Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli raporu ile emekliliğin avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Çekmeceli

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Doğuştan sol kulağım kapalı, 3 defa bel fıtığı ameliyatı oldum ve 3. Ameliyatta 6 adet vida takıldı. Daha üst seviyede de 1-2 tane daha fıtık var sağ ayak baş parmağımda artık uyuşmaya başladı. Boyun fıtığım var 3 defa fizik tedavi gördüm onun için ayrıca. Dizimde patella zedelenmesi, sağ gözümde tembellik ve astım başlangıcı.

Bu zamana kadar bunların hiçbirini dert etmiyordum ama son bir yıldır parça parça bu rahatsızlıklar bana sıkıntı yaratmaya başladı. Her gün İstanbul trafiğinde araç kullandığım için özellikle bel ve dizimde sorunlar artmaya devam ediyor. Stres ile birlikte rahatsızlıklar daha da şiddetleniyor

Geçenlerde bir doktor arkadaşım bel ve boyun için rapor alabilirsin demişti o zamandan beri araştırmaya başladığımda yukarıda yazdığım rahatsızlıklar nedeniyle %30 ile 40 ( balthazard hesabına göre ona da baktım ) arasında bir rakam çıkabilir gibi geliyor, tabi heyete girersem hekimlerin görüşleri farklı olabilir.

Normalde 2021 Mayıs ayında 7000 günümu doldurup tazminatımı alıp işten ayrılabiliyordum ama firma KÇÖ ye geçtiği ve KÇÖ uzatıldığı için ( muhtemelen Haziran'a kadar devam edecek) gün sayımı doldurmam 2022 ye kadar uzadı.7000 gün sayısına ulaşmak için en az 1 yıl daha beklemem gerekiyor.

%40 alırsam vergi indirimi sonrası erken emeklilik için şartlarım doluyor (Nisan 2002 sigorta başlangıcı)

Şimdi asıl sorularıma geçeyim. Sorularım %40 i alırsam için geçerli.

1.%40 alsam bunu kullanmazsam bir sorun olur mu? Vergi indirimi için şirketin yaklaşımı ne olur bilemiyorum %40 ve üstü çıkarsa.

2. Vergi indirimi alıp sonrasında emekli olursam her sene rapor yenileme gerekir mi? Burada raporun süreli ya da süresiz olması bir şey değiştirir mi?

3. Emekli olursam sonrasında bir gün olurda tekrar %40 alamaz isem nasıl bir durum ile karşılaşırım.

4. Eğer emekli olursam tekrar çalışmak isterim ama engelli emekliliğin bir zararı olur mu? Sistem de emeklilik normal emeklilik yoksa engelli emekliliği olarak mı gözüküyor?

Biraz uzun oldu ama esas merak ettiğim bu süreçlerden geçen arkadaşların yaşadığı avantajlar ve dezavantajları nedir. İş hayatı içinde olan arkadaşlar neler yaşadı açıkçası merak ediyorum.

Çekmeceli

Çok zor değilse çalışmaya devam etmenizi öneririm. Karma işgücü kaybında hem rapor süreli olur hem de sgk emeklilikte zorlar insanı.

Üstad merhaba, Çekmeceli

Sorularına bilgim dahilinde yanıtlamak isterim.

1. soru Bahsettiğin gibi % 40 ve üstü oranda hastaneden engelli sağlık raporu alıp daha sonra Gelir İdari Başkanlığından bu raporla başvurup mevcut raporunun aynı oranında engelli vergi indirimi alabilirsen bu belge ile gelir vergisinden çalıştığın sürece aylık cüzzi bir miktar avantaj kazanırsın.
Bu engelli vergi indirimi konusu kullanıp kullanmamak sana kalır.Vereceğin karar her olursa olursa sadece sana faydası vardır.Firmalar için hiç bir farkı yada külfiyeti yoktur.Ayrıca hastaneden alman gereken ilk engelli raporunu kullanarak engelli işçi statüsüne geçebilirsin.Bu iş verenin için zorunlu personel grubuna girerse ona bir avantaj olur seni elinde tutmaya çalışabilir.

