Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli personelin işe girer girmez SSK'sı yapılmalı mı? Deneme süresi var mı?

officer

Aktif Üye
Konular
46
Reaksiyonlar
0
Yeni işe başlayacak olan engelli personel işe girergirmez ssk lı yapılmak zorunda mı yoksa deneme süresi var mıdır....

Birde engelli personel çalıştırma zorunlulugu var....

deneme süresi dahil işe alınan kişi 1 gün önceden sigortaya bildirilmek zorundadır.

İster muvakkat,ister daimi,ister engelli,ister engelsiz işe alınan her işçi için ilk günden itibaren sigortanın başlatılması yasal zorunluluktur.

Arkadaşlar işe başladım ssk girişim yapıldı..
iş yerinden çalıştıgıma dair aldıgım yazıyı maliyeye verdim,maliyede işyerime Vergi ind. faydalandıgıma dair yazıyı yolladı ama muhasebeci benim maaşıma hala vergi ind. (3.derece vergi ind.hakkım var %52 Ankaradan onaylı) hakkımı yansıtmıyor yada yansıtmak istemiyor ne yapmam yada nasıl bir yol izlemem lazım..

İşyerin muhasebeciye bu bilgi ve belgeyi vermişse muhasebeci bu uygulamayı hemen başlatması lazım. Size tavsiyem muhasebecinin telefonunu patrondan alıp neden yansıtmadığını sormanız. Kanun manun derse ondan uygulamıyorum derse,muhasebeciniz bu konuyu hiç bilmiyor demektir.

İstanbul Vergi Dairesi:
5) Sakatlık indiriminden faydalananlar için asgari geçim indirimi nasıl uygulanır?
Sakatlık indirimi bulunan ücretlinin gelir vergisi matrahı hesaplanırken sakatlık indirimi de mahsup edilecek, sakatlık indiriminin mahsubundan sonra kalan gelir vergisi matrahı üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarından da yıllık asgari geçim indirimi tutarının 1/12'si mahsup edilecektir. Mahsup edilecek tutar, kalan gelir vergisi tutarını aşamayacak ve asgari geçim indirimi farkı diğer dönemlerde de değerlendirilmeyecektir.
Daha da açığı: Altan Yılmaz (Gelir İdaresi Başkanlığı Devlet Gelir Uzmanı www.muhasebenet.net)
3.1. Net Ücret Üzerinden Anlaşanlarda Asgari Geçim İndirimi
Özel sektörde veya Kamu sektöründe ücret sözleşmeleri net ücret üzerinden yapılabilmektedir. Uygulamada işverenlerce bireysel emeklilik, sakatlık indirimi v.b. gibi işçiye tanınan vergi avantajları işçiye yansıtılmamakta işçiyle ne kadarlık bir anlaşma yapılmışsa o tutar ücretliye ödenmektedir. Örneğin; ücretli ve işveren ayda 1.000 YTL net ücret üzerinden anlaştıklarını varsayarsak daha sonra işçinin bireysel emeklilik ödemesi, sakatlık indirimi v.b. nedenlerle daha az vergi ödemesi durumunda ücretliye tanınan bu vergi avantajı nedeniyle ödenmeyen bu tutar ücretliye ödenmemekte 1.000 YTL ücret ödenmeye devam edilmektedir. Oysa ücretliye tanınan bu vergi avantajı Devletin vazgeçtiği vergi niteliğinde olup bu tutarın da ücretliye ödenmesi gerekmektedir.
5393 sayılı Belediye Kanunu çerçevesinde net ücret ödemesi yapılarak sözleşmeli çalıştırılan personelin sakatlık indirimi ve bireysel emeklilik katkı paylarının indirimi ile ilgili bir konuda Gelir İdaresi Başkanlığına yansıyan olayda, Başkanlık “… gerek sakatlık indirimi, gerekse bireysel emeklilik ve şahıs sigorta primlerinin gelir vergisi matrahından indirilmek suretiyle ücretliye sağlanan vergi avantajının, vergiye tabi safi ücret kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.

