır.Engelli park yeri illa engelli araç sahibinin ikamet yerimi olmak zorundadır.Bununla ilgili bir mevzuat yada yasa varmıdır?Bizim amacımız acil yada ihtiyaç durumunda hızlı hareket ederek müdahale etmektir.İnanın tek gayem bizi şikayet eden duyarsız ve terbiyesiz vatandaşa haddini bildirmektir.O vatandaş yönetime,madem öyle bizde engelli kartı alalım bizimde özel park alanımız olsun demiş.
Konu ile ilgili bilgiye sahip olanlar var ise ve beni bilgilendirirlerse sevinirim.

Yahu ben ki ne kadar uç olursa olsun yargılamadan sorulara cevap vermeye çalışırım ama bu soru beni bile çileden çıkartır düzeyde maşallah!

Canım kardeşim, o hak engelli kişi araca kolayca binsin-insin diye var. Siz 3. şahıslar keyif yapsın diye değil. Ayıptır. Bir de yönetimin iyi niyetini gözlerinin içine baka baka suistimal edip burada takla atacak bilgi arıyorsunuz. Yok öyle bir bilgi. Ben olsam yönetimin yerinde, mütekabiliyet esası gereği, araç alımında suistimal var diye maliye'ye şikayette bulunurum...

Hergün engelli kişiyi taşıma ulaştırma için aracı kullanmıyorsanız, sizin ruhsatınızda engelli aracı yazması size park hakkı vermez. Aynı şekilde şehir içinde engelli kartı olan araç kullanan sağlam adam benimle tartışıyor hatta engelli yerine park edip beni mağdur ediyor. Aslında park hakkı engelli ruhsatına değil engelli ehliyetine verilmeli. Sağlam sürücünün engelli park yeri hakkı olmamalı.

OturanBoğa 'ya da NETBUS 'a da sonuna kadar katılıyorum.
En deli olduğum konu bu işte; dibini sıyırana kadar istismar.
Ya hu biz bedensel dışındaki engel gruplarında bile yok o hak ve hiç bir zaman bedensel engelli kardeşlerimizin bu hakkına yan gözle bakmadık.
Ama görüyoruz ki sapasağlam adam engelliden çok sahipleniyor bu tür hakları.

Sadece Volkan beye tepki göstermek yanlış bana göre. Ülkede engelli park yeri olayı tam anlamıyla suistimal ediliyor.

Bülent beyin dediği gibi amaç ortopedik engellinin aracına rahat binmediyse, sadece onun bu yerleri kullanması lazım. Ama uygulama öyle uygulanmıyor.

Öneri sayfamda engelli kartı ile engelli park yerlerinin kullanılmasını önermiştim ama o önerimi geri çekeceğim. Çünkü bu olayın gerçekten suyu çıkmış.

Bu örnekte site yönetiminin Trafikten alınan engelli park kartını istemesi gerekiyordu. Engelli park kartı da sadece araç sahibine veriliyor. Dolayısıyla aracı kullanan 3. kişiler o kartı kullanamıyor.

Ama sadece bu site yönetimi değil AVM vb yerler bile engelli kimlik kartı ile işlem yapıyor.
NETBUS

Engelli Park Kartı başvurusunda Trafik benden ortopedik kodları olan engelli ehliyetimi istedi. Ve bizzat beni istediler. Memur bey bana baktı, bu park yerini kullanmak sana neden fayda sağlar açıklar mısın dedi. Bende anlattım. Resmimi yapıştırdı ve sadece sen kullanacaksın, veriyorum dedi. Ben bu uygulamayı eleştirmiştim. Gerçi 3 yıl süreyle vermesini eleştirdim, niye 5 yıl değil diye. Meğer ne güzel bir uygulamaymış.

Sayın OturanBoğa,
Öncelikle peşin önyargınızdan dolayı üzüldüğümü iletmek isterim.Benim ailemde iki tane engelli kişi var ve engelli insanlara nasıl davranılacağını ihtiyaçlarını nasıl yerine getireceğimi çok iyi biliyorum.Sizin zannettiğiniz gibi ben keyif yapmak için bu haktan yararlanmak isteyen birisi değilim.İlk yazımdada yazmıştım ama maalesef siz bu yazıyı iyi okuyup anlamamışsınız.Ben sürekli engelli olan aile bireylerinin ihtiyaçları için bu aracı kullanıyorum.Aslında benim isyanım sizlerle aynı.Toplumumuzda maalesef kısıtlıda olsa bir takım haklara sahip olan engelli vatandaşlarımıza tanınan hakları görmezden gelen ve kabullenmek istemeyen insanlıktan yoksun kişilere isyanım.Ben burada takla atıp bir açık aramıyorum.Sadece başımdan geçen olayı açık bir şekilde sizlerle paylaşarak çözüm bulabileceğime inandım.Ancak maalesef siz ve sizin gibi düşünen kişileri gördükçe isyanım dahada fazla katlanıyor.

vtoncer78

Volkan bey, sizin bu yazınızdan sonra mevzuatı taradım ve yukarıdaki yazımı yazdım. Sizin engelli park yerlerini kullanabilmeniz için "Engelli Park Kartınızın" olması gerekiyor. Var mı?

