Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli raporum dışında sadece ÖTV indirimi için rapor alabilir miyim?

35efe35

Üye
Konular
21
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba;

Oldukça kafam karışmış durumda, ben ÖTV indirimli araç almak için başvuru yaptığımda, engelli raporumda ÖTV İNDİRİMİNDEN YARARLANABİLİR diye yazmadığı için yeniden rapor çıkarmamı istiyorlar. Engelli raporum %41 oranlı.

Ben şimdi hastaneye başvuruda bulunsam, sadece ÖTV indirimi için rapor alacağım desem, sadece ÖTV İNDİRİMİ için rapor çıkartabilir miyim?
%41 Engelli raporumun mahiyetini kaybetmesini istemiyorum. Bu yüzden sadece çıkacak olan raporda ÖTV İNDİRİMİ yazması ve çıkacak olan raporda ORANIN bi önemi var mıdır?

Bilgisi güncel olan arkadaşların yardımını rica ediyorum.

Dostum asıl soru şu daha önce ehliyet aldın mı? İl Sağlık Komisyonu raporunda tertibatlı araç kullanabilir diye bir ibare var mı? Hepsinden önce hiç kurula girdin mi?

35efe35

Ben geçen hafta aracımı aldım benim 2016 da aldığım engelli raporum var raporda ötv ile ilgili hiç bir ibare yok sadece bütün haklardan faydalanır diye yazı var ehliyet kodlarımda 40.11 78 vede 35.04 kodları var hiç bir sorun yaşamadım ve de ötv ile ilgili hiç bir yazı istemediler

35efe35

Hocam bir bilgi yanlışlığı var. Engelli sağlık kurulu raporunda ''ÖTV indiriminden yararlanır'' diye bir ibare bulunmuyor. Yalnızca artık şöyle bir ibare gerekiyor '' Yalnızca hareket ettirici aksamda araç kullanması uygundur veya yalnızca otomatik şanzumanlı araç kullanabilir '' yazmalı. Engelli sağlık kurulu raporunda ÖTV ile ilgili bir ibare olan varsa belirtsin lütfen, ben denk gelmedim. Aynı durum geçen yıl başıma geldi fakat tekrardan kurula girdim, engel oranım yükseldi ve bu ibare eklendi. Zannederim tekrar kurula girmen gerekir ama girdiğin bölümlerde yalnızca ÖTV indiriminden faydalanman için artık belirttiğim ibarelerden birinin olması gerektiğini söylersen oran düşürme gibi bir durum söz konusu olmaz diye tahmin ediyorum. Ama dediğim gibi sadece bu ibareyi ekletip aynı hastaneden, aynı oranla raporu alan var mıdır bilemiyorum.

ben ehliyetimi daha önceden almıştım raporum ise daha yeni çıktı %76 engelli çıktım benim raporumda sizin gibi tüm sosyal haklar yazıyor bu durumda ne yapılacak kafam iyice karıştı

@Mujdat1963
Merhaba, ortopedik engel raporumu Ağustos 2020 de aldım. Ancak henüz ehliyetimi engelli olarak değiştirmedim. (Bunda bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum)
Benim raporumun açıklamasında da sizinkine benzer şekilde "engelli haklarından faydalanabilir" yazıyor. Bu durumda ekliyetimi engelliye çevirmem ve otomatik vites kodu ekletmem vergi muafiyeti ile araç alımı için yeterli olur mu? Teşekkürler

tmcn

Benim rapor 2016 yılında aldığım sürekli rapor 2020 yılında aldığınız raporun formatı farklı olabilir o yüzden net bir şey söyleyemem ama benim raporda ötv ile ilgili hiç bir ibare yok vergi dairesine sorduğumda bütün haklardan faydalanabilir yazdığı için araç alımında sıkıntı olmaz dendi ve bende o raporlarla aracımı aldim

bütün haklardan faydalanabilir. yazmakta benim raporumda da vergi dairesi" sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir" ibaresi gerekli demişti. bu nasıl iş anlamış değilim.

