Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli plakalı arabamı trafik çekici ile götürürken hasar vermiş [Hukuk]

Sema

Aktif Üye
Konular
75
Reaksiyonlar
1
Dün akşam arkadaşlarımla yemeğe gittim . Herkesin aracını bıraktığı yan sokağa engelli plakalı arabamı kimsenin çıkışını engellemeyecek şekilde kaldırım kenarına park ettim. Saat 11.00 civarı arabamı almaya gittiğimde benim aracımın yerinde başka bir araç duruyordu. Arabamı trafiğin yükleyip götürdüğünü söylediler .
Bütün sokak sağlı-sollu park halinde araç dolu iken sadece benim engelli plakalı aracım ve başka bir araç trafik tarafından çekici ile yüklenip götürülmüş . Sokak barların-cafelerin olduğu ve herkesin (apartmanda oturanlar , misafir gelenler , işi olanlar vs.) aracını bıraktığı bir yer. Oradaki bar kendi müşterisi olmayanı trafiğe şikayet edip çektiriyormuş. Ve beni de şikayet etmişler , trafik de gelip paşa paşa çekmiş götürmüş yürüme engellinin aracını .
Trafiği aradım. Ruhsat ve ehliyetle birlikte sadece araç sahibi gelip alabilir dediler. Trafik Müdürlüğü bulunduğum yerden çok uzakta şehrin diğer ucunda , gecenin o saati evdeki milleti uyandırdım beni gelip aldılar, Trafik Müdürlüğüne gittik. Tutanak henüz ulaşmadığı için 1 saat kadar orada bekledik. Sonra tutanakla birlikte şehrin diğer ucunda olan trafik yediemin parkına gönderdiler arabamı teslim almak için. Araba mezarlığı gibi izbelelik yerin en dibine atmışlar , yerler çakıltaşı inanılmaz güçlükle yürüyerek arabama ulaştığımda sol ön tekerin üzeri kaportanın içine göçük olduğunu gördüm.
Otoparkta görevli 17-18 yaşlarında bir çocuk vardı sadece . 23.30 ve 00.30 arası kaldığı için 2 günlük park ücreti ve çekici ücretini ödedim . Hasar için tutanak tutturmak o sinirle aklıma gelmedi.

Şikayetçi olmaya kararlıyım , nasıl bir yol izleyim ? Avukatla telefonda görüştük Salı gününe randevu verdi . Sizin de fikirlerinizi buradan alayım istedim .

engelli araçlarını genelde trafiği aksatmıcak şekilde park edilmişse çekilmiyor şansınıza plakayı görmemiştir yada dikkat etmemiştir tutanak tutturmadığınız için hasar yapılan yeri ispatlamanız zordur o an resmini çekmeniz lazımdı hasarlı yerin şansınızı bir deneyin inşallah olumlu netice alırsınız şu an yeni kanuna göre araçlar çekilmiyor resmini çekip ceza yazıyorlar

Plakanın engelli plaka olduğunun bilincindeydiler. Çektikleri fotoğrafta tekerlekli sandalye işareti kabak gibi ortada. Ayrıcalığımız yokmuş çünkü bizim.
Sadece ceza yazıp gidebilirlerdi ama sokaktaki diğer araçları değil yürüme engellinin aracını yükleyip götürecek , hasar verecek kadar pişkinler işte .

her memur insaflı olmuyor maalesef banada sırf gıcıklık olsun diye ceza yazmıştı memurun biri neden ceza yazdını sölediğimde senin ne özelliğin var demişti maalesef oluyor böyle şeyler

Bence trafik ekibini ve trafik müdürlüğünü dava ediniz.
Sizi mağdur etmeye hakları ve yetkileri yok.

benzer olayı bende yaşadım istanbul da oldu hiçkimsenin aracını çekmediler benimki bursa plaka diye son anda gördüm çekicinin üzerinde indirdim 60 tl ödedim ama istanbul emniyet müdürlüğüne mail attım iç işleri bakanlığına araştırmışlar hesapta yüksek hasas noktaya bırakmışım göya
ama siz avukat aracılığı ile hakkınızı arayın hani nerde kaldı pozitif ayrımcılık bunuda belirtin

Sema bimer e yazmayı denedinmi? Geçmiş olsun bu arada

bende de ayınısı oldu ama çok şükür hasar yoktu ben orada çok direndim ve para ödemedim çekici parası dahil ; çünkü kanunlar engelli otolarının yaya geçiş yerleri ve itfaye borularının olduğu yerler haricinde heryere bırakabilirsiniz diyor,ben inanılmaz bir mücadele ettim sarıbasın kartım da var , ama engelli aracının daha fazla hakları var ben kanun maddelerini orada söyledim zabıta enazından trafik vakfına giden çekici parasını versen dedi:) biz dalaşırken orada orta yaşlı bir polis vardı onlara , siz kanunları bilmiyorsunzu dedi bu adam zaten evinin yada gideceği yerin uzağına koysa engelli aracına ihtiyacı olmaz dedi aldı makbuzları yırttı bende aracımı aldım çıktım siz verdiğiniz paraları geri alırsınız eng. aracının plakanın inanılmaz dokunulmazlığı var, hasarıda yaptırısınız ama biraz uğraşırsınız peşini bırakmazsanız hakkınızı alırsınız kolay gelsin geçiş olsun....

sema canımm :( çok geçmiş olsun.. nasıl böle bişi geldi başına şaşırdım yaa..
inşallah mücadelende başarılı olursun..