Konu açtığınız yazınızda böyle bir kartınızın olduğunu belirtmemişsiniz. Bu kart olmadan sizin bu tür taleplerde bulunmanız yasal değil.

Bu kart nasıl alınıyor, engelli sahibi ehliyeti ve üstüne kayıtlı aracının ruhsatı ile İl Trafik Şube Müdürlüğüne gidiyor. 1 tane resim ile polis memuru ile görüşüp alıyor. Ve o kartı sadece araç sahibi kullanıyor. Başkası kullanamıyor. Dolayısıyla Site Yönetiminin size söylediği, Annenin-izin bulunduğu yere sadece Anneniz kullanabilecek şekilde engelli parkı oluyor...

Sayın StratoS öncelikle teşekkür ederim.
Evet engelli kartımız mevcut.Engelli olan kayınvalidemin hem ehliyeti yok hemde araç kullanacak durumda değildir.Zaten bundan dolayı böyle bir uygulama olup olmadığını merak etmiştim.Mümkünse ilgili mevzuata nereden ulaşabileceğimi söylerseniz bende bir göz geçirmek isterim.
İlginiz için teşekkürederim.

Ben daha engelli aracına bedensel engelli birinin bindiğini ya da indiğini görmedim.Durum özel park yeri edinip önüne kazık çakmaya kadar geldi demek!

login

Arkadaşlar normal insanlar böyle konuşuyor anlıyorum da bari biz böyle konuşmayalım. Engelli kişinin engelini görmememiz engelli olmadığı anlamına gelmez. Beni sağ kolumda problem var. Görünmüyor. Ancak üstü çıplak olduğumda görülüyor.
Ne yapayım şimdi araçtan inerken soyunayım mı?

Neyse tartışmayacağım...

Sorun şu kardeşim ama sen anlamak istemiyorsun sen engelli değilsin o yüzden aracın engelli park alanına park edilmesine gerek yok ama sen araç engelli kişinin üstüne alındığı için böyle bir hak var ve dibine kadar kulllanmak istiyosun senin gibi engelli aracı alıp sonrada avmde engelli park alanına park eden yüzlerce binlerce insan yüzünden gerçekten bedensel engelli bireyler park yeri bulamıyor bence daha fazla konuyu uzatma aracını nereye park edersen et yürüyecek bacaklara sahipsin engelli park alanına ihtiyacın yok

StratoS
login o mesajında engelliyi istismar eden, onun sırtından hiç hakkı olmayan avantajlar peşinde olan, istismarın dibini sıyıran yüzsüzleri kastetmiş bence.
Aslında bu tür alınganlıkları bırakıp bu istismarcılara karşı hep birlikte tepki göstermeliyiz.
Dipnot olarak da belirteyim; bu söylediklerimin konu sahibi arkadaşla bir ilgisi yoktur. Onun, aracı gerçekten engellinin hizmetinde kullanıp kullanmadığını bilmeden bunu söylemek yanlış olur.

Ufukalp

Abi genelleme yapmak yanlış. "Ben hiç görmedim" yazmış. Belki beni de gördü ve bende dahilim o görmediklerine, nereden bilecek?

Tartışmadan ziyade şu ön yargıları kıralım, istismarcılara karşı bir şey yapalım. Benim söylemeye çalıştığım şey bu. Ve bu başlıkta yapılması gereken şeyde istismarı önlemek için en güzel uygulama park kartı uygulaması diye düşünüyorum.

StratoS

Üzerinizde elbise olduğu icin sizi de görmemiş oluyorum ya işte!Ben görmedim dedim.Böyle kişiler yok demedim.Elbette mutlaka var.Ben görmedim diye YOK DA DEĞİL zaten.Buradan çıkartılacak biricik anlam bu işin haddinden fazla istismar edildiğidir ve buradaki herkes de bunda hemfikirdir diye düşünüyorum.

login

Yazınıza tekrar bakarsınız. Şuanda söylemeye çalıştığınız şeyle, orada yazılan şey farklı.

