Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliden engelli olmayan birine araç satışındaki prosedürler nelerdir?

ismail72

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Benim de elimde ikinci el arabam var. Otomatik vites. Satılığa çıkardım.
Genellikle özürlü olmayan arkadaşlar arıyor. Ama ben Engelliden engelli olmayan birine araç satımındaki prosedürü bilmediğimden satmaya korkuyorum.
Bu konu da bilgisi olan arkadaşların bizi de bilgilendirmesi çok iyi olacak.
Satıpta 1.000,00 tl daha fazla evrak vereceksem satmammın bir anlamı yok.

Şimdiden teşekkür ederim.

Aracı ne zaman almıştın? ÖTV ödeyerek mi almıştın?

Aralık 2007 tarihinde özürlü olmayan birinden otomatik vites olarak aldım.İkinci el araç olrak aldığımdan ÖTV ödemedim.

Araçta özel donanım varsa, sakat statüsünde tescil edilmişse:
1- Makine mühendisine araçtaki aparatın çıkartılacağına dair proje çizdirecek ve aparatı çıkartacaksın
2- O belgeyle birlikte trafik şubeye gidip tescil işleini yaptıracaksın ve plakasındaki damgayı kaldıracaksın.
Bu şekilde yapınca, sakat statüsünden düşen aracı kime istersen satabilirsin..

Ama aracı benden alacal olan zaten ruhsatı yenilemeyecek mi? Bu bütün masrafları satan kişi mi Karşılayacak. Ve tahminen ne kadar masraf gider.?

Satış işlemini yaparken bunu yaparsınız. Öncesinde sonrası da olması önemli değil. Zira zaten aracı satmak için hiç bir kısıtlamanız yok. Vergilerini ödemişsiniz. İstediğinz zaman istediğiniz kişiye satarsınız.
Yukarıda belirttiğim husurlar, alacak olan kişinin aracı sürebilmesi için gerekli. Çok bir masraf olmaz. Basit bi proje çizdirecekseiniz ve aracı sakat statüsünden düşüreceksiniz o kadar.

yani satış öncesinde fazladan bir işlem yapmaya gerek yok.Alan kişi aracı üzerine alırken bu işlemi yapabilir.Satan kişinin yeni bir ruhsat çıkarmasına gerek yok.

Noter+aparat sökümü+trafik masrafı+ödenmeyen harç= 1.100 TL ye yakın masrafınız gider.

yapmaya ya .Eyvah ! ozaman aracı satarken ona göre fiyat söylemek lazım.Yani aracı satarken de , aynı alırken çektiğimiz sıkıntıyı yine çekeceğiz.Sırf bu formaliteler yüzünden arabamı satmak istemiyorum.

Tek bir avantajınız var;).Oda aracın model yılına göre ücret değişmekte.

Bu masraflar tüm ikinci el satışlarda geçerli Kaçış yok! :) Fazladan bir tek aparat çıkartma projesi var. O da güncel rakamı bilmiyorum ama, 100-200 TL'yi geçmez sanırım (?).

Satan engelli için bir sorun yok.Ancak alan kişi engelli olmadığı için araç harcını ödemek zorunda.

Ramazan 72 rumuzlu arkadaş 1.100,00 tl civarında olduğunu söylüyor.

OturanBoğanın yazdığı sadece aparat parası.

Allah razı olsun.anlaşıldı.Biz elimizdeki aracı satmayalım.

sayın raman72 bir yanlışlığınız olmasın ben 2007 nin 12. ayında yurtdışından getirdiğim aracımı normal bi kişiye satmıştım sadece gümrükte 930 ytl ödedim ayrıca aparat söktürmek için proje parası ama burda arkadaş zaten ikinci el almış 1000 ytl masraf edermi onu anlamadım sonuçta bende hiç vergi ödememiştim 1999-2007 yılları arası ama benden araç vergisi diye hiçbirşey almadılar

Noter+aparat sökümü+trafik masrafı+ödenmeyen harç= 1.100 TL ye yakın masrafınız gider.
bir konu daha var noter masrafını neden satan kişi karşılasınki noter masrafını alan kişi karşılar aparat sökümü projesini sadece satan kişi karşılar

Yanlışım yok.Bunu sorabilirsiniz.Ancak masrafta model yılına göre farklılık var.Alan kişi masraflar kabul ederse ne ala.Ya kabul etmezse.

Sayın oturanboğa, bu prosedür tüm engelli plakalı araç sahiplerini mi ilgilendiriyor. Örneğin benim aracımdaki hareket etirici aparat vites topuzunun vidalı kısmından çıkarılarak yerine aparatın takılması bu şekilde hiç bir oynama yapmadan arac kullanılıyor yinede proje gerekirmi. teşekkürler:)

Araca makine mühendisince proje çizilerek aparat takılıp tescil işlemi yapılmışsa, çıkartırken de aynı işlem yapılmak durumunda.

1.Makina müh. tarafından söküldügüne dair çizilen proje (150 tl)
2.Muayene harcı (125 tl)
3.Şöförler odasından alınan dosya ş.odasında dolduruyorlar (15 tl)
bu belgeler hazırlandıktan sonra muayene istasyonuna gidilip aparatın söküldügüne dair tekrar muayene olacak (muayene varsa bile m.harcı alınacak)
bu işlemler yapıdıktan sonra trafige gelinecek plakalar ve eski tescil belgeleri verilecek 70 yl karşılıgında yeni ruhsatlar alınacak ve aparatsız olarak yeni ruhsatlarına kavuşacan ve plakalarına 25 tl plaka
150+125+15+70+25: 395 tl
proje,dosya ve plaka ücretleri farklılık göstere bilir bu fiyatlar Mersin ilne göre yapılmıştır

Raman72;
Aracın modeli ve yılı ile alakalı degil ki abi bu işlem

kirli_33:Gerek noter masrafında gerekse Maliyeye ödenecek harç parasında,aracın model ve yılına göre değişiklik arz etmekte.

Üst Alt