1 Mayıs 2011'de içişleri bakanlığının bir genelge yayınladığı haberleri vardı gazetelerde. Şimdi baktım, haberi buldum, ama bahsi geçen genelgeye ulaşamadım. Bence bu genelge kapsamında otopark yetkilileri hakkında içişleri bakanlığına da şikayette bulunmalısın. Hatta, cezanın iptalini ve meydana gelen hasarın tazmin edilmesini de aynı başvuruda talep et bence:

İçişleri Bakanı Osman Güneş, 'park yasağı, araçların çekilmesi' gibi konularda yaşanan keyfî uygulamaları bitirecek ve vatandaşın mağduriyetini giderecek önemli bir genelge yayımladı.
Buna göre, trafik düzeni ve güvenlik bakımından tehlike oluşturmayan hiçbir araç parka çekilmeyecek. Trafik ekipleri yasağa uymayan aracı çekmek yerine, ihlal durumunu fotoğraflayarak plakasına ceza kesecek. Otomobili çekici üzerindeyken yetişen sürücüye aracı teslim edilecek. Genelgede, otopark standartları da yeniden belirlendi. Geceleri yeterince aydınlatılmayan, afetlere karşı sigorta yaptırmayan işletmelerin yetki belgesi iptal edilecek.
Artık araçlar çekilemeyecek - Sabah

Semacım çok çok geçmiş olsun:( Her açıdan sorumlular cezasını çekecek emin ol...
Ayrıca bilgilendirme için teşekkürler oturan vuuu.

Arkadaşlar teşekkürler yorumlarınız için ,

Olaya çok kişisel yaklaşmak istemiyorum ben. Hatalıysam ceza yazılabilirdi buna amenna diyecek lafım olmaz. Cezayı öderim , hatta verilen hasarı da kaskom ile karşılarım bunu da çok sorun etmem. Benim için esas mesele engellinin gece yarısı araçsız bırakılıp mağdur edilmesi . Benim yerimde tekerlekli sandalyede bir arkadaşımız olabilirdi. O satte toplu taşıma aracı olmaz, olsa binemez, şehrin bir ucundan diğer ucuna bürokrasi takip edemez vs. Anlayış kıtlığı olan insanlarla uğraşmak zor. Sokağın fotoğraflarını çektim yükleyemedim şimdi. Orada en az 30 araç aynı şekilde parketmişken neden engelli plaka götürülüyor diğerlerine işlem yapılmıyor bunu anlamak mümkün değil. Plakanın bir özelliği yoksa normal plaka versinler madem :confused: Hukuki işlemde ben daha çok bu nokta üzerinde duracağım...

selam arkadaşalr aynı durum benmde basıma geldı aracım cekıcı tarafından cekıldı ama bende ıçişlerı bakanlıgının vede emnıyet genel müdürlügünün genelgesı var aracımda her zaman bulunur onun dogrultusunda aracımı polıs memmuru ayagıma tekrar gerı getırmek zorunda kaldı genelgeyı suratına vurdum sasırdı kaldı eger getırmezsen suc duyrusunda buluncagım hakkında dedıkten sonra arabayı kuzu kuzu getırdıler ayagıma polıs dıe karsımızdakılerı hakkımızı aramamazlık yapmayalım tavsıyem budur nacızane üstelık cekıldıgı yer ıstanbulun en işlek caddesı kesınlıkle cekme yetkısı yok aracı

bnm aracimda engelli plakasi yok ama aynı olay basima geldi dawa actim 2 sene sonra haklı bulldular bilginize

Çok sağolun...

Şenol bey o genelgeyi buraya kopyalayabilir misiniz ?

Aynı olay benim başıma gelseydi ne yapardım hiçbilmiyorum.. Tekerlekli sandalyemle nereye nasıl gidebilirdim.. Ama galiba araba kullandığımız sürece bunlarda karşılaşacağımız sorunlar. O anda sinirle resimleyemesen bile, park ettiğin yerin resmini çekmen ve aracındaki hasarı resimlemen iyi olmuş yinede.. Takipçisiyim bende konunun.