2.soru Bahsettiğim gibi ilk önce resmi hastanelerden engelli sağlık raporu alman lazım.Bu raporda süreli veya süresiz olabilir.Bu süre durumu senin rahatsızlıklarının kalıcı veya geçici (yani iyileşme ihtamali) olmasına göre sürelendiriliyor.İkinci işlem en az % 40 ve üzeri engelli sağlık raporunu aldıktan sonra vergi dairesine gerekli belgeler ile başvurarak engelli vergi indirimi için gerekli olan raporu istiyorsun.Bu 2. raporda süreli veya süresiz olma ihtimali var.Daha açık konuşmak gerekirsen ilk engelli sağlık raporun ister süreli,ister süresiz olsun 2. alacağın(gelir idaresi başkanlığından alacağın rapor) ilk rapordan bağımsız süreli veya süresiz olabilir.Burası bu konunun en ironik durumdur.
2. raporda malitye bakanlığının merkez sağlık kurulu adı altında bir heyete gösteriliyor.İnsanları görmeden sadece evraklar üzerinden karar veriliyor.Bu 2. rapor yani engelli vergi indirimi raporu(vergi dairesinden alacağın rapor) ile emeklilik başvurusu yapabiliyorsun.2. rapor olmadan kesinlik emeklilik başvurusu yapamazsın.Bu durumda en kritik noktasıdır.
2. rapordada süreli veya süresiz olması önemli şöyleki;süresiz olursa emekli olduktan sonra ilk rapor aldığın hastanede sahte rapor işlemleri olmamış yada senin hakkında devlete biri rapor alman ile şikayet etmemiş ise ömrünün sonuna kadar emekli maaşı bağlanır.Ancak 2. rapor süreli olursa her süresi bitmeden 3 ay önce SGK seni hastaneye sevk ederek durumunu kontrol ettirir.(bu işlemin adıda kontrol muayenesi).Sonucunda hala % 40 ve üzeri engelli sağlık raporu almaya devam edebilirsen emekli maaşın devam eder.Bu kontrol muayenesi taki 2. raporun süresiz olana kadar zamanı geldikçe devam eder.Eğer kontrol muayenesinde % 40 dan daha az bir oranla engelli sağlık raporu alırsan emekli maaşı kesilir.

3.soru 2. sorunun cevabında yazdığım gibi kontrol muayenesine girdin ve % 40 altında engelli sağlık raporu aldın ise emekli maaşı kesilir.Bir daha engellin artan ve tekrar bir hastaneye şahsen başvurduğunda % 40 ve üzeri oranla engelli sağlık raporu alabilirsen bu sefer yukarıda yazdığım sürece baştan başlarsın ne yazık ki.Bu arada olumsuz sonuçlara itiraz süreci var bilgin olsun.

4.soru engelli vergi indiriminden emekli olursan çalışmaya devam edebilirsin.Hem emekli maaşını alır hemde çalıştığın yerden maaş almaya devam edebilirsin.Emekli maaşın veya çalışırken aldığın maaş hiç bir kesintiye uğramaz.SGK sisteminde herkes yaşılık aylığı yazmaktadır.Kimin ne şartla emekli olduğu yazmaz.Bunu ancak sen söylersen bilebilirler.

Engelli vergi indirimi emekliliği ismini alıyor bu emeklilik yapısının adı.Bu emeklilik sisteminin ismi yukarıda yazdığım 2. raporun alınması ile emekli olunmasından geliyor.Çok avantajlı aslında hem emekli olup hem çalışıyorsun.2 farklı maaş alıyorsun.Birde çalışırken gelir vergisi indiriminden faydalanabiliyorsun.Buda önemli artısıdır.Burada en önemli konu 1. ve 2. raporlarda süreli ve süresiz olmazı emeklilik sürecine etkisi çok farklıdır.Süresiz engelli vergi indirimi ile emekli olmak güzel ve rahat,süreli engelli vergi indirimi ile emekli olmak süre sonlarında yeniden rapor alıp onun SGK tarafından incelenerek sonuçlanmasını beklemek, tabii 2-3 yılda bir hastaneye gitmek ve bu arada stres olabilmektesin.

Üstad karar senindir.Bildiklerimi paylaştım .Hakkında hayırlısı İnşallah.

Kal Sağlıcakla....

OturanBoğa Bilgi Hazinedir geri bildiriminiz için teşekkürler.
Bilgi Hazinedir detaylı açıklamalar için ayrıca teşekkür ederim.

Tamamen farazi konuşuyorum. Rahatsızlıklarimin iyiye gitmesi pek söz konusu değil. Kulak ve göz ile ilgili durum doğuştan düzelmesi mümkün değil. Bel ve dizimde ki sorunun ise düzelmesi değil ancak ilerlemesinin önlenebilir. Tabi bunların hepsi ancak gerekli oranı alabilirsem geçerli olacak

Üst Alt