Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli statüsünde emeklilikte maaş normalden düşük mü olur?

Buray

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese selam
44 yaşındayım 25 yıl ve 5800 primim var (yaşa takıldım)normal şartlar da engelsiz emekli olsam 4500 TL maaşım var (e-devlet den baktım) psikolojik rahatsızlığım var hastane de yattım,merak ettiğim malulen ya da vergi indirimli emekli olursam normal şartlar da emekli olurken alacağım 4500 TL yi mi alırım yoksa bu ücret düşer mi ?
Teşekkürler

Alacağın oranın %40 üstünde olacağınan eminsen ve sürekli ibareli rapor alacaksan emekli ol derim maaşta büyük farklılık yok yaşı bekleyene kadar aldığın maaşlarla zaten o farkı çoktan kapatmış olursun...

Kuru

Peki ustam dediğiniz gibi yaptım diyelim malulen olmak daha mı mantıklı olur ayrıca 4500 lira olan maaşım düşer veya çıkar mı ortalama olarak

hesaplamayı bilmiyorum ama engelin sürekli ise oranında %40 üstünde olacağından eminse bu yola çık yoksa yorulursun.ilgili mevkiler bu bağlamda başarılı değil.

% 10 artış mı yoksa düşme mi abi

Buray
Engelli emekliliği ile diğeri arasında aylık bakımından hiçbir fark yok. Sadece malülen emekli olanlarda eğer bakıma muhtaç kararı çıkarsa onlarda %10 fazla oluyor -ki bu sizinle ilgili değil.

Emekli aylıklarında aylık miktarını belirleyen unsurlar:

1- Pirin günü
2- Pirim tutarı

Eğer yüksek pirim ödenmişse aylığınız yükse, düşük ödenmişse de düşük olur.

Anladım,prim yüksekten ödeniyor eğer rapor alırsam inşallah 4500 olan maaşım düşmez yanlış iş yapmaktan korkuyorum abi

Kuru
Sağol abi teşekkür ederim

hozgul
Anladım,prim yüksekten ödeniyor eğer rapor alırsam inşallah 4500 olan maaşım düşmez yanlış iş yapmaktan korkuyorum abi

Buray

Merhaba,yazdıklarını okudum.Anladığım doğru ise SGK emekli maaşı hesaplama modülünden ( https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ ) emekli maaşını hesapladı isen en az o kadar alacaksınız.Yani sizin beyanınıza göre 4.500 TL alacaksınız.

Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olursanız veya Malulen emekli olmanız durumunda bu maaşın % 5 ila % 10 daha fazlasını almanız muhtemeldir.Hesaplamalar SGK kurumunun emeklilik hizmetleri yönetmeliğine göre yapılmaktadır.İlgili yönetmelik Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olan ve Malulen Emeklli olan vatandaşlarımıza pozitif ayrımcılık yaparak emekli olacağında normal alması gereken emekli maaşları bazı özel hesaplar ile % 5 ila % 10 daha fazla almasını sağlamaktadır.

Söylediğimi tekrar etmek gerekirse hesaplamayı SGK emekli maaşı hesaplama modülünden yaptıysanız en az orada çıkan emekli maaşı almakla birlikte biraz daha fazla bir emekli maaşı almanız muhtemeldir.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir
Çok teşekkür ederim abi içim rahatladı Allah razı olsun

Yorum yapan cevap veren herkesten Allah razı olsun teşekkür ediyorum

Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olursanız veya Malulen emekli olmanız durumunda bu maaşın % 5 ila % 10 daha fazlasını almanız muhtemeldir.

Küçük bir düzeltme yapalım: Sadece malülen emekli olması ve başkasının muhtaçlığı ile emekli olursa %10 civarı fazla aylık bağlanır. Yaşlılık (erken, engelli emekliliği) sebebiyle bağlanan aylık "değişmez"

hozgul

Merhaba,sizin yazılarınızı ve Bülent Bey'in yazılarını okuyorum.Çok güzel konulara değiniyorsunuz ve bende sizlerin sayesinde yeni bilgilere kavuşuyorum.Teşekkür ederim.

Ne yazık ki paylaştığım bilgiler doğrudur.SGK resmi sitesinde kullanılan emekli maaşı hesaplama modülünde yaptığım hesaplamada çıkan emekli maaşından emekli olduğum dönemde tam 350 TL daha fazla emekli maaşı bağlandı bana.Bir arkadaşım var, onun emekli maaşı 1 ay önce bağlandı ve 550 TL civarında daha fazla emekli maaşı bağlandığını söyledi bana.Daha 2 hafta önce konuştuk.Kendisine emekli maaşı bağlanmadan önce durumu kısaca anlatmıştım.Kendisi bana bu konuyu ve durumu nereden bildiğimi sordu.

