Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için otomobil alımı ile ilgili sorular..?

Marmarali

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar oncelikle Allah engelli kardeşlerimizin ve ailelerinin yardımcısı olsun.

Benim bir yakınım 17 yaşında ve Down Sendromu rahatsızlığı var. Rahatsızlığı gereği aklını çok sınırlı olarak kullanabiliyor. Şimdi biz bir araba almak istiyoruz. Türkiye'de engellilere sunulan bazı indirimler ve avantajlar söz konusu ama detay kısmını bir türlü anlayamadım. Şimdi siz arkadaşlara aklımızdaki soruları sorarak yorumlarınızı ve cevaplarını ögrenmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler.

1-Şimdi Down Sendromu rahatsızlığı olduğundan aracı kendisi kullanamayacak. Bu durumda 1. derecen birinin üzerine olması ve sadece onun mu kullanması gerekiyor?
2- Türkiye'den araç almak istediğimizde ÖTV ödemeden 1.600cc kadar sıfır bir araç alınabiliyor. Bu rahatsızlık bu avantajdan yararlanmak için yeterlimidir. Ne isteniliyor. Ve bu konuda deneyimi olan arkadaşlar deneyimlerini bizlere aktarırlarsa seviniriz. Uygulamada sıkıntı çıkarıyorlarmı?
3- Yurt dışından özellikle Almanyadan araç getirtme hakkına sahipmiyiz. Burada şartlar nedir? Arabayı getirirken ne kadar masraf yapılır nerelere n oranlarda vergi vs. odememiz gerekir.
4- Örnek Almanyadan ikinci el bir aracı Türkiye ye getirebilmek için, engelli aracı mı olması lazım yoksa normal bir aracı da ülkemize getirebiliyormuyuz. Motor hacmi, yaşı vs.. ne gibi şartlar var.
5- Almanyadan araba alabilmek için internet üzerinden bakabileceğimiz siteler varmı?
6- Yurt dışından araç getirme için aranan engelli oranı nedir?
7- Yurt içinden ve dışından alınan araçlarda yıllık vergi ödeniyormu?
8- Sıfır alınan araçlarda hem yurt içi hemde yurt dışı kdv ödeniyormu?
9-Sizin yurt içi veya yurt dışı bir tecrubeniz var ise bunu paylaşabilirmisiniz?

Şimdi aklıma gelenler bunlar, sizin cevaplarınızı bekliyorum.

Teşekkürler:)

bu yazdıklarının hepsinin cevabı forumdakı konularda var biraz araştırırsan görürsün...

Hakkaten yaw ne kadar alışmışız hazırcılığa. ya kardeşim bu bölümde on tane başlık okusan hepsnin cevabını bulacaksın. Önce bir okuyun, eğer kafanıza takılan bir şey varsa onu sorun...

Ama lütfen önce forumu güzel bir şekilde okuyun.

sevgielr
TayTIS

@lovest42 okudum da herkes bir şey soyluyor..
@taytıs sizde haklısınız..

Buraya cevap yazıp sitem edene kadar bildiklerinizi paylaşabilirdiniz diye düşünmeden edemiyorum.!

sagolun yinede...

@SeldaAkdag teşekkürler, arabanız hayırlı olsun gule gule kullanın:)

selda arkadaşımızın boş bıraktığı maddeleri ben tamamlayım.

3- Yurt dışından özellikle Almanyadan araç getirtme hakkına sahipmiyiz. Burada şartlar nedir? Arabayı getirirken ne kadar masraf yapılır nerelere n oranlarda vergi vs. odememiz gerekir.
Yurt dışından şu an için sadece 8+1 yani 9 koltuklu (Mercedes Vito, Vw Transporter vb.) araç getirtmeniz mümkündür. Herhangi bir vergi ödemezsiniz. Yalnızca Almanyadaki gümrük işlemleri, yol yakıt giderleri, aracı getiren kişinin yol giderleri ve komisyonu ve bizim burdaki gümrükteki işlem masrafları çıkar. Bu getiren kişinin belirleyeceği fiyata göre, aracın almanyadaki fiyatınının üzerine ortalama 2000-2500 Euro gibi bir miktar olur.

4- Örnek Almanyadan ikinci el bir aracı Türkiye ye getirebilmek için, engelli aracı mı olması lazım yoksa normal bir aracı da ülkemize getirebiliyormuyuz. Motor hacmi, yaşı vs.. ne gibi şartlar var.
(Yukarıda dediğim gibi sadece 9 koltuklu minibüs getirtebiliyorsunuz. motor hacmi en fazla 2.500 CC olacak. Yurt dışından bir aracı normal yollardan ithal etmeye çalışırsanız, fiyatı buradaki fiyatıyla aynı olur yada geçer.)

5- Almanyadan araba alabilmek için internet üzerinden bakabileceğimiz siteler varmı?

(mobile.de - Deutschlands größter Fahrzeugmarkt. Suchen, kaufen oder verkaufen Sie Neu- und Gebrauchtwagen,

AutoScout24 Europas Automarkt für Gebrauchtwagen und Neuwagen)

6- Yurt dışından araç getirme için aranan engelli oranı nedir?
(el ve ayak uzuvlarının işlevini yerine getiremeyen bir engelli arkadaş için en az %90, diğer kendisi kullanabilecek arkadaş için oran pek farketmez. Sonuçta kararı gümrükteki komisyon verdiği için sakatlık oranına değil kişinin rahatsızlığına bakıyorlar.)

Sormak istediğiniz bir konu olursa tekrar yardımcı olmaya çalışırım.

Saygılar.

Üst Alt