Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler birden fazla kaç iş yerinde çalışabilir?

alanya

Üye
Konular
49
Reaksiyonlar
0
Evet başlık biraz tuhaf görünmüş olabilir ama merak ediyorum, bir engelli aynı anda SGK lı olarak kaç işletmede çalışabilir?

Bu engelli aynı anda çalıştığı kurumların kaçı SGK prim ödemelerinden indirim alır?

Neden? sağlıklı insanlar isterse aynı anda 15 şirkette sgk lı olarak çalışabiliyor...

sigortasız çalışıyorlardır, böyle bir şey mümkün olamaz.

[FONT=arial]Birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışmak mümkün mü?..[/FONT][FONT=arial]Mesela benim şu an 30 gün üzerinden SSK primim yatmakta ve ek iş olarak bir başka yerde SSK'lı olarak çalışmam mümkün mü eğer mümkünse prim ve gün sayım bundan nasıl etkilenir?[/FONT]
[FONT=arial]Kenan Yılmaz [/FONT]
[FONT=arial]Kenan Bey bir işçinin şayet iş bulabilirse birden fazla işyerinde çalışmasını engelleyen herhangi bir yasal düzenleme yoktur ama çalıştığınız işyeri ile yaptığınız iş sözleşmeleri ile buna yasak getirilebilmektedir. Bu tür bir yasak getirilmemiş ise birden fazla işyerinde çalıştığınız ve ücret aldığınız için her bir işyeri sizin çalışma gün ve kazançlarınızı SSK'ya ayrı ayrı bildirmek zorundadır. 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 78'inci maddesine göre,[/FONT][FONT=arial]"Bu Kanun gereğince alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, 4857 Sayılı İş Kanununun 39'uncu maddesine göre 16 yaşından büyükler için belirlenen günlük asgari ücrettir; üst sınırı ise günlük asgari ücretin 6,5 katıdır.[/FONT][FONT=arial]Günlük kazançları alt sınırın altında olan sigortalılar ile ücretsiz çalışan sigortalıların günlük kazançları alt sınır üzerinden, günlük kazançları üst sınırdan fazla olan sigortalıların günlük kazançları da üst sınır üzerinden hesaplanır.[/FONT][FONT=arial]Sigortalının kazancı alt sınırın altında ise, bu kazanç ile alt sınır arasındaki farka ait sigorta primlerinin tümünü işveren öder.[/FONT][FONT=arial]Aynı zamanda birden fazla işverenin işinde çalışan sigortalıların ücretlerinden kesilen primler, bu madde uyarınca tespit edilen üst sınır üzerinden hesaplanacak miktarı aşarsa, fark, sigortalının müracaatı üzerine hissesi oranında kendisine geri verilir."[/FONT][FONT=arial]Maddenin son fıkrasından da görüleceği üzere, sizin için birden fazla işyerinden SSK'ya bildirilen kazançların (ücretlerin) toplamı tavanı (3451,5 YTL'yi) aşarsa tavanı aşan kısmın işçi payı size SSK tarafından geri ödenir.[/FONT][FONT=arial]Emeklilik işlemleriniz esnasında ise mesela iki işyerinden ayda 30'ar gün ve 2 bin YTL'den olmak üzere toplamda 60 gün ve 4 bin YTL kazanç bildirilmesi durumunda ay 60 değil 30 gün sayılacak ama emekli aylığının hesabında toplam ücret (tavanı aşmamak kaydıyla) dikkate alınacaktır.[/FONT]
[FONT=arial]Ali TEZEL[/FONT]

Ali Tezel dediyse doğrudur.

Mesele anlaşılmıştır.

Başımdan geçen bir örnek vermek istedim bu konuda...
2006 dan 2009 a kadar bölümde ıkı ayrı yerde ssk çakısıyordu... şöyleki memleketimde Çay fabrıkasında mevsımlık işçi olarak engelli kadrosunda senede 120 gun çalışandım... ama aynı zamanda istanbuldakı bir özel şirkettede engellı kadrosunu doldurmak adına benım ssk mı yatırıyordu 3 yıl boyunca eksıksız ssk mı yatırdı...
dolayısı ile gercekte çalıştığım donemde ıkı ayrı işyerınde ssk yatıyor ve gunlerım çakısıyordu...
Ama daha sonra bundan dolayı İstanbuldakı şirketıme SSK tarafından bır yazı gıtmiş aynı anda burada çalışırken(Çay fab) İstanbulda nasıl oluyorda çalışıyor gosterıyorsunuz dıye...
Bu yazışmadan sonra istanbuldan çıkışımı verdıler ve Çay fabrıkasında ki çalışma sezonu bıttığinde, sonrasında tekrar SSK mı gosterdıler tabı benım talebim uzerıne... bir muddet daha bu sekilde devam ettim yanı sezon başlayınca ıstanbuldn çıkışımı verdırıyordum 120 gun çalıştıktan sonrada tekrar gırıs yaptırıyordum...

