Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için çalışma masası tasarlıyorum [Araştırma]

iki2lem

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhaba,

engelliler yetişkinler ya da çocuklar için çalışma ortamı tasarlıyorum. bu konuda yardımlarınıza ihtiyacım var.

tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdürmek durumunda kalan kişilerin (çocuk da olabilir) ihtiyaçları, hareket kısıtları, çalışma masası çevresinde ihtiyaç duydukları ya da rahatsız oldukları detaylar hakkında bilgiye ihtiyacım var. bu bilgileri teknik araştırmalardansa sizlerle konuşarak edinmeyi daha sağlıklı buluyorum ilk aşama için.

aslında çalışma masası olarak özetleyebileceğimiz tasarımı ev ya da iş ortamı için düşünebiliriz. çocuklar için ise hayat boyu bununla yaşamaya daha kolay uyum sağlamaları için ve en önemlisi diğer çocukların kullanabildiği, estetiğe sahip ürünleri rahatlıkla kullanabilecekleri bir ortam yaratmak istiyorum.

bilgilerinizi ve ihtiyaçlarını benimle paylaşırsanız çok sevinirim.

bence masanın tasarımı istediğin her tür malzeme yada eşyanın el altında olabilecek şekilde detaylarla düşünülmesi. biz engelliler yukarı raflara ulaşamayız ama aşağıya pek çoğumuz ulaşabiliriz. masanın rafları resim kağıdı ve A-4 kağıdına uygun geliştirilmeli. çekmecenin kızakları rahat açılabilir olmalı yani dokunmatik gibi. tabii birde renk kısmı var. üç şekilde düşünmelisin; ilki bayanlar için renkli, erkekler için gri yada siyah ağırlıklı, çocuklar için de çizgi film karekterlerini düşünülebilir.

Evet evet, ayakların uzatılabileceği kolay kullanımı olan bir düzenek gerçekten çok önemli. Tekerlekli sandalye ile tam olarak yanaşılabilmesi de çok önemli tabii.
Tekerlekli sandalye kullanan kişiler ihtiyaçları için biraz büyükçe bir çanta taşırlar yanlarında. Onun için, sandalye ile masaya yanaşıldığında bu çantanın görünmeyecek şekilde masa altına konulabileceği bir genişlik ve askı da gerekli.

çok teşekkür ederim. projeyi tamamlayan kadar sürekli takip edicem yorumlarınızı. aklınıza gelenleri, rahatsızlıklarınızı yazmaya devam ederseniz çok sevinirim.

bu arada teknik detaylarla ilgili bilgi alabileceğim link öneriniz olursa çok sevinirim. kimler tekerlekli sandalyede oturur, hareket kısıtları nelerdir, neleri yapıp neleri yapamazlar gibi...
özellikle çocuklarla ilgilenicem sanırım. bu mekanik çalışma ortamlarından kurtulup eğlenceli bir ortam tasarlamak istiyorum. ama henüz netleşen bir karar olmadığı için yetişkinlerle ilgili de bilgi toplamaya devam ediyorm. internetteki kaynaklardan istediğim bilgilere ulaşmam pek mümkün olmadı, daha doğrusu o kadar çok çeşidi var ki doğru bilgiye yönlenemiyorum desem daha doğru olur sanırım. eğer önerebileceğiniz kaynak linkleri varsa çok sevinirim.

nur icinde yatsin bayke
o sag olsaydi fikirlerinden cok istifade ederdinniz
kolay gelsin

Ben de öyle düşünmüştüm shukufe.
Onun çalışma masasını örnek alırsak (kendisi tasarlamış), arkadaşlar gerekli ayrıntıları söylemişler zaten. Masanın yüksekliği, ellerini çok fazla yukarıya kaldıramayanlar için de düşünülmeli.
Dar ve uzun bir masa oluşu kullanım kolaylığı sağlar.

Masanın yanına 3 lü bir piriz monte edilse güzel olur.Malum leptop için gerekli.
Çekmecelerinde ulaşabileceğimiz mesafede olması hoş olur.
Kitap okurken veya fazla ışık istemediğimizde kullanabileceğimiz bir lamba da dizaynınıza ekleyebilirsiniz.

hocamın talebi üzerine çalışma alanına çalışma sandalyesi de dahil edildi. yani tekerlekli sandalye ile de kullanılabilr olacak arzu edenler için ama tasarım oturma birimini de kapsayacak.
aslında ben nakil olayı zahmetli olacağı için tercih etmemiştim ama ergonomik bir oturma birimi, tekerlekli sandalyeden geçiş olayı da çözülürse daha iyi olur sanırım. sizlerin fikrini alabilirmiyim bu konuda?

