Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler de H sınıfı ehliyetle ticari araç/kamyon kullanabilecek

Kederli

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
2
İçişleri Bakanlığı, engelli şoförlere yeni bir iş imkanı oluşturabilecek uygulamayı başlattı. Özel tertibat ile otomobil ve motosiklet kullanabilen engelli vatandaşlar, 'H' sınıfı ehliyetleri ile eşya taşımaya mahsus kamyon kullanabilecekler.

İçişleri Bakanlığı'nın düzenlemesi, trafik tescil şubelerinin 'H' sınıfı ehliyeti bulunan engellilerin satın aldıkları kamyonetlerin tescil işlemlerinin yapılıp yapılmayacağı yönündeki tereddütleri üzerine yapıldı. Hukuk müşavirliğinin olumlu görüşü üzerine İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Tekmen imzası ile genelge hazırlandı. 81 il valiliğinin yanı sıra Özürlüler İdaresi Başkanlığı'na gönderilen genelge ile uygulama başladı. Genelgede 'H' sınıfı sürücü belgesi bulunan engellilerin özel tertibatlı motosiklet ve otomobiller dışında kullanabileceği araçlar sıralandı. Buna göre azami yük kapasitesi 4 bin 700 kilogramı geçmeyen kapalı kasa, sürücü sırasında başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olan motor silindir hacmi 2 bin 800 santimetreküpü aşmayan araçları engelliler kullanabilecek. Ancak engelliler bu araçlardan sadece eşya taşımaya mahsus kamyon ve kamyonetleri kullanabilecek.

'H' sınıfı sürücü belgesi ile özel tertibatlı olarak imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçlar kullanılabiliyor. Genelge ile bu araçlara kamyon ve kamyonetler de dahil edildi. İçişleri Bakanlığı kaynakları, engellilerin trafikte son derece dikkatli araç kullandığına işaret ediyor. Kaza oranının engellilerde oldukça düşük olduğuna vurgu yapan kaynaklar, engellilerin kamyon kullanmasında bu nedenle herhangi bir sakınca bulunmadığını ifade ediyor.

İçişleri kaynakları, engelliler için yapılan düzenlemenin, Anayasa'da yer alan 'Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar', 'Devlet, sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirler alır' hükümleri kapsamında yapıldığını belirtiyor.

Zaman Gazetesi

çok iyi olmuş artık kamyon da kullanabileceğiz ha vay be:)

Güzelde kamyon oluca na taksi olsa daha faydalı olmazmıydı.ama berki bu sayede doblo,transit kornet,vosvogen ceet gibi araçlarıda kullana biliriz.

Zaten otomobille ilgili bütün sorunları bitirdi devletimiz şimdide kamyon kullanalım bakalım hayırlısı olsun bakalım bunda ne gibi soru çıkacak çok merak ediyorum

Evet, bu çok doğru bir karar. Zaten dünyanın hiç bir yerinde olmayan bir kısıtlamaydı, kaldırılması iyi olacak.
Konuyla ilgili genelgeyi bulursanız lütfen buraya da aktarın...

selamunaleykum merhaba arkadaşlar bu çok güzel bir gelişme yaa hayırlı olsun bütün arkadaşlarıma ben şahsen çoksevindim hemen bir kamyonet alıcam
yük ve eşya taşınır akşam 5 den sonra nakliye ye başlayacam :lol:

H sınıfı sürücü belgesi ile ticari araç kullanılabilirmi

O halde bir engelli şehir içinde h sınıfı ehliyetle taksicilik yapabilir mi?
Engelli plaka ile şehir içi dışı nakliye yapabilir mi?
Yada minübüs alarak ögrenci işci servisi yapabilir mi?
Evet, yorum ve cevaplarınız...

ne kamyonu

tren olsa daha ii olurdu ben tren sürerim.çıfçıfçıfçıf .düüüüddddd çekilin yoldan .arkasınada GENİŞ VE UZUN ARAÇ. YOLDA ASİYİ GÖRSEM .YÖRÜK KIZINI GÖRSEM .YER YOK KALMADI DERİM KOSKOCA TRENDE :D :D :p :p OLAYYY NE İYİ OLUR.

OKAN,

Taksicilik (insan taşıma) yapamaz
Sadece eşya taşımaya mahsus kamyon ve kamyonetleri kullanabilir ve nakliyecilik yapabilir
Minibüs alarak insan taşıyamaz

Haberde bahsi geçen genelge konusunda detaylı ve güncel bilgisi olan var mı?

