Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli raporu olan kişi Aile Hekimi raporuyla normal ehliyet alabilir mi?

hsynnml

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
0
Merhaba, benim kafama akılan birkaç soru var.

1.Si Engelli raporu olan biri aile hekiminden ehliyet alabilir raporu alarak ehliyet alabilir mi ? Ehliyet alırken sistemde Engelli Raporu görünüyor denilerek geri çevrilme riski var mıdır.

2. Olarak da Forumda bazı yerlerde tekrar heyete girenlerin oranlarının düştüğünü okudum. Ehliyet için heyete girildiğinde verilen engel oranı %40'ın altına düşerse mevcut raprumuzu etkiler mi ve Kişi Engelli kontenjanından girmiş olarak çalıştığı işten çıkarılma riski var mı ?

hsynnml
Ehliyet için alınacak rapor sürücü olur raporudur ve üzerinde herhangi bir oran bulunmaz, bu rapor sağlık kurulu raporu değildir, o yüzden mevcut raporunuzu etkilemez.

Abi Ehliyet kursunda çalışan arkadaşım var. Dediğine göre ne kadar doğru yanlış bilinmez ama nüfusa ehliyeti almak için gidildiğinde sistemde engelli raporu olduğu çıkıyormuş heyet raporu isteniyormuş

hsynnml
İşte o heyet dedikleri sağlık kurulu değil, onu demek istiyorum.
O il sağlık müdürlüğü komisyonu ve sadece tertibat değerlendirmesi yapar, verilen rapor sürücü olur raporudur. Oran falan olmaz.

hsynnml

Ehliyet için başvurduğunda senden EK-3 Beyan Formu'nu imzalaman istenir. Orada aşağıdaki sorulara "hayır" dersen ama sonra bu ortaya çıkarsam yasal sorumluluğun doğar.

"a) İşitme kaybı var mı?
b) Baş dönmesi var mı?
c) Denge kaybı var mı?
ç) Uyku bozukluğu (Obstrüktif uyku apnesi sendromu) ve gündüz aşırı uyuklama hali var mı?
d) Kanser hastası mı?
e) Eklem hareketlerinde (baş, boyun, bel, el-ayak ve kol-bacak hareketlerinde) kısıtlılık var mı?
f) Ektremite (el, ayak, kol, bacak, parmak) noksanlığı var mı?
g) Kas hastalığı (myopati, progresif muskuler distrofi, kas-sinir kavşak hastalıkları) var mı?
ğ) Şeker hastalığı var mı?
ğ) Kalp-damar hastalığı (anjinal yakınma, akut koroner sendrom tanısı, angioplasti, kalp yetmezliği, hipertansiyon, bilinç bozukluğuna yol açabilecek ritim bozukluğu, kalıcı pil implantasyonu) var mı?
h) Organ yetmezliği (organ nakli geçirilmiş olması, kronik böbrek yetmezliği ve diğer hayati önemi haiz organlarda dekompanse yetmezlik) var mı?
ı) Sinir sistemi hastalığı var mı?
i) i) Epilepsi(sara) hastalığı var mı?
j) Ruh hastalığı (ağır akıl hastalığı, zekâ geriliği, demans(bunama), kişilik bozukluğu, ağır davranış bozukluğu) var mı?
k) Alkol bağımlılığı var mı?
l) Psikotrop madde bağımlılığı var mı?
m) Görme bozukluğu var mı?
n) Renk körlüğü var mı?
o) Gece körlüğü (tavuk karası) var mı?
ö) Göz kapağında düşme var mı?
p) Çift görme veya şaşılık var mı?
r) Blefarospazm, katarakt, afaki veya progresif göz hastalığı var mı?
s) İki göz de görüyor mu?"

Merhaba, geçen sene başında engelli raporu aldım. Yakın bir zamanda da ehliyetimi yeniledim. İlk Sağlık ocağına gittim doktor rapor veremiyoruz devlet hastanesine sevk edeceğim dedi. Engelli olduğumu söylememiştim. Engelim uyku apnesi ve hafif işitme kaybıdır. Sonrasında devlet hastanesine gittim, işlemlerin 2 gün süreceğini ve en az 150 TL vereceğimi öğrendim. Bende mahallemdeki rapor vermeye yetkili özel polikliniğe gittim. 60 tl ödedim ve yarım saatte aldım raporu. Herhangi bir sorun olmadan ehliyeti yeniledim. Sonraki araştırmalarımda rapor veren Sağlık ocakları olduğunu öğrendim. Bu durum bence kişinin engeli ile alakalı. Ortopedik bir engel var ise devlet kurumuna sevk isteyebilirler. Benim engel belli olmadığı için zorlanmadım. Nufus müdürlüğünün sisteminde görüneceğini zannetmiyorum hatta orada engelliyim dedim öncelik bile vermediler. Aynı yerde kimlik kartında veriliyor, tekerlekli sandalyeli birisi geldi netten randevu alamadığını söyledi ama adama yardımcı olmadılar, tanıdığı olanda böyle sıkıntı olmuyor. Bizde heryerde işleyiş farklı.

yesilsy

Yukarıda Bülent beyin bahsettiği Ek-3 Beyan Formu ile ilgili husus var. Siz ehliyetinizi alırken sağlık raporunuzda engelli değerlendirmesi yapılmadı. Şu durumda siz yanıltıcı bilgi vermiş oluyorsunuz.

Bunu kim tespit edecek, aracıma istediğim gibi binerim diyebilirsiniz. Ama yarın öbürgün bir kazaya karıştığınızda ne kasko ne de trafik sigortası engellilik durumlarınızı tespit ederse ödeme yapar. Hatta karşı tarafa zarar verirseniz, size dava açıldığında bu durumlar tespit edilirse yaptırımları çok ciddi olur.

