Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliden 2. el araç alıp daha sonra satarak yeniden sıfır araç alabilir miyim?

peruklu

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar konu ile bagimsiz bi soru sormak istiyorum. Engelli olup h sinifi ehliyete saahibim. 2.el englliden bi araç almayi düşünüyorum. Alacağım arac ornegin 2011 model olursa ben bunu bi sene sonra satip sifir arac alabilir miyim? Simdiden tskler

2011 yılında alınmış olan aracı 2016 yılından önce normal bir insana satmak isterseniz vergisini ödemeniz gerekmektedir.

peruklu mantık olarak mumkün ama yasa ne diyor o bilen varsa paylaşırsa ii olur

Birkan kardesim 2011 model ikinci el engelliden aldim diyelim ki onu ben ne zamn satabilirim onu merak ediyorum yani ben bu araci alip bi sene sonra 5 yillik suresi dolarsa satabilir miyim?

Onu bilmiyorum Kenan kardeşim. Ama büyük ihtimal aracın ilk alınan tarihinden itibaren 5 sene sonra normal bir insana satılır siz 3 yaşındayken alırsanız 2 yıl sonra satabilirsiniz ama bir sonraki aracınız için 5 sene beklemeniz gerekebilir tam net bilmiyorum maalesef

Ben de tam bilmiyorum ama mantiken dusununce satilabilmesi gerekir diye düşünüyorum bu konuda guvenli bi bilgi alabilseydik iyi olurdu. Tskler birkan kardes

Bir kişi ötv istisna işlemini 5 yılda sadece 1 kez yapabiliyor. Yani, ikinci el olarak da olsa ötv işlemi yaparsan, beş yıllık hakkını kullanmışsın demektir. Benim bilgim ve yorumum bu şekilde

1 araç için 1 kez ÖTV sözkonusu zaten aracı ikinci el alan arkadaş ÖTV istisna hakkını kullanmış olmuyorki 5 yaşını dolduran her araç normal olarak satılır ve ikinci el alan arkadaşta kendi ÖTV indirim hakkını kullanarak yeni araç alır.

ÖTV istisnası araca değil, bu hakkı bulunan kişiye uygulanıyor ya. Maliye şöyle bakıyor: "x kişi ötv işlemi yapalı 5 sene olmadan yeniden ötv'siz araç alamaz"

Bu makul değil, ama uygulama bu şekilde. Ve konu mahkemeye taşınırsa kazanılacaktır. Önce bu konuda gelirler idaresi başkanlığı'Na başvuru yapmak, oradan "alamazsınız" yanıtı gelince de dava açmak lazım.

Mevzuatta beş yıl şartının araca değil de şahsa uygulanacağını gösteren madde hangisidir?

Benim anladığım 5 yıllık süre araç için geçerli oluyor.

"x kişi ötv işlemi yapalı 5 sene olmadan yeniden ötv'siz araç alamaz"

Maliye birimlerinin bu yönde yönetmelik vs.'si var mı?

Yukarıda yazdığım gibi, uygulamada "x kişi ötv işlemi yapalı 5 sene olmadan yeniden ötv'siz araç alamaz" diyor Maliye. Hatta o kadar ki, ötv'sini ödeyip satttıktan sonra bile yeniden ötv'si araç almak için 5 yıl şartını dayatıyor.

Kanun Ad ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU Madde No 7:

"Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı,
Vergiden müstesnadır."

sıfır araç alan kişi 5 yıliçinde tekrar ötv istisnasından yararlanamaz elindeki aracı 5 yıl dolmadan ister ötv sini ödeyip satsın isterse başka bir engelliye satsın o kişi 5yılını doldurmadan yeni bir araç için ötv den yararlanamaz (kaza veya afet gibi durumlarda aracın pert olması hariç)
gelelim ikinci konuya engelli kişi başka bir engelliden araç aldığında ötv den yararlanmış sayılmaz ötv istisnasından yararlanan o aracın ilk sahibidir ve beş yıl şartı o kişi için geçerlidir.
şu durumda aracı alan 2. kişi o aracın ilk tescil tarihinden itibaren beşinci yılını doldurduktan sonra (4.yılda aldıysa bir yıl sonra 3. yılda aldıysa iki yıl sonra vs..) herhangi birisine satabilir veya elindeki araç 5. yılını doldurmadan ötv sini ödeyip satabilir ve her şartta 5 yılı doldurmayı beklemeden yeni bir araç alabilir benim yorumum bu şekilde.

Evet ben de böyle anladım.

Zaten engelli araç ilanlarında da "5 yılının dolmasına şu kadar var" diye belirtiyorlar. Demek ki Maliye de öyle uyguluyor.

Üst Alt