Tekerlekli sandalye kullanıcıları hedef kitleyse, her masa başına geçmek istendiğinde tekerlekli sandalyeden transfer çok zor ve kullanışsız olur. Asla tercih etmem

aslında bunu konuşurken tekerlekli sandalyelerin uzun süreli oturma sürecinde rahatsızlık verdiği düşüncesinden yola çıkıldı. sonuçta tekerlekli sandalyeler bi yerden bi yere gitmek için tasarlanmış olan ürüünler. onlarla masa başında çalışmak gerek ergonomik olarak gerekse hareket kısıtlılığı açısından zorlayıcı oluyor diye düşündük. mesela bildiğim kadarıyla tekerlekli sandalye ile atıyorum sağ tarafta dönmek için sandalyeyi de döndürmek zorunda kalıyorsınuz. ya da sağa kayamıyorsunuz vs. vs.
transfer işlemi dönüş aparatlarıyla ve desteklerle çözülürse daha kolay olmazmı. mesela disk şeklinde iki ayağınızı üzerine koyup bi yerden destek alarak döndüğünüz ürünler var.
açıkçası benimde kafam biraz karışık. sadece engelliler için tasarlanmış dokusuyla, kumaşıyla iskelet yapısıyla ergonomik bir sandalye daha mantıklı ama dediğiniz gibi transfer olayı biraz zahmetli.

İnsanın alıştığı tekerlekli sandalyeden daha rahat bir masabaşı sandalyesi mümkün değil bence. Her an her şey için mobilize olma ihtiyacı hissedilir malum. Her seferinde transfer olucam diye canım çıkar... Dediğim gibi, bence hiç bir tekerlekli sandalye kullanıcısı o transferle uğraşmaz. Külliyet angarya bir iş :)

Ben de tekerlekli sandalyede bir engelli olarak,odamı yani çalışma masası yatak konsol raflar,ayna,elbise dolabı..vb kendim çizdim ve marangoz olduğu için eniştemle beraber tasarlayarak yaptırdık.Odada her eşyaya ve çalışma masasında da çekmecelere raflara kısacası masadaki her yere ulaşılabilirlik çok önemli bence..Çalışma masamı sandalyemle içine komple girebileceğim şekilde ve sandalyemin yüksekliğine göre yaptırdım.Masaya bağlı olarak da rafları ve dolapları uzanabileceğim şekilde bilgisayarın da yüksekliğini hesaplayarak ayarladık.

Klavye için ayrıca masaya bölme istemedim,klavye masanın üstünde duruyor.Odamdaki diğer mobilya ve eşyaları da engelime uygun yaptırdım.Mesela elbise dolabını sürgülü kapı olduğu için sandalyeyle yanaşarak giysilerimi kendim yerleştirebiliyorum.İşyerimdeki masamı da yine akülü sandalyemle yanaştığım zaman sandalyemin joysticki ve masanın yüksekliğiyle çakışmayacak şekilde orantılı olarak yaptırdım.İşyerimde de her eşyamı ulaşabileceğim şekilde dizayn ettirdim.. ;)
Evde manuel ve işyerinde de akülü sandalyemi kullanıyorum,ayrıca bir koltuk veya sandalye kullanmak mobilizasyon açısından külfet olacağı için bu konuda Bülent'e katılıyorum...

Bu tip calismalari kisiye ozel yapmaniz daha uygun olur bence cunku kisiye ve rahatsizligina gore durumlar degisir.Genede cogunlugun kullanabilecegi ortalama bisey cikar tabiki.Dinamik degiskenleri olan bi tasarim olmali mesela bir yetiskin kullandiktan sonra katlayip degistirip bir cocukta kullanabilmeli gibi.