Geçmiş olsun Sema,senin şanssızlığın bilinçsiz memurlara denk gelmesi,iyi eğitilmedikleri için bizlerin haklı olduğu konuda hep mağdur ediyorlar,sonradan edilen özür ve af dilekleride bir anlam ifade etmiyor.Uğraş, eğer zorluk çıkarırlarsa,istersen Adana'da tanıdığım bütün engellileri emniyetin önüne getiririm....Hak verilmiyor alınıyora bir örnekte senle yaparız...sağlıcakla kal...

Teşekkürler Oturanboğa , ben de aynen öyle düşünüyordum. Engelli plaka araçların çekilmemesi konusunda bir genelge bulunması şart .

Emrullah abi çok sağolun... Cidden o kadar bilinçsizler ki, Trafikte epeyce sohbet ettim görevlilerle ama algılayabildiklerini hiç sanmıyorum açıkçası.
Emniyetin önünde toplu eylem yapma fikri hoşuma gitti :eek:

selam geçmiş olsun . ben sizin yerinizde olsam arabamın çekilmesi için trafiği arayan işyerinin bu mevzu ile bağlantısını ispatlamaya uğraşıp sadece o noktaya çekici hizmetinin verildiğini belgelerdim tabi mümkünse çünki anlattığınıza göre bar sahibinin şikayeti ile bu olay gerçekleşmiş.aynı noktanın izlenmesi size haklılığınız açısından video zaman tespitli delili sağlar bunları ortaya koyduğunuzda inanıyorumki emniyet ve içişleri bak lığı konuya duyarsız kalmaz .arabanızdaki hasar çekilmeden önce kasti yapılmış olabilir .ve inanıki bunu kanıtlarsanız maddi ve manevi
kazançlı olursunuz .size bunları yapanlar dokunulmaz olduklarını sanıyorlar. malesef öyle değil kısa bir cep tel kaydı çok işler görüyor. sorunsuz yaşam dileği ile.

sevgili arkadaşlar merhabalar,
Büyük şehirlerde yaşayan bizlerin ve özellikle araç sahibi olanların bundan sonrada bu gibi üzücü durumlara düşeceğimiz aşikardır.
İçişleri bakanlığının genelgesini biraz da büyütüp renkli fotokopi çekerek (önemli yerlerini renklendirip) ön camın oraya koyarsak sanırım çekmeye gelen görevli bu yazıyı okuduktan sonra aracımızı çekmeyebilir.
Devlette herşey bürokrasi ile işler, yapılan genelgeler (duyurular) her zaman ilgili kişilere ulaşmayabilir masaların çekmecelerinde unutulabilir.
Benim aracımda bu genelge PVC yapılmış vaziyette hazırdır her hangi bir yere park ettiğim zaman daima ön camda okunacak şekilde bırakırım.SAYGILARIMLA

bencede emrullah abim haklısınnn...biz el ele verirsek herseyin üstesinden geliriz....ablamın başına böle bişi gelmiş bizimde gelebilirdi.....ayrıca park etme yasağı varsa belirtselerdi....barın sahibi şikayet edip çektiriosaa ve bu gibi seyler bu kadar oyuncak ise...yazık diyorum sadece yazık........

Sema eğer hakkını aramakta kararlı ise,hangi memur,şef veya müdürde işi engellendi çözülmüyor ''BİZ''ler toplu halde gidip bir kapılarını çalarız açıp açmamak Semanın hakkını verip vermemek esas görevini yanlış yapanlara ceza verip vermemek onların derdi.Nokta.''BİZ''Kibar kibar Valiliğe kadar çıkarız evellallah....

Hukuki işlemleri başlatmak için bugün avukata vekaletname verdim . Dava aşamasında basına da bilgi verip dikkat çekmeyi düşünüyor Avukat hanım. Bundan sonra gelişmeleri takip ederiz hep birlikte ...

Haydi hayırlısı,hak verilmiyor alınıyor,bende o kadar çok yaşanmış örneği varki!sorun anlatayım destan gibi....Sende alacaksın bizde burada seni tebrik edeceğiz inşallah....

Geçmiş olsun...
Engelli plakalı araçlar konusunda bilgili değil,cahilliklerinin üzerine bir de ukala tavırları mevcut.Geçenlerde bankanın önünde park ettim,işimi halletmek 2 dakika bir sürmedi,baktım memur arabamın resmini çekiyor,bizim 15 dakika park etme hakkımız var dedim,5 dakika dediği halde aracın başında 5 dakika beklemeden, resim çekmeye kalkışıyor.Genelgeyi göstereyim dediğimde, ben cezayı yazayım sen itiraz et diyecek kadar da ukala tavır takınıyorlar..

Amirine,şefine,müdürüne olamadı valiye sırasıyla çıkın inanın sonuç alınıyor,yeterki haklı olun!

Üst Alt