İçişleri Bakanlığı bilgi edinme birimine aşağıdaki soruyu sordum (Dilekçe numaram: 2626):
  • 5 Ağustos 2007 tarihli gazetelerde, trafik tescil şubelerinin 'H' sınıfı ehliyeti bulunan engellilerin satın aldıkları kamyonetlerin tescil işlemlerinin yapılıp yapılmayacağı yönündeki tereddütleri üzerine, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Tekmen imzası ile genelge hazırlandığı haberi yayınlanmıştır. Haberde, "azami yük kapasitesi 4 bin 700 kilogramı geçmeyen kapalı kasa, sürücü sırasında başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olan motor silindir hacmi 2 bin 800 santimetreküpü aşmayan araçları engelliler kullanabilecek" deniliyordu. Burada adı geçen genelge veya diğer düzenlemelerin tarafıma gönderilmesini arz ederim.

bu alınacak araçlarda ötv indirimi (ötelemesi) olurmu? malum motor hacmi yüksek. bu genelge ne zamandan itibaren geçerli? şu anda gidip bir minübüs alsak indirimli alabilirmiyiz?

:) nihayet :!: :)...

ben de ne zamandir "Sakatların Otomobil Alım-Satım ve Kullanımı ile İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri" bashliginida h-sinifi ehliet kategorisinin (otomatik vitesli araclarla ilgili kafa karishikligina sebep olan) tanimini degishtirmeyi önerdiginiz shu tanimla ilgili;
"sakatlığına uygun otomatik veya düz vites olarak imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacaklar için"

madem h-sinifinin kaldirilmasini gereksiz görüosunuz, tanimi degishtirmeyi yeterli buluyosunuz - shöle bi tanim önericektim;
"b sinifiyla kullanilacak araclari sakatligindan/hastaligindan dolayi ancak bazi kisitlamalarla (örn. ot. vites gibi) ya da özel tertibatla imal, tadil veya techiz edilmish olarak kullanacak shoförlere verilen sürücü belgesidir"

(burada "kisitlama"dan kastim, sakatlik durumuna göre:
-düz vites kullanamaz / sadece otomatik vites kullanir...
-maksimum shu kadar ton agirlikta arac kullanabilir...
-römork takamaz...
vs. vs. vs. gibi b sinifi üzerine yapilabilecek, gerekli görülen (ve ehliette belirtilen) kisitlamalar...)

hic olmassa shu anki tanimin imkansiz kildigi bazi arac kategorilerinin (sakatlik durumuna göre) kullanilabilmesini saglar diye düshünmüshtüm, ama gerek kalmadi artik buna :) (yine de önermish oliym bölelikle :p ama hala h-sinifinin tamamen kalkmasindan yanayim )... artik birilerinin akli bashina gelio gibi, sevindim gercekten...

bu karar sadece h-sinifi ehliet kategorisinin kullanmayi musade ettigi arac kategorilerinin artmasini saglamakla kalmayip, engellilerin calishabilicegi ish alaninin genishlemesini de sagladigindan dolayi cok önemli bi karar...

devrez' Alıntı:
bu alınacak araçlarda ötv indirimi (ötelemesi) olurmu? malum motor hacmi yüksek. bu genelge ne zamandan itibaren geçerli? şu anda gidip bir minübüs alsak indirimli alabilirmiyiz?
ticari amacla kullanilan (gelir getiren) araclarda ötv ötelemesi, mtv muafieti gibi vergi ödeme(me) istisnalarii saglicaklarini sanmiom hic, ama belli de olmas, arashtirmakta fayda var...

sevgili rekursion taksiciler ötv indirimli araç alabiliyorlar bizim zaten olan bi hakkımız bazı araçlar motor hacmi kısıtlaması kalksın yeterli. belkide vardır çünkü motor hacmi düşük bir kamyonet yoktur sanırım. bu konuda bilgisi olan veya araştırma yapan varmı?

H sınıfı sürücü belgesi kamyon kamyonet sürmek özel donanımlı sakat engelli

Evet arkadaşlar, İçişleri Bakanlığı'na yazdıüğım soruya Emniyet Genel Müdürlüğü'Nden cevap geldi.
Buna göre, evet, artık H sınıfı sürücü belgesine sahip olan kişiler de aşağıdaki şartlarda kamyon/kamyonet kullanabileceklerdir:

• “H” sınıfı sürücü belgesi bulunan engellilerin özel tertibatlı motosiklet ve otomobiller dışında, sakatlıklarına uygun özel tertibat olması şartıyla azami yüklü kütlesi 4700 kg’ı geçmeyen kapalı kasa, sürücü sırasından başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olan motor silindir hacmi 2.800 cm3’ü aşmayan eşya taşımaya mahsus (kamyon ve kamyonet) taşıtları da adlarına tescil ettirmelerinde ve kullanmalarında sakınca bulunmamaktadır. (16.07.2007 tarih ve 8057-123514 sayılı talimat)

H” sınıfı sürücü belgesi bulunan engellilerin özel tertibatlı motosiklet ve otomobiller dışında, sakatlıklarına uygun özel tertibat olması şartıyla azami yüklü kütlesi 4700 kg’ı geçmeyen kapalı kasa, sürücü sırasından başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olan motor silindir hacmi 2.800 cm3’ü aşmayan eşya taşımaya mahsus (kamyon ve kamyonet) taşıtları da adlarına tescil ettirmelerinde ve kullanmalarında sakınca bulunmamaktadır. (16.07.2007 tarih ve 8057-123514 sayılı talimat)
Bu yasaya göre galiba her engelli münibüs alabilir. ne dersin?

Selam abilerben işitme engelimden dolayı H sınıfı belgem var.8057-123514 sayılı talimata göre kamyonet kullanmamda bi sakınca yoksa şehir içi tüp ve su dağıtımı yapan huyundai H 100 kamyonette şoför olarak çalışabilirmiyim .(işitme cihazı kullanıyorum)

yani belgesinde gözlük dışında bir ibare olmayan h sınıfı ehliyete sahip birisi doblo tarzı araç kullanabilir mi?

Ya ne kamyonu,eşyası,ne nakliyeciliğinden bahsediyorsunuz?
Genelgeyi iyi okuyunuz.
Siz hiç sürücü sırasından başka ikinci sıra koltuklu ve sürücü sırasından başka arkada yandan camlı kamyon gördünüz mü?
Burada anlatılan araç sadece doblo,kango tipi araçlardır ve ancak ticari değil hususi amaçla kullanılabilir.

doblo kango connect caddy tipi yeter zaten tır sürmek gibi bi hevesim yok şahsen :D

Transporterlar 2.400 ve 2.500 cc olduğundan kullanılabilir tabi kasalı olmak ve tek kabin olmak şartıyla :D

Edip kardeş ikinci el bir transporter yanları camlı sürebiliriz değilmi.

H sınıfı ehliyeti olanlar ticari araç kullanabilir!

H sınıfı ehliyeti olanlar sadece 2.el arabalar için soruyorum. bazılarıda sıfır model için bile soruyorum. yuzde 90 rapora gerek kalmadan ister % 40 ister 80 farketmez. mercedez benz vito alabilir. transporter alabilir, hyundai starex alabilir, hatta kamyonet ve minibus alabilir. ,yasada içişleri bakanlğı onaylamış kimsenin haberi yok. benim haberim var.

yalnız 2500 motora kadar kullanabilir ve yuk kapasitesi 4500 den fazla olmamak kaydıyle kullanabilinirmiş.

benim engelli arkadasım var % 82 raporu var. mercedez benz vito 112 kullanıyo. diğer engelli arkadasımında % 60 raporu var h100 kamyonet araba kullanıyo damacana su satısı yapıyo.
belirttiğim gibi ticari araba kullanabilinirmiş ama dolmus ve taksi ve otobus kullanamaz.

yapmanız gereken içişleri bakanlığına gidip dilekçe yazmanız gerekiyo izin almanız gerekiyor. mesela ben transporter kullanmak istiyom yada mercedes benz vito 112 kullanmak istiyorum diye.t abi kişiye özeldir baskası kullanmamak kaydıyle imkanı veriyo.
çogu işitme engellilerin % 90 raporu yok en fazla % 80 rapora kadar veriyo doktorlar. ama çogu işitme engelliler 4x4 toyota jep kullanıyo.hyundai ix35 bile kullanıyo bu araclar 1600 cc değil. 2000cc ve 2500 cc araclardır.
hani 1600 cc den fazla kullanamazsınız diyorlardi tarih oldu.yasa değişti .artık 2500 cc ye kadar arac kullanabilirler ibaresi var.

haberiniz olsun.oto galericiler ve oto saticilar yetkili satıcılar bundan bazı haberi yok.

İlginç bir detay evet. Bu şekilde kullanan dilekçesi ve karşılığı olan varsa lütfen paylaşsın..

Engellilerde mi K sınıfı ehliyet alacaklar?

merhaba arkadaşlar engellilerde k belgesi mi alacaklar????

