Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli raporu başvurusunda fizik tedavi eksik değerlendirdiyse yeniden ne zaman..?

Dulkadirrr

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Selamlar arkadaşlar. Herkese çok geçmiş olsun. Benim 2 sorum olacak. Yardımcı olursanız sevinrim.

1. si ben 6 yıldır ankilozan spondilit hastasıyım. 5 yıldır anti tnf ilaç kullanıyorum. Çoğu günler ağrı kesici de kullanıyorum. Geçen hafta engel oranı için fizik tedaviye gittim. Sadece eğil kalk yaptı sonra tamam gidebilirsin dedi. Sonradan kağıda baktım, kas iskelet bakısı olağan yazmış. Normalde çok belirgin bir tutuklugum yok açıkçası düzenli egzersiz spor ilaç kullanımı vs kendime çok dikkat etme sebeplerden dolayı. Ama her haraketi de normal insan gibi çok rahat yapamıyorum. İlk defa engel raporu için başvuru yaptığımdan detaylı bilmiyorum. Normal şartlarda fizik tedavi doktoru bütün eklem haraket açıklığına bakması gerekmiyor mu? Gerekiyorsa nu haraketler tam olarak nelerdir, nereden öğrenebilirim acaba?

2. Sorum şöyle; engel raporlarına 6 ayda bir başvuru yapılabiliyor diye biliyorum. Bu başvuru araligi tam olarak nasıl oluyor ? Mesela diyelim ben 3 hafta evvel engel raporu için başvuru yapıp doktorlara göründüm ve bugün de heyete girdim haftaya da heyet sonucu çıkacak. Şimdi burada 1 aylık süreç var. Buradaki 6 aylık ara tam olarak nerede başlıyor ? İlk başvuru tarihi mi, heyete girme tarihi mı, yoksa sonucun verildiği tarih mı esas alınıyor? Bir de diyelim bu ilk heyet sonucuna itiraz edersem en son hakem heyetine girdikten sonraki 6 ay geçtikten sonra mı tekrar engel oranına başvuru yapabiliyorum ya da bu durumda 6 aylık süreç tekrardan ne zaman başlıyor ?
Şimdiden teşekkür ederim

Çift görme ve ankilozan spondilit oranı hakkında

Selamlar arkadaşlar. Bana yeni verilen engel oranı yüzde 37. Sağ göz yüzde 5 görüyor sol göz tam görüyor. Buradan yüzde 13 oran verildi. Yalnız bende tembellikten oluşan çift görme yani şaşılık sorunu da var. Çok belirgin derecede olmasa da kayma oluyor. Evvelden gittiğim doktorlarda demişti zaten az kayma var diye. Ama heyet doktoru çift görme diye bir şey yazmadı. Bende yazısından bir şey anlamadığım için doktora bir şey soramadım. Şimdi ben itiraz etsem şaşılık oranını da ekletebilirsem yüzde kaç engel eklenebilir acaba şaşılıktan?

2. Sıkıntımda yıllardır Ankilozan spondilit hastasıyım. Yaklaşık 5 yıldır Anti tnf ilaçlar kullanıyorum. Ağrı kesicilerde kullanıyorum çoğu zaman ama yaşım genç olduğu ve düzenli spor yaptığım için çok belirgin bir kısıtlamam yok anladığım kadarıyla. Ama normal insanlar gibi de her esneme hareketini yapamıyorum. Fizik tedavi doktorunun yanına gidince beni hemşireye yönlendirdi hemşire sadece otur kalk dedi sonra gidebilirsin dedi. Nomralde bütün eklem açıklık haraketlerine bakmaları gerekmiyor muydu acaba? Eğer yapılıyorsa bu haraketler nelerdir? Nasıl öğrenebilirim?

Ayrıca itiraz sürecinde dikkat etmem gereken bir şey var mı? Sadece 2 hastalık konusunda itirazım var. Göze çift görme eklenmediğinden şaşılık oranı verilmemiş. Ankilozan spondilitten hiçbir eklem kas kısıtlaması yoktur yazıldığından hiç oran verilmemiş.

Bilgili olan arkadaşlar aydınlatırsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Dulkadirrr

Altı ay sonra başka bir hastaneden şansınızı deneyebilirsiniz. İtiraz yolunu seçmenizi önermem. Çünkü itiraz demek 2. bir hastaneye sevk olmak, oranın sonucuna göre de -büyük olasılıkla- üçüncü hastaneye sevk olmak demek... Bence altı ay beklemek ve sıfırdan başvurmak daha doğru.

Elindeki raporun tarihi itibarı ile altı ay geçmeli.

Rapora kısmi biraz olamaz. Rapor bir kez çıktıktan sonra değiştirilemez.

Oranlar balthazard formülü ile toplanır ve toplam oran bulunur.

Özellikle dikkat etmen gereken şey, mutlaka her rahatsızlığı ilgili doktora muayene olurken en ince ayrıntısına kadar anlatmak. O aşamada boş geçerse sonrasında toparlamak mümkün olamaz.

Hasılı, rapor alma süreci ülkede engellilere eziyet olsun diye uygulanan bir lanet gibi. Eziyet çekmeden kurtuluş yok! Sabır.

Çok teşekkür ederim hocam verdiğiniz bilgilerden dolayı.Sagolun. 6 ay sonra kış dönemi pandemi tekrar artar ve bu sebepten poliklinikler ve heyet tekrardan kapanir ihtimalinden düşünmüyordum açıkçası. Ama dediginiz gibi 2. ve 3. Hastaneyle uğraşmak da çok yorucu ve puanı artırma ihtimali çok düşükse dediginiz gibi 6 ay bekleyip yeniden başvuru yapayım o zaman.

Üst Alt