Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli statüsünde çalışmak, vergi indirimi, ssk primleri..?

zekito

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,
Benim birkaç sorum olacak. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Öncelikle kendi durumumla ilgili bilgi vermek isterim. Doğuştan sol kol dirsek altı amputasyonu engelim bulunmaktadır. Aynı zamanda %50 engelli raporum bulunmaktadır. İlk kez 2005 yılında sigortalı oldum. Çalıştığım kurumlarda engelli statüsünde çalışıp çalışmadığım konusunda net bir bilgiye sahip değilim.

Sorularım:
1. Engelli statüsünde çalışıp çalışmamak, SGK 4A'ya yatan prim tutarını etkiler mi? Yani aynı net maaşı alan iki kişiden biri engelli statüsünde çalışırken diğeri normal çalışır ise, bu kişilerin SGK 4A'ya yansıyan prim tutarı farklı olur mu?
2. Vergi indirimi belgesi alıp almamak, SGK 4A'ya yatan prim tutarını etkiler mi? Yani aynı net maaşı alan iki kişiden biri vergi indirimi belgesini kuruma vermişken diğeri vergi indirimi belgesi almamış ise, bu kişilerin SGK 4A'ya yansıyan prim tutarı farklı olur mu?
3. Yukarıdaki 2 sorumda yer alan durumlar doğrultusunda kişinin emekli maaşı etkilenir mi? Özetle sormak istediğim aslında şudur; engelli statüsünde mi? normal statüde mi? çalıştığım kuruma vergi indirimi belgesi vererek mi? vermeyerek mi? çalışırsam emeklilğim açısından daha faydalı olur?
4. Vergi dairesine başvuru yaparak vergi indirim belgesi almadım ancak daha önce çalışmış olduğum kurumlar benim adıma vergi dairesine bu konuda bildirimde bulunmuş olabilirler mi?
5. Emekli olmak için 20 yıl - 4400 gün koşulunu tamamlamam gerekiyor diye biliyorum. Doğru mudur? Yukarıdaki yazılarda doğuştan engelliler için 16 yıl - 4320 gün koşulu yazıldığı için özellikle sormak istedim.

Bilgilerinizi rica ederim.

Merhaba Arkadaşlar,

Bir konuda bilginizi rica ederim. Daha önce vergi dairesine başvuru yaparak vergi indirim belgesi almadım. Ancak maaşıma baktığımda vergi indirim tutarının yansıdığını görmekteyim. Çalıştığım şirkete vergi indirim belgesi vermiş değilim. Şu an vergi indiriminden faydalandığımı bildiğim halde ileride emekli olacağım zaman ayrıca vergi indirim belgesi için başvuru yapmam gerekir mi?

Üst Alt