Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli vefat ettiğinde yabancı uyruklu biri aracı kullanabilir mi?

paseh

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
sorum şu engelli adına araç alındı ve kendisi vefat ettti. araç tek bir çocuğu olduğundan ona bakldı ve 5 yıl satmadan kullanacak.

merak ettiğim ise suriye vatandaşı türkiyeden ehliyet alırsa bu aracı kullanabilir mi ??

Şaşırdık kaldık. Sorduğumuz bazı kişiler zaten Suriye vatandaşı MA plakalı araç tek kullanabilir diyor.Normal plakalı araçları kullanamaz dediler. Bazısı ise sakınca yok diyor. Resmi evrak istedik alamadık. Şimdilik bildiğimiz vefat ettiği için ve araç tek çocuğuna kaldığından Türk vatandaşlarda bir sıkıntı olmaması galiba

bi derdimiz suriyelilerin de ötvsiz aracı kullanmadı idi iyi ki sordunuz

Birşey biliyorsan yaz boş boş konuşma

sana mı sorucaz ne konuşucaz bilmiyorsan git avukata ödr parasını sor

Özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

"intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır" burda başkasının kullanması yasaktır anlamı çıkmıyor mu ?

CİMER den yeni gelen yazı bir şekilde bunu yazıyorum silip silip duruyorlar bu sitede ben %90 detayını sormuştum .......
4760 sayılı Kanunun (7/2) maddesinde malul ve engellilerin taşıt alımlarında ÖTV istisnası düzenlenmiş, söz konusu istisnaya ilişkin uygulama usul ve esasları Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde belirlenmiştir.
Bu kapsamda, engellilik derecesi %90 ve üzerinde olan malul ve engellilerin istisnadan yararlanabilmesi için taşıtta özel tertibat yaptırma ve taşıtı bizzat kullanma şartı aranmamaktadır.
Öte yandan, anılan Tebliğin (II/C/1.5 ve 1.6) bölümlerinde de belirtildiği üzere; istisna kapsamında iktisap edilen taşıtın engelli kişi tarafından bizzat kullanılması, engelli kişinin taşıtı bizzat kullanmasının mümkün olmadığı hallerde sürekli olarak istifadesine sunulması gerekmektedir. Taşıtın zorunlu sebepler dışında bizzat kullanılmadığının veya engellinin taşıtı bizzat kullanamayacak durumda olması halinde, taşıtın bariz bir şekilde istifadesine sunulmadığının tespiti halinde, istisna şartlarının ihlal edildiği kabul edilir ve ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul ve engelliden aranmaktadır.
Ayrıca, muvazaa ilişkisi içerisinde engelli kişi adına taşıt iktisap edildiğinin tespiti halinde, ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte müştereken ve müteselsilen işleme taraf olanlardan (adına taşıt iktisap edilen engelli, engelli adına iktisap edip fiilen kendi istifadesine kullanan ile durumdan haberdar olması şartıyla motorlu araç ticareti yapan kişiden) aranmaktadır.
Buna göre, engellilik derecesi %90 veya üzerinde olanlar tarafından istisnadan yararlanılarak iktisap edilen taşıtın kimler tarafından kullanılacağına dair ÖTV mevzuatında bir belirleme bulunmamakla birlikte, söz konusu taşıtın malul ve engellinin sürekli istifadesine sunulması şarttır. Söz konusu taşıtın bariz bir şekilde malul ve engellinin istifadesine sunulmadığının ve/veya muvazaa ilişkisi içinde engelli kişi adına taşıt iktisap edildiğinin tespiti halinde yukarıda belirtildiği şekilde işlem yapılacağı tabiidir.
Bilgilerinize sunulur.

teşekkürler bunlar engelli hayattaysa olacak işlemler benim durumum farklı engelli kişi vefat etti. cimere yazdım bekliyorum.

Ehliyetten ziyade, bu aracı kullanacak kişinin engellinin 1. derece yakını olması gerekir.

öyle bir madde göremedim nerde okudunuz ?

Üst Alt