Bu başlıkta belirtildiği şekilde istismar ediliyor ama kimse "Şu uygulamayı yaygınlaştırıp, istismarın önüne geçelim" demiyor. Engelli Park Kartı uygulamasının yaygınlaştırılması ve daha uygulanabilir olması ile ilgili görüşü olan var mıdır acaba?

StratoS
login
Burada aslında hepimizin söylemek istediği şey aynı. Engellinin engelini tamamen kendi çıkarları doğrultusunda istismar edenlere karşı tepkiliyiz.
Yanlış anlaşılmalarla birbirimizi kırmayalım.
Engelli park kartı uygulamasını destekliyorum.
Benim işitme kaybım var, engelli park kartı hakkım yok, asla olsun da demem zaten. Bu hak bedensel engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştırmak için yapılmış bir düzenleme iken, diğer gruplardaki engelli kardeşlerimizin, "ben de engelliyim ben de park ederim" düşüncesinde olması bencillik olur.
Evimizin yakınında sürekli alışveriş yaptığım Kipa AVM'nin açık otoparkında tam saymadım ama binaya en yakın yerde diğerlerinden geniş 12 - 14 adet engelli park yeri var, günün her saati üçte ikisi boştur. Hiç bir zaman dolmayacağını bildiğim halde oraya park etmez, gider uzağa park ederim. Bizler biribirimizin hakkına saygı göstermezsek başkası çiğner geçer.
Buradaki konumuz ise; belki bir sefer bile binemeyecek, evdeki yatalak dedesinin, ninesinin, kayınbilmemneyinin üzerine aldığı araçla havasından geçilmediği gibi engelli park yerleri konusunda da kendini hak sahibi gören, istismarın dibini sıyıran yüzsüzlerdir.
Gereksiz alınganlık ve yanlış anlaşılmalarla birbirimizi kırmayalım, bu yüzsüzlere karşı birlikte tavır alalım.

Ufukalp

Abi "Engelli Park Kartı" uygulaması şöyle:

1-Ruhsat ve fotoğraf ve Engelli Raporu ile İl Trafik Bölge Müdürlüğüne gittim.
2-Polis memuru aracın benim üzerime olup olmadığına baktı ve ruhsatı istedi. Ayrıca Engelli raporunu da istedi ama hatırladığım ona bir işlem yapmadı sadece engelli durumunu kontrol etti.
3-Bunu neden istediğimi sordu: Kol problemim sebebiyle yük taşıyamıyorum bu yüzden yakın yerlere park edip, diğer kolumla yüklerimi getirmeye çalışacağımı anlattım. Elimde çantam vardı, uygulamalı olarak da gösterdim. Teşekkür etti.
4-3 yıl süreyle verdi ve sadece benim kullanabileceğimi söyledi. Yani örneğin aracı eşim kullanıyor, o kullanamaz. Aracın konsoluna resimli tarafını koymamı, park yasak alanlar hariç 4'lüler ile 15 dakika park edeceğimi söyledi.
5-Özel bir imtiyaz var mı diye sordum park konusunda, hayır normal kurallar ne ise o dedi. Eğer mecbur kaldıysan, bu kartın altına telefonunu bırak, polis memuru inisiyatifinde çekmeni isterse telefon eder yinede ceza kesmez arkadaşlar dedi.
6- Evraka PVC kaplattım ve kapı cebinde duruyor.

=>Buraya kadar çok güzel. Ama 5 yıl ÖTV muafiyeti sağlanan araca niye 3 yıllık verdi, onu anlamadım. Bu süre 5 yıl yani muafiyet süresi kadar olabilirdi?
=>Bir diğer konu, bu kadar işi gücü bırakıp uğraşmak yerine İnternet üzerinden başvuru yapılsa, orada engellilik durumu vb de açıklansa ve kart sanal ortamda oluşsa daha pratik olmaz mı?
=>Tüm AVM, özel kurumlar hatta Devlet Kurumları da Engelli Kimlik Kartı yerine Park Kartı istese ve buna göre düzenleme yapılsa olmaz mı?
=>Bu kart alındığında Belediyenin park alanlarında sağlanan indirim otomatik olsa olmaz mı? (Her şehirde Belediye park alanlarını kullanmak için ayrıca Belediyeye başvuru yapılıyor?)
=>Bu kart ile evinin önünde park alanı isteyen engelli, bu kart ile belediyeye başvursa ve belediyenin inisiyatifinde olmadan her belediye, belli ölçülerde trafiği engellemeyecek şekilde park alanı tahsis edip, işaret koysa ne dersiniz?

