Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellik ve din konulularında düşünüyorum...

selenang

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
slm arkadaşlar ben ilahiyat fakültesi öğrencisiyim.
islamın engellilere bakışı ile ilgili bir ödev hazırlıyorum. sizden engelliliğe dair sıkıntı ve problemlerinizi benimle paylaşmanızı rica ediyorum . eğer becerebilirsem bitirme tezim olarak kullanacam.
ben de size ayet ve hadisler ışığında engellilik ile ilgili yardımcı olabilirim isterseniz. gördüğüm kadarıyla fıkhi konularla ilgili eksiklikleri dile getiren arkadaşlar olmuş ben yardımcı olabilirim inş

Uzun bir süredir bu konu üzerinde bende kafa yoruyorum.
Gerek akademisyenler gerekse Diyanet İşleri Bakanlığı bu konudaki çalışmaları çok yetersiz.Malesef bakış açılarıda ,biz engellilerin baktığı pencereye çok uzak.

Akademik çevrelerin yaptığı çalışmalar ise malesef parmak sayısını geçmiyor.

"islamın engellilere bakışı ile ilgili bir ödev hazırlıyorum" demişsiniz lakin diğer cümlenizde "engelliliğe dair sıkıntı ve problemlerinizi benimle paylaşmanızı rica ediyorum" şeklinde sürdürmüşsünüz.

Bu konuyu fıkhi bir konu mantığıyla ele almak konunun muhtevasına aykırıdır.Ele alacağınız konuyu bir sıkıntıyı,bir problemi nasıl çözerim mantığıyla değil daha çok

*İslam engellilere ne vadediyor?
*Kuran'ın engelliye bakışı nedir?
*İslam,toplumdaki engelliye nasıl davranılmasını öğütler?
*İslam Peygamberinin engellilere uyguladığı pozitif ayrımcılığın toplumsal analizi.
*İbadetler noktasında ne gibi kolaylıklar içeriyor?
*Toplumun engellilere yaptığı negatif ayrımcılığın islamla örtüşmediğinin delilleri,vs

Tezinizi bitirdiğinizde okumak isterim.

Sakatlığa dair yaşam öyküleri forumda o kadar çok ki.. Bir de bu başlığa yazmaya kimse yazmaz :)

2005 yılında yayınlanan şöyle bir kitap da var:
Kur'an'da Engelliler
Kur'an'ın Engellilere Yaklaşımı ve Bakış Açısı
Yazan: Emine Gül
kurandaengelliler.jpg

ben problem çözmeye yönelik bir şeyler yapmayı vaad etmiyorum zaten sadece konuyu daha güncelleştirmeye çalışırsam neler yapabilirim bunu bir de sizlerin ağzından öğrenmek istiyorum. mesela ben kör bir imamla hiç karşılaşmadım ama peygamber döneminde ümmü mektum imamlık yapıyor.sonra savaşlara katılıyor insanlar bir kolu bacağı olmasada mesela muaz bn cebel bir bacağı sakat uhud savaşında şehit oluyo gibi örnekleri çok yani o kadar hayatla iç içiler ki ondan bahsediyorum.

ben burda kimseden dramatik hayat hikayesi beklemiyorum. bir karşılaştırma yapmak amacım şimdi ve peygamber dönemi. bilmem anlatabildim mi ?

elebetteki öyledir. ama ben bu konu hakkında araştırma yapmaya başlayınca aslında n e kadar ihmal edilmiş olunduğunu gördüm mesela din sosyolojisi alanında hiçbir çalışma yok yani hayat sizle ne kadar iç içe demek istiyorum

islamın engellilere bakışı var...
bide engellilerin islama bakışı var...

bakış var bakış açısı var
açılarda dik ,geniş vs açılar olarak değişiyor.
hangi açıdan bakmamız lazım
yani sizin bakış açınız ne

...siz konuyu açarken bende size yardımcı olabılırım
diya yazıyım dedim AMA açıklamanızda hadıslerle bende yardımcı olurum demişsiniz
bizmi size yardımcı olacaz sizmi bize orasınıda tam anlamadım...

Yardımlar karıştı gibi sanki:)

Peygamber efendimiz olmadığı zamanlarda kör olan sahabi ümmü mektumu 13 defa imam tyin etmiş yerine. Kıldırabilecekse neden kıldırmasın boğaçhan arkadaşım yani efendimiz izin vermiş

BOĞAÇ HAN!A CEVAP; bikere bayan olan kıldırmaz bu durumda ıkısnınde erkek olasığı olduğunu düşüneceğiz(2li permitasyona göre) deneyimli olan derim.

arkadaşlar ben burda kimseyi rencide etmek amacı ile bulunmuyorum. benim demek istediğim bu konu ile ilgili ayaet ve hadisleri elde ettim. ibadetler konusundaki fıkhi kolaylıkları öğrenmek isteyenler için de islam hukunda yetkin hocalarım var olanlar aracılığı ile bilgi verebilirim diyorum. isterseniz tabi

ilgin ve alakan için teşekkür ederim şahsen ben istemem
ama engelli olarak vergi indirimi alıyorum fakat işyerim beni halen emeklı etmıyor bu konuda hocaların bişi biliyorsa sorarsan sevinirim.

