Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler Entegre Yüksek Okulu ve Endüstriyel Sanatlar Yüksek Okulu

Konular
32
Reaksiyonlar
1
TV’da yayınlanan ve Doç Dr. Erkan Yüksel’in sunduğu Tercih Zamanı adlı programa bu hafta Engelliler Entegre Yüksek Okulu ve Endüstriyel Sanatlar Yüksek Okulu konuk oldu.

Üniversite tercihleri için öğrencilere yol gösterici bir nitelik taşıyan program, Anadolu Üniversitesi’nin bünyesinde bulunan bölümleri tanıtmaya devam etti. İlk bölümünde Engelliler Entegre Yüksek Okulu’nu tanıtıldığı programda Engelliler Entegre Yüksek Okul Müdürü Yard. Doç. Dr. Mehmet Cem Girgin; engelli öğrencilere meslek kazandırmak amacıyla kurulan okulun, zamanla yalnızca işitme engelli öğrencilere hizmet verir hale geldiğini belirtti. Girgin: “Okulumuzda öğrenim görmek isteyen öğrencilerin kalıcı işitme kaybına uğramış olması gerekiyor.” dedi. En az 45 desibellik bir işitme kaybının olması gerektiğinin altını çizen Müdür Girgin, hiç duymayan öğrencilerin bile eğitim görebileceğini belirtti. Toplam 56 öğrencinin bulunduğu okulda birebir eğitim verildiğine dikkat çeken Yard. Doç. Dr. Girgin, bunun işitme engelli öğrenciler için çok önemli olduğunu belirtti.

Okulda; Bilgisayar Operatörlüğü Programı, Yapı Ressamlığı Programı, Grafik Sanatları Anasanat Dalı, Seramik Sanatları Anasanat Dalı olmak üzere 4 bölüm bulunuyor. Bilgisayar Operatörlüğü Programı ve Yapı Ressamlığı Programı’nda 2 senelik bir eğitim verilirken, diğer iki bölümde öğrencilere 4 senelik bir eğitim veriliyor. Bugüne dek 120 öğrencinin mezun olduğu okula girebilmek için ÖSS’de en az 130 puan almak gerekiyor. Ayrıca Grafik ve Seramik bölümleri için öğrenciler yetenek sınavına tabi tutuluyor.

Bölüm yetkilileri, öğrencilerin mezun olduklarında istihdam sorunu çekmeyeceklerine dikkat çekti. Seramik bölümünden mezun olan öğrenciler seramik fabrikalarında iş bulabilirken, kendi atölyelerini de açabiliyor. Bilgisayar bölümü öğrencileri ise bilgisayar kullanılan her yerde çalışabiliyor. Grafik bölümünden mezun olan öğrenciler reklam ajanslarında ve firmaların grafik bölümlerinde çalışabilirken, yapı ressamlığı bölümü öğrencileri belediyelerin ve üniversitelerin yapı işlerinde mesleklerini icra edebiliyorlar.

Programın ikinci bölümünde ise Endüstriyel Sanatlar Yüksek Okulu hakkında bilgi verildi. Okul Müdürü Prof. Zehra Çobanlı gelişen dünyamızda tasarımın çok önemli olduğuna dikkat çekerken, iyi yetişmiş donanımlı tasarımcılar yetiştirdiklerini kaydetti.

Endüstriyel Tasarım Bölümü ve Moda Tasarım Bölümü olmak üzere iki bölümün bulunduğu okulda hazırlıkla birlikte 5 yıl eğitim verildiğini söyleyen Çobanlı, derslerin hem kuramsal hem de uygulamalı olduğunu belirtti. Her iki bölüm de yetenek sınavıyla değil ÖSS’de alınan puanla öğrencileri kabul ediyor. Endüstriyel Sanatlar Yüksek Okulu’nda öğrenim görmek isteyen öğrencilerin tasarım kavramını iyi bilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Çobanlı: “Okulumuza gelmek isteyen öğrencilerin tasarımı sevmesi gerekiyor. Ayrıca hayal gücü gelişmiş öğrencilere ihtiyacımız var. Dünya trendlerini takip eden, yetenekli, istekli, el yeteneği iyi olan herkese kapımız açık. Biz onlara gerekli olan eğitimi veriyoruz.” dedi. Teknik donanımlarının iyi olduğuna ve moda-tekstil sektörü ile yakın ilişki halinde olduklarına dikkat çeken Müdür Çobanlı, öğrencilerin Avrupa’daki tasarım fuarlarına da katılabildiklerini söyledi.

Moda Tasarımı bölümünde; kadın ve erkek için dış giyim, iç giyim, ayakkabı, takı tasarımları yapılıyor. Tasarlanan ürünlerin bir kısmı sektörde kullanıyor. Öğrenciler yılsonlarında düzenlenen sergiyle tasarımlarını sergilerken, yurt dışındaki fuarlara da katılabiliyor. Mezun olan öğrenciler kostüm tasarımcısı olarak televizyon ve tiyatroda, ayrıca özel sektörde çalışabiliyor. İsteyenler de kendi atölyelerini açabiliyor.

2003 yılından buyana mezun veren Endüstriyel Tasarım bölümünde ise; hayatın her alanında gerekli olan aletler tasarlanıyor. Hayal gücünün konuştuğu bu bölümde de öğrenciler sanayi sektörü ile iletişim halinde çalışıyor. 2003 yılında ilk kez Arçelik ile çalışmaya başlayan bölüm Eskişehir’in çevre sanayisi ile tasarım çalışmalarını sürdürüyor. Mezun olan öğrenciler firmaların AR-GE bölümlerinde çalışabiliyor. Ayrıca isteyen kişiler kendi atölyelerini açma şansına sahip.

Burcu Durmuşoğlu (Haber Merkezi)

çok güzel bir konu açmıssın tebrikler . peki sadece kulakdan sorunu olanlar mı başvuru yapıyor ..her engelli bu okullara başvuru yapabiliyormu yani bazı bolümleri hariç

baya bir eski konu ama meraklandım. Madem böyle bir okul var soru sorayım bende.
Bu üniversiteye tüm engelliler mi başvuruyor yoksa sadece işitme engelliler mi?

Üst Alt