Sonuç olarak iki ayrı iş yerinde ssk primi yatırılmasına manı oldular...

İş buldunuz bi iş daha yapacaksınız, oldu !!! :D Diğer işsizler ne yapsın :mad:

Çalışmak istediğinizde hele engelli iseniz ve engelınızi kullanıp bunun arkasına sığınıp dilencılık yapmak gıbı bır alışkanlığınız yok ise...işde var çalışma ımkanıda....
eskıden bır işyerınde engellı çalıştırılmadığında verılen ceza bır ssklı çalıştırma malıyetınden düşüktü ve o yuzdende cezasını oderdı iş veren... ama sımdı tam tersi engelli çalıştırma zorunluluğu olan bır ıs yerınde çalıştırmadığında bir işçi malıyetının oldukça uzerınde cezası var ... dolayısı ıle o kadroyudoldurmak için engellı aranmaktadır... ama askarı ucretlı ...
dıyeceğim şu kı konuyu açan arkadasımıza bır ornek verdım ben basımdan geçenı ıkı iş yerınde aynı anda SSK lı olunabılıyormu dıye...
Memlekettekı işsizlik sorununu kaldıkı bızler çözemeyız %50lere sahip olan sıyasetçilere o kızgınlık ıkonunu (@ ) yollayın... sevgiler...

ahmet bey sizin örneğiniz bu konuyla pekte ilgili değil bence burda ssknın sorusu gayet mantıklı aynı anda iki şehirde çalışıyor görünmeniz ki bu iki şehir birbirine hayli uzak bi hayli garip değilmi özel jetiniz yoksa bu imkansız yoksa iki işte birden çalışmanın sskda bir yasağı yok ama çalışmadığınız yerde çalıştırılıyor gibi gösterilmeniz suç

yaw ne alakası var hep muhalefet oluyorsunuz belki yetmiyor isterse 100 işte de çalışır iş adamlarının holdingleri var kimse bişey diyor mu

demirc;

Bende bunu ızah etmeye çalıştım evet çalışmadığım yer ve ilde çalışıyor gıbı gösterip şirket kendi açığını kapatmak istıyor (ssk gunune ıhtıyacım olduğundan emeklilik için işimede geliyor bu durum)... kadroyu doldurmak adına ama SSK da da iki iş yerinde çalışamassın demıyor... uygulamasında bır yanlışlık var ıse her konuda olduğu gibi kanunlarda ki boşluktan yararlanılıyor kendı çıkarları doğrultusunda...
Engelli kadrosunu doldurmak için işveren zaten askari ucret oduyor maaş olarak gelde buyuk sehırde ev tut askarı ucretle geçin gecınebılırsen...
Şu an bende memleketımden 1800 km uzaktayım engellı kadrosunda askarı ucretle çalışmaktayım ama şirket yemek içmek ve kalacak yerımı karsılıyor...

Eğer bu işe gırmemıs olsaydım evde oturup bır sekılde ssk mı doldurup emeklı olana kadar dedığım gıbı ssk mı orada çalışıyormuşcasına yatıracaklardı...

bu arada sıte ismi vermek ne derece doğru olur bılmıyorum yada ış yerı adı vermek (bende netten iş başvurusu yaptım be calışmaktayım) ama bulunduğum şirkette engellı kadrosun da elemen arıyorlar... yemek içmek yatmak dahil askari ucret... yanı iş bulamayan arkadaşlarımız bızde bır iş yok sen ıkı işten bahsedıyorsun dıyenler bıraz nette arastırma yapsın... bizlere tepkı vereceklerıne...

Bencede ahmet bey aynı şehirde olsaydı sgk girişleri sorun olmazdı ama iki farklı şehir olmasından ötürü sıkıntı çıkmış.