kutlu yalavaç kim cidden bilmediğim için soruyorum...feytullah gülenı duymuştum ama bu ismi ilk defa duydum ,

kalem adam ayıp etmiş ya cidden öylemi demiş...

afedersiniz ama ben sizi sorularınızda merak değil açık arama arayışı içinde olduğunuzu görüyorum. bana böyle silahlarınızı kuşanmanızın amacı engelli olmamam mı yoksa ilahiyat okuyor olamam mı?

boğaçhan kusura bakma yemin ederim ki bilmiyordum...
samimiyetime lütfen inan
ozaman kutlu doğum haftası diye bir tabir var onun anlamı ne
yani kutlu yalavaçla(HZ.Peygamberimiz) ilgilimi

konu islamın engellilere bakışı. ama eğer yeterince araştırma elde edersem din sosyolojisinde yüksek lisans yapınca tezimi bu konu üzerinde hazırlamak istiyorum

teşekkür ederim her şeye rağmen...size de problere yakınmadan önce dönüp kendi tutumlarınıza bakmanızı öneriyorum.

Asr-ı saadet döneminde ki durumu sormadı size boğaçhan.Şimdiki durumda diyor.Sanmam ki engelli imam olsun...

kuzenim doğuştan görmüyor ün,iversite de öğrenci iken kastamonu da adını bilmiyorum camii hocasının yardımcısı sanırım müezzin olması lazım diyanete bağlı olduğundan o işi yapmıştı hoca ne yapıyorsa o da onu yaptırıyordu camaate

ha bu arada selenang bir daha siteyi ziyaret eder misin zbilmem lakin yine de yanıtlamak istedim...
haqni bir yerde sormuşsunuz ya din mi diye diğer arkdaşları bilmem lakin benim için ikisi de değil ha tamam belki bu site de belkide en son söz hakkına sahip kişilerden biri olabilirim bu yine de sorulara yanıt vermekten alıkoyamaz beni zira ne olursa olsun hala bire üyeyim bu site de nacizene ben bu tür başlıklarda inanın şunları düşünüyorum ne olur yanlış anlamayın bu sadece benim hislerim;

1-kişi buraya ya da benzeri yerlere gidiyor pragmatist biçimde o döneme kadar hiç farkında olmadığı ya da önemsemediği ,insanlardan bir güzel faydalanıyor sonra da ben aldım kardeşim alacağımı diyip gidiyor
2-ya da ömründe bir kez olsun özür nedir engel ne bileyim sakatlık o bu şu adı her ne ise bir kez olsun bakmıyor bakınmıyor ve bir anda uzman olmak istiyor ve yine kendi bencilliği ile bir anda gelip işini halledip tamamdır diyor
3-ömründe bir kez olsun engelli yaşamı için onların hukuki, sosyal-duygusal zihinsel bedensel sağlığı ve mutluluğu için elini hiç bir şekilde taşın altına koymamaış lakin ne hikmettir bilinmez işi düştüğü için kapıyı çalmaya gerek duymadan "huuuuuu baksanıza benim böyle böyle bir işim var yardımmmm" der gibi
4- vs vs vs
bu böyle artar gider belki de benim için bu tür başlıkların yahut soruların göze batması kısaca hayatın her alanına nükseden USLUP sorunu
tekrar etmekte fayda var sanırım lütfen bu sözleri bir engellinin topluma bakış açısı ya da pek çoğunun zannıyla onlara yardım için buraya yahut burası gibi yerlere giren kimselere tavrı yahut da engellilerin kendilerinden olmayandan öc alması vs vs vs gibi hissetmeyin en başta da dediğim gibi sorunuza yanıt verecek en son kişiyim ve eziliyorum açıkçası zira şu an belli bir engelim yok yani bir raporum ne bileyim gözle görünür farklı bir durum yok ha soracaksanız ne işin var kardeşim diye iyi güzelde aynı popülasyonun elmanı değil miyiz?
kusura bakmayın lütfen iyi çalışmalar size ve başarılar

selenang;

ben de size, "ne istediğinizi bilmenizi" öneriyorum.

Sevgili Sevda Hanım,
Anladığım kadarıyla "İslamın Engellilere Bakışı üzerine Sosyolojik" bir çalışma yapmayı düşünüyorsunuz.
"din sosyolojisi alanında hiçbir çalışma yok" demişsiniz.Porf.Dr.Ali SEYYAR'ın bu konuda çok sayıda makalesi ve kitabı mevcut.

2 kişi namaz kılacak biri görme engelli hangisi kıldırabilir sorusunu Ümmü Mektumun imam olarak tayin edilmesiyle açıklarsanız,biraz olsun fıkıh bilgisine sahip olan birini güldürrüsünüz.İmamette görme engelli biri,sağlıklı varsa tercih edilmez.Lakin Ümmü Mektumun konumu çok farklıdır,çünkü onun imam olarak bırakıldığı dönemler cihad dönemleridir ve önde gelen sahabelerin tamamı savaşlarda olduğu için ilmi donanımı en yüksek olan sahabe olarak imamete geçirilmiştir.Bu iki konu çok farklıdır.