Ben bu durumu birebir SGK emeklilik servisi şefi ile görüşerek 1 saatlik bir konuşma sonucunda öğrendim.İlk duyduğumda garip geldi ama doğruymuş.Sebebini biliyorsunuzdur ABO-2 oranını (2000-10.2008 arası SGK prim tutarı için kullanılan oran) 5.400 SGK prim günü varmış gibi işleme aldıkları için oluyormuş ve benim %47 olan ABO-2 oranım engelli vergi indirimi emekliliği ile %60 oranına çıkınca emekli maaşında fark oluştu.Bu farklılık kişinin SGK prim tutarları ve SGK prim gün sayısıyla doğrudan ilişkili olması nedeni ile bana bilgi veren yönetici aradaki farkın %2 'den % 15'lere kadar çıktığına şahit olmuş.Ancak bu rakamların uç oranların az olması ve kafa karışıklığı yaratmamak adına %5 ila %10 arası tahmini bir fazla gelebileceği yönünde bilgi yazıyorum.Bu yazdığım oran genelde oluşabilecek tutar artırımı ile ilgili oran aralığıdır.

Yani kaynak bilgisi SGK kurumunun kendisidir.Kanıt bilakis kendim ve 2-3 kişiyide birebir bilmekteyim.

Bu arada malulen emeklilik için yazdığınız bilgi doğrudur.Sizin belirtiğiniz gibi emekli maaşına ek % 10 oran bahsettiğiniz durum malulen emekli vatandaşımızda varsa ekstra benim ilettiğim tahmini oran ile birleşerek daha fazla gerçekleşmiş olacaktır..Sizin bahsettiğiniz durumda ABO-2 oranının 7.000 SGK prim gün gibi işleme alınması ile ilgiliymiş.Bu konuyu da anlatısı içinde bahsetmişti.

İnşallah bildiklerimi size doğru ifade edebilmişimdir.

Saygılar.

Buray

Allah sizden razı olsun İnşAllah.Herkesin hakkında hayırlısı olur İnşAllah.

Rica ederim.

Saygılar.

Son düzenleme:
Bilgi Hazinedir Bende Yaşlılık (erken, engelli emekliliği ile emekli oldum) Memurdum 25 yıl çalışmış arkadaşlarla aynı maaşı alıyorum hiç bir fark yok. Senin fark dediğiğin ABO ile ilgili meydana gelen bir durum aynı işi yapan aynı tarihte işe başlayıp ve aynı tarihlerde emekli olanların maaşları değişmez bazı büro personeli olayı tam bilmedikleri için kendince bir yorum getiriyor.

algaNihat

Merhaba,söylediklerinize katılıyorum.ABO-2 dediğimiz oran yükseltilmesi nedeni ile emekli maaşımızın normal hesaplaması ile aldığımız emekli maaşı arasında pozitif bir artış oluyor.

Sizin durumunuzu bir memur emeklisindende duymuştum.O zaman aklıma gelen ilk düşünce 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı emeklisinin emekli maaşı hesaplamaları kendi iç yönetmeliklerinde ve SGK kurumundan bağımsız yapıldığı yönündeydi.Çünkü öğrendiğim bilgiye göre AB0-2 oranının değiştirilmesi işlemi SGK emeklilik hizmetlerinde bir genelgeye dayanmasıdır.

Memurların kurumunın T.C. Emekli Sandığı olması ve kurulduğu yıllıardan bu yana emekli maaşı hesaplamasının ve süreçlerinin eski S.S.K. emeklilerinden yüksek ve şartlarının değişikliği beni bu düşünceye sevk etti.Tahminim bahsettiğim pozitif ayrım devlet memuru emeklisine uygulanmadığı yönünde olmuştu.

Aslında herkes yaşadığı deneyimler üzerinden paylaşımlar yapıyor.Bence vatandaşımızın yaşadığı asıl mağduriyet SGK kurumu altında herşeyin tek çatı altında ortak olacağı söyleminin havada kalması olmuştur.Konuştuklarımız ve yaşadıklarımız doğrultusunda tek çatı ve herkesin aynı sonuca ulaşacağı bir sosyal güvenlik sistemi henüz devreye alınamamış gözüküyor.

Saygılar.

Üst Alt