ÖTV'siz Araç Alımı - Mtv Muafiyet İşlemi - Engelli Park Kartı

[FONT=arial]Arkadaşlar merhaba;

Genel olarak ÖTV muafiyetli araç alım sürecimi paylaşmak istedim, çünkü bende ÖTV muafiyetli araç alımı yaparken bu sitede edindiğim bilgiler bana oldukça yol gösterici oldu. Bununla alakalı olarak ta bende kendi tecrübemi paylaşmak ve aksilik çıktığında aksiliklerin halledilmesine yönelik yapılacak eylemlerin olabildiğini açıklama amacındayım.

Şöyle ki; ÖTV'siz araç alımı yapmaya karar verdiğim zaman, engelli raporumu ve yeni tip engelli ehliyetimi araç alacağım bayiilere sundum. Çeşitli bayiler, sözüm ona VERGİ DAİRESİ'ne sorduklarını söyleyip uygun olmadığını, engelli raporumla, ehliyetimde kayıtlı olan kodların uyum sağlamadığını söylediler.
(VERGİ DAİRESİ diyorum ama bana göre çalıştıkları TRAFİK TAKİPÇİLERİNE soruyorlar.)

ENGELLİ RAPORUNU DEĞİŞTİRMELİSİN dediler, ben ise düşündüm ve bir aksilik çıkması durumunda ki Türkiye'deki hastaneleri ve doktorları biliyorsunuz, ola ki Engellilik Oranında bir düşüklük çıkartırlar, oranım düşer diye açıkçası çekindim ve engelli raporumu değiştirmek istemedim. (% 41) Çünkü en son çıkan Engelli raporu GEÇERLİ olan olmuş oluyor.

Taştılar vergi dairesine giderek durumu net bir şekilde öğrenmek istedim. Taşıtlar vergi dairesindeki ÖTV bölümünde durumu izah edip engelli raporumla engelli ehliyetim birbiriyle uyumsuzmuş sanırım, bana bu konuda yardımcı olurmusunuz, bana izah edermisiniz uyumsuzluğun sebeplerini diyerek ricada bulundum, memur bana uyumsuz olduğunu söyledi ve o uyumsuzluğun sebeplerini açıkladı. Keza bende kendim daha sonra engelli ehliyetim ve engelli raporuma baktığımda o bahsedilen uyumsuzluğun olduğunu kendi mantığımda da farketmiş oldum.

Daha sonra engelli raporum yerine engelli ehliyetimi değiştirmek için başvuru yapmak aklıma geldi. Engelli raporuma uyumlu ehliyet kodlarının verilmesini ilçe sağlık kurulunda belirtirim diyerek engelli ehliyet başvurusu yapmaya karar verdim.
Buna bağlı olarak ehliyet değişimi için, bildiğiniz klasik yolu izledim. Aile Hekimi - Yetkili Hastane - İlçe Sağlık Komisyonu ve YENİ EHLİYETİMİ YENİ KODLARLA almış oldum. (En son İlçe sağlık kuruluna 2 yıldan fazla süre önce girmiş olmanız gerekiyor. Örneğin; 18 ay önce aldım engelli ehliyetimi diyorsanız, yeni ehliyet başvurusu yapamazsınız)

Tekrardan üstte paylaştığım engelli raporum ve engelli ehliyetimle araç alımı için süreç başlattım. Ancak bazı bayiiler, engelli raporum veya ehliyetimin araç almak için uygun olmadığını sözüm ona VERGİ DAİRESİNE sorduktan sonra söylediler. İşte yukarıda VERGİ DAİRESİ diyorum ama TRAFİK TAKİPÇİLERİNE soruyorlar deme sebebim burada başlıyor, mesleklerini küçümsediğim için söylemiyorum ama, orda trafik takip işi yapan bir kaç insanın cahilce ehliyet ve engelli raporuna bakıp yorum yapmasına bağlı olarak, evet alabilir, hayır alamaz diye bayiilere bilgi veriyor ve BAYİİ çalışanları da bize ona göre cevap vermiş oluyor...