" ibadetler konusundaki fıkhi kolaylıkları öğrenmek isteyenler için de islam hukunda yetkin hocalarım var " demişsiniz.

Hocalarınıza selam söyleyin,ortaya eser koysunlar bizde alıp okuyalım,3-5 soruyu yanıtlamakla fıkıh sorusu bitmez arkadaşım.

Ali KÜÇÜKER-Hastalar ve Engelliler İlmihali Örnek bir çalışma...

Gördüğüm kadarıyla,İslamın Engellilere Bakışı üzerine mevcut çalışmaları incelemeden,hangi çalışmalar yapılmış,ne eksikleri var analiz etmeden,kafanızda yapacağınız çalışmanın şablonunu çıkarmadan buraya konu açmışsınız.

Size naciz önerim,eldeki kaynakları araştırın,eksik yönlerini tespit edin,sizin düşündüğünüz çalışmanın ayaklarını belirleyin daha sonra bu tasarı üzerine çalışma yapın.

Son olarak engelliler üzerine sosyolojik çalışma yapmayı düşünen,engelliler ile kuvvetli bir iletişimi becerebilmeli daha ilk tepkisel yaklaşımda "size de problere yakınmadan önce dönüp kendi tutumlarınıza bakmanızı öneriyorum." gibi kaba,koş olmayan bir uslup kullanamaz.
Eğer bu uslubu benimsemişseniz kusura bakmayın özümsemediğiniz,anlayamadığınız,kavrayamadığınız bir alanda çalışmanızı sadece hocanız beğenir.

Rasulullah'ın engellilere nasıl bir hitabı benimsediğini önce bir irdeleyin sonra kullandığınız şu ifadeye bakın,eğer hala sonucu göremiyorsanız diyecek fazla sözüm yok...

Engelli insanlarla ilgili birşeyler yapmak için, bizzat ya engelli olmak yada engelli yakını olmaK GEREKİR..üzerinde yazı yazmak için de islamı ve islamın engelliler ile ilgili müjde ve kolaylıklardan haberdar olmak gerekir..

Buna katılmıyorum Hüseyin... Ne demek "engellilerle ilgili birşey yapmak için illa ya engelli yada engelli yakını olmak gerekir..."

Pes diyorum artık... Engellilerle ilgili birşeyler yapmak için illaki engelli olmak yada engelli yakını olmak gerekmez... Ne yani ben şimdi ne engelliyim nede engelli yakınıyım... Ama bir şekilde destek oluyorum onlara... Yeri geliyor gerekli mercilere mail atıyorum, yeri geliyor arkadaşlarıma engellilerin sorunları hakkında bilgi veriyorum...

sevgili ütopya..engelli yakını derken kan bağından değil; arkadaştan,dosttan bahsediyorum..o sıkıntıyı ruhunda yaşamalı ki . ona göre enpati yapsın

aslında engelli insan din ve dünya işlerinde korunandır..ama sabreder ve mükafatını Allah tan beklerse..

Adam :''Allahım!bana yaramazlık yapmayacak ,kimseyle kavga etmeyecek; günah işlemeyecek,bana ve annesine bağlı,yaşadıkça sevabından faydalanacağım bir evlat ver '' diye dua etmiş.Allah da onun duasını kabul etmiş ve ona çok güzel bir çocuk vermiş ve o vasıfların hepsini taşıyormuş..çocuk serebral pelsi hastasıymış..dostum

büyük bir din alimi şöyle der: ' Allah engelli yaptığı bir kuluna ne mükafat verecek diye çok merak ediyorum...

işgallerde en güzel evlerin yıkılması, yağmalanması..en güzel kızların, kadınların tecavüze uğraması..en güzel arabaların ,takıların çalınması..güzel insanların kaçırılması veya bedenlerinin satılması..çekici olan her nimetin tehdid altında olması ilginç gelmiyor mu sizce..sizce kim rahat..göbekli ve saçları dökülmüş bir adam mı evine sadıktır veya yakışıklı paralı bir adam mı...

Engelliler, engelsiz dostlarına ve sevdiklerine:
“hamili kart sahibi yakınımdır” torpili yapabilseler ne güzel olurdu. :):)

ruh engel tanımaz...yıpranan engellenen, bedendir..engellenen beden yanmaya engeldir...

Hüseyin Bey,
İşte bu yüzden dedim ya "hamili kart sahibi yakınımdır" torpili işlese güzel olurdu diye. Böylelikle engelsiz bedenler de yanmaktan kurtulurdu belki.:)

hüseyin19;

Çok doğru söylediniz.Allah razı olsun....Rabbim mükafat zamanına kadar sabr ve şükrü bizlerden esirgemesin....Amin...

Üst Alt