Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli statüsünde emekli olunca emekli maaşın düşük mü olur?

hakkaan

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
5
Merhaba,

4A dan engelli olarak emekli oldugunda alacagin aylik maas tutari ayni mi yoksa calistigin sure zarfinda yatirdigin prim tutarlarina gore degisiklik gosteriyor mu? Tesekkurler

Geçmiş bildiğin gibi değil ama yinede üzülme.

Bende üzülüyorum ama boşuna.

En düşük emekli maaşından fazlası olmaz olamaz.

Bu vb günde burada çok konu açılıyor ama hepsinin cevabı bir "EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI"

Arkadaşım tam olarak bilmiyorsun o yuzden bu kadar emin konusma.

@hakkaan,

Prim ödeme tutariniza göre değişir.
2008 kadar olan primlerde abo yuzde 60 altında olamaz. Sonrasida bildiğim kadarı ile yüzde 50.

@hakkaan,

Merhaba,emekli maaşı ile ilgili yıllardır bu forum sayfasına nasıl hesaplandığını ve etki eden unsurları birçok kez yazarak ifade ettim.Eski mesajlarımda ilgili konuya ulaşabilirsiniz.

@aydünyavaz, arkadaşım emekli maaşı engelli emekliliği,engelli vergi indirimi ile emeklilik veya malıulen emeklilik yada normal emeklilik olarak farketmeksinizin @santomarine, ve @udevecili, @Konyaereğli, arkadaşlaırımızın aynen belirtiği üzere en az %60 kuralı ve yatırılan eski -1999/ 2000-2008 / 2008 - günümüz SGK prim tutarı ile hesaplanır.Bu sebeple benim bir arkadaşımında olduğu gibi 4a işçi statüsünden engelli vergi indirimi ile 6500 günle 45.000 TL emekli maaşı alınabilir.

Bu konuda herkesin bir yorumu mevcut ancak en düşük emekli aylığı konusu sürekli asgari ücretten SGK primi yatırılmış ve genelde 1.800 gün (malulen)-3.600 gün (engelli vergi indirimi ile emeklilik en düşük prim günü) şartları ile oluşmaktadır.

Basında yazılan en düşük maaş ve en düşük prim gün sayısı hesabının sonucunu tüm arkadaşlarımıza entegre etmek anlaşılır gibi değildir.

@OturanBoğa Bülent Bey eski yazımlarımda emekli maaşı hesaplama ve etkenleri hakkında bilgilerimi ifade ettiğimde beni birçok kez yazarak veya beğenerek desteklemiş, @aydünyavaz, arkadaşım sizin gibi hatalı bilgiler paylaşan arkadaşlarımıza tekrar bu bilgileri daha ayrıntılı olarak yazmıştır.

@hakkaan, sizin e devlette gördüğünüz emekli maaşı hesaplama modülündeki tutardan tahmini % 5-15 arası daha fazla emekli maaşı bağlanacaktır.Bu kural @santomarine, arkadaşımız belirttiği en az%60 Abo olarak biliniyor.

Saygılar.

Not. @aydünyavaz, sizin belirtiğiniz bir konuya katılıyorum.2008 yılı itibari ile adına prim ödenen veya ödeyen tüm sigorta kolları için geçerli olan ilgili süreç vatandaşlarımızın emekli maaşlarını düşük olmasına sebebiyet verecek şekilde etkilediği bilinmektedir.2008 yılından itibaren çalışırken yatırılan SGK primlerinin %30 u emekli ödeneğine ayrılmaktadır.

Saygılar.

Son düzenleme:
@Galata1905,

Üstadım evet bir tarih sınırı var.30.09.2008 tarihi ve daha önceki bir tarihte uzun sigorta kollarında sigorta ilk girişinin olması gerekiyor.

Sizin belirtiğiniz tarih Ağustos 2008 ise sizde bu yasaya tabiisiniz.

