Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Raporu Yenileme İşlemlerim | 2024

umetinn

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
10
Herkese merhaba,

19.02.2024 tarihli İstanbul Bahçelievler Devlet hastanesinde yaşadığım tecrübeleri sizlerle paylaşmak isterim. bilgiler tamamen günceldir. Hastalığım Osteogenezis İmperfecta(Cam Hastalığı)

2019 yılı öncesi süresiz olarak alınmış olan engelli raporlarını yenilemek için öncelikle daha önce size teşhisi hangi birim koyduysa ondan el yazısı ile heyete girmesi uygundur yazısı alıyorsunuz. mesela bizim hastalığımızın teşhisini Endokrin biri koyduğundan ilk önce doktordan el yazısıyla kağıt aldım. Eğer bunu yapmazsanız işlemlere başlamıyorlar.
Ortopedi birimi yok bunun da bilgisini vereyim fizik tedavi sevk ederse ortopediye gönderiyor.
Hastalığıma bağlı olarak kemik yapısı, kırılmalar, işitme ve görme kaybı gibi sorunlar yaşıyorum. ilk önce teşhisi koyan birimim olan endokrin birimiyle başladım kırık çıkık oldu mu ? gibi sorular sordu ve önündeki resmi gazetede yayınlanmış olan engel oranlarının yazdığı kağıda baktı ve çıkabilirsiniz dedi.
Sonrasında Fizik tedavi doktoruna göründüm hastalığıma bağlı olarak kollarımda ve bacaklarımda oluşan kırıklar nedeni ile çeşitli hareket kısıtlılıklarım olduğunu, ve yine hastalığa bağlı olarak erken kireçlenme nedeni ile eklem yerlerimde ağrılar olduğunu söyledim dinlemiş gibi yapıp 1-2 hareket yapmamı istedi benim uzun süre ayakta duramıyorum işe gidip gelirken diz ve kalça ağrıları çekiyorum dememin onların gözünde hiçbir değeri yok velhasıl burayı da bitirdikten sonra KBB birimine girmeden önce işitme testine girdim oradaki testi yapan hanım efendi benim numara yaptığımı, 2016 yılından bu yana bir fark olabileceğini ama bu kadar bariz bir fark olamayacağını söyleyerek bana ithamlarda bulundu. Kendisine hastalığımdan bahsettim ve yine inandırıcı gelemedim neyse sonucu aldıktan sonra doktora muayene olmaya gittiğimde oo harika iyi yönde kulaklarınızda gelişme var dendi sadece güldüm halbuki sağ kulağım hiç duymuyor sol kulağımda %80 işitme kaybı mevcut hiç tartışmaya girmedim sadece ya doktor hanım yaş ilerledikçe bu işitme kaybının artması gerekmiyor mu diye sordum susma hakkını kullandı burayı da bitirdikten sonra Göz doktorunun yanına gittim doktorun bizzat kendisi bana; gözlerin kör olmak üzere sigarayı acilen bırakmalısın uzağı göremiyorsun ve miyopta var dedi gönderdi. Geri kalan diğer birimler zaten bana engel oranı vermiyor buraları geçiyorum.

Geldim kurul saatine 14:00'dan 16:00'a kadar kurul kapısının önünde bekledim ben zannediyorum ki herkesin önüne çıkacağım ismim okunduktan sonra 1 hafta içerisinde raporunuzu e-devlette görebilirsiniz dendi. Bu arada başta yazmayı unuttum ÖTV muafiyeti de istiyorum dedim malum istanbul gibi kalabalık bir şehirde toplu taşımaya binmek bir dert inmek bir dert dış görünüşe bakarak senin neren engelli kardeşim denip yer verilmiyor.

Sonuç olarak 2016 yılında aldığım %48 engelli raporuma istinaden Endokrin %40 - KBB %10 - Ortopedi %8 miydi yalan olmasın oranlar vermişti. Güncellediğim rapor tam bir fiyasko oldu rahatsızlığım ilerlemesine rağmen Endokrin %50 ve sadece Fizik Tedavi %7 oran vererek %54 süresiz rapor aldım.

Bundan sonraki sürecim itiraz olacaktır. İtiraz sürecimi ve güncel bilgileri tekrar sizlerle paylaşacağım..