Bana göre bu hususlara dikkat ederek ehliyetinizi değiştirin.

E nabıza girmediği sürece aile hekimin bişey göremez

Yada e devlete falan
yesilsy işitme kaybın varsa özel polikinlik devlet hastanesine yönlendiriyo iyi alabilmişin ordan:)

yesilsy
Biz burada yasal ve usulüne uygun bir şekilde ehliyet almaktan / yenilemekden bahsediyoruz, siz ise usulsüz ve sonradan sorun çıkması muhtemel bir yöntemden.
Lütfen insanları illegal yollara yönlendirmeyin.

psikiyatrist doktor bana ilaçlar uyku yapabilir diye sürücü olamaz raporu verdi. Ben bu görüşe katılmıyorum. Yeniden rapor için başvurabilirmiyim.

hsynnml

Ehliyet için başvurduğunda senden EK-3 Beyan Formu'nu imzalaman istenir. Orada aşağıdaki sorulara "hayır" dersen ama sonra bu ortaya çıkarsam yasal sorumluluğun doğar.

Ufukalp Bu ek 3 ne zamandan beri dolduruluyor? Ben böyle birşey doldurduğumu hatırlamıyorum.Eger böyle birşey imzaladıysam ehliyeti yenilemek gerekecek.Gerçi imzaladığım tarihte de engelli raporum yoktu.Ancak işitme kaybı nedeniyle sacma sapan kodlara ve tertibatlara muhatap olmaktan çekiniyorum.Kör nokta ayna tertibatı vs. gibi...

login
Sanırım yeni tip ehliyetler ile birlikte başlayan bir uygulama.
Ehliyetiniz eski tip mi, eskiyse zaten 2020 sonuna kadar değişim herkes için zorunlu.
Saçma kodlar konusunda al benden de o kadar.
Benim de işitme kaybından dolayı ''ticari araç kullanamaz'' ibareli normal B sınıfı ehliyetim var. Hiç alakasız saçma kodlara şahit oldukça deli oluyorum. Ben de henüz değişmedim bu yüzden.

Ufukalp

Benim ehliyet yeni tip.Böyle birşey imzaladığımı hiç hatırlamıyorum ama kesin birşey de diyemiyorum.

login
İşitme kaybınızı belirtmeyip direkt sağlık ocağından normal B raporu alıp mı aldınız ehliyeti ?
Böyle yaptı iseniz zaten en başından yanlış yapmışsınız.
Bir uygulama ya da Allah göstermesin bir kaza durumunda karşılıklı diyaloglarda polis işitme kaybınızı tespit ederse ehliyetinize el koyup hastaneye sevk eder.
Ben zamanında tamamen normal ehliyet de verdikleri halde sürücü kursundan kendimi hastaneye sevk ettirdim.
Ehliyete sadece "ticari araç kullanamaz" şerhi ekletip bu gibi durumlara karşı kendimi garantiye aldım.
Henüz yeni tip ehliyet ile değişmedim. O saçma sapan kodlardan çekiniyorum.

Ufukalp

Ufuk bey merhaba,

Ben illegal birşey yapmadım. Rapor vermeye yetkili polikliniğe gittim, işitme, görme, kan testine girdim. Yukarıda yazmayı unutmuşum, rapor alırken uyku apnesi olduğunu söyledim, doktor cihaz kullanıyor musun dedi bende evet kullanıyorum dedim, doktorda o zaman sorun yok dedi. Sonuçta testleri geçtim, ben engelli raporu alırken %39da kalmıştım. Heyet başkanına engelli raporu alıp engelli kadrosuna geçmek istiyorum araba kullanamıyorum dedim. Başkanda ehliyetini iptal ederiz dedi bende tamam edin dedim ama iptal olmadı. 20 yıldır araç kullanıyorum Allaha şükür kazam yok. Uyku apnesi olan insan uzun yol araba kullanamaz, ben hiç uzun mola vermeden 1200 km yol yapabiliyorum. Gece araba kullanmam, bunun uyku apnesi ile alakası yok, gece karşıdan gelen arabaların farları beni rahatsız ediyor. Ben psikoteknik belgemi bile yeniledim. Teste girenler bilir çok zor bir testtir, hiç sorunsuz geçtim testi.

Sonuç itibari ile illegal bir işlem yok. Kimseye de illegal işlem yapın demedim, sadece başımdan geçen olayı anlattım. Sonradan sorun çıkmayacağının garantisi yok, zaten bu sebeple ehliyetler 10 yıllık veriliyor. Merak etmeyin İnsanların canını tehlikeye atmam, benimde ailem var.

Bu arada Bülent beyin paylaştığı form ne devlet hastanelerinde nede özel hastanelerde kullanılıyor. Doktorlar için önemli olan ortopedik engel var mı, kulak duyuyor mu, göz görüyor mu vb.. hepsi bu kadar.

Onu sormadım ehliyetin işitme cihazı yazıyo mu

Yok yazmıyor. Bende hafif işitme kaybı var.

Hmm işitme cihaZlı yazması lazımdı farkedilirse ceza yemede

İşitme cihazı kullanmıyorum ki :) cihaz gerektiren işitme kaybım yok.

Pluvia
Her işitme kaybı olan işitme cihazı kullanacak diye bir şey yok.
Kiminin ki çok hafiftir gerek görülmez, kimi cihazdan fayda göremediğinden kullanmaz. Kimi tam kayıptır, cihaz zaten etkilemez.

Ufukalp evet teste bağlı işte kullanıp kullanmıyacağı bazı kıl doktorlar var rapora cihazlıda yazıyı hafif kayıpta olsa

Üst Alt