Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli raporu için hastanenin ücret istemesi..?

Hector

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar ben engelli raporu almak için hastane bende 249 tl ücret istedi bu ücret niçin verilir sigortalı olduğum için verecekmişim dediler

Mevzuata göre istenmemelidir:

EK-1-KAMU SAĞLIK HİZMETLERİ SATIŞ TARİFESİ USUL VE ESASLARI

08.02.2002 tarih ve 24665 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 28.01.2002 tarihli ve 2002/3654 Sayılı Kararnamenin Eki Kararda; Gaziler, şehit ve gazi dul ve yetimleri, engelliler, öğrenciler ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki kişiler 08.01.2002 tarihli ve 4736 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaf tutulmuştur. Anılan karar hükmü kapsamında yer alan kimselerin Bakanlığımıza bağlı hastaneler ve Kamu Üniversite hastaneleri tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporuna istinaden geri ödeme kurumlarınca ödenmeyen kısmı için sağlık kuruluna esas yapılan muayene, tetkik, tahlil vb. işlemlerden ücret talep edilmemesi gerekmektedir.

Yukarıdaki Bakanlar Kurulu Kararıyla istisna tutulan kişilere kanuni düzenlemelerden kaynaklanan haklardan yararlanmak amacıyla düzenlenecek Sağlık Kurulu Raporları için ücret talep edilmeyecek, bulundukları durumun gereğine uygun olmayan özel amaçla talep edilen raporlar için ücret alınacaktır.

Bakanlık rapor türüne göre şuna şu kadar buna bu kadar ücret verilecek, şu türler için ise ücret alınmayacak demiş. Sistem ne ise o işler. Geçen ben de 125 tl verim mecbur.

Valla bende verdim ama olsun noterde 80 TL çoğaltılan şeyi bana bedava sınırsız çoğalttılar ( Sağlık raporu ) helali hoş olsun ne diyelim :)

Ben de 3,5 sene önce %45 sürekli ibareli rapor için 180 lira verdim.

Valla bende verdim ama olsun noterde 80 TL çoğaltılan şeyi bana bedava sınırsız çoğalttılar ( Sağlık raporu ) helali hoş olsun ne diyelim :)

bende çoğalttım ama para felan vermedim bir kuruş bile ne alırken ne çoğaltırken

Arkadaşlar ben engelli raporu almak için hastane bende 249 tl ücret istedi bu ücret niçin verilir sigortalı olduğum için verecekmişim dediler

kardeşim yaklaşık 2 sene önce bende başvuru yaparken danışman ücret yatırman gerekiyor dedi yatırdın mı dedi , hayır dedim.

git sekretere 200 TL yatıracaksın dedi

gittim sekretere dedim ben engelli raporu almak için başvuru yapıyorum para yatırmam gerekiyor mu evet dediler

iyi de hukuken böyle bir para dan bahsedilmiyor, hukuken diyor ki, eğer kurulda yüzde 1 dahi engelli olmadığınız çıkarsa o zaman ücret vermekle yükümlüsünüz ama ben zaten rahatsızım bırakın yüzde 1 çıkmama durumunu yüzde yüz çıkar dedim hatta

neyse biz almak zorundayız felan dediler, durumum yoktu yol param bile yoktu eve dönmek için ve 2 saat yol yürüyerek gidecektim

neyse gittim başhekimin odasına durumu anlattım alınan paranın yasal olmadığını söyledim
doğrudur dedi yanlış anlaşılma olmuştur dedi, git başvurunu yap dedi

gittim başvurumu yaptım ücret felan ödemedim ve bir arkadaş şey demiş noterde sınırsız çoğaltma ücret vermedim, valla ben dilekçem de on tane aslı gibidir istiyorum yazmıştım, onu da verdiler
sonra bir kaç ay sonra raporumu düzeltmek zorunda kaldım eksiklik vardı, onu da yaptılar ondan da bir sürü aslı gibidir verdiler

yani hemen kabullenmeyin arkadaşlar, hakkınızı arayın, kanun ap açık diyor ki, engelli raporu başvurularında yüzde 1 çıkmazsa ücret alınır ama onun haricinde her hangi bir ücret alınmaz, ne yani kanunlara aykırımı davranıyorlar, siz sessiz kalırsanız tabi yaparlar

bimer den cimer den hatta valiliğe kadar internet üzerinden hastaneyi ve sizden para isteyen sekreterin ismine kadar gerekirse yazın

bak bakalım sana 15 gün içinde dönüp buyrun gelin beyfendi diye aramazlar ise bende buradayım kardeşim