ÖTV muafiyeti istiyorsanız bunun rapor ücreti 1.250,00 TL bilginiz olsun

merhaba umetinn bey, yazınızı okuyunca bunca yıldır rapor alma konusunda hiçbir değişiklik olmamış dedim .Bildiğim kadarıyla eski raporları 2024 yılında yenilememiz gerekiyor,e devlette raporum yok . Bayılıyorum bazı doktorların masadan kalkmadan "Neyin var?" demesine muayeneye gidince .Emekli olabilirim ya da maaş yarıya düşeceği için yine uzatmaları oynayabilirim ama itiraf ediyorum bir durum için rapor al dediklerinde almamak için kaçıyorum.Sanırım yeni raporlar ve ilerde emeklilik konusu için mecbur olacağım.

Yanlış anlamadıysam mhrsden sağlık kurulu randevusu alıp raporu yeniletmek için gittiğimizde önce doktorun mu sevk etmesi gerekiyor ? Raporumu ötv için yenileyeceğim

@lehrerin, Böyle bir zorunluluk var mı gerçekten? Benim raporum da 2017 tarihli yeniletmek mi zorundayım?

@umetinn,
engelli raporlarından ücret alınmaz,diye biliyorum.

Değişti mi?

@karakaya, Engelli raporlarından ücret alınmıyor. ÖTV indirimi için başvuru yapıyorum derseniz ücret alınıyor. 1000 TL civarı olması gerekiyor hastaneden hastaneye farklılık gösterebilir bu ücret.

@BnymnYldz,

Yasal değil bu ama öyle değil mi? Yani GİB'in vereceği kararı hastane veremez kanaatindeyim. Aksi takdirde hastaneleri şikayet etmeli.

@onuryukseleryilmaz

Uygulamada şöyle oluyor, normal engelli raporu için başvuru yapılır %90 ve üzeri çıkarsa sonuç zaten ÖTV indiriminden yararlanabiliyor.

%90 dan aşağı ortopedik engelden dolayı ÖTV indirimli Özel tertibatlı Araç alabilmek için başvurulan raporlarda bu ücretin istenmesi benim düşünceme göre normal. Çünkü doktorun ve sağlık kurulunun görevi orada hasta muayene etmektir ve engel oranı belirlemektir rapor oluşturmaktır. Ekstra bir değerlendirme olarak görüldüğü için bu özel tertibat ÖTV durumu onun için istiyorlar sanırım.

Sizin dediğiniz yönden de düşünürsek zaten haklısınız hastanenin ne işi var ÖTV indirimi yada vergisel konularla. Oluşturduğun rapora hastanın durumunu net olarak yaz vergi dairesi incelesin raporu ister onaylasın ister onaylamasın hastane olarak gerisine karışma.

Değerli arkadaşlarım her şeyi detaylı bir şekilde yazdım 2019 öncesi alınan süresiz engelli raporunu yenilemek isterseniz eğer, size tanı koyan branşın doktorundan el yazısı ile kurula girmesi uygundur yazması gerekiyor. Yaşadığım her şeyi detaylı şekilde yazdım

@umetinn

Doktorun herhangi bir yazısına gerek yok. Engelli kişinin başka bir ek hastalığı çıkmış olabilir ve istediği zaman gidip rapor alabilir.

Sizin söylediğiniz durum şunun için geçerlidir. Engelli raporu aldıktan sonra yeni rapor için 6 ay geçmeden tekrar başvuru yapılamamaktadır. Ancak hastalığınız ile ilgili branş doktorunun sevki ile bu 6 aylık süre beklemeden tekrar sağlık kurulu müracaatı yapılabilmektedir.

Son düzenleme:
Ya kardeşim ben yalan mı söylüyorum ? 2016 da süresiz raporum vardı adamlar benden branş doktorundan yazı istediler yoksa kurula giremezsin dediler hala gerek yok diyorsun

2010 dan beri /60 sürekli engel raporum var.Raporun aslı nı emekli olurken kurum aldı.Bu yüzden raporun aslı olmadığı için engelli kart cıkartamadım.Az önce edevlete girdim bir ara engelli raporu görünüyordu şimdi görünmüyor.Oy pusulası gelmiş engel durumu yoktur diyor benı 5 km uzaklıktakı okula yolluyor yanımda 3 büyük okul var.Bu nasıl devlet anlayışı ben engelliyim ama engelli kartım yok diye engelsizim.Arkadaş sinir oluyorum yeni kimliklere hani engel oranı işleyecekti . bir çok indirimden faydalanamıyorum engelli kartım yok diye.Ama bu devlet hiç utanmıyor ayagı olmayan birinine her seferinde raporunu yeniletip parasını almaya .Gerçek engellinin hakkı yeniliyor makarnacıların yüzünden sosyal hizmetler onlara çalışıyor.

