Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli raporu alan öğretmen haziran temmuz dışında emeklilik isteyebilir mi?

isah

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Selam arkadaşlar. Bu konuyu, 1 sene önce %45 sürekli ibareli rapor almış ve 18 yıllık süreyi 2017 Ekim ayında dolduracak olan öğretmen arkadaşım için açtım. Bilindiği gibi öğretmenler normal emeklilikleri gelmiş olsa da sadece haziran ve temmuz aylarında dilekçe verebiliyorlar. Bununla birlikte görev yaptıkları yerde norm fazlası olmaları ve valiliğin uygun görmesi, geçerli bir özrünün olması vs. durumunda diğer zamanlarda da emekli olabiliyorlar.

Öğrenmek istediğim; Sonradan engelli raporu almış olan ve gerekli süreyi haziran-temmuz aylarından sonra dolduran(mesela Ekim) bir öğretmen bir sonraki haziran-temmuzu beklemeden emekliliğini isteyebilir mi. Yani engelli raporunun olması istisnai haller içine girer mi. Bu şekilde emekli olan veya bilgisi olan arkadaşlar paylaşımda bulunurlarsa memnun olurum.

Engelli öğretmenin beklemeksizin süresi dolunca emeklilik isteme hakkı vardır, diye biliyorum.

ben sgk daki şef arakadaşa sordum %60 altı raporu olan öğretmenler erken emekli olamıyor dedi.Ancak 25 yıl hizmet yılını doldurup yaşı beklemeden emekli olursun dedi.
aslında adaletsizlik vergi indirimi olan sgk lı bağkurlu olabiliyor biz memurlar olamıyoruz.

% 60 veüstü malulen olabiliyormuş

zengin15 buyur burdan yak :(. bu dediğiniz sadece öğretmenler için mi?. tüm memurlar için mi?. eğer öğretmenler içinse, memurlar arası ayrımcılık boyutu olur sanki.he diyebilirsiniz ki tsk sağlık yönetmilği gibi bağlayıcı bir iç yönetmelik var. bundan pek haberi olan yok. var mı sizin arkadaşınızın böyle bir bilgisi?. ilgilenirseniz sevinirim bilgi edinme açısından soruyorum. sorgular gibi değil. sakın yanlış anlaşılmasın. oturan boğa diğer konu ile ilgili açılmış sabit başlık var forumda. olabilir yazıyor orada. eğer arkadaşımız orayı okursa...

edit : OturanBoğa

kardeş ben geçen gün telefonla konuşurken rapor oranımı ve bu raporla nasıl emekli olabilceğimi sordum 1994 memuriyet başlangıcı rapor tarihi 2016 dedim,o da bu cevabı verdi ancak hizmet yılını 25 yı doldurunca emekli olabilrsin dedi .

açıkça biz de öğrensek ona göre hareket etsek iyi olur ,bilgisi olanlar paylaşırsa seviniziriz

zengin15 açıkçası söylediğinin hukuki hiç bir dayanağı yok. 25 hizmet yılını doldurup emekli olur, maaş ve ikramiye için yaşı beklersin dese. o zaten herkese genel geçer prosedür. 25 yılını doldurunca, maaş bağlanıp emekli olursun, engelli olduğun için diyorsa bununla ilgili hiç bir dayanak yok. yani aklından bir şey söylemiş. öyle geldi bana.bi kere daha telefonla sorma imkanın yok mu?

isah

Emeklilik için 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabisiniz:

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları derken şu an üniveriste hastanesinden aldığımız rapor geçerli mi? Yoksa tekrar rapor için başka hastaneye gönderilir miyiz?Raporum ömür boyu

zengin15

Doğrusu ya ben her iki uygulamanın olduğunu da gördüm. Neden farklılık arz ediyor bilmiyorum, ama elinizdeki raporu da kabul edebilirler, sizi kendileri de sevk edebilirler.

Üst Alt