Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli ve 65 yaş aylığı için gelir kriterlerine takılır mıyız?

karashin

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Öncelikle forumda çokça araştırdım ama aradığım soruların cevabını bulamadım, umarm yersiz değildir bu konuyu açmam.

Eşimin abisinin (51 yaşında) 8 yıldır %80 şizofreni raporu var. Geçen seneye kadar eşim ailesiyle ikamet ettiği için bakımını sağlıyordu. Evde şuanda Eşimin Annesiyle Abisi İkamet ediyor ve hiçbir gelirleri yok. Ancak geçen sene evlendiğimiz için onların yanından ayrıldı. 14 ay evel 2022 için başvuru yaptık, tekrar rapor istendi raporu Bakırköyden tekrar çıkarıp sunduk. Daha sonra %80 şizofreni raporu için özürlüye vasii tayin edilmesi gerektiği söylendi, davayı açtık mahkeme adli rapor istedi biraz uğraştıktan sonra 17 temmuzda vasii raporunuda alıp, sosyal hizmetlere ilettik. Eve konrole geleceklerini söylediler.

Eşimin Annesi (76 yaşında) Kalp hastası ve Rahim kanserini 3. evrede atlatmış bir bayan. 65 yaş aylığı için 5 ay evvel başvuruldu fakat henüz gelen giden olmadığı için biraz fazla gitmiş olacağız ki iki dosyayı birleştireceklerini söylediler.

Sormak istediklerim;
%80 özürlü raporu olan abimin üzerine 1 adet tapulu ev var ve bu evde eşimle ben ikamet ediyorum. Ancak Eşimin abisiyle Annesinin oturduğu evde bize ait yani eşimin üzerine, sosyal hizmetlerde sorduğumuzda kira geliri olmadığı takdirde etkilenmeyeceği söylendi. Ancak bu kadar süre uğraştıktan sonra bir prosedüre takılmasından çekindiğimiz için soruyorum, eşimde 2 aydır işsiz ve her 2 evin toplam geliri olarak baz alınsa bile bir tek ben asgari ücretle çalışıorum. Kayınvalidemin üzerinde babadan kalma Sakarya/karasuda tapulu bir daire mevcut, rayiç bedeli 3.000,00 TL olarak görünüyor ve bir kira geliri bulunmuyor. Her gidişimizde soruyoruz ama baştan savma cevaplar alıyoruz.

Yukarıda birazda uzunca yazdığım koşullarda özürlü ve 65 yaş aylığı için herhangi bir engel var mı ? Şimdiden kafanızı şişirdiğim için özür dilerim, yardımlarınız için teşekkür ederim.

Bu arada Eşimin abisinin evinde oturmamızın nedeni kendisi bu evde oturmak istemiyor, ev yarı bodrum olduğu için ruhu daralıyor ve şizofreni bu evde başladığından, rahatsızlığından dolayı bu evde oturmak istemiyor. Annede aynı şekilde kalp hastası olduğu için bu evdeki rutubetin ona iyi gelmeyeceğini düşündüğünden kendi evinde oturmuyor. Ki kaldı ki şizofren hastası olduğu için hastalığada bağlı bulunduğu yeri değiştirme fikrini kabullenemiyor.

Bu anlattıklarınızda bir yanlış durum var ne kadar etkisi olur bilemiyeceğim

Fakat siz bahsetmemiş olsanızda ben sorayım her hangi bir nakit gelir yani maaş veya sgk kapsamı çalışma veya sgk ya dahil bir prim ödemesi varmı diye.

Diyelim hiç bir gelir yok dediniz.

Burada hane bazlı araştırma geçerli hane derken enggelli kişinin yaşadığı hane ve gelir seviyesi ve mal varlıklarının rayiç değer üzerinden sizin bahsettiğiniz üzre daire ev konut bunlar 240/1 i size gelir kabul edilir.

Toplam değer açısından sydv nin dikkate alacağı başka bir gelir yoksa dahi rayiç tutarı siz çoğaltmışsınız.

Engelli kişiye ait olan evin ve engelli kişinin aynı adreste yaşadığı kişinin başka geliri yoksada bahsettiğiniz üzerine olan evin rayiç değeri artı burası önemli kaldığı eve kira ödemese dahi o evin rayiç değeri toplamı size gelir kabul edilir.