eşşek dünyası mı, kanun diyor işte kardeşim para alınmayacak, engelli adayı zaten yazıktır günahtır. bu gariban halkı sömürmektir. vermeyin para felan biraz hakkınızı hukukunuzu aramayı öğrenin lütfen

size bir çok olay anlatırım ama en son yaşadığım olayı anlatayım, vergi indirimi için başvuru yapmıştım ankaraya evrakları gönderdim ve bir ay gibi sürede onaylanıp elazığ daki defdardarlığa gönderildiğinin bilgisini aldım ama elazığ daki kuruma gittiğimde evrağı iş yerine gönderdiğini söyledi ama 3 aydır gelen giden evrak yok

gittim tekrar deftardarlığa dedim madem posta ya vermişsiniz barkod numarasını alayım, dediler adi posta ile gönderdik adi posta da barkod numarası olmaz, ya böyle bir önemli evrağı nasıl adi posta ile gönderirsiniz dedim, adamlar beni on kere gitmeme rağmen adam yerine bile koyup ilgilenmedi

bende hem bimer, hem cimer, hem valilik, hem şikayetvar.com ve elazığın yerel kanalların ilgili birimlerine mail attım
ve 15 gün sonra telefonum çaldı, elazığ deftardarlıktan arıyoruz işte beyfendi müsaitseniz gelebilir misiniz

gittim bimer ve valilik yazı yazmış kuruma ilgilenin diye, gittim evrağımı bulmuşlar ve teslim ettiler, ve müdür geldi dedi yazını sonuçlandı ve memnun kaldım diye düzeltir misin dedi, tabiki dedim

yani arkadaşlar vallahi hakkınızı ararsanız er ya geç hakkınızı olanı alırsınız

güzel haberlerin bekliyorum, sakın para verme

@Skolyoz23

Kardeşim arkadaşlar için yapmış olduğun bu detaylı ve güzel açıklaman için teşekkür ediyorum. Zira,aynı senin durumuna benzer durumu ben antalya muratpaşa sgk'da yaşadım,

Ara karar için kurulun istemiş oldugu raporu akdeniz hastanesinesi gönderdigi halde,kurum raporumun kendilerine ulaşmadığını idda ediyordu,akabinde akdeniz univrsitesiyle konuyu görüştüğümde,postaya veriliş tarihi,kuruma teslim tarihi ve saati,kurumda evrağı alan görevlinin adı ve soyadına kadar bilgileri sağolsun verdiler.

Ve ben bu bilgileri kuruma söyledikten sonra U dönüşü yapıldı ve evrağımın kurulda oldugu söylendi,akabinde 2 ayda kuruldan çıkma faslı sürdü,bende bu arada konuyu bimer'e bildirdim.

Ve aradan 3 ay geçtikten sonra bana bir yazı geldi,malulen emeklilik başvurunuz red edilmiştir diye.
Tahmin ediyorumki benim raporum,ne heyete girdi,nede kurul önüne çıktı.Karambolde kaybolup gitti.
Zira heyetin istedigi ara karar 1 ay içinde kurula çıkmak zorunda,benim raporun üstunden toplamda 5 ay geçmişti.Benim raporum kurula çıkmış olsa mutlaka emekliydim,zira kurulun istedigi tetkik sonuçları o yöndeydi.

Ama, sonuç olarak bana red kararı geldi ve,rapor sonucuna itiraz edip mahkemeye verdim şuan 3 senedir mahkemelerde sürünüyorum.

Diyeceğim o ki,malesef bazı memur arkadaşlarımızın lakayt ve sorumsuz çalışmaları yüzünden yok yere sürünüyoruz.

slm bende 6 ay önce vergi indirimi için hasekiden yeni rapor çıkardım hiç bir ücret istemediler ...

@Hector

Sigortalılıkla alakası yok siz çalışanda olsanız sizden engellilik durum tespiti yani engelli raporu için ücret talep edemezler. Aşağıdaki linkte de belirtildiği gibi engelli raporunuzun %1 ve üzeri çıkması halinde bir dilekçe yazarak(dilekçeye banka hesap numaranızı ya da adınıza it IBAN numaranızı yazın) hastaneden ödediğiniz ücreti talep edebilirsiniz.

Aynı durumu bizzat ben yaşadığım için anlatıyorum hastaneler engelli raporları için ücret istiyor ama raporunuz çıktıktan sonra dilekçe yazıp yatırdığınız ücreti talep ediyorsunuz sizden bir talep gelmezse hastane yatırdığınız paranın üstüne yatıyor.

https://www.tkhk.gov.tr/Dosyalar/939746c2030f46e28b9ce7af4f0cf6c9.pdf

No: Engelliler tarafından talep edilen silah ruhsatı raporları gibi özel amaçlıraporlar için ücret talep edilir.

