Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli raporumun oranı neden düşük geldi!?

legolasneo

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Ben bugün engelli belgemi aldım fakat beklediğimden düşük bir oran geldi. %20 oranında "sürekli" rapor vermişler.
Oranlar iki grup üzerinden değerlendirilmiş;

1.Grup : Bilateral opere pes equinovarus, Bilateral triple artrodez ameliyatlısı, sağ alt extremitede 3cm'lik kısalık mevcut

2.Grup:Opere memningomyelosel, Bilateral ayak bileği deformite opere edilmiş, Tablo 4.1 e göre hafif yürüme bozukluğu.

Birinci gruba hiç oran vermemişler. İkinci grupsa %20 lik olarak raporunda oranını belirleyen grup olmuş.
Ben bu rapora itiraz edeceğim. Fakat bir faydası olur mu bilemiyorum. Size soracağım soru şu 1. ve 2. grupta yazılan nedenler gerçekten de %20 yi mi hak ediyor ? Yoksa itirazımda haklı mıyım. Lütfen yardımcı olun şimdiden teşekkürler.

Balthazard formülü'nde engelinizin oran durumuna bir bakın.. Hesaplayın Ona göre itiraz edin.. Ya da başka bir hastaneye başvuru yapın..

raporun balthazard yöntemi ile alakası yok. çünkü tek bir yerden 20 almış.başka bölümden oran alırsa 2 oran için balthazard yöntemi geçerli.

eğer eksik oran verildiğini düşünüyorsanız il sağlık kuruluna müraacat edin. sizi onlar başka hastaneye sevk edecekler. oradan farklı sonuç verilirse bu sefer son kez hakem hastanesine yönlendirileceksiniz. hakem hastanesinin verdiği oran geçerli olacaktır. kişisel başvuru yapmayın.çünkü engelli sağlık raporları müraacat süresi 6 aydır.

Cevabınız için sağolun. Raporumda 1. Grubun oranı boş bırakılmış böyle birşeyi neden yapmışlar sizce. %1, %0 bile yazmamışlar. Bu arada itiraz belgelerini hazırladım pazartesi il sağlık müdürlüğüne teslim edicem.

Yanlış değerlendirme yapılmış

Tablo 4.1 PERİFERİK SİNİR SİSTEMİ, NÖROMUSKÜLER BİLEŞKE ve KAS SİSTEMİ HASTALIKLARI

Tablo 4.1- Ayakta durabilme, yürüme ve hareket bozuklukları (santral sinir sistemi veya spinal kord lezyonlarına eşlik eden)

Ayakta Durabilme, Yürüme Ve Hareket BozukluklarıÖzür Oranı
1-Hafif-Ayağa kalkabiliyor
-Kısa mesafe yürüyor fakat eğim, yükselti, basamaklar, derin sandalyeler ve uzun mesafelerde zorluk çekiyor
20
2-Hafif
Orta
-Ayağa kalkabiliyor
-Kısa mesafeyi zorlukla ve yardımsız yürüyor, fakat yürüyüşü düz zeminlerle sınırlı
40
3-Ağır
Orta
-Zorlukla ayağa kalkıyor ve ayakta durma pozisyonu elde ediyor
-Yardım olmaksızın yürüyemiyor
60
4-Ağır-Yardım, mekanik destek ve veya bir yardımcı cihaz olmaksızın ayağa kalkamıyor80
Tablo 3.4 ise (bölüm 3.2 )YÜRÜYÜŞ BOZUKLUĞU
Tablo 3.4.de verilen yüzdeler yardımcı cihaza bağımlı, sürekli yürüyüş bozukluğu olan hastalar içindir. Mekanik bel ağrısı nedeni ile hasta baston kullansa bile Tablo 3.4 ile değerlendirilmez. Özürlülük değerlendirmesinde, Tablo 3.4 yalnız başına kullanılmalı, kesinlikle diğer tablolarla birleştirilmemelidir.
Tablo 3.4- Yürüyüş bozukluğuna göre özürlülük oranları. (bkz tablo 3.1)
Hastalık DerecesiHastanın BulgularıÖzür Oranı
%
Hafifa. Alt ekstremitede antaljik yürüyüş, basma fazının kısalmasına ilave olarak ayak bileği, diz veya kalçada orta - ileri derecede artritik değişikliklerin tespit edilmesi
b. Pozitif Trendelenburg testi ve kalçanın orta veya ileri derecede osteoartriti
c. Hasta (a) ve (b) şıklarını taşıyor ve bazen uzun yürüyüşlerde koltuk değneği veya baston kullanıyor (ancak evde ve işyerinde genellikle kullanmıyor).
d. Hasta kısa bacak breysini (ayak bileği, ayak ortezi, AFO) rutin olarak kullanmak zorundadır.
8

