hozgul
Merhaba,sizin yazılarınızı ve Bülent Bey'in yazılarını okuyorum.Çok güzel konulara değiniyorsunuz ve bende sizlerin sayesinde yeni bilgilere kavuşuyorum.Teşekkür ederim.
Ne yazık ki paylaştığım bilgiler doğrudur.SGK resmi sitesinde kullanılan emekli maaşı hesaplama modülünde yaptığım hesaplamada çıkan emekli maaşından emekli olduğum dönemde tam 350 TL daha fazla emekli maaşı bağlandı bana.Bir arkadaşım var, onun emekli maaşı 1 ay önce bağlandı ve 550 TL civarında daha fazla emekli maaşı bağlandığını söyledi bana.Daha 2 hafta önce konuştuk.Kendisine emekli maaşı bağlanmadan önce durumu kısaca anlatmıştım.Kendisi bana bu konuyu ve durumu nereden bildiğimi sordu.
Ben bu durumu birebir SGK emeklilik servisi şefi ile görüşerek 1 saatlik bir konuşma sonucunda öğrendim.İlk duyduğumda garip geldi ama doğruymuş.Sebebini biliyorsunuzdur ABO-2 oranını (2000-10.2008 arası SGK prim tutarı için kullanılan oran) 5.400 SGK prim günü varmış gibi işleme aldıkları için oluyormuş ve benim %47 olan ABO-2 oranım engelli vergi indirimi emekliliği ile %60 oranına çıkınca emekli maaşında fark oluştu.Bu farklılık kişinin SGK prim tutarları ve SGK prim gün sayısıyla doğrudan ilişkili olması nedeni ile bana bilgi veren yönetici aradaki farkın %2 'den % 15'lere kadar çıktığına şahit olmuş.Ancak bu rakamların uç oranların az olması ve kafa karışıklığı yaratmamak adına %5 ila %10 arası tahmini bir fazla gelebileceği yönünde bilgi yazıyorum.Bu yazdığım oran genelde oluşabilecek tutar artırımı ile ilgili oran aralığıdır.
Yani kaynak bilgisi SGK kurumunun kendisidir.Kanıt bilakis kendim ve 2-3 kişiyide birebir bilmekteyim.
Bu arada malulen emeklilik için yazdığınız bilgi doğrudur.Sizin belirtiğiniz gibi emekli maaşına ek % 10 oran bahsettiğiniz durum malulen emekli vatandaşımızda varsa ekstra benim ilettiğim tahmini oran ile birleşerek daha fazla gerçekleşmiş olacaktır..Sizin bahsettiğiniz durumda ABO-2 oranının 7.000 SGK prim gün gibi işleme alınması ile ilgiliymiş.Bu konuyu da anlatısı içinde bahsetmişti.
İnşallah bildiklerimi size doğru ifade edebilmişimdir.
Saygılar.
Buray
Allah sizden razı olsun İnşAllah.Herkesin hakkında hayırlısı olur İnşAllah.
Rica ederim.
Saygılar.