Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

"Engelli Raporları Ücretsiz verildiği için Hastaneler Zarar ediyormuş!

Nagihan07

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
Türkiye Kamu Hastaneleri Birliği Web sitesinde gezinirken tesadüf eseri okuduğum yazıda

Engelli Raporlarını Ücretsiz veriyorlarmış hastaneler zarar ediyormuş, personel Engelli raporlarını angarya olarak görüyormuş.. tamamı aşağıdaki linkten incelenebilir.. Bizi angarya ve zarar ettiren insan olarak görüyorlar.. Şikayet etmeliyiz.

http://www.tkhk.gov.tr/Eklenti/2421,engelli-raporu-maliyet-analizi-04092013.pdf?0

Yazıdan alıntı:

Ankara Numune E.A.H.’nde 2012 yılında toplam 12.104 adet engelli sağlık
kurulu raporu başvurusu tespit edilmiştir. Bu başvuruların g,94’ünün engel oranı
%40 ve üzerinde olduğu görülmektedir. Vaka başı ortalama fatura tutarlarının, engel
grupları ve raporun kullanım amacına göre değişim gösterdiği, bunun yanında engel
oranlarına göre kayda değer bir değişim göstermediği tespit edilmiştir.
Engelli sağlık kurulu raporları, mevzuat gereği sağlık tesislerimizce ücretsiz
olarak verilmektedir. 2012 yılında Ankara Numune E.A.H.’nce verilen toplam 12.104
adet engelli sağlık kurulu raporunun toplam fatura tutarı 913.557,84 TL’dir. Türkiye
geneline ait bir veriye ulaşılamadığından bu rakam Türkiye geneli için
hesaplanamamıştır. Bu tutar, faturalandırılabilecek tutarı göstermekte olup, gelir
tahakkukuna yansımamaktadır. Bu durum, personel maaşları haricindeki neredeyse
tüm giderlerini, gelir tahakkukundan elde edilen döner sermaye gelirlerinden ödeyen
sağlık tesislerimizin gelir kaybına yol açmaktadır. Bunun yanında bu işlemler için
herhangi bir performans katkısı olmadığından dolayı sağlık personelince angarya
olarak görülebilmekte ve iş verimlerini azalmaktadır.
Faturalandırılmasa dahi engelli sağlık kurulu raporlarının MEDULA sistemi
üzerinden SGK’ya bildiriminin yapılarak istatistiklerinin takip edilebilmesinin
sağlanması, sağlık tesislerimizin bahse konu gelir kaybının, global bütçe
görüşmelerinde dikkate alınacak hususlar arasında gündeme getirilmesi ve
düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarından sağlık personeline performans
katkısının sağlanması gerektiği kanaati hasıl olmuştur.

hangi tetkikleri yapıyorlarmış merak ettim doğrusu? koyun gibi sıradan geçirmekten başka birşey yaptıklarını şahsen hatırlamıyorum

İNSANLARI yatalak olanları bile ayaklarına getiren doktorlar ve personel ne kadar zarar etmişler...? 1 lira bile tutmayan A4 kagıdı için mi bütün bu çaba? ama doğru 100 kişi gelse günde personele 100 lira kalıyor...en cokta döner yerler...çok açlarsa ben ısmarlarım....

Bu ne yaaa nasıl bir araştırma bu okudukça tiksindim herşeyi paraya dökmüşler bence rezalet nasıl sosyal devletsek şimdi daha iyi anladım.Her gidenden para istiyorlar çoğundanda alıyorlar yinede ağlıyorlar ben anlamadım bu ne perhiz bu ne lahana turşusu...

yahu neyin masrafı? giriyorsun doktorun yüzüne bile baktığı yok ilk sorusu neyin var oluyor. neyin var mı? doktor olan sensin sen bulacaksın onu sen muayene edeceksin!