çişleri Bakanlığı, engelli şoförlere yeni bir iş imkanı oluşturabilecek uygulamayı başlattı. Özel tertibat ile otomobil ve motosiklet kullanabilen engelli vatandaşlar, 'H' sınıfı ehliyetleri ile eşya taşımaya mahsus kamyon kullanabilecekler.H' sınıfı sürücü belgesi bulunan engellilerin özel tertibatlı motosiklet ve otomobiller dışında kullanabileceği araçlar sıralandı. Buna göre azami yük kapasitesi 4 bin 700 kilogramı geçmeyen kapalı kasa, sürücü sırasında başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olan motor silindir hacmi 2 bin 800 santimetreküpü aşmayan araçları engelliler kullanabilecek. Ancak engelliler bu araçlardan sadece eşya taşımaya mahsus kamyon ve kamyonetleri kullanabilecek.BURAYA KADAR HERŞEY GÜZEL YA BUNDAN SONRASI ???????

Şirket adına kayıtlı veya şahıs şirketi sahibi adına kayıtlı araçlar K2 Belgesi kapsamındadır.

K2 BELGESİ için toplam yüklü ağırlığı(istihab haddi ve net ağırlık toplamı) 3.5 TONU GEÇMEYEN ARAÇLARDA 1177 TL HARÇ BEDELİ

3,5 TONU GEÇEN ARAÇLARDA 7.852.00 TL DİR. BELGE İÇİN 7.852.00 TL HER ARAÇ İÇİN 74 TL TAŞIT KARTI ÜCRETİ ÖDENİR.

K Belgesi için 2013 yılı ceza tutarı

(2.615.00) tl dir.

DİKKAT RUSSATTA MİNÜBÜS OTOMOBİLL YAZANLAR K BELGESİ SINIFINA GİRMEZ...

YOKSA BELEŞ K BELGESİ Mİ VERCEKLER BİZLERE ????:::::):):)

HEP SORUN HEP SORUN

AMAN DİKKAT EDİN İYİ ARAŞTIRIN ONA GÖRE ARAÇ ALIN BEDAVA CEZA YEMEYİN..ARABANIZI ÇEKMESİNLER...GEMLİKTEN SAYGILAR..SEVGİLER...

Öncelikle K belgesine değinecek olursak;
K belgesi ile H sınıfı sürücü belgesinin bir alakası yoktur.
K belgesi, araç sınıfı değil kullanım amacı baz alınarak verilir.
Aracınız örneğin doblo, araç cinsi de kamyonet olsun (% 90 ı kamyonet zaten ve genelgedeki kamyonet ile anlatılmak istenen de budur)
Şayet ruhsatın kullanım amacı kısmında ''hususi yük ve yolcu nakli'' yazıyorsa K belgesine gerek olmadan kullanılabilir.
Ancak kullanım amacı kısmında ''Ticari yük ve yolcu nakli'' yazıyorsa H sınıfı ile kullanılamaz.Engelli olmayanlar normal sınıf ehliyet ve K belgesi ile kullanırlar.
Engellilerde kısıtlama olan ticari kavramından anlaşılması gereken budur,araç sınıfı değil.
Araç sınıfı otomobil de olsa,bir engelli ticari bir amaç güden aracı kullanamaz.

Genelgeyle kullanılabilecek diye düşünülen araçlara gelirsek;
Azami yüklü ağırlık 4700 kg ile sınırlandırıldığından kamyon zaten mümkün değil.
Kamyonete gelince burada tasvir edilen de tamamen doblo,kango,partner türü araçlardır.
İkinci sıra koltuk,cam,kapalı kasa vs şartlarından dolayı H100 gibi kamyonetleri unutun derim.Kamyonetlerde açık kasayı kapatmaya yönelik bırandaiya da frigo tipi karoser işlemleri
kapalı kasa olarak tabir edilmez diye düşünüyorum.
Tüm yazdıklarım benim düşüncelerim,kesinlik iddia etmiyorum.

Merhaba, bu genelgenin tarih ve sayısına ulaşmaya çalışıyorum eğer ulaştıysanız bilgi verebilirmisiniz. Teşekkürler

Bu şekilde deneyimi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşırsa çok yararlı olur

@Ufukalp @OturanBoğa
Merhaba bu konu hakkında bu gün itibariyle güncel durum hakkında bilgisi olan var mı? Ben trendyol hepsiexpres gibi kargo firmalarında bir araç alarak şahıs şirketi kurarak çalışmak istiyorum bu araç için bizden K belgesi istiyorlar mı acaba?

Üst Alt