Tekrar söylüyorum engelli raporu almak istenildiği taktirde ister geçmiş tarihli olsun isterse süresiz olsun branş doktorunun yazısına gerek kalmadan sağlık kurulundan randevu alıp başvuru yapılabilir. Boşu boşuna gidip branş doktorundan yazı almak gibi bir işlem yapıp süreci uzatmayınız.

Bu linkte ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ
HAKKINDA YÖNETMELİK hakkında herkesin anlayabileceği şekilde raporlara nasıl başvuru yapılır nasıl düzenlenir yazıyor zamanın varsa oku birşeyler öğren.

Belki yönetmelik uzun gelebilir üşenip okumak istemezsen eğer sadece bir maddesini ekliyorum.

Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporunun düzenleme usulü

MADDE 8 – (1) Engelli sağlık kurulu raporu düzenlenmesi için;

a) Birey veya vasisi, başvuru dilekçesi ile rapor vermeye yetkili olan sağlık kuruluşuna başvurur. Değerlendirme için bireyin ve/veya vasisinin sağlık beyanına uygun olarak ilgili poliklinikler belirlenerek süreç başlatılır.

@umetinn Yeterli olmuştur umarım, senden doktor yazısı istenmesinin gerekli olmadığını bilmediğin için her söyleneni yapmışsın ordan oraya sürüklenip durmuşsun. Sonunda raporu almışsın galiba hayırlı olsun.

Son kez söylüyorum engelli raporu almak için herhangi doktor yazısına gerek yoktur. İyi Günler.

Son düzenleme:
Tamam kardeşim sen bunu hastanedekilere söyle bakayım ne diyecekler sana

@umetinn,

Direkt rapor Engelli Raporu veren hastanenin Heyet (Engelli) Rapor bölümüne baş vuruyorsunuz.
Zaten rapor alacağın hastane de seni BRANŞ Dr. ya da Dr.'larına yönlendiriyor.

@umetinn, Öyle bir hakları olmadığı için hiçbir şey söyleyemezler kardeşim açıp okuturum bu yazıyı oradaki memura. Neye dayanarak bu doktor yazısını istiyorsun derim. Ayrıca iki ay önce bende yeni rapora başvurdum sonucunu bekliyorum.

@umetinn Raporun hayırlı olsun demişim yukarda ama itiraz edecekmişsin sanırım yeni okudum. Oran vermemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Benimde başıma geldi ortopedi doktoru eski raporumdaki %56 oranı gördü oooo sana daha önce çok yüksek oran vermişler diip düşük oran vermek için aklınca yolunu yaptı. Bende belki sonuca göre itiraz edebilirim

Benim kulaklarımda ciddi problem var duymuyorum neredeyse eski raporuma nazaran doktor bana "iyi yönde gelişme var kulaklarında" dedi. Oranımı düşürdü sıfıra aynısını göz doktoru yaptı o da gözlerin zaten bozuk sigara içersen kör olacaksın dedi o da düşürdü sıfıra

@umetinn,

Doktor onay vermezse veya imza atmazsa engelli raporu alamazsınız yani öylemi???
Saçma hemde çok saçma.
Bünyamin kardeşimin anlattığı gibi sağlık kurulundan randevu şartı ile rapor yenilemesi tekrar yapılır..

Rapor kaç günde hastaneden alınabilir oluyor ve kaç günde e devlete yansıyor?

*** 2 gün önce başvurdum süresi biten rapordan ötürü sadece hastalığım olan bıranşlara muayene sırası verdiler. Önceden 7-8 doktor görüyordu bakkıyordu.

@RssCip
İlk rapor başvurusu yapanlar bütün bölümlere muayene oluyorlar. Süresi biten veya yenileme amaçlı raporlarda ise daha önce oran aldığınız hastalığınız ile ilgili bölümlere muayene oluyorsunuz. Siz ekstra olarak başka bir hastalığım daha çıktı diye belirtirseniz eğer o bölümü de ekliyorlar.

Raporun E-devlet e yansıma süresi hastaneye göre farklılık gösterebilir. Örnek olarak ben 5 Ocakta başvuru yaptım bütün muayeneleri bitirip evraklarımı 5 Şubat'ta teslim ettim. Üniversite Hastanesi olduğu için biraz uzun sürdü işlemlerim halen raporum çıkmadı.

Üst Alt