Çok saçma..aynı anda farklı işyerinde sgklı görünemezsin ne mantık ne kanun kabul etmez..

alanya;

bütik senin sigortanı yapıyor mu canım, yapmıyor o zaman.. :) hiç bisey olmayacak ordanda cıkıp ev temizliyine gide bilirsin

1.2. Aynı Statüde/Hallerde Ancak Farklı İşyerlerinde Çalışanların Sigortalığı

Bağ-Kur Y. ve ESY.larında kişinin birden fazla işyerinde çalışması halinde sigortalılıklarında bir değişiklik olup olmayacağı hususunda herhangi bir hüküm yer almamaktadır. Örneğin, kişi, birden fazla anonim şirkette yönetim kurulu üyesi olması nedeniyle, her bir şirketteki çalışmaları için Bağ-Kur’a ayrı ayrı Bağ-Kur sigortalısı olmayacak, yalnızca bir yerden sigortalı olması yeterli sayılacaktır. Aynı şekilde ES iştirakçilerinin, birden fazla işyerindeki çalışmaları ayrı ayrı dikkate alınmamakta, yalnızca bir yerden ES iştirakçisi olmaktadır.

SSK sigortalıları için durum farklıdır. Gerçekten kısmi süreli çalışan işçi birden fazla işverenle kısmi süreli iş ilişkisi kurabilir. 506 sayılı Yasanın 2/1’inci maddesinde ‘hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işveren tarafından çalıştırılanlar’ ibaresi yer alırken aynı Yasanın 78/4’üncü maddesinde ‘aynı zamanda birden fazla işverenin işinde çalışan sigortalılar’ ibaresi yer almaktadır. Hizmet akdi ile çalışanların birden fazla işverene bağımlı ve / veya birden fazla işyerinde çalışmalarında yasal olarak bir engel bulunmamaktadır. 506 sayılı Yasanın 77/son maddesine göre, “bir ay içinde çeşitli işverenlerin işinde çalışan sigortalının bu Yasa gereğince alınacak primlerine esas tutulacak aylık ve günlük kazancının tespitinde her işverenden elde ettiği aylık ve günlük kazanç tutarları ayrı ayrı nazara alınır ve primler buna göre hesaplanır.” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla, kısmi çalışanların birden fazla işverene ait işyerinde yaptığı çalışmalar karşılığında elde ettiği prim ödeme gün sayıları, sigorta primine esas kazanç tutarları her bir işyerinden ayrı ayrı – birbirleri ile rabıtasız olarak - Kuruma bildirilecektir. Kısmi çalışanın birden fazla işverene ait işyerinde çalışması halinde 506 sayılı Yasanın 78/4’üncü maddesine göre, yasal olarak tespit edilen sigorta primine esas kazanç üst sınırının üzerinde Kuruma prim ödemesinin bulunduğunun hesaplanması halinde, fark tutar sigortalının talebi halinde hissesi oranında sigortalıya geriye ödenecektir. Yasada, yalnızca sigortalının hissesinin kendisine ödeneceği belirtildiğinden, sigortalının sigorta primine esas kazanç üst sınırını aşan işveren hisselerini geriye alması sözkonusu olmadığı gibi işverenlerin de kendi fark hisselerini geriye almaları yasal olarak olanaksızdır. Açıklanması gereken diğer nokta, sigortalının birden fazla işverene ait işyerindeki kısmi çalışmaları nedeniyle prim ödeme gün sayısının 30 günü aşması halinde ne yapılacağı konusudur. SSK uygulamasında ay kavramı 30 gün ile sabitlenmiştir (SSY md.77/10). Dolayısıyla, sigortalı birden fazla işyerinde çalışması nedeniyle ay içinde Kuruma bildirilen prim ödeme gün sayısı 30’dan fazla ise o ayın prim ödeme gün sayısı 30 olarak dikkate alınacaktır.