Sydv den inceleme için gelenlere yine diyelim hiç geliriniz olmadığı halde siz nasıll yaşıyorsunuz elektrik su yiyecek içecek ısınmak için yakıt gideri artı mutfak ta tüp ıvır zıvır gibi sorulara vereceğiniz cevapla beraber mevcut evlerin rayiç değerleri giderler dikkate alınmadan vermeniz gereken cevaplar içersinde kalır

Bilginiz olsun.

Buradaki hata iki kardeşin birbirlerinin evinde oturması engelli kişinin gelirine ek olmuştur.Bir rayiç değer açısından

Fakat yinede 243 tl muhtaçlık sınırı altındaysa sizizn için sorun çıkmaz.

abimin hastalanmadan evel 800 gün sgk günü var, hatta askerlik borçlanması yaparak malülen emekliliği araştırdık fakat gün sayısı yine yeterli olmadığından yapamadık.

Hiç bir geliri yok derken, faturalarını yatırıp, mutfak alışverişlerinide elimizden geldiğince biz yapıyoruz ancak her şey kıt kanaat oluyor ayrıca yetemiyoruz, 2 aydır eşimde işsiz, komşularda ellerinden gelen yardımı yapıyor. Evdeki eşyalar zaten eski, evde tek lüx sayılabilecek şey doğalgaz sobası o da ne kadar lüxe girer bilmiyorum.

kendi üzerine olan evin 240 ta 1i mi baz alınıyor, oturduğu evinkide mi baz alınıyor. Tapuda rayiç bedel yer almıyor, onun hesaplamasını nasıl yaparız ?

eksiğim varsa söyleyebilirim. birde tapuları eve gelenlere mi göstereceğiz ? sonuçta birinde rayiç bedel yazmıyor, kayın validemin tapusunun rayiç bedeli 2.000 TL imiş bu arada akşam baktım.

Birde 243 tl muhtaçlık sınırı evde yaşayan kişi başına düşen aylık tutar olarak mı hesaplanıyor ?

Rayiç bedelleri taşınmazın bulunduğu belediyeden veya tapudan öğrenebilirsiniz.

Evet 240/1 i diyelim 2000tl dediniz 2.000/240=8.33 tl tutar

Engelli kişinin yaşadığı evde ki tüm nakit girdiler artı yine o adreste kayıtlı olan kişilerin mal varlıklarının rayiç değerinin 240/1i toplanacak ve o hande yaşayan kişi sayısına bölünecek çıkan rakam 243 tl. muhtaçlık sınırın altında ise maaşı bağlanacak.

Sizde bir sorun görünmüyor byük ihtimalle maaşınız bağlanır.

Son yönetmelikte ve uygulanmasında maaş bağlanmadan önce hane ziyaretine ve hanenin durumu gelir gider seviyesi araştırılacak deniyor bu araştırmada hane gelirleri sizin beyanınızdaki gibi düşük mü diye bakılacak ve giderler üzerinden hesaplama yapılacak eğer giderler beyan edilen gelirden yüksek çıkarsa giderler dikkate alınacak deniyor. O giderlerde 243 tl muhtaçlık sınırı altındaysa maaş bağlanır.

Burada dikkat edilecek diğer husussa 2022 engelli maaşı bağlandıktan sonra sgk ya prim yatırılmayacak yatırılması durumunda o güne kadar verilmiş olan maaşlar %50 faiziyle geri istenir bilginiz olsun.

Malülen emeklilikte 1800 gün sgk primi ve 10 yıllık sigortalılık süresi ayrıca en düşük %60 oranında iş göremezlik raporu aranıyor.

Mehmet bey son olarak, beyan edilen gelir demişsiniz, sormamıza rağmen beyan etmemiz gerektiği bilgisi verilmediğinden herhangi bir beyanda bulunmadık tapu ile alakalı yalnızca sözlü olarak sorduk. Tekrar gidip bildirelim mi ? Yoksa onlar zaten bu araştırmayı yapıyor mu ?

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, başınızı ağrıttım.

Rica ederim, estafurullah bilgiler işinize yarasın yeter.

Yeni müraacat eden arkadaşlardan hane gelir beyan formu doldurmalarını istemişler.
Tahmini konuşmam gerekecek ama ya geliriniz olmadığını söylediğiniz için istemediler yada incelemeye geldiklerinde dorduracaklardır.
Bence tekrar tekrar gitmenize gerek yok 2022 yasasının resmi kurumu 144 nolu ücretsiz hattan arayın kimlik numaranızı vererk hakkınızdaki bilgilere erişirler ve size gerekli bilgileri verirler.
Eksik evrağınızın ve müracatınızın son durumunun bilgisini 144 den alabilirsiniz.

Üst Alt