haha check up yaptırmak için gidende varmış ulan ben şu raporu aldım bidaha mecbur kalmasan kapınızın önünden geçmem..tabi kötü niyetliler olabilir :D

zaten sağlık güvencesi olan muane girişi yapılıyor ben rapor aldıktan sonra eczaneye gitttim 65 milyon muyane ücreti cıktı yani muane girişi yapılmış zaten

grcnckr;

ben 1 lira bile ödemedim dediğin gibi eczanede yansır sandım yansımamış..ilk defa alanlara yansıyor dedi görevli ama engelliden ücret alınmıyor dedi ben ilkkez aldım ama yine ücret ödemddim 1 lira bile ilginç

Hayırsever Rıza Zarraf efendi bağış yapsın hastaneye, zarar etmez hastanelerimiz.

muhendis3232;

Super yorum kardeşim tamamen katılıyorum. Sen insanları o rapora muhtaç edecek ekonomik duruma açlığa mahkum etmezsen zaten kimse o rezilliği çekmek istemez. İnsanlar meteliğe kurşun atarken birileri milyar dolarları götürüyor sonrada suçlu gene çaresiz 3 kuruşun peşinden koşturmaya çalışan oluyor. Fakirsen, Muhtaçsan suçlusun maalesef !

Ankara da şu an Engelli Raporundan ücret almayan hastane yok hepsine tek tek sordum.. Aksini iddia eden olur ise bizi de bilgilendirsin lütfen

Benim bildiğim kadarıyla ücretten muaf olması için Sağlık İl Müdürlüğüne sevkediyolar...beni öyle yapmışlardı...Sağlık İl Müdürlüğü var Ostimde orayla bir görüşün derim ben...

Sağlık Bakanlığını şimdi aradım bu rapora onay veren Daire Başkanı Selim Bener'in asistanına not bıraktım...toplantıdaymış...bu detaylardan duyduğum rahatsızlığı dile getirdim ve dava haklarımın saklı olduğunu gereğinin yapılmaması halinde olayı yargıya taşıyacağımdan bahsettim...esmesekte gürleyelim dimi... :) 0312 705 20 21 den kendisine ulaşılabilr..tepkimizi ortaya koyalım...ve bu detaylar Anayasaya aykırı...

Anayasa 9.Madde şunu der...ara paragraf...

(3) Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler gibi özel surette korunmayı gerektiren kesimler için alınan tedbirler, eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.

Değerli Arkadaşlar geri dönüş yaptılar...şimdi Daire Başkanı Selim Bey beni aradı bir hata olabilir dedi yanlış kelimelerin kullanılmış olabileceğini ve gerekli düzeltmeyi yapacağını hemen bildirdi...ben elçiyim...çokda kibar ve nazik bir beyefendiydi...

Dedim ki toplumsal hassasiyetlerin yanısıra bu hukuki anlamda da suç....siz bir bürokrat olarak bu Ayrımcılık Eşitlik ilkesine aykırı kanun dışı bir rapor sunamazsınız dedim...

Örneğin dedim..Sözcü Gazetesi gibi bir medya kuruluşuna servis edilmesi halinde şimdiden manşeti tahmin edebiliyorum..."Devletin Engelli Vatandaşına Bakış Açısı" gibi koca puntolarla manşetlere taşındığını düşünün dedim..bir bürokrat olarak başınız ağrımaz mı dedim...yani aslında konunun özünde hatalı olduğunu bildirmekten öte bürkratik anlamda bu sorumluluğun altına girmenin bedelinin daha ağır olabileceğinn altını çizmeye çalıştım...gardaşım napan demek yerine olaya siyasi bir pencereden baktım...risk alma dedim :) raporu hazırlayanlarında hatası olduğunu ve gözden kaçmış olduğunuda söyledi bu arada...sonuc da Dair Başkanı önüne gelen bir dosyayı özete bakıp imzalamıştır...belki gerçektende günahı yoktur...

Selim Bey daha teknik konulara girdi bende olaya sosyolojik etkileri izleri açısından baktım...yapılanın yanlış olduğunu kabul etti...

konuyu açan değerli arkadaşım lütfen düzeltmeyi takip etsin...çözüm odaklı bir beyefendi...arayıp rahatlıkla konuşabilirsiniz...