Sayin Oturanboga bence bu tip duzenlemeler engellilerin ortak yasam alanlari ve rekreasyon yerleri gibi ileriye yonelik engelli tesislerinde dusunulmeli olaya sadece masa ve sandelye olarak bakmaktan cok engellinin yasadigi ortamdaki masa ve sandelye olarak bakmamiz daha dogru yani bence tekerlekli sandalye degisim problem olan insanlarda sandalye degisimi yerine calisma masasini degistirerek sandalyeye uyarlamak gibi dusunebiliriz.Dinamik degiskenlerden kastimda budur zaten degisebilen tasarimlar uretilmeli

aslında bunu konuşurken tekerlekli sandalyelerin uzun süreli oturma sürecinde rahatsızlık verdiği düşüncesinden yola çıkıldı. sonuçta tekerlekli sandalyeler bi yerden bi yere gitmek için tasarlanmış olan ürüünler.

cok haklisin, sevgili iki2lem!

kendi durumlarindan yola cikarak külfet, angarya diyen arkadashlar da cok hakli tabe ama bence gayet ii düshünmüshünüz, hocan ve sen... ben shahsen tekerlekli sandalyemden bashka yerlere transfer konusunda bashkalarindan bagimsiz oldugum ve cok fazla zorlanmadigim icin iki dakika bile gereksiz yere oturmak istemiom tekerlekli sandalyemde... aynen dedigin gibi biyerden bi yere ulashma aracidir o benim icin, icinde yerleship uzun uzun oturma araci deil... calishma alanina calishma sandalyesi de dahil etmeniz dogru bi karar bence... hem birbirine yapishik olucak degil ya; calishma sandalyesine ihtiyac duymayanlar almayiverirler, olur biter :)... ama ihitiyac duyanlar düshünülerek kullanima sunulmasi cok cok güzel olur... masa her ikisiyle de kullanilabilicek shekilde tasarlanicaksa hic bi sorun göremiom...

e, madem transfer pek problem olmuo, piyasadaki sandalyelerin suyu mu cikmish diye merak edenler varsa; standart sandalyelerin sürekli saga sola dönüo olmasi, sabit kalmamasi, sandelyeye gecish yaparken oldukca zorluk yaratio bana... ayrica, tekerleri sebebiyle de kayip gidio, tehlikeli durumlara sebep olabilio... ama o özelliklerinden vazgecmek de istemiom tabe... piyasada var da ben mi o kadar bakinmama ragmen göremedim bilmiom ama hani shöle gecish yapicam zaman sandalyeyi kendime cevirdikten sonra kolayca kullanilabilicek bi mekanizmayla (egilmeden, bükülmeden, cok fazla kuvvete ihtiyac duymadan) hem tekerlerini hem de dönmesini sabitleyebilsem... gectikten sonra da yine ayni kolaylikla o mekanizmanin kilidini cözebilsem oldukca ii olur :)...

bir de hani minder kisimlari, bacaginin biri digerinden kisa olanlar (ki benim de öle) icin uygun otropedik sandalyeler var ya hane, istege göre öyle imkanlar sunsaniz da ii olur... hmmm, bashka da bishi gelmio shimdilik aklima :confused::eek::)...

kolay gelsin :)...

masa fazla yüksek olmamalı herşeye ulaşacağımız şekilde dizayn edilmeli bence

yardımlarınız sayesinde ortaya bişeyler çıkmaya başladı. projeyi teslim ettikten sonra sizinle de paylaşıcam. umarım beğenirsiniz :)

Merhaba

Sadece masa ve sandalye de takılı kalmayalım. Bütün çalışma ekipmanlarının masa üzerinde yer alması düşünülemez onun için hemen arkada kolayca ulaşılabilecek döner raflı bir sistem daha sonra kullanılacak nesnelerin konulması için iyi olurdu diye düşünüyorum. Yatay ve dikey dönecek şekilde düşünülebilir.

isterseniz ben yaparım elektırıkcıyım ustasdıyım ıstedıgınız herseyı yaparız

teşekkür ederim ama maalesef üretemiyoruz en azından şimdilik.

mixser, aslında masa olarak kalmayacak açık ofislerde de kullanılabilecek bi sistem oluşturdum sayılır. engelliler de engelsizler de aynı ofs sistemini rahatlıkla kullanabilecekler. depolama alanları vs. var. ama sadece masa olarak evde de kullanılabilecek bişey olacak ya da olmak üzere :)

ama sadece kitaplık için de ayrı bir fikrim var, ancak bu projeye dahiil edemiyorum. şu yoğunluk bittikten sonra onu da sizinle paylaşıp fikrinizi almak isterim.