12

18

18
Ortae. Hasta tek baston veya tek koltuk değneğini sürekli kullanmak zorundadır.
f. Hasta tek baston / tek koltuk değneğinin yanında kısa bacak breysini (AFO) sürekli kullanmak zorundadır.
g. Hasta tek baston / tek koltuk değneğinin yanında uzun bacak breysini (Diz, ayak bileği, ayak ortezi, KAFO) sürekli kullanmak zorundadır.
h. Hasta iki baston veya iki koltuk değneğini rutin olarak kullanmak zorundadır.
24

36

42

48
Ciddii. Kısa bacak breysinin (AFO) yanısıra iki baston veya iki koltuk değneğini sürekli kullanmak zorundadır.
j. Uzun bacak breysinin (KAFO) yanısıra iki baston veya iki koltuk değneğini sürekli kullanmak zorundadır.
k. Çift taraflı alt ekstremite (AFO veya KAFO) breysinin yanısıra, iki baston veya iki koltuk değneğini sürekli kullanmak zorundadır.
l. Tekerlekli sandalyeye bağlı
60

72

84
96

bu tablo sadece yardımcı baston,koltuk değneği gibi araç gereç kullanacak hastalar için kullanılması gerek ,ama maalesef Sağlık Kurulu işi kolayına bakar Tablo 3.4 işi çözer ve bu tablo çok engelliği mağdur etmiştir!

Cetvel birde Tablo 3.1 var asıl gerçek bu tablo da yatıyor ama kimse uğraşmak istemiyor olan engelliye oluyor.Tablo 3.1

3. ALT EKSTREMİTEYE AİT SORUNLARDA ÖZÜRLÜLÜK ORANLARI

Alt ekstremite altı bölümde incelenecektir: Ayaklar, topuk, ayak bilekleri, bacaklar, dizler, kalça eklemleri ve pelvis. Alt ekstremite değerlendirilirken kas iskelet sistemine ek olarak, eklemler, yumuşak dokular, vaskuler sistem ve sinir sistemi de ayrıca değerlendirilmelidir. Özürlülük hastanın mevcut durumuna göre belirlenmeli, kişi özrünün zaman içerisinde değişebilme ihtimali varsa rapor süreli olarak verilmelidir. Devamlı özürlülük raporu verilmeden önce, hastada iyileşmenin durduğu, son bir senedir herhangi bir düzelmenin olmadığı tespit edilmelidir. Alt ekstremitenin sürekli bozukluklarının değerlendirilmesinde anatomik, tanısal ve fonksiyonel yöntemler kullanılır.

Genellikle spesifik bozukluklar için sadece bir değerlendirme yöntemi kullanılır. Ancak bazı durumlarda iki veya üç yöntemin kombinasyonu gerekebilir. Tablo 3.1.'de bu değerlendirme yöntemlerinden hangilerinin kombine edilebileceği gösterilmektedir. (+) işaretli olan kutucukların kesiştiği değerlendirme yöntemleri kombine edilir.

Tablo 3.1- Değerlendirme yöntemlerinin kombinasyonu kılavuzu.

KısalıkYürüyüş bozukluğuKas atrofisiKas gücüEHA ankilozAmputasyonTanıDeri kaybıPeriferik sinir
Yaralanması
Vaskuler
Kısalık (tablo 3.3)++++++++
Yürüyüş bozukluğu
(tablo 3.4)
Kas atrofisi (tablo 3.5)+++
Kas gücü (tablo 3.6 ve 3.7)++++
EHA/ankiloz
(tablolar 3.8 ilâ 3.29)
+++++
Amputasyon (tablo 3.30)++++++
Tanı (tablolar 3.31 ilâ 3.33d)+++++
Deri kaybı (tablo 3.34)++++++++
Periferik sinir yaralanması
(tablo 3.35)
++++++
Vaskuler (tablo 3.36)++++++++

fahru verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bunu dilekçemde belirticem. Ben 3 cmlik tabanlık kullanıyorum ve tabanlığım olmadan uzun mesafe bi yana kısa mesafede dahi hemen yoruluyorum. Tabloda belirtilmemiş ama baston ve tabanlık aynı işlevde değerlendirilebilir mi benim durumumda ?

%40 alabilmek için koltuk değneği afo,kafo kullanmak gerekiyor tek koltuk değneği kullanılsa bile %36 yı geçmek artık zor yönetmelik değişince pek çok engelli sapa sağlam durumuna düştü yönetmelik değişince

Üst Alt