Aile hekimine gidince sistemde söyle bir yazı çıkacak." Bireyin aktif engelli raporu bulunmaktadır. Engel durumuna göre surucu olur raporunu verebilir yada ilgili hekime sevk edebilirsiniz." Burada aile hekimi isterse surucu olur raporunu direk verebilir yani onun insiyatifine ve rahatsizliginza bağlı. Vermek istemezse sizi Rahatsızlığınızla ilgili birim yada birimlere sevk eder. Siz istediğiniz bir hastaneye gidip uzman hekim yada hekimlere muayene olduktan sonra doktorun görüşüne bağlı olarak;
1) 1. Grup surucu olur
2) 2. Grup surucu olur(bu rapor hiçbir kısıtlama olmayan normal ehliyet raporu demek)
3) Yada doktorun durumunuza göre verecegi Rahatsızlığınıza bağlı bazı kısıtlama kodları ile surucu olur
Raporlarından birini alabilirsiniz.
Rahatsızlık durumunuza göre 1, 3, 5 yılda bir kontrol şartı ile surucu olur raporunuzu da verebiliyorlar yada direk kontrol şartsız raporda verebiliyorlar hastanedeki doktorlar.
Yani bu durum tamamen oncelikle rahatsizliginiza sonrasinda doktorlarin kararlarina, insiyatiflerine bagli.
Eğer uzman hekim yada uzman hekimler rahatsızlık durumunuza göre sizi il saglik müdürlüğündeki kurula göndermek isterse, kendileri rapor vermek istemezse bu saatten sonra il saglikta kurulda işlemlerinize devam ediyorsunuz. İl sağlığa kadar olan işlemler bu şekilde. İl sağlığa kurula yönlendirilince nasıl bir yol işliyor orasını bilmiyorum.
Birde ozel hastaneden rapor alma gibi alternatif var oradaki süreçte nasıl işliyor bilmiyorum. Engel durumunuzu ozel hastane doktorları goruyormu bilmiyorum. Tecrübesi olan arkadaşlar yazacaklardir.