Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli raporumda oran düşük verildi. Ne yapabilirim?

sanatege

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
merhaba ben aranızda yeniyim
bir konuda bilgi almak isterim 2016 kal kırizi geçirdim stent takıldı ve 1 yıl önce de ağır derece uyku apne si çıktı ve evde solunum cihazı

kullanmaktayım 2 ay önce sağlık kuruluna başvuru yaptım oranlar şöyle şeker den %20 kalp den %30 uyku anesi %20 işitme %35 net oran % 71 oranında engelli kartı verdiler yalnız sitede yorumlarınızı

incelediğimde sanırım benim hakkımı yemişler çünkü uyku apne si ağır raporu verildi 49.4 olarak sanırım burdan sizlerin açıkladığına göre 35 almam gerekli %20 verdiler ayrıca 15 yıldır hem uzak hem

yakın gözlük kullanıyorum gözden sıfır verdiler bu orana göre malülen emekli olabilirmiyim 1988 iş başlama 3080 pirim günüm var yardımcı olursanız sevinirim

Malulen emeklilik için bütün hastalıkların toplamı değil,tek bir hastalıktan %60 ve üzeri rapor gerekli,buna da hastane değil SSK sağlık kurulu karar verir.

520 gün daha prim yatırırsanız erken emekli olabilirsiniz.
Bunun içinde en az yüzde 40 vergi indiriminizin olması gerekiyor.

enes bey teşekürler yanıt için

amma benim saten %71 olan raporumu sağlık kurulu verdi ayrıca 2013 yasasını sgk tanımıyormu ki toplam vücüttaki iş kayıp oranını

3 Ağustos 2013 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28727

YÖNETMELİK

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Sağlık Bakanlığından:

MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre sigortalı sayılanlar ve bunların bakmakla yükümlü oldukları veya hak sahibi çocuklarının maluliyetinin tespitine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre sigortalı sayılanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları veya hak sahibi çocuklarını kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 25 inci, 28 inci, 47 nci, 94 üncü, 95 inci ve 16/5/2006 tarihli ve 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 41 inci maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Hastalık listesi: Çalışma gücünün en az %60’ının hangi hallerde kaybedildiğinin tespitine esas listeyi,

b) Bakanlık: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını,

c) Balthazard formülü: Birden fazla iş kazası veya meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik dereceleri veya birden fazla engellilik derecelerinin birleştirilmesinde kullanılan hesaplama şeklini,

ç) Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuk: Beslenme, giyinme, yıkanma ve tuvalet ihtiyaçlarını giderme gibi öz bakım becerilerini yerine getirmede, kendi başına hareket etmede veya iletişim kurmada zorluk veya yoksunluk yaşadığına ve bu becerileri başkalarının yardımı olmaksızın gerçekleştiremeyeceğine karar verilen çocukları,

sanatege
Alıntı yaptığınız yönetmeliğin neresinde ''tüm hastalıkların toplamı geçerlidir'' yazıyor ? Ben öyle bir şey göremedim.

(4) Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise çalışma gücünün en az %60’ını kaybedip kaybetmediğine dair değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard Formülü uygulanmaz. Ancak, birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağı vermediğine Kurum sağlık kurulunca karar verilenler malul sayılır.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/08/20130803-6.htm

sanatege
Alıntıladığınız maddede de yazıyor zaten. Birden çok hastalıkta oranların toplanmayacağı, en büyük orana sahip hastalık neyse onun esas alınacağı açıkça belirtiliyor.
İstisna edilen husus da şu:
Birden fazla hastalık olup da tedaviye rağmen çalışılması mümkün olmayan durumlarda kurum sağlık kurulu maluliyet kararı verebilir deniyor. Yani SGK nın kendi sağlık kurulu bu, hastaneyle alakalı değil. Bunu da SGK nın öyle bol keseden dağıtmadığı ve de dağıtmayacağı çok açık.

Sgk yasasına göre 1999 öncesi sigorta girişi olanlar 3600 günden emekli olabiliyor. Yani engelli emekliliği ile uğraşmanıza gerek yok prim gününüzü 3600 yapın yeter.

Üst Alt