Yahu bu bizim muhasebeci ya iş bilmiyor yada işine gelmiyor.......
Şimdide engelli bireyler AGİ den faydalanamıyor diyor dogrumudur..

Varmı buna ilişkin bir madde kanun yasa cıktı alayımda gözüne sokayım...

Merhaba Arkadaşım,

Engelli bireyler de Asgari Geçim İndiriminden faydalanır çünkü bende %42 raporla çalışıyorum ve AGİ alıyorum

Engelli işçi hem agi'den hem de vergi indiriminden yararlanır. Bence patronunuzla görüşmeye gerek yok. Siz direkt işyerinizin muhasebecisiye görüşün. Taktir edersiniz ki işçilerin ücret bordrolarını hazırlayan onlar.

asıl böyle bir kanun var ise bunu muhasebecinden iste göstersin bakalım.
Onun demeye çalıştığı ( bilgisi fazla olmadığı için savıyor seni) engel derecesi yüksek olup maaşı düşük olan biri AGİ den tam faydalanamıyor.

hakkını ararken yeni işe girmiş biri olarak muhasebeciyle direk temasa geçmeni tavsiye etmem ..savsaklama olayı yüksek olur.. bağlı olduğun amirini aracı olarak kullan..

son çare bilgisizliğinde ısrar ederse muhasebecinin önüne vergi indirimi belgenle birlikte Maliye Bakanlığının resmi gazete 23 Aralık 2008 yayım tarihli Gelir Vergisi Genel Tebliği'ni(seri no:270) önüne koy net maaşına ilave olarak 2009 yılı için 3. derece engelli olduğundan 24 TL. ilave olması gerekir..(gelir vergisi kesinti matrahın %15 ile başlar, sakatlık indirim tutarın 160 TL'nin %15'i 24 TL'dır.)

örneğin size işe girerken net maaşın 1000 TL olacak dedilerse 1024 TL ödemeleri gerekir.. buna önemle dikkat edin genelde özel sektör engellilerin vergi indirimlerini cebe indirmeye bayılır...

Yok Raman nerde bagkurlu idim ssk ya gectim şu 3.5 yıl olayını doldurmaya çalışıyorum azda prim eksigim var dı .....

ilker abı gözun aydın cok sevındım umarım bende bır iş bulurum saygılar abı

bende Cuma Günü Bir işyeri ile Görüstüm ve Baslamak İçin söz aldım. Gerekli evraklarımı Teslim ettim. Hafta İçinde haber veririz dediler ama hala ses seda yok. Çalısana SSK yapmak ne kadar vakit alır acaba. Sorusturduk SSK yı bekliyoruz demişler ??

Teşekkür ederim
Gönül isterki işsiz engelli arkadaşım kardeşim kalmasın ama bu şartlar altında çok zor....
işverenler bin dereden su getiriyorlar engelli işçi çalıştırmamak için.....

sagopa66;

Bir kişiyi evraklarını teslim aldıktan sonra SSK lı yapmak 10 dakika kadar bir süre alır. Sanırım bu işverenlerın işe almamak için genel uygulaması böyle. Biz seni arırırız derler. ama aramazlar. :(

İnşallah güzel bir iş bulursun.

Benimde aklıma geliyo zaten İnşallah bir Yamuk yapmazlar. İnsan hakkı yemiş olurlar =( Telefonlarıma da Çıkmıyolar İşin garip tarafı =(=(

Sn. Oturanboğa, Bende kendi işyerimde ki muhasebeciyle görüştüm ve farkın yasıtılması gerektiğini söyledim muhasebecinin vermiş olduğu cevap ise biz şirket olarak size vergi yansıtmıyoruz oldu yani kümülatife girmiyorsunuz. Sizin bütün vergilerinizi bir veriyoruz ocak ve aralık ayındaki maaşlarınızda 12 ay boyunca hiç bir düşüş olmadığını söyleeyerek size yansıta bilecek bir rakam yok diyor. yukarıda belirttiğinizde ters düşüyor ve kanunen böle bir şey varsa vergi dairesine gidip bilgi alıcam. 3.dereceden yeni onaylandı benimde vergi indirimim. :)

Üst Alt