Arkadaşlar bende haziranda rapor aldım engelli raporu . hattta çalıştığım işyerinin haberi bile yoktu .benden hiç bir ücret istemediler. öyle talepte bile bulunulmadı. ilginç

yukarıda yazılan mevzuata göre, başvuru esnasında engelli olmadığınız için ücret talep edebilirler. engelli olduğunuz raporla onaylanırsa, talep etmeniz durumunda ücretin iade edileceğini düşünüyorum.

hnr

öyle bir uygulama yok, verilen para geri iade edilmez.

normal engelli başvuru esnasında ücret alınmaz, yüzde 1 çıkmazsa kurulda sonuç o zaman istenir

öyle bir uygulama yok, verilen para geri iade edilmez.

normal engelli başvuru esnasında ücret alınmaz, yüzde 1 çıkmazsa kurulda sonuç o zaman istenir

paranın iade edilip edilmeyeceğini bilmiyorum, fakat arkadaşın durumunu da göz önüne alırsak hastaneler bu konuda farklı tutum içerisindeler. bunun sebebi mevzuatta kesin bir şey yazmaması, yoruma açık olmasıdır.

Gaziler, şehit ve gazi dul ve yetimleri, engelliler, öğrenciler ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki kişiler 08.01.2002 tarihli ve 4736 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaf tutulmuştur.

bu kapsamda değilseniz, ilk kez engelli raporu için başvurduğunuzda ücret talep edilmesinin nedeni, henüz engelli olduğunuz resmileşmediği için olabilir. bu gün, otobüs kartı çıkarmak için bile, engelli olduğuna dair belge istiyorlar. henüz rapor almadan, engelli olduğunuz resmileşmemiştir. engelinizi görseler bile, resmiyet ararlar. iş onların vicdanına, ve idari kararlarına kalmış. idari olarak, ücreti rapordan önce isteme, veya raporu bekleme şeklinde farklı kararlar almış olabilirler. böyle bir kanun var neden ücret alıyorsunuz? sorusuna, en nihayetinde kurumun kendisi cevap verebilir. bizimki durumu yorumlamaktan ibaret.

hnr

sen böyle düşünürsen para vermekle yükümlüsün tabi
aç alo 183'e engelli haklarını sor karşıdaki kişi kesinlikle ücret ödenmeyecektir diyor, hastane yetkilisi ile görüşün diyor
gittim görüştüm, şikayet edeceğim dedim sizi, tamam yanlışlık olmuştur dedi başhekim

neyse siz gidin para yatırın ne kadar meraklısınız para vermeye, siz engelli adayı olmasanız ne işiniz var hastane köşelerinde
siz güvenlik silah raporu için başvuru yapmıyorsunuz ,siz uzun süreli hastalık raporu almıyorsunuz (bunlarda para yatırılır)

siz engeli raporu alacaksınız ve devlet hastanesi para alamaz kardeşim bu kadar basit ve net

Skolyoz23

bütün engelliler bu forum gibi, bilgi kaynaklarına erişemiyor, adamın kolu yok bacağı yok okula gidememiş, eğitim alamamış, kırsalda yaşıyor. nereden bilecek 183'ü, nereden bilecek engelli haklarını.

devletin hastanesinde devletin kuralları geçer, bana atarlanacağınıza , baş hekime değil, ilgili makamlara şikayetinizi iletseydiniz, konu belki genel bir çözüme kavuşabilirdi. bu gün hala bu iş için ücret talep ediliyorsa, bunun sebebi sadece kendini düşünen insanlardır. demek ki bir şikayet almıyorlar ki aynı şeyi sürdürebiliyorlar.

bu olay benim başımdan geçmemiş ki, bir faaliyette bulunabileyim. kanunu ben yazmadım, muhatabın devlettir. ben yorumumda kesin bir olgudan bahsetmedim, ücret alınma nedenine, bu durumlar gerekçe gösteriliyor olabilir dedim. ücret ödenmesi gerektiğini, bu durumun haklı olduğunu söylemedim. Lütfen önce okuduğunuz yazıyı kavrayıp, sonra mantıklı bir yorum yapın.

Son düzenleme:
İlk sayfada da yazdığım gibi engel oranınız %1 ve üzeri çıktığında ve dilekçe ile ödediğiniz paranın iade edilmesi durumunda hastaneye ödediğiniz ücret iade edilir hnr arkadaşımızın söylediği doğrudur.

alo 183 para ödenmeyecektir diyor, siz burada ödenecektir diyorsunuz

yani beni ilgilendirmez, bence ödenmemesi gerekiyor, benden istediler ben ödemedim

ödemek isteyen ödeyebilir bizi ilgilendirmez tabi

Üst Alt