Selim Bey tekrar aradı...Gogıldan bulduğunu analizi tamamen kaldırttığını ama gogıldan kalkmasının uzun sürebileceğini söyledi..şeker gibi adam valla...:p

İlginiz ve konuya duyarlılığınız açısından sonsuz teşekkürler, ancak açıklamaları inandırıcı değil, yaptıkları cümle hatası değil Zaten yazının tamamında Engelli raporlarının ücretsiz düzenlendiği, personelin eksik ücret aldığı, döner sermayeye faydası olmadığı, engelli raporlarının angarya olarak görüldüğü gayet net olarak belirtiliyor. Konuyu örtbas etmiş olacaklar, Engelli Raporları da Halen Ücretli...

ben bursa tıp fakültesinden ucretsız aldım benden para almadılar.yeni aldım hemde

Konunun içinde olduğunuz için daha iyi bilirsiniz..ama bu rapor ücretli mi değil mi anlayamadım..

muhendis3232;

Bunu bende araştırdım hastanede sordugumda ücret alınmıyor dediler. Raporu alalı 4 ay oldu yakınlarda eczaneden ilaç aldım ama ekstra ücret vs. çıkmadı.

Sosyal Güvencesi var ise Kurum karşılar, yok ise kesinlikle ücret isteniyor...

bu ücret ne kadar..sabit mi değişken mi acaba...birde orandan memnun olmayanların bir kaç kez denemeleri falan oluyor dimi...oran arttırma çabaları falan...

benim düşüncem şu...bu oran verme işi için kurulan merkezler olabilir...yani hastane adı altında ACİLİ olmayan sadece Engelli Vatandaşa oran verme işine odaklanmış merkezler...ama bu sefer oranlar düşük çıkabilir...sonucta burada hep okuyorum...oran istenen rakam olmadığında veya bir işe yaramayacaksa bir daha git hastanede kurula gir diye nasihat ediliyor...

- her hastanenin belirlediği rapor ücreti farklı

- rapor sonucu oranı düşülülenler il sağlık müdürlüğüne itiraz dilekçesi verebilir farklı bir hastaneye yönlendiriliyor

- bahsettiğinize benzer uygulama rapor vermeye hastaneler şeklinde var.. her hastaneden rapor alınamıyor Listesi var

Rapor başvurularında sağlık güvenceside olsa Ankara Atatürk eğitim araştırma hastanesi ücret alıyor eskiden alınmıyordu mesela bu hastaneden. Sağlık kuruluna giriş yapıldıktan sonra döner sermeyade ödeme alıncakmış 150-200 tl civarıymış, tabi tüm bölümler gezilicek birde sonrasın da eczanede çıkacak muayene ücreti oda nerden baksan 100 tl falan olcaktır. Yalnız engelli kimlik kartı olanlardan alınmıyormuş ücret.

Hassas meseleler yanlış bişey yazmak istemiyorum...ama bir kaç puan için istenen vergi indirimi veya emeklilik şartlarına ulaşmak adına vatandaşı bu çileye layık görenleredir kelamım...

Vah vah diyemicem. 1985 yılından itibaren sureklidir ibaresi olmasina ragmen hala rapor alıyorum. Devlet bir türlü kabullenemedi sakat oldugumu ve kendi vermis oldugu raporları inkar ederek derecemi düşürdü. Dolayisiyla zarar ediliyorsa da bu kendi sorunu. Bizi yormazlarsa kendileri de yorulmaz ve beraberinde maddi zararı da olmaz. Bizi kabullenmis olsaydı sistem boyle bir sıkıntıya girilmezdi. Bütün bu zorluklari bize yarattıkları için varsın zarar etsinler. Bizim secimimiz degil tekrar tekrar aynı seyleri yasamak. Aklanmak istiyoruzz

Konuyu Gazetelere şikayet ettim yakından takip ediyorlar, zaten muhalif gazeteler böyle haberler peşinde

Üst Alt