merhaba, yanınızda büyükce bir çanta taşıdğınızı söylemiştiniz ihtiyaçlarınız için. o çanta nasıl bişey? örnek görebileceğim bir yer var mı?

engelliler için standart bir şey üretilemezki bence,, engeller farklıdır... kişiye özel olmalı bence...

ben öyle düşünmüyorum. ortalama ihtiyaçlar vardır. bu ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak ortak yaşam alanları ve kullanım nesneleri üretilebilir. üstelik bu düşünce sonucunda da engelliler için hiç bişey yapılamaz hale geliyor ve onlar standart ürünlere kendi çabalarıyla kendi ihityaçlarına göre düzenlemek zorunda kalıyorlar.
çalışan bir engelli kullancı için yükseklikler, ulaşabildikleri sınırlar, tekerlekli sandalye ile rahat hareket etmesini sağlayacak alanlar yaratarak üstelik bunları "engelsiz" kullancıların ihtiyaçları ile de birleştirerek daha rahat çalışma ortamı sağlanabilir.
proje sürecinde yaptığım araştırmalar, özürlüler derneği başkanı ve çeşitli engelliler ile yaptığımız toplantılar sonucunda işe alımlarda %3 lük bir oran olduğunu öğrendik mesela. şirket yöneticileri kadrosuna dahil edeceği engelli çalışanların ihtiyaçlarını da karşılamak durumunda, mobilyasından teknolojik ihtiyaçlarına kadar. dolayısıyla bu konuda çok fazla özelleşmiş ürünler ekstra maliyet getireceğinden bundan kaçınmaları gibi bir sonuç çıkıyor ortaya. oysa tüm çalışanlarının kullanabilecei bir ofis tasarımı ve opsiyonel olarak kullanılabilecek engelliye özel eklektik ürünler tasarlayarak, "engellilerin maliyetli" olduğu düşüncesini ortadan kaldırabiliriz diye düşünüyorum.
böyle söylerken tıbbi ihtiyaçlardan bahsetmiyorum tabi ki, ama bu düşünce yüzünden bi çok tasarımcının ve üreticinin engelliye özel ürünler üretmekten kaçındığını biliyorum, bence bi şekilde bi yerden başlamak gerekiyor. belki bütün ihtiyaçlarını karşılamak mümkün olmicak ilk etapta ama hali hazırda üretilen çalışma ortamlarından daha rahat ve mekanik tasarımlarla çözülmüş gibi yapılan ürünlerden daha estetik bir yaklaşımla engelli kullanıcılara da kendi estetik anlayışlarına göre seçme şansı sunmak gerekiyor diye düşünüyorum.

ihtiyaçlarınız için taşıdığını çantayla ilgil bişey bulamadım hala yardımcı olursanız sevinrim?

Tekerlekli sandalye kullanan kişiler ihtiyaçları için biraz büyükçe bir çanta taşırlar yanlarında. Onun için, sandalye ile masaya yanaşıldığında bu çantanın görünmeyecek şekilde masa altına konulabileceği bir genişlik ve askı da gerekli.

Benim çantadan bahsettiğinizi henüz anladım :)
Kastettiğim çanta özel bi çanta değil, sıradan bir sırt çantası. İçine sonda malzemeleri, belki yeden tişort ve pantolon konabilecek genişlikte bir şey. Elimizde bir şey taşıyamadığımız için, tüm ihtiyaçlarımız için bir çanta taşımak zorundayız... Ona istinaden yazmıştım.

ben herkesin kullandığı bir şey olduğunu sandığım için yani özel bi ürün sandığım için alıntı yapmamıştım:) şimdi anladım teşekkür ederim :)

merhaba bi sınavda tekerlikli sandalye kullanıcısı için genç odası tasarlamıştık ki tabi çalışma masada bunun için ölçülere çok dikkat etmen gerekiyor. mutlaka ergonomik ölçüleri gözden geçir
ve masalar yere sıfır olmaması gerekiyor tam eğilemedikleri için 30 cm kadar yüksekte olması lazım yani
çekmece falan koymuyoruz,

ergonomik ölçüler konusunda yardımcı olabilirim ii çalışmalar

Üst Alt