Saygılar.

bilgiler için teşekkürler, 4B Bagkur ödemesi daha fazla süre ise peki engelli maaşı hesabında onu da açıklarmısınız, 4A 3 sene, 4B daha uzun yatırmış

@sessizgemi89,

Merhaba,bahsettiğimiz emekli aylığı hesaplama veya hesaplama oranının fazla olması 506 sayılı eski(mülga) kanunun 61. Maddesinde düzenlenmiştir.Bu madde kapsamı sadece 4a(işçi) statüsünde SGK primi ödemesi yapılan arkadaşlarımız için geçelidir.

Kanun pozitif ayrımı 4a(işçi) statüsünde çalışanlara vermiş olup kanun 15 Ocak değişmeden öncede veya sonrası günümüzde 4b(Bağkur) için bu haklar tanınmamıştır.Yeni düzenlemede 4a(işçi) sigorta kolu belirtilerek devamı sağlanmıştır.

4b(bağkur) ve 4c(devlet memuru) Engelli vergi indirimi ile emeklilik hakkına sahip olmamaları nedeni ile bu düzenlemeye tabii tutulmamışlardır.

Bu bağlamda 4a(işçi) statüsü ile çalışarak emekli olan arkadaşlarımıza sağlanan avantaj kişinin normal emekli olması durumundan daha avantajlı yaşlılık aylığı bağlanarak sağlanmaktadır.

Saygılar.

30 Aralık 2024 te 4adan emekli oldum. 2004 yılında ilk pirimim. Emekli maaşına gelen son zam ile birlikte emekli olmadan önceki maaşım arasındaki fark kapandı neredeyse. 2025 ylinda emekli olacaklar önceki yıldan %30a yakın az maaş alacaklar. Prim gün ve miktariniz her türlü önemli. Her engelli en düşük maaşı alacak diye birşey yok.
SGK emekli maaşı hesapladaki rakami tahminleme için kullanabilirsiniz. Ben orada çıkan rakamdan 2bin fazla aldım.

Emekli maaşları artık ölüm maaşı. Herkes için bu böyle. Eğer asgari ücretin 3-5 katı primle çalışmadıysanız, emekli maaşınız açlık sınırında dolanır durur.

Konuşturmuşsun abi ama malesef böyle arkadaşlar.

ÇOKÇA FAZLA UMUT EDENLER OLUYOR.

@hakkaan,
Engelli emekliligi ile normal rnrklilik hessplamadı arasında fark yok.vergi indirimi ilevemrklş olurken sadece yaş bekleniyorsun.yasa diyorki; ÖRNEK senin iş gücü kaybın var Sen sigorta girişi tarihinden itibaren 20 yılı tamamla ve 4200 gün sigortalı olarak çalışırsan emekli olursun diyor.Emeklilik hesablama sistemi farklı degil aynı.Senib yatan sigorta primini yüksek yatmadı ve prim sürenin fazla olması emekli maaşının yüksek olması anlamına gelir. ÖRNEK 20 yıl sigorta primini asgari ücretin 2 ksyı üzerinde yattı diyelim emekli maaşında taban maaş olan 14460 tl nin baya üzerinde olur.

EMRKLİLİK HESABLAMA SİSTEMİ ABO 1999 Öncesi şigortslılar, 1999 ile2008 arası sigorta girişliler ve 2008 sonrası sigortalılar olarak hesab lanıyor.
E devlette normal emeklilik sisteminden hesablama yapa bilirsin.asgari ücret üzerinden yattı ise primin alacağın maaş taban maaşı olur.Ama örnek maaşın 350000 tl diyelim 20 yıl bu şekilde yattı.29008 sonradı olsada sigorta girişin alacağın maaş 20000 bin drn aşagı olmaz diye rahmin ediyorum. Benimki kabaca hesab tabiki. HERKEz tsbsn maaş slır diye toplumda bir ön yargı var ama maaşı yüksek olanlar icin geçerli degil bu.asgari ücret 22100 tl örnek maaşın 27000tl diyelim fazla bir fark olmaz taban maaş yakın olur belki ama 50000yl ile cdlışan birisinin maaşı 15000tl olmaz.en az 30000tl gibi olur.bunu jabqca şöyle hesablama yap.Calışma hayatın boyunca ner sldıgın maaş asgari ücretin 2 katı ise emekli olunca olacağını maaş %40 daha azı olur kabaca

Üst Alt