Bu noktada açıklanması gereken diğer bir husus, aynı işverene ait birden fazla işyerinde işçinin çalışması durumudur. Bu konuda yasada ve yönetmeliklerde açıklayıcı bir hüküm yoktur. İşverenin yönetme yetkisi çerçevesinde işçisini geçisi olarak diğer işlerlerinde görevlendirebileceği de açıktır. Dolayısıyla, işçinin yalnızca bir işyerinden sigortalı gösterilmesi halinde aynı işverene ait diğer bir işyerinden sigortalı gösterilmesine gerek yoktur. Nitekim SSK uygulaması da, bu yöndedir. SSK Tahsisler Daire Başkanlığınca yayımlanılan 25.03.1998 tarih 216793 sayılı genel Yazısında bu konu işlenmiş; işverenin birden fazla işyeri olması halinde sigortalının ilk işyerinden işe giriş bildirgesi verilmesi halinde, iş sözleşmesi sona ermeden aynı işverenin ikinci işyerinde geçici / sürekli çalışmaya başlaması halinde bu işyerinden ikinci bir sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesine gerek olmadığı, sigortalının işverene ait yalnız bir işyerinden sigortalı gösterilmiş olması yeterli olduğu belirtilmiştir. Ancak burada bir konuda dikkat edilmesi gerektiği düşüncesindeyiz: sigortalı çalışmaya başladığı ve sigortalı işe giriş bildirgesinin verildiği işyerinin tehlike derecesi, daha sonra geçici görevle gönderildiği diğer işyerinden daha düşük ise durumun ne olacağıdır. Diğer bir anlatımla, sigortalı Kuruma daha düşük oranda iş kazası meslek hastalığı primi öderken, daha yüksek tehlike dereceli / riskli bir işte çalışması halinde işverenin sorumluluğu ne olacaktır? Kanaatimizce, sigortalı daha yüksek tehlike dereceli bir işte çalışırken herhangi bir riskle karşılaşması (örneğin iş kazası geçirmesi) halinde, Kurumca olay soruştururken konunun açığa çıkması durumunda 506 sayılı yasanın 75 ya da 76’ıncı maddelerince geçmişe dönük fark prim işverenden tahsil yoluna gidilecektir.

daha genişletilmiş açıklamalar için lınki tıklayabılırsınız...
5510 Sayılı Yasaya Göre Birden Fazla İşyerinde Ve / Veya Birden Fazla Statüde Çalışanların Sosyal Güvenliği - Hukuki İncelemeler Kütüphanesi

alanya;

cvp aslında cok basit birinde sigortasız calışacaksın diğerinde sigortalı ha yok ben illede ikisindende sigorta istiyom die direticeksen o zaman elindekınıde kaybedersin:D:D:D:D

o calışan arkadaslarına sor bakalım 15 şirkettede sgk ları varmıymıs he eger var diyorlarsa kesin sahte sigorta yapıp adamları kekliyorlardır öyle kurumlarda yok değil hani
öyle bi sistem daha gelişmedi geliseydi herkes 15 yerden emekli olup paraya para demezdi yow valla alem adamsın vesselam:D:D:D:D:

***neri*
keşke yolladığım en son yazıyı okuyup yada lınkı ınceleyıp yorum yapsanız hem bılgılenmiş olur hemde gereksiz bır dıyaloğa girip karsınızdakıne gülmezdınız...

özet olarak su var açıklamada uzun okuyamam da dersınız dıye açıklama ıhtıyacı duydum...
ay 30 gun olarak ssk gunu alınır ay içinde 2 veya 3 yerden ssk lı olsanızda ay 30 gun olarak ssk gun sayınıza eklenır çakısan gunlerın prime faydası vardır ...
tabı oradada gelır mevzuatı var...

detaylısını okumak için okumanızı tavsıye ederım... saygılar...

Vah benim memleketim:İşte çalışan iş kanununu bilmez, sigortalı çalışan sigorta mevzuatını bilmez, tüketici olan tüketici haklarını bilmez, ehliyeti olan trafik kurallarını bilmez, sucu bilgisayara format atar, bakkal emlakçılık yapar, sıhhi tesisatçı elektrik işleri yapar, inşaatçı her işi yapar offf be. Bi de hak aramaya çıkmaz mıyız evlere şenlik. vah ki vah.

O kadar uzun yazarsanız tabiki okuma zahmetinde bulunmam maşallah roman değil meydan larus gibi olmuş

cvp vermek gıbı bır zorunluluk neden alıyorsunuz üzerinize o zamn bu konuyu acan arkadaşa ve cvp verenlere bılgı paylaşımına manı olmak adına...
neyse maksadım asla polımık yapmak deil...

sadece emeğe saygı lütfen...

bu ülke vatandaşlarının bir özelliği işte bir başkası yapar bir başkasına karın ağrısı olur burası türkiye yolunu yordamını bulursan herşey olur engelli 2022 kanunundada bir maddede derki engelli bir araba alır ihtiyaçtır diğer bir maddede derki engelli araba alır ise muhtaçlıktan çıkmış sayılır ve maaşı kesilir :D ssk da buna benzer birşey devletin işine gelirse 100 yerden pirim ödetir gıkı çıkmaz vardır bir şekli şemali bu birden fazla yerde ssk lı olmanında

Üst Alt