Gelin görün ki bazı bayiiler ALAMAZSIN diyorlardı ancak bazı bayiilerde ALABİLİRSİN diyorlardı.
ALABİLİRSİN diyen bir bayiiden, yaşadığım şehirden başka bir şehirde istediğim aracı Ocak ayı sonunda buldum ve kapora gönderdim. Ehliyetimin ve Engelli Raporumun noter onaylı örneğini bayiiye kargoyla ulaştırdım ve araç alım süreci başlamış oldu. Tertibatçı/takipçi için 2.000 TL gibi bir bedel ödedim, ehliyetimde yazılı olan kodlara bağlı olarak aracıma tertibatlar takılmış halde 5 HAFTA SONRA aracımı teslim aldım.

Kaporayı gönderdikten sonra araca tertibat takılması ve vergi dairesi işlemleri toplamda 5 hafta sürmüş oldu. Bu tamamen aracı aldığınız şehirdeki vergi dairesinin yoğunluğuna bağlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle pandemiden dolayı kurumlar az personelle çalıştığı için büyük şehirlerdeki vergi dairelerindeki işleyiş malesef ki biraz daha süreye yayılmış oluyor.

Aracımı teslim alıp geldikten sonra, bayiiden teslim almış olduğum evraklarla, bulunduğum şehirdeki taşıtlar vergi dairesine gittim ve MTV MUAFİYETİ içinde başvuru yaptım. MTV muafiyet işlemleri sadece ikamet ettiğiniz il taşıtlar vergi dairesinde yapılıyormuş arkadaşlar. (Başvurduğunuz anda MTV muafiyeti gerçekleşiyor)

Yine ikamet ettiğim il trafik şube müdürlüğüne gittim, engelli ehliyetim ve araç ruhsatımla, aracıma ENGELLİ PARK KARTI çıkarttım. (Başvurduğunuz anda veriliyor)

2017 tarihli ENGELLİ raporum (kendi e-devlet şifremle girdiğimde E-NABIZ'da görünüyor) ve yeni tip engelli ehliyetimle (buda E-NABIZ'da görünüyor) ben araç alım sürecimi uzun da sürmüş olsa tamamlamış oldum.

Bu paylaşımı da özellikle; işte senin raporun eski tip rapor, senin ehliyetin şöyle, engelli raporun böyle diyorlar ve cahilce yönlendiriyorlar ya biz gibi insanları, işte bu konuda ki tavsiyem arkadaşlar, kendinizi çıkmaza girdiğinizi düşünmeyin, farkında olmadan yada bir başka insanın söylemiyle HAK KAYBINA maruz bırakmayın lütfen. Doğru olanı araştırın, sorun, soruşturun, ancak resmi ve hukuksal olan bilgilere ulaşın. Emin olun ki çoğu zaman resmi olan bilgi yada hukuksal olan bilgi, o kurumlarda çalışan memurlarda bile yok, bundan emin olun. Yani sordum OLMAZ dedi demeyin, o OLMAZ dediğinin olabilmesi için yazılı olan bir kaynak olmalı.
Ki forumda çokça göreceksiniz mesela KAREKODLU ENGELLİ RAPORU olması gerekiyormuş diye bilgi veriliyor basit olarak, yok öyle birşey, öyle birşey söz konusu değil. İlla karekodlu yeni tip rapor olması gerekmiyor her işleminizde, ben bunu sadece ÖTV muafiyeti için söylemiyorum. Diğer bütün işlerimiz ve işlemlerimiz içinde söylüyorum arkadaşlar. Sizden ricam içinde bulunduğunuz durumu en iyi değerlendirip araştırabilecek kişi sadece SİZSİNİZ. Sizden başka kimse size doğru adımları attıramaz..
[/FONT][FONT=Arial Black]

[/FONT]

Üst Alt