Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler İçin Yüksek Lisans ve Doktora

StratoS

Aktif Üye
Konular
33
Reaksiyonlar
3
Selamlar,

Lisans eğitimi olan engelli arkadaşlar için E-KPSS ve Özel sektör engelli kadrolarında iş imkanları var. (Bazı arkadaşlar bulamıyor yerleşemiyor olsalar da en azından bu imkanları var.)

Ancak erken emekli olup yine bu şekilde çalışmak istediğiniz zaman, işveren engelli desteğini kaybedeceği için ve işverene ayrıca SGDP maliyeti de çıktığı için hem emekli olup hem de çalışılması çok zor mümkün oluyor. (Memuriyet için zaten SGDP durumu da yok, direk emekli oluyorsunuz.)

Bu durumda biran önce emekli olayım diyen engelli arkadaşların önüne bir tercih yapmaları çıkıyor.

Bu tercihinizi biran önce emekli olmaktan yana kullanırsanız, tekrar yerleşememe durumu için izleyebileceğiniz tek yol İŞKUR'dan engelli iş kurma hibesi ile kendi işinizi kurabilmeniz durumudur. Ancak kendi işinizi kurmak da oldukça meşakkatli ve zor bir iştir. Ayrıca İŞKUR'dan engelli hibesi almanız ve kullanabilmeniz de kesin değildir.

Bu noktada kendim içinde ve diğer arkadaşlar içinde bir önerim var:

Eğer okumayı seviyorsanız ve lisans derecenizde varsa, emekli olmadan önce çalışma hayatında biran önce tezli yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin tamamlanması ile "Doktor" unvanı alabilirsiniz.

Bu ünvanı aldıktan sonra bölgenizdeki Devlet/Vakıf ve Özel üniversitelerin yıl içinde açtığı öğretim görevlisi ünvanlarına başvurup, tam zamanlı/yarı zamanlı ya da ders başı çalışabilirsiniz.

Öğretim Görevlisi olmanın avantajı, emekli olmanızın ve yaşınızın (60 yaş altı için) bir önemi yoktur. Çalışma zamanı/saatlerinizi belirleyebileceğiniz için sağlık anlamında size iş yükü de azdır.

Elbette Yüksek Lisans ve Doktora yapmak çok kolay değildir. Tezli Yüksek Lisansı 3, Doktorayı da 10 dönem yani 5 yılda bitirebileceğinizi düşünürsek (Ortalama olarak) yaklaşık 8 yıl işiniz hariç dirsek çürütmeniz gerekir.

Gerekli şartları sağlarsanız dışarıdan yada üniversite kadrosundan Doçent ve Profesör ünvanlarını da alabilirsiniz. Ayrıca yazacağınız uluslar arası yayınlar ile Dünya çapında bilinen bir akademisyen bile olabilirsiniz.

Yüksek Lisans ve Doktora için üniversitelerin kendi bireysel kararları hariç, genel olarak engellilere tanınan maddi bir indirim ve muafiyet yoktur. Ek kontenjan anlamın da da engellilere tanınan bir öncelik yoktur.

Ancak, Yüksek Öğrenim Kurulları Engelli Dayanışma ve Koordinasyon Yönetmeliği Hükümleri gereği, eğitim ve sınavlar için uygun sınıf ve koşullar sağlanıyor.

Son olarak, Yüksek Lisans yapmadan bütünleştik doktora yapmayı önerilmiyor.
Bütünleşik Doktora, başvuru kontenjanı çok az, daha fazla ders alındığı için mezuniyetinin de zor olması sebebiyle ve ayırca akademisyenler için önerilmemesi sebebiyle düşünmemenizi tavsiye ederim.

Ben şuan İşletme Yönetimi alanında Doktora'ya hazırlanıyorum. Tezli Yüksek Lisans gibi YDS sınav sonucu da gerekiyor. Şuanda 2020 yılında YDS sınavına girmek ve 100 üzerinden 60 üzeri sonuç almak için çalışmaya başladım. (YDS için min. 60 puan isteniyor şart olarak.)

Bu konuda ve programlar ile ilgili sorunuz olursa seve seve yanıtlamaya çalışırım. Ayrıca öneriniz olursa da paylaşırsanız mutlu olurum.

Son düzenleme:
ben aof işletme mezunuyum işletme üzerinden uluslararası ticaret üzerine tezli yüksek lisans yapmak istiyorum ders ücreti harç var mı
kaç yıl sürer ingilizce şart mı yds ye girmelimiyim kaç almam lazım alesten kaç almalıyım üniversitede kalma şansım var mı

özlemakdoğan

Merhaba,

Yazımda da belirttiğim gibi üniversitelerin kendi iç koşulları hariç genel olarak yüksek lisans ve doktora için engellilere tanına maddi bir avantaj yoktur.
Dolayısıyla harç ücreti ödersiniz.

Normalde yüksek lisans 4 dönem yani 2 yıl sürüyor ama tez olunca +1 dönem de kendinize verebilirsiniz. ( Farklı bir alandan gelirseniz, +1 yıl ekleniyor ama sizin alan aynı sanırım.)

Evet yazımda detaylı belirtmemişim. Tezli Yüksek Lisans içinde dil şartı var. YDS gibi sınavlardan min. 50 almak gerekiyor. (Bölüm ve okul özelinde farklı puanlar istenebilir.)

Ales ile ilgili YÖK şartı 55 ti. Ama siz 60 ve üzerini hedefleyebilirsiniz. Sonuçta oradan aldığınız puana göre belli bir kontenjan dahilinde sıralama ile alınıyorsunuz.

Belirttiğim gibi, üniversitede asistanlık dışında kalmak Doktora yapmaktan geçiyor. Ama eğer okulun ve hocaların uygun şartlarını sağlarsanız, asistan, bölüm asistanı da olabilirsiniz. Aynı zamanda doktoranızı yapabilirsiniz.

inş bu senenin sonunda yapılacak olan alese tekrar giricem eğer yüksek alırsam yds ye hazırlanıcam nasip olursa tezli yapmak istiyorum bakıcam artık sonuca göre

Keşke yüksek lisans alımlarında engelliler için kontenjan olsa.Çünkü pek cok engelli yasadığı sağlık sorunları nedeniyle Ales,Yds vs gibi sınavlardan istedikleri puanları alamıyor. Böyle bir kontenjan olsaydı bizler için çok daha iyi olurdu..

Üst Alt