StratoS

Açıklama yaptığım halde hala ısrar ediyorsunuz.Amacınız nedir?Önceki yazdığım ile sonraki yazdığım aynı şey.Amacınız tartışmaksa buyrun;

Engelli park yerlerinin amacı nedir? Bedensel engelli olanların yürüme problemleri vardır.Bu kişiler olabildiğince yakın yerlere park ederlerse gidecekleri yere ulaşmakta daha az zorluk çekerler.Bu park uygulaması da bunun için vardir.Yoksa sizin gibi dışardan görünmeyip yürüyüşünde de bir değişiklik olmayan engelliler için olmamalı ama kanun size böyle bir hak tanıyorsa bunu da sorgulamak gerek.

@Ufukalp

Ben de sizin gibi davranıyorum.Kimilerinin engelli kimlik kartlarını park kartı gibi kullandığını duyuyorum.Hiçbir zaman böyle bir sey yapmayı da düşünmedim.Çok şükür böyle birşeye ihtiyacım yok.

login

Amacınız zaten buydu şimdi tam yerine oturdu. Yürümemde, insani olarak kendi yükümü taşımamda ne sorun olduğunu siz nereden bileceksiniz?

Ben bu park kartını alırken, zaten polis memuruna açıklama yapıp gösteriyorum. Kanunun tanıdığı hak değil. Direk Polis memurunun insiyatifinde. Yönetmelik kartın alınması ve başvuru ile ilgili hükümleri açıklamış. Ancak tüm sorumluluk Polis memurunda. Uygun değil dediği zaman zaten bir şey yapamazsınız.

Yasal olarak baktığınızda ortopedik engelliyim, fizik tedavi görüyorum. Yürürken sağ kolum zaman zaman seyiriyor, üstüm çıplak olduğunda omuz bölgemdeki problem gözüküyor.

Bence siz peşin hükümle genellemelerden kaçınarak yorum yapın. Yoksa her yorumunuzda başta ben olmak üzere tepki görürsünüz. Engelli haklarını suistimal edip etmediğinizi biz bilemeyiz. Ama şuanda mevcut engellilere genelleme yaparak laf söyleyerek manevi olarak birşeyleri kırdığınızın farkında olun...

StratoS

Evet.Sizi başka türlü tatmin etmeyecek.Yok hayır öyle degil diyorum.Olur mu öyle şey deyip benim açıkladığım cümleleri kendiniz yorumluyorsunuz.

Size ne dersem diyeyim anlamak istediğinizi anlayacaksınız.
Siz de nasılsa Allah vergisi niyet okuma var.Bu yüzden ben yazmayayim daha.Nasılsa siz ne diyecegimi biliyorsunuz.

Istanbul maltepede oturuyordum.engelli park kartimiz vardır.engelli park yerlerinde normal araba sahipleri zapt etmiştir.park yeri bulamıyoruz.park yerlerinde belediyenin çöp konternerlerinin park yerlerinin içindeler

Engelli Park Kartlar emniyetten teslim edilirken üzerine ''araçta engelli yok ise bu kartla ilişkilendirilmiş araç sahibi engelli park kartına tanınan haklardan yararlandırılmaz'' diye yazılmalıdır, böylece suistimalcilerden kurtuluruz.

Sayısını bilmediğim kadar insanla tartıştım bu yüzden adama diyorum ki abicim aslan gibisin git az öteye koy buraya yürüyemeyen adam koysun yok... bana ne kardeşim devlet bu hakkı bana vermiş ben kullanırım diyor...

Benim bir sorum olacak size özcan bey evin önündeki engelli park levhası kaldırılmış aracım engelli aracı değil yürümekte zorlanıyorum ve park yeri bulamıyorum levha sökülmüş tekrar koyulması için nereye başvurmak lazım

alanya

Engelli park kartının üzerinde böyle yazıyor zaten: "Engelliden başkası kullanamaz"

Bu konudaki bir diğer mesele engelli park kartından ziyade birçok AVM'nin başlattığı engelli kimlik kartlarının da park kartı saymaları. Engelli kimlik kartı ile atıyorum engelli şeker hastası bir arkadaşım bile o park yerine aracını koyuyor. Sorduğunda da Devlet bana bu imkanı verdi diyor.

Burada yapılması gereken, engelli park kartı olmayan hiç kimsenin engelli yerine kart ettirilmemesi aslında.
kkader

Bu başlıktaki konu farklı bu yüzden, açtığınız başlıkta cevapladım.

Üst Alt